Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?

Sa puno poštovanja i sa ponosom predstavljam novu temu koju je započeo "BOOST". Tekst koji sledi je njegov, mala nedoslednost je u tome što je slepljen iz 3 nezavisna post-a a "Expendable" je u tolikom vremenskom tesnacu da ne vidi bolje rešenje jer ubacivanje komentara unutar (autorskog) teksta samo može pogoršati stvari naročito ako niste koncentrisani.

BOOST:

Pored navedenih stavki imamo i momenat 22 kod automobila koji se voze u Srbiji. Naime, nazalost da su novopeceni predstavnici auto industrije u Srbiji nazalost jos uvek samo Balkanci je problem koji se nespominje. Navodno, na trzistu u Srbiji dileri ne slede instrukcije proizvodjaca za recal iz raznih razloga. Na novim autima koji su prodati od strane istih se desava ali ukoliko je vlasnik kupio automobil van te mreze, uvezao ga direktno i slicno onda nema "besplatnih" intervencija.

Znamo svi (bar na ovom forumu, ko je pratio) na kakvim su se mukama nasli renomirani proizvodjaci automobila prilikom prelaska na niskofrikcione motore. Isti su odradjeni povrsno sa manjim zapreminama ulja, sa uzim zaptivnim prstenovima na klipovima sa pumpama za ulje koje su manje inertne mase (istovremeno i protokom smanjenim) dakle svi su radili na manjem rasipanju interne energije koju motor uzima ali su svi omanuli na ventilaciji kucista motora (Cranck house ventilation) popularno zvanim "iberlauf".

Recal je radjen na zapadnom trzistu iz vise navrata, nebi li se uspesno izborili sa povecanim produvavanjem na ovim motorima. Cak su neki isli toliko daleko da idu u nazad za modele koji su izbaceni na trziste 1997 godine (MY1998) sve u sprovodu raznih opcija ventilacije. Dodavanjem PCV ventila i raznih drugih dosetki, resenja su okoncana u periodu 2005-2006 godine i od tada nema tih problema. Izvodili su se razni testovi sa postavljanjem kucista motora pod podpritisak, zatim pod zonu ventilacije tipa friskog vazduha (promaja u bloku?? - nemam bolji izraz ) gde su se borili sa povecanom potrosnjom ulja. Hemijska jedinjenja koja su prisutna u izduvnim gasovima su pogubna po ulja. Dakle, bez forsirane evakuacije ulje bi bilo degradirano u svim segmentima svog kvaliteta vec sa vrlo malim brojem predjenih kilometara nakon izmene istog. Da jedno takvo ulje ima i film koji lako puca i da se izvodi kroz iberturu je jedan od segmenata koji vuku paratele sa ovom problematikom. Dakle, novo izmenjeno ulje, minimalna portrosnja istog ali, vec nakon kratkog vremena dolazi do povecanja potrosnje iz navedenih razloga (oslabljena svojstva koagulacije usled windage efekta).

Ovde na zapadnim trzistima su svi dobili adekvatnu pomic dok to nazalost sa Srbijom nije cinjenica.
    Odatle se da primetiti da su motori u automobilima na nasem trzistu razlicito osetljivi na razne vrste ulja i da se vrlo cesto trazi ulje koje odgovara za odredjeni motor. Da sumpor i olovo nisu u toj koncentraciji u domacim gorivima, isti problemi bi bili manji ali ne i istorijski elementi.
    Elem, resenje postoji za svaki motor, naravno, ukoliko nije kasno za isti jer je vozen duge kilometre sa degradiranim uljima.

Postoji vise nacina gde se treba pogledati, sama konstrukcija motra, kartera itd da bi se dalo adekvatno resenje da se ovaj tipicno Balkanski problem otkloni. Ukoliko postoji potreba za tim delom, moze se otvoriti tema gde bi davali odgovore na pitanja kako modifikovati iberture da se problem otkloni.

