Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Sjajno, kao i uvek. Bolje (zanimljivije) od većine naučno-popularnih emisija na TV-u.

3-4 napomen(ic)e:

1) Za manje iskusne je dobar savet da se pri promeni ulja ne ide (čak ni iz nekoliko pokušaja) na max. nivo jer nije teško preterati (čak i iskusnijim). Sasvim je o.k da se za sličan slučaj krene sa 3 lit. i dođe na "sredinu" (možda i iz prve potrefi). Posle nedelju-dve je našteluje da bude "crtu" ispod max. (3,5 lit.) i onda samo prati i tek po potrebi (posle 5000km u većini slučajeva) eventualno dolije par dl. Za samu zamenu u većini slučajeva ne treba više od 90% količine koja je naznačena u uputstvu vozila (nekih 10% zaostane pri standardnoj zameni, zavisno od vozila čak i više ili nešto manje).

2) Neke od flaša od 2 lit. imaju osetno manje od toga (5 do 10% manje) pa se ne bih uzdao da je to tačno 2 lit. (izuzetak su one od gaziranih pića koje imaju više).

3) Biće zanimljivo ako usledi analiza. Ulje je zaista bilo za zamenu (mada nije to toliko loše za dizelaša i 520 rh, ovako na izgled, rekao bih uobičajeno). Svakako da može više km ali da preko 500h ne bih išao čak i sa dolivanjem od oko 40% od početne količine ulja. Sa manje dolivanja za isti motor najbolje je stati na 350-400h.

4) U svakom slučaju, Aral će (i pored starosti od više od 5 god.) lepo poslužiti za dolivanje.

Čekamo (nastavak serije).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Heh, nivo na flaši od 2 L je prethodno premeren menzurom, inače sam očekivao da nije baš pri vrhu flaše ali jeste, flaša je inače od demi vode.
      Aralovog ulja sam hteo u startu da se oslobodim pa je nekih 0.15 L smućkano u ukupnih 3.6 L jer ga više nije ni bilo, dakle sa udelom od 4 % što može praktično i da se zanemari. Od sada će se dolivati samo FAM, osim ako u međuvremenu neko ulje relativno sličnih karakteristika opet ne dođe u moj posed. Pošto sam sa dodavanjem raznih varijanti štedeo famovo ulje (na kraju krajeva ono je najskuplje) ostale su mi dve neotvorene flaše od 1 L. Do sledeće izmene se planira dolivanje ukupno jednog pakovanja, drugo će ostati.

Za one koji su propustili ili im ništa nije jasno (što ludak sipa 5W-30 pa još ACEA C2 u hdi koji je prošao oko 250,000 ili više) to se čini jer se auto vozi pretežno po gradu ( okvirno, prema board kompjuteru, 12000 km prosečnom brzinom 25km/h, 3000 km prosečnom brzinom oko 60 km/h ) i jer PSA preporučuje upotrebu takvog ulja u ovom motoru (kroz servisnu dokumentaciju i ono što piše na haubi)

Btw, biće još neka slika starog ulja danas/sutra.
      Last edited by DS9; 24.03.2015, 12:16.

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Originally posted by DS9 View Post

Prošlo je 5000 km od izmene ulja, kada je uliveno 3,6 L. U tih 5000 km, je bilo oko 3500 km gradske vožnje prosečne brzine oko 24 km/h i oko 1500 km vožnje sa prosečnom brzinom oko 50 km/h što mu đuture dođe oko 170 radnih časova

Auto je završio u prijateljevoj radionici gde je inicijalno sipano ulje jer mislim da će se tu najbolje očitati nivo. Sticajem okolnosti je odležano više od sat vremena pa je očitan sledeći nivo.

Dakle potrošeno je nešto više od 0,5 L ulja. U prethodnojoj izmeni se prošla par hiljada kilometara više sa tolikom potrošnjom ulja, ali je tada izmena urađena u januaru dok je ova izvršena u martu, pa je jasno da je sada ulje izloženije višim temperaturama. Poslednjih 1000 km je vožena čista gradska vožnja sa stalno uključenom klimom i često punim autom sa petoro osoba. To se odrazilo na prosečnu brzinu (23 km/h) i prosečnu potrošnju (6.0 L/100 km), a sasvim sigurno i na potrošnju ulja jer je u tim uslovima njegova isparljivost povećana.

Sve u svemu, potrošnja ulja je na korektnom nivou i ne odstupa bitno od prethodnih izmena.

