Takva "potrošnja" nije staršna. Zahteva samo povremenu proveru nivoa i dolivanje po potrebi.
Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?
Collapse
X
-
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
-
Originally posted by PPZ View PostDS9 je sad to malo zakomplikovao hehe.
Ne gubi se antifriz na C1, on je relativno nov (5 godina) i kod njega je sve u redu.
Antifriz gubi Xsara Picasso, koja je to više radila sa nekoliko G12 antifriza koje sam sipao, a sa Citroenovim manje.
Nadam se da je sad jasnije
Ti ionako znaš da smo se na CFS-u neformalno složili da je totalov GlacElf Auto Supra sigurna i uglavnom ekonomična varijanta (iako striktno nema PSA odobrenje), jer je G33 teže nabaviti (osim toga su pakovanja za servise, od 20 L).
Mislim da je u celoj priči oko antifriza najzgodnije odlučiti se za jednu (preporučenu/dugotrajnu) varijantu, pa onda samo nju terati. Sistem onda ne treba ekstenzivno da se ispira (nakon što se to inicijalno učinilo, pri prelasku sa nekog drugog/nepoznatog na korektan) prilikom promene, i uvek se onda istim doliva.
Btw, za baš tu Xsaru Picasso koji ume da se ozbiljno potera od preko hiljadu kilometara u cugu, ili da preživljava gradsku vožnju u vreloj Atini definitivno stoji stalkerova napomena da par deci i nije mnogo.
Inače, onu tabelu nisam ja priložio nego mi je (na cfs-u) njome PPZ skrenuo pažnju - jer sam i ja mislio da za C1 važi isto kao i za ostale citroene.Last edited by DS9; 28.10.2015, 22:30.
Comment
-
-
Originally posted by DS9 View PostProšlo 8000 km od izmene, potrošnja ulja relativno konstantna
Od poslednje izmene motor radio đuture oko 260 rh). Slike su čisto da se zabeleži kilometraža i spoljasnja temperatura
Kompjuter kaže još 12100 km do sledeće ozmene ulja (setovan na 20,000 km ili godinu dana, što je za ovaj auto bilo predviđeno prilikom otežanih uslova ekploatacije)
Zatim se pristupilo dopunjavanju ulja, ukupno 0,3 L.
Prvo je odmereno 0,2 L
a zatim 0,1 L
Posle toga je odvozana vožnja od par kilometara koja nije bitno zagrejala rashladnu tečnost, pa je nakon stajanja od oko sat odmeren merač
Dakle ta_man. Sada nastupa jesenje-zimski period pa se očekuje nešto niža potrošnja ulja. Pošto mi je ostalo oko 0,2 L u pakovanju, ono će se takođe u nekom trenutku iskoristiti, a cilj je da potrošnja ulja od sada ne bude veća od 1 L do sledeće izmene koja bi trebala da padne u periodu april-maj 2016. Menzurica je kupljena u maksiju i koštala je oko 120 dinara.
Sad nešto neobavezno, sa duplo većom menzurom koja je isto koštala u maksiju
Da li znate kolika je zapreminska razlika između oznake MAX i MIN - na posudi rashladne tečnosti? Ja nisam imao pojma za svoj auto, jer to ne piše u servisnoj dokumentaciji za citroen c3.
Pa sam merio da saznam
Išlo mi je na ruku to što sam prilikom poslednje izmene ulja narihtao rastvor famovog antifriza tačno na MAX, pa se uspostavilo da je nivo za 8000 km opao na MIN.
Uzeo sam preostalu količinu koncentrata od 0,1 L pa sam je ulio u 0,3 L (šatro) demi vode.
i to sipao dok nije postignut MAX
a onda sam pogledao koliko je ostalo u menzuri
Dakle razlika između max i min u posudi c3ojke je praktično 0,25 L.
Prošlo je dakle sledećoh 1000 km od gornjeg citata, odnosno ukupno 9000 km od izmene ulja i kad se saberu prosečne brzine dođe mu da je motor ukupno radio 300 radnih časova.
Kao što se može videti na donjoj slici bez obtira na niže spoljnje temperature ulje se vidno troši oko 0,2 - 0,3 L za poslednjih 1000 km. Ako se sabere ulivena i potrošena količina ulja ispada da je do sada potrošeno 0,9 - 1 L ulja Za ovaj motor smo konstatovali (mada nikad sasvim precizno i sa dobrom sigurnošću) da u proseku troši oko 0,15 L ulja na 1000 km, tako da je ovo što se sada može konstatovati - uobičajeno. Naravno da je potrošnja ulja kako se približava interval zamene sve veća jer su aditivi sve potrošeniji.
