Od gradske voznje mozete da je sacuvate cescom zamenom ulja i filtera,i malo ostrijom voznjom na otvorenom putu s vremena na vreme...ako Vam selenia wr odradjuje posao kako valja,nema potrebe da je menjate,a naravno uvek postoji bolje i na duge staze produzavate vek motoru...
Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?
Collapse
X
-
Hvala legendo! (uzgred, nije te bilo, pa posle mene; otiđi na blog i tekst "hard evidence" od 01.07. tekuće godine. Šaljivi komentar poželjan).
Eto već je rečeno. Selenia WR je sasvim dobro ulje. Za vaš motor više nego dovoljno.
Eventualno bi ACEA C3 ulja (5W-40) bila malo bolja (mada imaju manji TBN, ali uz dobar izbor ED-a), kao i MB 229.5, ali nije od većeg značaja. Naravno zavisi koliko vam je stalo (dugoročno) do vašeg automobila. Ipak WR je već (ako je 8v model) korak više od minimuma te je zaista O.K.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Molio bih neki odgovor na moje pitanje:
Koje ulje da sipam u Renault Clio 1, 1997, 1.2, d7f motor. ?
Hvala
Comment
-
-
Originally posted by bojanjov View PostMolio bih neki odgovor na moje pitanje:
Koje ulje da sipam u Renault Clio 1, 1997, 1.2, d7f motor. ?
Hvala
Viskoznosti su moguće razne (obožavam Reno i Opel po ovom pitanju) od 0W-40 do 15W-50.
Za motor u dobrom stanju i bez povećane potrošnje ulja: 5W-40 ili 10W-40 (praktično bilo koje originalno).
Skoro idealna gradacija bi bila 10W-50 no nemate baš dobar izbor kod nas (ipak treba da je SH/SJ po API ili ACEA A2).
15W-40 ili 15W-50 su idealna obzirom na godište motora ali samo do -15 cel.
Tako da mi se 10W-40 čini najboljim rešenjem za vas.
Zavisi i od uslova vožnje ali to je duga priča.
Izbor brenda zavisi od vaših afiniteta. Vodite računa da ulja budu originalna.
Nema potrebe da jurite skup(lj)a MB 229.3 ulja jer su dovoljna i standardna 10W-40.
Elf ima dobru cenu (i "fabričko" je renault ulje) pa se nameće kao primarni izbor ali se nemojte ograničavati time.
Sasvim dobra su i druga ulja. Kod 10W-40 je (su) nepisani standard(i): ACEA A3 (ili A3/B4) uz API SL i MB 229.1 (od značaja za benzinske motore) što je više nego dovoljno za vas.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by Paranoid View PostLada 112 motor brunda dok se ne zagreje, posle pola sata je tih. Ulje esso ultra 10w40. Jel to zato sto je sportski tenk ili da probam sa skupljim uljemExpendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by expendable View PostPre je od "sportskog tenka" nego li do ulja. Sa Esso Ultron 5W40 bi možda bio tih posle 15min. ali odmah ... teško!
Comment
-
-
Dragi profesore,malo sam nesto pisao na blogu u okviru zadate mi teme,pa nemojte da se slogirate...ipak je Mobil malo blizi prvom mestu,ali sta cu kad volim da potkopavam,iako nemam veze sa rudarstvom...nadam se da necete zameriti(bas mnogo)...ko je menjao ovaj forum...navika je cudo,bolji je bio stari:-)...inace za kolegu sa clio-m,elf competition 10w40,sa iv 149,dobar i za zimu i za leto,a samo sto nije dzabe 380din/1l u Kit commercu(reklamiram ih za dz)a oni stalno neljubazni...
Comment
-
-
gorans: hvala! (verovatno još ima na zalihama Esso-a)
paranoid: (možda) ima na čemu, ali i drugi put!
legenda:
Komentar na blogu? Šta reći?!
Da ne smaram (već jesam na blogu) pa samo jedna (duža) rečenica:
Za Castrol je bilo logično da pobedi, Mobil da bude drugi ... verovatno ih "made in Turkey" malo koči (možda i od prvog mesta u anketi), Motul je logično da bude treći ili četvrti pa čak i peti jer uz sav kvalitet nije tako popularan brend kao prethodna dva (niti je kompanija toliko velika i moćna); to što je bio drugi je samo dokaz profila čitaoca istog (bloga) - ljudi koji se natprosečno zanimaju za (motorna) ulja i maziva uopšte.