Odlučio sam da odmerim 0,4 L pa se toliko sipalo u motor.

a zatim je posle desetak minuta odmeren nivo.

Hm, ispada da razlika između dve crte (većih polja) može da bude i 0,4 L. Još jedan od mnogobrojnih dokaza da nije baš lako biti siguran koliko pokazuje merač i koliko se ulja troši ako su manje količine u pitanju. Nema veze, bitnije da motor dobro funkcioniše i da je adekvatno podmazan.

Idemo dalje.

Kilometraža 158500

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

U suštini, od izmene ulja je pređeno 6250 km. Inicijalno je sipano 0,15 L manje nego što uputstvo kaže, tj. 3,6 L, a nakon 5000 km je dodato 0,4 L. Iako je i poslednjih 1000 km voženo na popriličnim vrućinama ispada da nije bilo bitne potrošnje ulja. Kada se sračunaju prosečne brzine dolazi se do podatka da je voženo oko 30 radnih sati pa mu sve ukupno od izmene ulja dođe 200 radnih sati, što bi moglo da se uzme kao sigurna polovina pređene kilometraže i broja radnih sati nakon čega bi bilo preporučeno da se ponovo promeni ulje. Pošto ja volim da štedim mislim da ću ipak uz osvežavanje manjim količinama da teram isto ulje oko 15,000 km.

Ako bi se računalo koliko je trebalo da bude startno uliveno, i koliko se kasnije ulilo/nadopunilo ispada da je potrošnja za ovih 6000 km nekih 0,25 L, mada sve zavisi i kako se šta računa. Uglavnom, sve je očekivano, i u nivou prethodnih zapažanja, mada bi moglo da se kaže i da je za tri merenja na ovoj kilometraži - sadašnja potrošnja ulja najmanja. Neko bi možda rekao da je to posledica toga što se nakon različitih ulja već dve izmene voza isto ulje, i to po svemu sudeći veoma kvalitetno.

Kilometraža 159600

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Prošlo 8000 km od izmene, potrošnja ulja relativno konstantna

Od poslednje izmene motor radio đuture oko 260 rh). Slike su čisto da se zabeleži kilometraža i spoljasnja temperatura

Kompjuter kaže još 12100 km do sledeće ozmene ulja (setovan na 20,000 km ili godinu dana, što je za ovaj auto bilo predviđeno prilikom otežanih uslova ekploatacije)

Zatim se pristupilo dopunjavanju ulja, ukupno 0,3 L.
            Prvo je odmereno 0,2 L

a zatim 0,1 L

Posle toga je odvozana vožnja od par kilometara koja nije bitno zagrejala rashladnu tečnost, pa je nakon stajanja od oko sat odmeren merač

Dakle ta_man. Sada nastupa jesenje-zimski period pa se očekuje nešto niža potrošnja ulja. Pošto mi je ostalo oko 0,2 L u pakovanju, ono će se takođe u nekom trenutku iskoristiti, a cilj je da potrošnja ulja od sada ne bude veća od 1 L do sledeće izmene koja bi trebala da padne u periodu april-maj 2016. Menzurica je kupljena u maksiju i koštala je oko 120 dinara.

Sad nešto neobavezno, sa duplo većom menzurom koja je isto koštala u maksiju

Da li znate kolika je zapreminska razlika između oznake MAX i MIN - na posudi rashladne tečnosti? Ja nisam imao pojma za svoj auto, jer to ne piše u servisnoj dokumentaciji za citroen c3.
            Pa sam merio da saznam

Išlo mi je na ruku to što sam prilikom poslednje izmene ulja narihtao rastvor famovog antifriza tačno na MAX, pa se uspostavilo da je nivo za 8000 km opao na MIN.

Uzeo sam preostalu količinu koncentrata od 0,1 L pa sam je ulio u 0,3 L (šatro) demi vode.

i to sipao dok nije postignut MAX

a onda sam pogledao koliko je ostalo u menzuri

Dakle razlika između max i min u posudi c3ojke je praktično 0,25 L.

Zašto se gubi tečnost je nepoznato (a to se čini po svojoj prilici kontinuirano od kako je auto kupljen pre četiti godine). Možda se kasnije uspostavi da će morati da se menja dihtung glave, ali za sada se ništa bitno ne dešava. Možda gubi negde na hladnjaku....ne zna se. Pregrevanje se nikada nije desilo niti izlivanje tečnosti, motor sasvim korektno i ekonomično funkcioniše.