Sada nisam dopunjavao ulje sa nekom manjom količinom, pa ću to učini na jubilarnih 10,000 km.
Btw, nivo antifriza se nije bitno promenio od poslednjeg dopunjavanja na MAX (što je i logično sa obzirom da je konstatovano da se gubi nekih 0,03 L tj. manja rakijska čašica na 1000 km). Više me brine skrama pri vrhu posude (vidi se na slici) koja možda sadrži i ulje. Kada je auto kupljen takve skrame je bilo u popriličnoj količini pa je većina očišćena tako što sam u njoj mućkao sitniji šoder (kao abraziv) jer benzin i nije hteo da je bitno rastvara. Posle se lagano nakupljala a sada je vrlo primetna.
Idemo dalje, kilometraža na satu 162400Last edited by DS9; 28.11.2015, 00:07.
Comment
-
-
Skramu na posudi (ako sam dobro razumeo) probaj da očistiš destilovanom vodom ili (još bolje) "apotekarskim alkoholom" (cca. 70%).
Iako se heksanska kiselina rastvara u organskim rastvaračima njene soli (Na-heksanat, kao i EG) se najbolje rastvaraju u polarnim rastvaračima (voda, alkohol ili kombinacija).
Ako je "zapeklo", svakako neće bez malo abrazije ali ne mora baš da se "peskari" (neka čoja ili jako platno pa da se trlja ... može i novi sunđer (abrazivnom stranom) ali sada ih prave tako da su lošeg kvaliteta pa se može "truniti", mada ako se posuda skida to se da lako odstraniti).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
O`, hvala vrloSledećí put probam sa polarnim rastvaračima.
Da neko ne bi pogrešno razumeo - unutrašnjost posude je "zaguljena" za čišćenje odnosno ribanje, jer je suštinski lopta sa manjim otvorom na vrhu (i još manjim sa strane). Nekakva zakrivljena četka bi dobro to odradila ali je položaj skrame teško dohvatljiv upravo jer se nalazi pri vrhu, pa je mućkanje peska najzgodnije. Skrama inače ima konzistenciju sličnu nekakvom mekšem silikonskom lepku kada otvrdne - dakle ne sasvim čvrsto/rigidno nego elastično i taman toliko zalepljeno za plastiku poslude da se ne da baš lako.
Sa srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroena imamo informaciju da ova pojava i nije baš neuobičajena u posudama koje rashlađuju 1.4 HDi motor. Dešava se. ali se ne konstatuju nekakvi bitni problemi. Vrlo verovatno da je ovako nešto uobičajeno za takve motore koji su prešli i više od 200000 km. Dakle u ovoj količini se skrama na`vatala za kojih četiri godine (kada je polovni auto iz 2006.godine tek kupljen).
Na samom početku je prilikom velikog servisa (i menjanja pupme za vodu) izvršeno ispiranje sistema sa destil/demi vodom nakon čega je išao rastvor Glacelf Autosupra sa vodom. Posle nešto više od 2 godine je ponovo ispušten taj rastvor i ispran sistem da bi bio sipan rastvor famovog dugotrajnog antifriza sa slika, Ko bude rekao da je to sjahanje sa konja na magarca - u pravu je (prema normama koje ti antifrizi zadovoljavaju), ali sam smatrao da je i famov antifriz dovoljno adekvatan.
Gubitak rastvora antifriza se dešavao i sa GlacElf Auto supra, ali je tačna količina gubljenja antifriza premerena tek sa ovim famovim - dakle oko 0,25 L za nekoh 8000 km. Ulje se ne konstatuje u posudi antifriza, niti antifriz u ulju (dakle nema "majoneza" ni pod kojim uslovima). Auto se ponaša korektno i ekonomično - pa se možda radi samo o ko_zna_kakvoj prljavštini koja je zaostala od prethodne nepoznate eksploatacije tog auta.Last edited by DS9; 29.11.2015, 11:02.
Comment
-
-
Baš tako. (ne mislim da je od ulja, tako da benzin ne bi trebao da je neophodan)
... a i nije se baš pokazao (očekivano).Last edited by expendable; 29.11.2015, 16:08.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Od poslednjeg šacovanja nivoa prošlo je nešto manje od 900 km, ali kako ću teško narednih nedelja imati vremena rešio sam da stvari uradim sada.