...
a da nam tri Staropramena ne bude malo mnogo? (ili još važi ono staro: mnogo je samo kad biju(i kradu, zna se ko, a ovi "naši" suše)
!!)
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Postovani expendable,
Vasa izlaganja pratim neko vreme i potreban mi je savet od vas. Imam auto Chevrolet Aveo 1.2 55 kw 8v. Fabricka preporuka motornog ulja je 5w-30 i to vec mogu naci u vecini prodavnica. Medjutim preporuka ulja za menjac je 75W85 GL-4, a to mi je vec problem jer ga ne mogu naci. Na umu sam imao Castrol SMX S 75W85, ali u nasoj zemlji se prodaje u pakovanjima od 20l, a meni treba samo 2l. Pitanje za vas je da li sam dobro ulje odabrao(iako ga ne mogu naci), i koje ulje mi vi preporucujete (neko dostupnije za nasu zemlju)?
Ivan
Comment
-
-
Originally posted by VAZ 21214 View Postšteti li mineralno ulje(15w-40) katalizatoru?
Naročito ako je ACEA A3 i/ili API SL a takvih je puno. Naravno ni SJ ne šteti katalizatoru (osim što novijim tipovima, za Euro5 motore, malo skraćuje vek).
Čak ni Racing ulja ne uništavaju katalizator (pomalo naglašavam tu mogućnost više zbog ljudi koji ne znaju zašto ali bi koristili Racing ulja, e pa kad budeš znao šta će ti onda ću lepo da ti pojasnim) ali to je duga i druga tema.
Da bi ulje štetilo katalizatoru motor mora da ga troši. Produkti sagorevanja ulja (gde spada i ZnO od ZDDP na primer ili metalni Zn) zapravo loše deluju na katalizator (ili aerosoli nesagorelog ulja ali manje jer "samo" zapušavaju (prekrivaju) površinu a ne vrše i degradaciju, tj. nisu "katalitički otrovi").
Ako Racing ulje ima 2x više Zn a motor ga troši 3x manje, pogađajte koje ulje lošije deluje na katalizator.
To sa Zn je zaista duga tema, nije da je potpuno nezasnovano ali kao i Euro standardi više ima funkciju da zatvori tržište za "klasična" (Normal SAPS) ulja nego da (bog zna kako) sačuva životnu sredinu. Malo maliciozniji bi rekli (čak) da je drugi cilj da se skrati životni vek motorima (bar za 20-30%) ali nije baš tako prosto i lično nisam na tom stanovištu (previše liči na "teoriju zavere") mada malo istine u tome ima ali je više kao "kolateralna šteta" nego smišljen koncept.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by ivan78 View PostPostovani expendable,
Vasa izlaganja pratim neko vreme i potreban mi je savet od vas. Imam auto Chevrolet Aveo 1.2 55 kw 8v. Fabricka preporuka motornog ulja je 5w-30 i to vec mogu naci u vecini prodavnica. Medjutim preporuka ulja za menjac je 75W85 GL-4, a to mi je vec problem jer ga ne mogu naci. Na umu sam imao Castrol SMX S 75W85, ali u nasoj zemlji se prodaje u pakovanjima od 20l, a meni treba samo 2l. Pitanje za vas je da li sam dobro ulje odabrao(iako ga ne mogu naci), i koje ulje mi vi preporucujete (neko dostupnije za nasu zemlju)?
Ivan
Castrol koji pominjete nije idealan (više je za teretni program) izbor ali jeste jedan od boljih (naravno ne i kupovina 20lit.).
"Kris" je već dao najbližu alternativu.
Dalje ... nemate ispunjenje fabričkog zahteva (strogo gledano).
Čak ni Fuchs Sintopoid 75W-85 nije idealno rešenje (GL-5), te istaje eventualno 75W-80 (GL-4) ili "streptomicini".
Čini mi se (ovako na prvu loptu) da su univerzalna 75W-90 ulja bolje rešenje.
Recimo ... Castrol Syntrax Universal ili OMV Unigear ... (ima ih još ali ova dva ćete lako naći).
Još šire gledano posao bi odradila i 75W-90 API GL-4/5 ulja ali su GL-3 do GL-5 malo pogodnija za menjače poput vašeg.
Naravno pre svega Selenia ulja, pod jedan Matrix a pod dva Technyx. Ona su jedina koja striktno ispunjavaju fabričke zahteve za Aveo (ostalo su tek alternativna rešenja).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment