Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BJL
    CBC Senator
    • 20.05.2013
    • 275
    • backa palanka
    • golf 3 1.8

slazem se za to zagrevanje u mestu, i ja upalim auto i odma lagana voznja dok se ne ugreje pa onda normalna voznja

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Originally posted by BJL View Post
      BV 75w80 cini mi se da nije sinteticko, ima kod nas u radnjama za nekih 800din po litru, auto data kaze jedno a vagcat drugo, jbg ja cu vratiti staro pa videti kako se ponasa menjac, valjda se nista nije sj...lo, sad kontam ako je gusce ulje jel dobro moglo uci u lezajeve, valjda nisu povukli tj ostetili sa za ovo kratko vreme
      Nije skroz sintetičko, otprilike je polusintetika (i većina su takva u 7W-80 v.g.), mada to nije ni relevantno za stvar/funkcionalnost oko tvog menjača.

Generalna je preporuka za (citroen/pgt) menjače kojima je ono preporučeno - da se menja na 60,000 km (iako servisna uputstva pominju Fill for life, ali Total navodi 60,000 km).

Da je npr. nekakva full (šta li to znači *) sintetika, verovatno bi moglo da se menja na npr. 90,000. Dakle bez obzira na sastav - bitno je da tom menjaču odgovara po viskozitetu i da ga nekakvi aditivi ne uništavaju (a za ovim drugim mislim da nije velika verovatnoća). A da li je 50% ili 80% sintetika (100% je nikad) uglavnom nije za praktičnu upotrebu bitno (ako je preporučena gradacija i odgovarajuće norme).

Pošto lično ne verujem da bi BV Transmision 75W-80 (ili identični takođe totalov Tranself) svojim EP aditivima delovao negativno na sinhrone od mesinga tog menjača (jer verujem da bi ta eventualna mogućnost došla u obzir jedino na temperaturama koje prevazilaze upotrebu menjača) ja bih to upotrebio u nedostatku ulja koje VW specifikuje.
      Last edited by DS9; 29.10.2014, 16:01.

Comment

• vujke
        Admin
        • 29.09.2004
        • 1673
        • Mladenovac
        • Daewoo Lanos 1.5SX

Posto je tema ziva, da dolijemo malo ulja na vatru

Ide hladnije vreme pa razmisljam o promeni ulja u menjacu mog Lanosa. U njemu je 5-o brzinac brat blizanac opelovog F16 menjaca a ima i slicnu oznaku, D16

Sa hladnijim vremenom je postalo izrazenije tesko ubacivanje u brzinu dok je hladno ulje, kad se zagreje je ok. Posto je verovatno unutra jos uvek prvo sipanje posle 15 godina ne bi bilo lose da se zameni...

Castrol sajt preporucuje Castrol Manual EP 80W-90 GL4. Njegov Viscosity @ 100 °C je 14.0cSt a na 40°C 133cSt.
        Iste karakteristike su i Comma ulja preporucenog EP80W-90 GL-4 takodje mineralnog. Zasto Comma, jer kod omiljenog prodavca imam celu paletu njihovih proizvoda i dozvolu da brljam po policama

Uporedjujuci tako ulja dosli smo do Comma SX75W-90 GL4 polusintetickog, njegov viskozitet na 100°C je malo veci 15.5cSt ali zato na 40°C je dosta manji nego kod gore preporucene gradacije, 'svega' 95cSt naspram 133. Ovo bi trebalo da resi tesko shaltanje na hladno, zanima me sta misle ostali, je li uopste ovo ulje kompatibilno sa ovim menjacem? Na samoj ambalazi stoji da je kompatibilno kao zamena za sva 75w90, 80w-90, 85w-90 GL4 ulja.
        Ili mozda preporuka za neko bolje?
        while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Dobra ideja!
          Comma ili bilo koje (kršteno) 75W-90, API GL-4.
          Pogotovu što je originalno ulje (preporuka) 80W (tj. 80W-85).

P.S.
          75W-90 u većini slučajeva može uspešno da zameni 80W, 80W-90 i 85W-90, ali to nije uvek najbolja ideja!
          Bilo je malo o tome na blogu (duga priča).
          Ovde nije taj slučaj (da ne može).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

ima i ono opelovo GM ulje boje tresnje,sto je islo u opelove manuelne menjace iz 80' i mislim 90' godina proslog veka.
            ja sam imao isti problem sa korsom 1.0 iz 1985. neki majmun pre mene sipao sae 90 u menjac,menjac ko lepak cim je malo zahladnelo,cuo se i diferncijal kako bruji. sipano to GM ulje za menjace ( nepise gradacija na pakovanju ) i svi problemi reseni,menjac radio savrseno i nista se vise nije culo. http://i10.photobucket.com/albums/a1...c/DSC02296.jpg
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• BJL
              CBC Senator
              • 20.05.2013
              • 275
              • backa palanka
              • golf 3 1.8

ovo total ulje 75w 80 sadrzi neki olfen sulfid ako sam dobro procitao, ako to ne steti mesinganim delovima u menjacu uzeo bi to pa sta bude

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Olefin-sulfid je standardna (tj. cela klasa sličnih) supstanca koja ulazi u sastav transmisionih ulja kao osnovni EP aditiv (i kombinuje se sa npr. ZDDP radi između ostalog sinergističkog dejstva sa njim, i još nekih )

Ne verujem da bi činilo problem (u toj količini) sinhronima od mesinga ili drugim delovima od bronze - jer da bi to činilo (kad bi moglo) mislim da je potrebno da temperatura tih delova bude preko 120 C. Međutim, tako bi bilo da u ulju ima samo olefin-sulfida, ali se dodatkom ZDDP-a inaktivira korozivno dejstvo sulfida dok se istovremeno održava njegova potentnost kao EP aditiva.

Ipak, sigurno da će expendable to mnogo bolje objasniti, tj. mogućnost izjedana mesinga i bronze od strane (nekakvih) sulfida. Nisu blesavi ti hemičari koji izmisliše da iskombinuju supstance tako da iskoriste njihove pozitivne osobine, a suzbiju negativne.

Pa, da je moje ja bih sipao ako se već ne može naći preporučeno.

Odgovor na pitanje je mogao da bude i kraći: Da, olefin sulfid šteti mesinganim delovima - ali je ulju koje ga sadrži zato dodat ZDDP, pa onda ne šteti (nego čak i bolje štiti metalne delove nego da je prisutan samo olefin sulfid).

Možda su neka prva ulja po API GL-5 (ili API GL-4?) sadržavala neku količinu sulfida, a bez dodatka u dovoljnoj količini nečega što suzbija korozivnost sulfida - pa se došlo do zaključka da pod određenim (visokim temperaturama) sinhroni od mesinga ili neki delovi od bronze stradaju. Eventualno su to (tada) mogli da pokažu laboratorijski testovi.

Ali sumnjam da bi sada ovakav sastav transmisionog ulja (dakle olefin-sulfid+zddp) izazvao izjedanje mesinga, čak i na višoj temperaturi.

Ne znam, pretpostavljam - pa se nadam da će Stalker/expendable celu stvar sasvim jasnije definisati..
                Last edited by DS9; 30.10.2014, 15:57.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by zoranbg View Post
                  ima i ono opelovo GM ulje boje tresnje,sto je islo u opelove manuelne menjace iz 80' i mislim 90' godina proslog veka.
                  ja sam imao isti problem sa korsom 1.0 iz 1985. neki majmun pre mene sipao sae 90 u menjac,menjac ko lepak cim je malo zahladnelo,cuo se i diferncijal kako bruji. sipano to GM ulje za menjace ( nepise gradacija na pakovanju ) i svi problemi reseni,menjac radio savrseno i nista se vise nije culo. http://i10.photobucket.com/albums/a1...c/DSC02296.jpg
                  Ovo ("Opel-ovo") ulje (servisno) je SAE 75W-85 (uz API GL-4).
                  To je bio klasični z*jeb devedesetih ("nestandardna" viskozna gradacija), sada toga ima dosta.
                  Ne mogu (napamet) da se setim da li je i ranije SAE 85 (pre '98) bilo definisano osim kao "W".
                  Kako god, i dan-danas nema mnogo ulja u 75W-85, a zahteve su postavljali uglavnom GM i Fiat.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Hvala DS9 ... nema potrebe da dodajem, iovako je "teška hemija".
                    Olefin sufid koji se pominje u MSDS-ima ... je duga priča ... (više za mog kolegu prof. organske hemije ... koji odavno obećava tekst na blogu, samo da bude više "hemija" nego tribologija, evo mu i druge ideje, ovo je čista organska hemija ... proslediću predlog).
                    Što se tiče praktičnog aspekta, DS9 je rekao sve što je trebalo. Uobičajeno je da polisulfida (ili Olefin sulfida ... "polimera", primetiti da nema CAS ili EINECS broj) ima do 3% u uljima GL-4 kategorije i "do 6%" (više od 5) za GL-5 (pa se zato zovu GL-5 ... šala, naravno).
                    Dakle, već je učinjeno šta se moglo (manji uticaj na mesingane sinhrone). Ne zaboraviti da menjač zahteva GL-4 pa bi GL-3 (GL-3+ ili Volvo 97305) moglo biti (i) nedovoljno. Jednostavno EP aditivi "štite" menjač (diferencijal) od habanja i tu nema "čini mi se".
                    Hemija je uznapredovala pa je (kako je DS9 već naveo) situacija takva da ni GL-5 ne utiču posebno negativno na mesing (i slične materijale) u smislu korozije a GL-4 još i manje. Mulitifunkcionalni aditivi su optimizovani da ulje (kao konačni proizvod) NE bude korozivno (minimalno).
                    Ako bi baš cepidlačili onda bi se moglo reći i da "GL-4+" (i drugih proizvođača, npr. Selenia) nije baš idealno za mesingane sinhrone u smislu da je ova kategorija između GL-4 i GL-5 po ovom pitanju (ali biža GL-4) sa 3,5 do 4% polisulfida.
                    Koliko je to od značaja? Uglavnom ne velikog (lično sam usuo GL-4+ u Zastavin menjač, koji je osetljiviji po ovom pitanju od bilo kog VAG-ovog, a i totalno je njesra pa će se pre sam srediti nego što će ga ne srediti GL-4+. Doduše Epyx (80W-90) zvanično ima manje od 2,5% "olefin sulfida" ali to je tek za posebnu priču).
                    Mislim (lično) da je viskozna gradacija bitnija za celu priču. 75W ili 75W-80 su relativno bliske a sam Total ima tek nekih 20% više (i na 40 i na 100°C). Tako da nije idealno ali je najbliže traženom (za stariji menjač verovatno i dobro, možda i bolje). Ni u pogledu EP aditiva nije idealno ali opet makar može da prođe.
                    Morate sami odlučiti. 75W-90 nije idealano (to se vidi). Vraćanje na staro, takođe. Možda 75W možete naručiti (ili kupiti u zvaničnom servisu).
                    Ravenol ima takvo (osim ranije pominjanih), MTF 3 SAE 75. Podsećam Fuchs je odlično rešenje a ponovo ima ovih ulja u prodaji (kod nas).

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

Mislim da ja najpre mogu da zahvalim Stalkeru jer je potvrdio činjenice oko mojih nedoumica - i otklonio ih. Hvala ti, najiskrenije, i vrlo.

Čisto lično inicijalno sam imao ideju da umesto totalovog najpre u svoj menjač (PSA B71 2300) sipam fuchs-ov preporučeni pandan, ali nisam uspeo da ga nađemkontaktiranjem par onih koji se reklamiraju da uvoze njihov program, odnosno motulova varijanta mi je bila daleko dostupnija (na pljuvomet).

Pa, ako si ti BJL strpljiviji od mene (a meni se donekle i mililo da ulijem preporučeni Motul) možda ipak na kraju taj menjač dobije preporučeni Fuchs.
                      Last edited by DS9; 30.10.2014, 20:46.

Comment

• b_samardzic
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 1557
                        • Smederevo

I kad ste resili da odagnate sve tajne onda nam recite zasto lada u svoje menjace preporucuje

motorno ulje? Ima li u njemu Olefin sulfida? Cini mi se da i pezo ima takve menjace.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Lada je svemirska tehnologija ("sputnjik") ... pa može i motorno ulje
                          (baš sam se navozao iste skoro, silom prilika ... fin auto za svoje godine i 212k km).
                          Bilo je o ovome (u temi) a na blogu verovatno i više.
                          Baš da ponavljam ... skoro sam siguran da smo već pričali o tome.
                          Zaboravili ste Hondu i tamo se koriste motorna ulja ... sad malo modifikovana, 90-tih, čista-čistijata.
                          U najkraćem, ZDDP je AW (anti-wear) aditiv i u većoj koncentraciji (kao kod Racing motornih ulja) može dobro da služi i u menjačima.
                          Zavisi od konstrukcije (menjača) ali i diferencijala (ako isto ulje podmazuje i diferencijal), npr. hipoidni (pa od toga i hipoidna ulja) zahtevaju EP aditive (takva im je konstrukcija). Ali to je duga priča i više je za mašinca.
                          Dakle, bolje bi objasnio Ragazzoni ... ako već nije (tj. ne može se lako naći) ... i još da ima vremena.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Pežo za koji ja znam da ima takav menjač je matoro sokoćalo i menjač je u karteru pa tako koristi isto ulje kao i motor
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

imo sam ga
                              pezo 305 1300 ccm 1986 godiste.
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

I 205-ica sličnih godišta (benzinac, za 1.1 znam sigurno jer ga je jedan prijatelj imao).
                                Last edited by expendable; 30.10.2014, 23:17.

Comment

Working...
                                X