Dakle, u odnosu na gornju sliku može se konstatovati niža potrošnja ulja, nešto oko 0,1 L, Sve ukupno je dakle c3 prešao 10,000 km od poslednje izmene ulja, a računanjem proseka brzina to mu dođe oko 340 radnih sati. Ukupno ulja je potrošeno 1.1 L (računajući razliku između pune zapremine kartera. potrošenog i dolivanog).
Pošto je nivo sada oko 0,5 L niži od maksimuma rešio sam da dolijem ulje i to će biti poslednje dolivanje do sledećeg malog servisa..
Dobar prijatelj je za svoj 1.6 HDi (bez fap) koristio Quartz 9000 5W-40, ali sam mu savetovao da bar jednu izmenu proba Ineo ECS pogotovo jer godišnje prelazi ne više od 7000 km i uglavnom vozi prosečnom brzinom ispod 20 km/h, dakle samo u špicevima. (kuća-posao-kuća). Poslušao me je pa mi je dao kanticu sa uljem u kome je ostalo malo. Meni je takođe ostalo oko 0,2 L famovog.
Čak i kada ta ulja rasvetli blic vidi se da je famovo ulje nešto svetlije. Kao što smo već više puta naglašavali boja svežeg ulja nema neki poseban značaj tako da je ovo samo čista konstatacija.
Naravno, sve će to đuture da se smućka u motoru,
Dakle, 0,4 L muljaže je sipano u motor pa je posle desetak minuta (bez paljenja) ošacovan nivo. Zanimljivo, kako stoje stvari - sve sam skloniji da pomislim kako sam sve vreme imao pogrešnu predstavu o zapremini između dve crte tj da ona iznosi 0,5 L. Kada sam prvi put video merač, a znajući da je nivo između min i max 1.5 L - i bio sam pomislio da se radi o razlici 0,4 L, i da je pri vrhu to 0,3 L. Kasnije sam tu teoriju odbacio - ali mi se ona sada čini sve istinitijom.
Kako god, to i nije od nekog presudnog značaja, pa će samo biti interesantnije zezanje na sledećem servisu, a sada ću računati da merač pokazuje 3,6 L. Ovo ulje ima još podosta da se kuva i prži, dakle sledećih oko 5000 km.
Idemo dalje, kilometraža 163300.Last edited by DS9; 21.12.2015, 01:25.
Comment
-
-
I lep štihvort (šlagvort) da se mal(k)o nadovežem:
Izgled ume da vara ali samo po njemu bi 10x pre izabrao FAM nego (tamniji) Total.
No, kad samo kod FAM-a i Total-a, onda da napomenem da su njihova 504/507 ulja (FAM Fenix Power 504/507 i Total Quartz INEO Long Life, oba u 5W-30) dva najsličnija među sličnima. Sva su 504/507 "tu negde" ali ova dva su kao da su ih pravili u istoj fabrici. Jednina razlika vredna pomena je više PAO baznog(ih) ulja kod FAM-a (dakle makar "za žilet" bolji kvalitet uključujući i sledeće što je u korist Total-a) što za posledicu ima tačku stinjavanja od -46°C kod FAM-a (kataloški -45) u odnosu na Total-ovih -42 (što je osim PPD aditiva moralo da se postigne i PAO baznih štokovima); doduše Total se (donekle) revanšira većim baznim brojem (6,60 u odnosu na 6,13), ne zaboravite NIJE bitna samo vrednost nego i brzina kojom opada a kod 504/507 je to sporije nego kod ostalih, a i bitna je vrednost "kiselinskog broja" koja je niža kod ovih ulja nego proseka "sintetičkih".
Više detalja možete sami naći na: http://www.oil-club.ru/
Par američkih sajtova gde se koriste usluge "BlackStone" laboratorije su jedini koji donekle pariraju (slični su) ovom ruskom klubu (evropljani su toliko udavljeni u administraciji da nikad (čini mi se) neće iskoristiti svoje mogućnosti) ali ovo je DEFINITIVNO no. 1 sajt gde se mogu naći (nezavisne i kompletne) analize svežih i korišćenih motornih ulja. Na samom sajtu postoji spisak laboratorija čije se usluge koriste a za razliku od Amera ovde su date i detaljne FTIR analize uz dobra objašnjenja te svakako preporučujem sajt. Mnogi će ljubitelji velikih brendova (nadam se) biti razočarani u svoje "ljubimce" a ja bih se na njihovom mestu osećao kao mag...c. Ne nisu "najjači" brendovi (toliko) loši, koliko su (pre svega) PREPLAĆENI (i uglavnom slični ili lošiji od mnogih "malih" ("bednih") imena).
Već sam (zajedno sa "DS9") bio optuživan za (lažni) "uljni patriotizam" ... e pa moram da kažem (jednostavno MORAM) da sam (namerno) prećutao mnogo toga iz jednostavnog razloga - uvek sam se trudio da budem što objektivniji i što manje pristrasan. Jeste par sitnih "migova" za domaće sam dao, ali ne koliko su zasluživali. Pošto je sudbina FAM-a (ionako) neizvesna i "neće mu pomoći ni Sveti Petar" a kamoli (tamo neke, još ruske) analize, ali bih napomenuo da:
1) verujem da su na ovom sajtu nepristrasni i prilično objektivni (koliko uslovi dopuštaju, za potpunu objektivnost nedostaju samo uslovi i statistička analiza ali i ovako kako je - skupo je, i vredi ... svakako više nego na osnovu "utiska").
2) Ne nisu FAM ulja najbolja (npr. Mobil 1 ESP je verovatno bolji ako smo već kod 504/507 ulja) ali su svakako među NAJISPLATLJIVIJIM i u proseku svetskih imena (po kvalitetu).
3) Čistih PAO ili PAO/estar ulja na tržištu (već odavno) NEMA ali (uz već pominjana "skoro PAO" ulja) najbliži tom "idealu" su svakako Motul 300V ali i npr. FAM Fenix Gold 0W-30 (99% nikad čulo a još manje koristilo ... na svoju štetu i finansijsku i štetu motora) koje je "as close as it is (in this modern times) possible" čistom sintetičkom (bez navodnika) ulju.
ITD.
Ne neću da raspravljam ni sa kim, jer analize su analize, brojke su brojke, nema tu "čini mi se", "rekao mi Pera (Mika ili Laza)", "moj majstor kaže:", "Mi ne znamo ništa da napravimo (sve prodane duše ... dobro to jeste)" i slično.
Sve to pada u vodu. Ko hoće neka čita, sve "crno na belo" (crveno i plavo na belo uglavnom (kod FTIR-a)).
No u Šljivropi dokaz često nije dokaz, "dva svedoka" više vrede od sve nauke sveta ... možda nam i zato tako "dobro" ide ... a biće sve gore (jedino) u to ne sumnjam (nimalo).
P.S.
Ima li malo "patriotskog navijanja" za domaća (ruska) ulja?
Izuzetno malo (više u komentarima čitalaca, Rusi očigledno više cene svoje nego mi, isto je sa Nemcima, Amerima i ostalima), ako uopšte (što se administratora tiče).
U svakom slučaju treba primetiti tri-četiri stvari:
1) Kao i FAM ruska ulja (kod nas nisu sva prisutna ima Lukoil-a, koji je doduše malo lošiji ("Rumun") nego "Rus" i G-energy ulja) ulja ruskih kompanija u potpunosti mogu "na crtu" svim velikim imenima sa Zapada.
2) I pored toga, ulja sa Zapada su i tamo popularna i "ne mrze ih" (iz bilo kakvih razloga)
3) Shell je "made in Russian" a ne Pakistan (Poljska)
4) Nisu sva ulja ista (istih specifikacija), ali se malo viši kvalitet uglavnom (pre)skupo plaća (nešto što ponavljam kao papagaj); npr. Magnatec u odnosu na Motul X-cess (ovo doduše nije idealno poređenje, bolje da je X-clean 5W40) ima "vidljivo" manje sintetičke komponente (ovde čak ni cena ne igra ulogu, jedino što je Castrol ACEA C3 i VW 505.01 gde je bolji jer Motul ne ispunjava uslove ali za npr. VW 502.00 zahteve i slično nije bolji izbor )... itd. i sl.Last edited by expendable; 21.12.2015, 10:44.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Još ovo i tri dana neću reći (ni) da sam gladan.
Obratiti bažnju na BM Extra 10W-40 ...
Ne, nije "poslednji krik mode", ima izuzetno mnogo sumpora u sebi ALi ... nećete ni koristiti 10W-40 u iole novijem automobilu (za 90-te i sam početak novog veka zato verovatno preovaladava). Toliko priče o ZDDP-u, eh što ga smanjiše i slično. E (pa) ako Vam to treba (idete na Navak a inače koristite 10W-40) onda imate pravog "Vuka u jagnjećoj koži" ("Racing" ulje upakovano u "normalno"). ZDDP-a ima verovatno najviše od svih standardnih 10W-40 ulja na planeti.
Tako da ...
Na kraju krajeva, ova činjenica objašnjava (vrlo dobro) zašto se tako dobro ponaša u motoru kakav je DMB od 903 cm3 (koji vodi poreklo od fićinog) i koji ima "default" (podrazumevanu vrednost) visk. SAE 30 ili SAE 40 (od multigradnih 15W-40 a ne fali mu ništa ni od 20W-50 osim zimi) iako je 10W-40.
Što bi rekao (naš) narod - pametnom dosta (a drugima previše).
P.S.
Što se Modriče tiče, ostajem na stavu da to nisu "krš" ulja ... doduše jesu za nijansu (dve) ispod onoga što su bila ... i verovatno od konkurencije, ako ništa drugo onda zbog toga što nisu prešli na novu tehnologiju (Exxon/Mobil) prerade (ruske) nafte kako je bilo planirano. Njihova su HC ulja, solidna ali već zaostaju za modernim uljima istih grupa, čak i grupe II a kamoli III gde formalno većina pripada (doduše po staroj klasifikaciji). Ništa strašno ali bi im se već moglo zameriti to što imaju više sumpora (i uopšte nečistoća) od modernih baznih ulja III grupe (više i od II+ ili Chevronove II grupe) i (naročito) loš rezultat tačke stinjavanja.
Naravno, sve se to doteruje ili aditivima (ppd) ili dodatkom PAO baze. U principu bi III baznu grupu mogli svrstati u "klasičnu" II (HC ulja) i to je to.
Ponavljam, vrsta nafte koja se prerađuje ima uticaj ali samo ako se proizvodni proces ne prilagodi. Hidrokreking je (ionako) viši stepen prerade.
Nema razloga da se bilo ko oseća nesigurnim pri korišćenju Modriča ulja, još uvek je to (više nego) o.k.
Ovo sve bez "insajderskih" informacija.
Moguće da je lošije ali mislim da je kod nas uvek sve "crno-belo" (a nije) i da smo skloniji da svemu damo lošiju konotaciju od realne* ...
U svakom slučaju, belosvetskih je "na izvolte" pa kako ko voli.
Uzgred, ako neko belosvetsko vredi (a mnoga vrede, doduše ne svakog dinara koji platite) onda su to (i) Yacco ulja, o kojima uskoro (oko Nove godine) pišem na blogu. Zbog mnogih obaveza sam prevideo da su ove godine krenuli u široku prodaju u Srbiji (a tu su već par godina).
Još samo Miller Oil, Amsoil i ZIC ulja da vidim kod nas, pa smo "svet u malom" (totalne "antipatriote", "uljarske", "ekonomske" ....); pa ko zadnji ode nek' ne gasi svetlo (neka gori, ionako niko neće platiti).
* Uzgred ... "izem ti" inženjera koji tamo radi a priča "o dobrim starim vremenima" (i Kulinu Banu), kada je nafta stizala iz Kuvajta ili tako nešto. Pa ako si (neki) hemičar, tehnolog, uradi nešto, sad se i od "đubreta" (sand oil) pravi šta hoćeš (Euro 5 gorivo, bazna ulja kakva hoćeš) stvar je samo tehnologije. Nije valjda ponovo aktuelan MIT da su ulja od pensilvanijske nafte bolja od drugih ... nismo srednji vek (tridesete godine XX-tog); neki izgleda (baš) jesu.Last edited by expendable; 21.12.2015, 11:33.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Kako već godinama vozim Alfine Twin Spark motore, koji su poznati po tome da su žedni ulja skoro koliko i goriva uvek imam "problema" sa uljemNeki majstori kažu da su namerno napravljene "tanke karike" kako bi motor imao donekle bolje performanse pa da zbog toga mora da ima i veću potrošnju ulja. Da li je to istina ne znam, nisam ekspert za auto mehaniku, ali bih voleo da čujem mišljenja onih koji to jesu a ovde ih ima dosta.