Windage efekat je efekat koji cini radilica, dakle turbulencija oko nje. Karter po konstrukciji , nivo ulja, proletanje tegova radilice direktno iznad nivoa ulja, uljana "magla" , razbijanje ulja-mehanicko, elem, puno ulja koje nije u stanju da koagulira odlazi kroz iberturu.

Dakle, svi faktori koje si naveo imaju veze sa ubrzanom degradacijom ulja.

U izvesnim konstrukcijama se ubacuje windage ploca, dakle limena pregrada koja deli blok od kartera u cilju smanjenja nepozeljnog efekta.

Ukoliko je motor nema, radi sa na iberturi tipa da se ubacuje separator uljanih para sa returnim vodom u karter (ispod nivoa ulja).

Za goriva koja su u opsegu kod nas na pumpama, ekoloski ne cista, najvolji efekat po produzenje kvaliteta ulja je pojacavanje protoka friskog vazduha kroz motor, svaka ibertura vodi ka usisu gde je vakum najveci te otvaranjem da motor u****va u karter frisak vazduh (jer prikljucenjem iberture na usisnu granu pada pritisak u kucistu motora, dakle, mora da udje negde frisak vazduh jer produvavanje pored karika je mizerno nisko u poredjenju sa ovim protokom) koji vetrenjem odnosi agresivna jedinjenja gasova prilikom produvavanja u karter.

Dajem okviran odgovor, da napomenem, nezelim ovu temu da rusim na ovaj nacin. Da napomenem jos jednom, otvorite novu temu jer svaka konstrukcija motora je specificna za sebe (po pitanju iberture) u zavisnosti od generacije motora, NA ili overload i slicno..

Nebi se slozio da na motorima koji se voze od strane CBC ucesnika u ovoj diskusiji postoji ibertura radi ekologije.
    To pitanje je recimo lako odgovoriti na sledeci nacin:
    Ukoliko je ibertura vezana ispred trotela ona je cisto ECO tipa (80-e godina, mala produvavanja), no vezivanje iza trotela je cisti vaccum. Kako god, fabrike su dokazale da NE ZNAJU da odratde univerzalno resenje, jer je NE MOGUCE.

Izaci u susret anti degradaciji ulja kontra oksidaciji ulja usled pojacane iberture je blago receno magija. Srbija konkretno sa svim sumporom u gorivu ima neprocenjivo vise problema sa degradacijom kontra oksidacijom (forsirana ventlacija).
    Ostatak moze za novu temu pod istim forumom kako bi mogli da iseckamo testo u sitne rezance, ima vise opcija i svaka je specificna po izboru originalne , dajkle, sta treba odraditi nemoze biti isti model jer se motori razlikuju medjusobno.

P.S.
    O ovome je Boost otvorio poseban (stručan) podforum. Kada bude zaključaka biće i ukratko izloženi na ovom mestu.
    Stvar jeste vrlo stručna ali nemojte se libiti da iznesete svoje viđenje problema. Svaka ideja može pomoći i ljudima sa više iskustva i znanja te "everybody is invited!".
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
  • Nikolaekof
    CBC Početnik
    • 01.11.2010
    • 1
    • Smederevska Palanka

Re: Kako otkloniti probleme degradacije ulja?

Zanimljiv tekst za razmisljanje... Tek sada posle vasih tekstova i bloga vidim (mislim) da sam promasio profesiju...
    Srdacan pozdrav

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

Da bi data obrazlozenja i vidjenja imali pun efekat postavlja se pitanje?
      Sta je tacno iber tura ne zargonski vec precizno tehnicki objasnjeno? Gde je kriticna granica?
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• BOOST
        Founder - Admin od Začetka
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Vazdusna ventilacija kucista motora (Iberlauf)

U toku normalnog rada, mala kolicina nesagorelog goriva i izduvnih gasova pobjeci ce pored klipnih prstenova (karika) i uci u karter, to se naziva "blow-by".(produvavanje)
        Ako ti gasovi ostanu u karteru i kondenzuju se, ulje ce se vise razrediti i vremenom se smanjuje njegova sposobnost da se podmazuje. Kondenzovana voda bi takodje uzrokovala da delovi motora pocnu rdjati. Da se ovo ne bi desilo, "karterski" sistem ventilacije je napravljen da povuce svez vazduh sa filtera vazduha i izbaci gasove kroz PCV ventil prema usisnoj grani. U atmosferskim motorima, usisna grana je na nizem pritisku od kartera, te to omogucava da sistem ventilacije radi. Turbo motor obicno ima negde nepovratni ventil kako bi se izbeglo da pritisak ode u karter kada turbo pocne da ga proizvoditi. Dok turbina proizvodi pritisak na turbo motorima je uobicajeno da se proizvede venturi efekat ispred turbine kuda ce se gasovi evakuisati i dospeti do u**** tim putem. Dakle, malo slozeniji sistem koji sadrzi malo ( u rezimu rada pod vakumom u usisu) i veliko kolo (u rezimu rada sa nadpritiskom u usisu).

Ako je motor ostecen ili ulazi u starosti, praznine se mogu stvoriti izmedju zidova cilindra i klipovima, i to ce rezultirati vecim kolicinama blow-by nego li sistem za ventilaciju moze da pronese. Gubitak snage, u sustini znaci da motor treba biti obnovljen ili zamenjen.Simptomi prekomernog blow-by su guranje ulja na filter za vazduh, na sipku meraca nivoa ulja, ili na PCV ventil .

Motor otvorene konstrukcije

U ranoj mladosti SUS motora, isti su bili sa "otvorenom radilicom" a kartera nije ni bilo. Nije bilo ni uljane pumpe, mozda se neko seca da sam jako davno kacio sliku klipnjace motora iz smene 18/19 (posle Hristusa ne pre )veka gde je klipnjaca imala uvce sa kojim je zahvatala ulje u proletanju kroz "bazencic" sa uljem ispod nje. Radilica, klipnjaca, bregaste osovine, zupcanici itd. su u potpunosti bili izlozeni i mogli se posmatrati u funkciji kad je motor bio pokrenut. To je pravilo nered po okolini jer je ulje bacano sa motora i moglo je padati po terenu. Drugi nedostatak je da su prljavstina i prasina mogle doci u kontakt sa pokretnim delovima motora, sto je uzrokovalo povecano habanje i moguce kvarove motora. Ucestalo ciscenje motora je bilo obavezno be bi li se odrzao u normalnom radnom stanju.
        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
        move your mind

Comment

• drako
          CBC Član
          • 18.05.2011
          • 67
          • Kragujevac

Kako otkloniti probleme degradacije ulja?

Poštovani,
          podižem temu jer mislim da imam problem koji se odnosi na ovaj slučaj, pa me zanima ima li načina da se ovo reši.
          Radi se o Octavi-i 1.6 mpi, 75 kW, 2007. g., oznaka motora BSE, prešla 120.000 km
          Naime, nedugo nakon kupovine automobila, primetim kondenzat na čepu od ulja. Prateći nivo rashladne tečnosti i ostale moguće simptome probijanja dihtunga glave motora, postane mi jasno da tu problem verovatno nije. U samom ulju, a zahvaljujući dobrim ljudima sa ovog foruma problem takođe nije.
          Kondenzat se isključivo javlja kada je napolju prilično vlažno (nagle promene temperature, kiše) praćen kapljicama, pa maltene vode. Čitajući temu imam utisak da je problem u kondenzaciji vlažnog vazduha od spolja u samom motoru, jer je sa toplim danima a po istim uslovima vožnje kondenzat nestaje i iz istog razloga nisam ni promenio postojeće Wurth Triatlon ulje (doduše, nisam trenutno ni finansijski u stanju).
          Nakon puta od oko 120 km u dva smera a pri 3000 obrtaja, kondenzat na čepu je, pa najpribližnije što mogu da opišem, oksidovao.
          U ovlašćenom servisu (u kome su me pojedini majstori debelo razočarali svojim opservacijama) su isključivi da se zameni ulje i to Castrolom SLX, ali na moje traženje bilo kakve garancije da se problem neće ponovo javiti za istu baš i nisu spremni.
          Nivo ulja proveram često, baš zbog ovog problema, i iako je merna šipka užasna za očitavanje, imam utisak da potrošnje gotovo nema (znam da je to nemoguće).
          Prateći ovaj forum sve mi više liči da je problem upravo u "provetravanju motora".
          Ako je to, zna li neko kako to da rešim i kome da se obratim u Kragujevcu.
          Autočačka i njihovih majstora sam sit, i ne bih više kod njih ni za živu glavu.
          Unapred zahvalan.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Na pravom ste mestu.
            Još kada ste postavili pitanje palo mi je napamet da vas prebacim "ovamo".
            Problem verovatno jeste u "provetravanju". Drugi problem je što konkretno rešenje zavisi od konkretnog motora te je pitanje mogu li se opšte (već delom navedene) stvari lako primeniti na konkretan motor.
            U svakom slučaju Boost bi mogao više da kaže ali samo ako je imao prilike da se bavi istim (ili sličnim) motorom.
            Nadam se da će se javiti a ako se ne javi par dana probajte na PP. Imajte u vidu da je čovek zauzet pa možda ne odgovori brzo ali sigurno će odgovoriti.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drako
              CBC Član
              • 18.05.2011
              • 67
              • Kragujevac

Da, konačno sam pronašao ovu temu, a pošto ne volim da bežim od problema, htao bih to da rešim da ne pohabam motor.
              Između ostalog, dok ne rešim ovaj pretpostavljeni problem, koliko bih uopšte smeo da vozim auto a da ne napravim neku veću havariju. Auto planiram da vozim narednih 50-60,000 km pa da zamenim.
              U stvari to je bio prvobitan plan, ali ako nastavi ovako da mi pravi probleme možda se i pre rastanemo.
              I generalno, primerak ove oktavije me je baš razočarao, iako je obraćana pažnja pri kupovini, jer su problemi počeli da se umnožavaju svakim pređenim kilometrom.
              No moje preterano poverenje u pojedine ljude će očigledno biti plaćeno značajnom svotom novčanica, a ono što je delovalo ka pristojna kupovina pretvoriće se u totalni finansijski fijasko.

Comment

• drako
                CBC Član
                • 18.05.2011
                • 67
                • Kragujevac

Evo kako izgleda uliv za ulje
                Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

a kako izgleda čep od ulja nakon vožnje od 120 km:
                Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

To nije problem zbog kojeg treba padati u ocaj. Pojava majoneza je uobicajena pri kratkim voznjama i po vlaznom vremenu.

Nisi napisao koje tacno ulje koristis, a ne bi bilo lose da se zna koje je ulje bilo pre trenutnog, i kakva je servisna istorija.

Problem se umanjuje promenom zaptivke cepa za nalivanje ulja i proverom spojeva sistema za odzracivanje kartera.

Doticni "oksid" je verovatno stroka koja je sa vodom napravila emulziju, voda isparila i preostala masa ima nepoznati izgled.

Sa jedne strane, to je dobar znak, da se majonez gubi pri srednjim relacijama, sto iskljucuje mogucnost da dolazi do mesanja ulja i rashladne tecnosti, sto se ne bi umanjilo ni pri duzim relacijama.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Stvarno nisam pri vremenu.
                    I dalje mi ne izgleda preterano opasno. Definitivno je u vezi sa ventilacijom kućišta motora. Ili još sigurnije: u vezi sa kondenzacijom.
                    Ipak ... do sada nije bilo reči o "oksidisanom" majonezu. Ona bakarna boja na čepu ... O.K. mi hemičari smo malo udareni po tom pitanju (boja rastvora i od čega se sastoji) pa nemoj shvatiti kao nešto što je sigurno tako, pogotovu što je bitno kakva je boja CELOG ulja.
                    Ovo mi "liči" (zvuči) gore od same kondenzacije (osim ako sam čep nema na sebi bakar ili leguru istog).
                    Osim mogunosti (koju jesmo odbacili ali nije da se ne razmotri) da se meša rashladna tečnost sa uljem (znate već stari trik ako vam je šipka za ulje od metala, sa upaljčem) oprez nalaže mala mogućnost da imate povećani bakar u ulju. Za to ima više razloga a bitno je da li je on povećan ili u kombinaciji sa drugim elementima.
                    Zato je vrlo bitno ima li bakra ili legura bakra na čepu ili "tu negde" gde bi kondenzat doveo do toga i to nemalo veze sa motorom. Isto tako zaista ne znam od čega su karike u vašem motoru ali ukoliko u njima ima bakra (o-ring je npr. sadrži bakar) nije nemoguće da potiče odande.
                    Kako god, nemojte se uzrujavati jer verovatno nije ništa opasno.
                    Ipak,
                    jedna analizica bi bila itekako potrebna. Možda da ipak promenite ulje, uz obaveznih litar uzroka (uzetog iz vrućeg motora i u čistu posudu uz prethodno očišćen izliv ulja da ne dođe do sekundarne kontaminacije).
                    Sipajte (ma šta da sam rekao ranije) ISKLJUČIVO VW 504/507 ulje (bilo koje) Pa da vidimo.
                    Voda u ulju (ili antifriz) se brzo odvoje te osim zapečaćenog uzorka sačuvajte još par dl koje bi trebalo sipati u providnu plastičnu ambalažu da bi konačno to odbacili.
                    Naravno full analiza vam je 50 do 100€ pa još malo razmislite. Možete sa trenutnim uljem terati do kraja leta (i pratiti razvoj događaja pri ovako toplom vremenu) jer 90-99% da nije bilo šta ozbiljno i da je samo u vezi sa iber turom (šire gledano).
                    U svakom slučaju mehaničari vam ništa pametno nisu rekli, osim da zamenite ulje. Na kraju su potrefili i koje treba (ali slučajno). No ništa nisu rekli o uzroku kao i šta dalje ako se i sa drugim uljem isto dešava.
                    Ulje TREBA da bude 5W-30 a ne 0W-30 ili 0W-40 kao ni 5W-40, no nemam vremena da dalje objašnjavam.
                    Uglavnom to bi moglo da minimalizuje kondenzaciju ali bi tek sa (full) analizom ulja nešto konkretno zaključili.
                    Toliko za sada, čujemo se čim dođem do daha!

Comment

• drako
                      CBC Član
                      • 18.05.2011
                      • 67
                      • Kragujevac

Unazad je stalno sipan Castrol 5w40, do ovog puta kada je sipan Wurth Triathlon 5w40. Prethodni vlasnik nije imao ovih problema.
                      Teško da je došlo do probijanja dihtunga jer nivo rashladne tečnosti ne mrda ni milimetar za prethodnih 1200 km, niti se auto pregreva.
                      O promeni čepa sam i ja razmišljao.

Comment

• drako
                        CBC Član
                        • 18.05.2011
                        • 67
                        • Kragujevac

Poštovani g. Stalker,
                        do sada nije ni bilo oksidisanog majoneza, ovo se prvi put desilo posle ovih obimnih padavina. Deo čepa je od metala, ali ne znam kog.
                        Trik sa upaljačem mi nije poznat.
                        Prethodni vlasnik nije imao nikakve probleme a on nema apsolutno nikakve razloge da me laže, jer auto nije kupljen od njega, već sa placa zvaničnog uvoznika Škode za Srbiju Autočačak, kod kojih je auto prodat u zameni staro za novo.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

O.K.
                          Jednostavno zamenite čep.
                          Trik je još bolje izvesti sa malo više ulja (iz kartera) koje treba grejati pa se lako uočava voda koja vri (ako ste vešti može direktno upaljačem ulje na šipki, ako je metalna, a ima i plastičnih).
                          Verovatno nije (zaista) ozbiljno i zaista je verovano do uberture no pitanje je kako se ranije nije dešavalo.
                          I naravno da je i ranije a i Maraton ulje O.K. ali bi s jeseni ipak trebalo da pređete na 5W30 (i VW 504.00).
                          Najteže je zaključiti nešto kada ništa ne menjate u sistemu (promenite malo ranije bar ulje i filter), kada se nešto dešava pri različitim uslovima to može nešto i da znači (ali ne mora).
                          Nadam se da vas nisam uplašio, jer je verovatno čep, sa bakrom ali on je u ulju obično "bakarni" za razliku od vodenih rastvora gde je obično plav (Cu2+ jon). Naravno to je samo na čepu a bakar može da korodira pri kondenzaciji i povišenoj temperaturi (od ulja, iako sva bolja ulja trebaju da prođu test korozije na bakar, ali to je već duga priča; test podrazumeva čisto ulje a ne sistem voda-ulje).

Još jednom:
                          Zamenite čep, zamenite ulje (i filter), vozite bar jednom u dve nedelje malo (30km ili više) van grada.
                          Ne morate u kratkom vremenu da menjate automobil samo zbog kondenzacije. Više je nezgodno nego opasno.

Comment

• drako
                            CBC Član
                            • 18.05.2011
                            • 67
                            • Kragujevac

Zahvaljujem, promene će uskoro biti izvršene.
                            Jako je teško kod nazovi majstora razbiti predrasude o samo jednom ulju za samo jedan auto.
                            Mala mogućnost (iracionalna ipak) je da je prilikom pranja motornog prostora nekako voda dospela do kartera, jer je auto preuzet besprekorno čist, ali zašto onda pojava prilikom vlažnog vremena. Ovo su samo neka laička razmišljanja bez ikakvog pokrića.
                            Najlepše vam, još jednom, zahvaljujem na potrošenom vremenu.
                            Naravno javljaću se sa svim novostima u vezi ovog problema.

Comment

• Vladd
                              CBC Senator XXL
                              • 09.07.2006
                              • 581
                              • NBG

Nije tvoja obaveza da edukujes majstore. Vec sam da odaberes i nabavis ulje(i filter) i da odneses majstorima da obave zamenu. Po meni, nije puno vazno, za motor u ovom trenutku, da li je ulje 5W ili 0W, vec da li je sinteticko i da li je motor prosecno koriscen, bez vecih naprezanja(teretom ili brzinom).

Bakarna boja naslaga moze da bude razlicitog porekla, po meni, najveci uticaj ima filter vazduha, koji se, nazalost, (takodje, kao i ulje) menja "po kilometrazi" ili ako bas nastanu problemi sa neravnomernim radom motora, a ne po stanju i uslovima voznje. Voznja o prasnjavim predelima unosi kroz filter necistocu u ulje, ulje je disperzant, ne pravi rastvor vec rastop, tako da se prljavstina moze mesati sa kondenzatom i taloziti na cepu.
                              Takodje i neki produkti sagorevanja vole da se rastvaraju u vodi, a ulje je pouzdani nosilac takvih necistoca.

Zakljucak je da je ulje solidno zasiceno doticnom strokom, koja se izdvojila u maloj kolicini majoneza, i da je potrebna zamena ulja, iz tog razloga, a ne razloga "predjene kilometraze".

Takodje obratiti paznju na filter ulja, uglavnom se nabavlja po preporuci fabrike, ali se menja cesto(zahvaljujuci aljkavim majstorima) po navoju i mestu naleganja(i naravno da je NAJjeftiniji), pod parolom "isti je"... Na pritisak za otvaranje bajpasa se malo obraca paznja, a proizvodjaci u istom kucistu imaju siru lepezu pritisaka, od 1,8 do 3 i vise, filtere za industriju i filtere za putnicka vozila..
                              Obratiti paznju na specifikaciju filtera, da se ne bi dogodilo da ulje uglavnom putuje kroz bajpas a ne kroz filtrirajucu povrsinu. Sto se odrazava na koncentraciju stroke u ulju.

Comment

Working...
                              X