Inače, oni koji prate ovu temu, verovatno već znaju da mu dođem otprilike kao najfanatičniji fan FAM-a (prikazano ulje je fam energy psa 5w-30, antifriz fam long-life). Na žalost, sudbina mu je (još uvek) prilično neizvesna.
            Zvanično se kaže da finansijsku situaciju karakteriše prezaduženost i nemogućnost izmirivanja dugova nastalih pre restruktiranja, pa će se pristupiti stečaju sa planom reorganizacije. Detalji ovde
            Last edited by DS9; 25.10.2015, 10:55.

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715
              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Hvala kolega na detaljnom izvestaju. Uživanje je čitati tvoje postove

Kada je antifriz u pitanju, vrlo je bitno meriti nivo kada je auto potpuno hladan. Dakle pre hladnog starta, ne u toku dana kada je već auto paljen. Nije isto kao sa uljem, kada je potrebno cekati 10-tak minuta. Da bi se antifriz spustio na pravi nivo, potrebno je čekati puno duže.

I kod mene se nivo antifriza spušta, ali posle malo više kilometara. Na oko 20-25kkm potrebno je da dospem 100-200ml vode. Mislim da je to normalno jer nijedan sistem nije savršeno zatvoren, tako da uvek ima mikropropuštanja. Upravo zato svi proizvodjači savetuju redovnu proveru nivoa ulja i antifriza.

Comment

• PPZ
                CBC Veteran
                • 31.01.2009
                • 167
                • Atina, Grcka

Zavisi mnogo od kvaliteta samog antifriza.
                Kod moje sestre od novog auta pa do sada (47.250km) se nivo antifriza nije promenio.S obzirom da se menja na 10 godina, nisam ga nikad ni dirao.
                Kod mene na autu, zamenio sam fabricki antifriz Valeo antifrizom, i tada je pocela igranka.
                Prvo sam mislio da gubi zbog plinskog uredjaja, ali nije, skoro sam siguran da je zbog kvaliteta samog antifriza.
                Naime, dolivam po par decilitara na recimo godinu dana, i to traje vec godinama...

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Pravo je uživanje čitati postove DS9. Čestitam!
                  PPZ - malo tu zavisi od "kvaliteta" antifriza. Rekao bih 0% (pa do 1%). Svi su oni na istoj osnovi i uz identične aditive (ili neznatne varijacije pa odatle onih 1%).
                  Šta bi mogao da utiče kvalitet? Isparavanje - NE. Mikropukotine u crevima za cikrulaciju (možda ali bi se slično desilo i sa "fabričkim").
                  Obično su "mikro" curenja koja je teško detektovati. Rast "potrošnje" antifriza kada se ugradi TNG instalacija je obično što ima više mogućnosti za kapilarna curenja (kap po kap, i samo pod pritiskom, ali kap po kap i njiva se zaliva).
                  Skodo (da) sam siguran da nije zbog kvaliteta antifriza.
                  Slično kao i kod akumul. i za AF-e kolaju ovakvi mitovi (na "jakim" dokazima).
                  Nije džabe što se u USA (u pojedinim državama) sva creva menjaju na 3 ili tako nešto, godina. Onda bi bila druga priča.
                  Sistem je zatvoren ... a i da stavite dva AF-a na ringlu isto bi igubili vode (na radnoj temp. para je uglavnom voda koja ključa na 100 (u sistemu na 1,5 bar natpritiska na 115) dok EG ključa na 170 ili tu negde (da ne obrćem tablice).
                  Problem sa kasnijim akum. i antif. ("nikad nisu kao fabrički") je uglavnom što nisu ugrađeni (sipani) u potpuno NOV automobil.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• PPZ
                    CBC Veteran
                    • 31.01.2009
                    • 167
                    • Atina, Grcka

Pa ja ne mogu drugačije da objasnim to da nakon sipanja originalnog Citroen antifriza (originalnost u smislu da je kupljen u ovlašćenom servisu) to gubljenje antifriza pada na minimum.
                    Ne nestaje, ali je primetno manje u odnosu na Valeo, a tek na neke noname što sam sipao... (noname opet u smislu kupljenih u supermarketu, proizvode se negde ovde, a nisu nijedna poznata nam marka)

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Ne kažem da umišljate ali je objašnjenje neubedljivo.
                      (Aha ... taj slučaj, citroen pa Valeo pa no name, pa Citroen ..)
                      Ako AF (RT) ispunjava norme koje je propisao proizvođač (citroen) onda ne bi smelo (trebalo) da bude primetne razlike.
                      Ako je neki univerzalniji AF onda ste u pravu ... pa i jeste (uslovno) kvalitet ... (verovatno kompatibilnost sa elastomerima).
                      Eventualno je i do konc. antifriza (nekada je više bolje a nekada manje; neki "fabrički" su 45% ili tako nešto, zavisno od tržišta mogu biti i preko 50%).
                      ITD.
                      Kod nas npr. nije lako naći (Citroen/Peugeot) PSA B71 5110 ... ili ako ga ima većini bude (pre)skup.
                      Dakle, može biti uslovno do kvaliteta ali se pre radi o neispunjenju fabričkih zahteva (normi, standarda koje proizvođač propisuje).

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

Kod PPZ-ove Citroen C1ice postoji posebna zvrčka - jer se radi o tojotinom motoru.

To prati i servisna dokumentacija koja je izričita da se ne koristi Glysantin G33 tj. oni antifrizi koji zadovoljavaju PSA B71 5110 (a zašto ne - voleo bih da znam)

Tojotina dokumentacija navodi da treba upotrebiti sledeće

“Toyota Super Long Life Coolant”
                        or similar high quality ethylene
                        glycol based non-silicate, non-
                        amine, non-nitrite and non-borate
                        coolant with long-life hybrid
                        organic acid technology

Glysantin za koji se navodi da je takođe pogodan za tojotu (also protect) je G30
                        Last edited by DS9; 26.10.2015, 18:40.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Hvala na dopuni!
                          Nisam znao da je C1 u pitanju, koristio sam opštu preporuku za novije Citroen motore (kao iz tabele) da se koristi G33 koji je malo specifičan u odnosu na G30 pa je tu možda bila razlika. Ovde je dakle obratno, tj. NE treba koristiti isti ... još manje razloga za različitu potrošnju jer su razne G12+/++ tečnosti slične k'o jaje jajetu.
                          U svakom slučaju koristiti šta piše u knjižici a od proizvođača SAMO renomirane, i razlike nema razloga da bude.
                          Japanci imaju neke posebne zahteve verovatno (baš) zbog korišćenih materijala (polimernih) pa eto razlog za curenje. Dakle nije do Citroen-ove čarobne tečnosti nego do Toyota-e i njenog motora.
                          Većina evropskih proizvođača koristi BASF hemikalije ali bih rađe koristio BASF originalni Glysantin (po preporuci G30) i menjao na 4-5 god.

Comment

• PPZ
                            CBC Veteran
                            • 31.01.2009
                            • 167
                            • Atina, Grcka

DS9 je sad to malo zakomplikovao hehe.
                            Ne gubi se antifriz na C1, on je relativno nov (5 godina) i kod njega je sve u redu.
                            Antifriz gubi Xsara Picasso, koja je to više radila sa nekoliko G12 antifriza koje sam sipao, a sa Citroenovim manje.
                            Nadam se da je sad jasnije

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Da sad je jasnije. Koristite G33 i biće kao "original". Ili makar što "kršteniji" G12(+/++), original BASF Glysantin G30, Shell, Mobil ...
                              A u krajnjem slučaju par dl i nije nešto posebno teško (i skupo) dosipati. Koliko para toliko muzike ... tj. koliko para toliko manje dosipavanja.
                              Bitno je da redovno menjate AF da bi motor bio zaštićen (max. 5 god./120k km, još bolje 4 god./100k km za OAT rashladne tečnosti (VW G12 ili PSA B71 5110).
                              Za C1 koristite samo Glysantin G30 (VW G12+(++)) rashladne tečnosti po tabeli koju je DS9 priložio.

Comment

• PPZ
                                CBC Veteran
                                • 31.01.2009
                                • 167
                                • Atina, Grcka

Pa tako ce i biti, za C1 se navodi period menjanja antifriza od 10 godina, a na Picassu se sad spremam da zamenim, pa cu pratiti nivo...
                                Razumem da je stari auto, creva postaju porozna i kroz pore se sigurno gubi jedna kolicina antifriza, tako da me ne uznemirava previse.Jedino je dobro znati koliko se otprilike gubi da bi se dolivalo.
                                Kod mene je to jednom, najvise dva puta godisnje, po par decilitara...

Comment

Working...
                                X