Isukstva su različita ali na nekoliko mesta sam pročitao da fabrički podatak (šta god to značilo) o dozvoljenoj potrošnji ulja kaže da je čak do 500gr na 1000km normalno. Na ovih 5 dosadašnjih Alfi uvek je potrošnja ulja bila negde od 300-500gr na 1000km najčešće Selenie Racing 10W-60. Na 155-ici u kojoj je bio 1.8 16v motor starije generacije potrošnje ulja u prvih 7-8000km skoro da nije bilo uopšte a nakon toga je dolazila do te neke granice od 300-500gr u zavisnosti od toga koliko oštro se vozi. Kod drugih nije bilo toga, odnosno od prvog kilometra od sipanja novog ulja potrošnja je bila konstanta.
E sad dolazimo do mog sadašnjeg problema. Naime moja sadašnja Alfa 166 2.0 TS sa svojih 150ks, 1420kg (prema carfolio-u), 13 godina starosti, 180000km i pri laganoj (doduše pretežno gradskoj) vožnji troši i po 800gr ulja Selenia Racing na 1000km što je po meni previše. Nema plavog dima na auspuhu, nema ulja ispod auta (ne curi nigde), tu i tamo vlaži poneki semering ili dihtung ali to je bukvalno u tragovima, a nema ulja ni u posudi rashladne tečnosti (koja je bistro crvena, bez tragova prljavštine). Auto dobro vuče, ne zastajkuje, ne trese...ponekad hoće da se ugasi na prvom paljenju ali i to veoma retko. Ima li neke dijagnoze? Da li je moguće da su karike pri kraju iako nema plavog dima?
Comment
-
-
Potrošnja koja se navodi svakako nije "normalna". Česte su tvrdnje da ulje ne curi niti izlazi na auspuh (sagorelo ili ne), pa gde je onda? Preseljeno u drugi univerzum? Teško da će biti.
Ako je "normalna" potrošnja takvog motora 4dl/1000km i ista se NE primećuje, onda se i duplo više možda odigrava po istom mehanizmu (samo "pojačanom") pa se i dalje ne primećuje.
Ne bih da pametujem, jer je problem SIGURNO oblast mehanike a tu ima mnogo njih koji se mnogo (MNOGO) bolje u to razumeju.
Upak, ne očekujte DIJAGNOZU, već samo nekoliko stvari na koje se na osnovu simptoma može sumnjati. Dijagnoza se mora potvrditi (ustanoviti) u servisu, ovako napamet se može samo "strefiti" (na osnovu iskustva i znanja).
Da je sve sa motorom u redu - nije. Da li je posebno strašno (opasno) ... ne mora da bude (možda je popravka i relativno jeftina ili se može voziti još više desetina hiljada km pa se popravka posebno ne isplati ili tako nešto).
Ukucajte u google REASONS FOR MOTOR OIL CONSUMPTION AMSOIL i skinite njihov tehnički bilten (sa 40 najčešćih razloga (ima ih znači, bar još toliko, ali su varijacije na temu) za veliku potrošnju ulja). Krenite redom (mislim da su ih i poređali po učestalosti): bar pola možete i sami da isključite, za one koje niste sigurni proverite sa mehaničarom, veći deo se može relativno lako proveriti ali bar 10-tak uzroka nisu laki za dijagnostiku.
Ne kažem da morate to da uradite, ali tek kad znate šta je, znaćete i koliko bi popravka koštala i da li vredi ili ne vredi korigovati problem (a problem realno postoji). Ostaje da se vozi tako - kako je uz litar ulja u gepeku, a za duži put i dva).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ne znam da li da idem u detalje, radije ne bih. Ima slučajeva kada je stepen kompresije zaista toliko dobar, da sagoreva ulje pristojno da se ne može videti poznati plavi dim, doduše na potrošnji od 800gr, ne bi trebalo da vrtloži plavi dim. Imao sam slučajeva gde je stepen kompresije ok, ali troši. Kod rasklapanja se ispostavilo da je bočni zazor karika u kanalima znatno veći od dozvoljenog, te da su i karike bočno istrošene, a po radijusu nisu. Ajmo jedan test- pusti ga negde niz brdo, venac recimo, otpuštena papučica gasa, ostavi ga u trećoj nek koči motorom, posle 1 km, dodaj naglo gas i prati da li iza tebe ima plavog dima, pa javi. Mislim da sam negde o bočnim zazorima pisao u slici i reči, da li ovde ili kod Steve na blogu, ne mogu da se setim, pokušaj da nađeš.''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
Comment
-
-
Što po ovom snegu neće biti baš za neki dan.
Pozdrav obojici (i šire).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment