Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Originally posted by YUgisa View Post
    Ja na Yugu menjam ulje u menjacu na odprilike svakih 10.000km
    E, svaka čast!

Ovo se zove pedanterija.
    Ipak, mislim da nije baš neophodno i da je 20-40 hiljada km sasvim dovoljno. Za prosečnog korisnika 30.000km za one koji malo više forsiraju 20.000km. Zavisi i od ulja, ali o tome je već bilo na blogu pa da ne dosađujem. Pokazuje se da može i više (ozbiljna tribološka istraživanja) uz primenu ulja kvalitetnijih od GL-3 kako je propisano. Ipak, više od 50.000km ne bih (nikako) savetovao.
    Ako ništa drugo malo je skupo menjanje na 10 hiljada km, i svakako nema potrebe.
    Ipak, ako ćemo akademski, mineralna bi morala da se menjaju na max. dve godine, pa nije ni "preterano preterivanje".
    Last edited by expendable; 26.09.2013, 10:00.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• YUgisa
      CBC Senator XXL
      • 05.06.2008
      • 793
      • Subotica
      • Yugo 1.1 EFI

Pa nije da bih bas rado tako cesto menjao, ja bih produzio na jedno 15.000 taj interval (sto mu dodje negde do 3 god), ali je bilo razletanja korpe pri cemu je doslo do probijanja zvona menjaca, takodje je radjena zamena diferencijala za "kraci" pa je sticajem okolnosti menjano. Preko 15.000 zaista ne bih gurao, kolicina metalnih opiljaka i neka vrsta slajma koja se stvori je za mene pozamasna i bolje to izbaciti napolje posto ga ja bas mnogo forsiram i koristim Tutela Car Epyx 80W-90.
      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Za opterećene menjače (kao automobila sa slike, cool, šteta da se ne ganja) mogu da se složim sa 15000km (ili kraće pod okolnostima koje su navedene). Ostaje da je 30.000km dobro odmereno (da ne kažem fabrički) za obične korisnike (vozače).
        Naravno i 45000km sa uljem kao što je Tutela Epyx nije previše.
        Uglavnom GL-4 su na ispitivanju (ekvivalentnih 100 hiljada km) bila bolja od GL-5 i GL-3 za menjače Zastave.
        GL-4/5 ili GL-4 Plus, još i bolje. Od maksimuma (u ispitivanjima) taman podelite sa dva i to je to (max. 40-60k km).
        Uzgred, kao što je navedeno, opiljke je bolje izbacivati ranije (kao i čađ iz dizel motora, i uopšte "štroku" iz svih).
        Naravno kod normalne vožnje ih i nema toliko.
        Sve u svemu, to je otprilike sve o Zastava menjačima. Ulje bi trebalo menjati na 5 godina bez obzira na broj pređenih km.
        75W-90 jeste opcija za novije menjače ali nije velika prednost (osim u planinskim oblastima). Kod starijih je 85W-90 ili monogradno SAE 90 opcija ali svakako mnogo lošija (zimi, naročito) od (optimalnog) 80W-90.
        PS je takođe opcija ali bez mnogo prednosti u odnosu na mineralna ulja (podrazumeva se 75W-90 gde su TDL sintetička ulja bolja opcija ali je to zaista preskupo i potpuno neisplativo; zaptivke su takođe pod znakom pitanja iako takva ulja obično nisu mnogo agresivna prema njima).
        I ostalo je na blogu (makar razbacano kroz više tekstova ... preporučujem search alatku ... google-ova je).

I uopšteno:
        kada bi ljudi videli na šta liči "super sintetika" u menjaču (ili ATF "fill for life") posle 150 ili 200k km (ni na šta, crna kao sirova nafta, ili makar retko (ulje) kao voda) menjali bi menjačko ulje (makar jednom ili dva puta u životu automobila).
        Analize bi tek pokazale na šta se svodi takvo ulje ... isuviše se podcenjuju godine jer će "Sup. sint." nekako i odraditi 300-400k km ali u prvih 5-6 godina, čak i manje km za duplo više je već problem. PAO su najizdržljivija ali sve ima svoje granice.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

Možda bi bilo savetodavno za ZCZ-FIAT menjače, tog tipa i tih godina, tražiti da ulje ima specifikaciju za ove menjače. Delotvorno, oprobano, bar vek sinhrona produžava. Ako je neki do dana današnjeg pretekao!
          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Naravno uz redovnu izmenu.
            Pa ... ima ih, što je baš čudno. Optima (bar zvanično) još ima takvo u asortimanu ... Selenia (nisam video kod nas, doduše) ... to je sve što se (automobilskih) 80W-90 tiče, da i Bell ima takvo i verovatno još poneko od manjih proizvođača sa ovih prostora.
            Ima i ulja za trasport (Shell Spirax S1 80W-90) sa API GL-3 (zbog zapravo Volvo 97305) sa tzv. "mild EP" aditivima (a zapravo najčešće bude samo "stari dobri" ZDDP).
            Ne sporim, ali je sve teže naći. API GL-3 je ionako "ukinut" (vodi se kao zastareo i ne izdaju se zvanične licence) pa ostaju TDL ulja koja su GL-3/4/5 kao prvi izbor pa zatim i GL-4 (sa podvarijantama).
            Ne znam koliko "produžava" vek sinhrona ali ni savremena GL-4 ulja ne skraćuju mnogo (pa ni Gl-5 jer su sa "neaktivnim" EP aditiva, u smislu korozije ... sinhrona, bakra i njegovih legura, o tome pisah na blogu u sopstvenoj proveri na analitičkoj vagi).
            Galax je preporučivao GL-5 ulje (Hipol B). Za FAM se ne mogu setiti ali mislim da su istu kategoriju (ionako ne mogu "manje" od GL-4 jer nemaju u asortimanu).

Zaključak:
            Da (prvi je izbor), ali nije (toliko) bitno (da bi previše vremena gubili). Pomenuta Selenia je O.K. (ostalo će, ko mu treba, lako izguglati, čak i kod nas ima više od 10 pogodnih ulja).

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

P.S.
              Dokazano je da GL-3 (i "čuveni" Fiat 9.5555555555555555 (koliko li beše i šta ide dalje?) standard/odobrenje) ne utiču negativno na sinhrone (i u praksi). Jednino NIJE dokazano negativno dejstvo nove generacije GL-5 ulja.
              (indirektno dokazano da GL-4 ne štete bar 100k km)
              Ipak, cenim ovu preciznost Ragazzoni-ja (pravi mašinac). Naravno ostaje rečeno:
              "bilo bi (jako) savetodavno" i to reći. Preporuka (naravno). Menjati na 20-30k km (GL-3 ulja po Fiat 9.55550 nisu za više).

Comment

• jeronimo
                CBC Senator XXL
                • 27.10.2005
                • 390
                • beograd
                • ваз 21214-20

vek ulja u trensmisiji je u direktnoj sprezi sa exploatacijom vozila. recimo kod mene je preporuceno gl-5 i ja isto sipam(motul 80w-90 gearbox u menjac i reduktor. a HD iste firme i gradacije u prednji, zadnji diferencijal i glavu volana). fabricka preporuka je zamena na 60 000, verujem da bi u putnickom terao daleko vise...
                (mada zbog urodjena nase sklonosti ka jeftinim i neogovarajucim resenjima, ja obicno preporucujem od 35 do 45 000)
                kvalitetno menjacko ulje se lepo poznaje zimi kad na -20 uplite auto bez stiskanja kvacila(pod pretpostavkom da je i u motoru nesto kvalitetno) kao i prilikom saltovanja kada sve ide lagano, sa dva prsta
                Last edited by jeronimo; 27.09.2013, 17:11.
                prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Dobar izbor ulja

(jedno od njih mi je trenutno u menjaču ... doduše 90% a 10% je Fuchs; ne žalim se)

Comment

• ragazzoni
                    CBC Senator XXL
                    • 24.02.2009
                    • 774
                    • Obrenovac i okolina
                    • Opel Omega 2.0i-16v

Originally posted by expendable View Post
                    P.S.
                    Dokazano je da GL-3 (i "čuveni" Fiat 9.5555555555555555 (koliko li beše i šta ide dalje?) standard/odobrenje) ne utiču negativno na sinhrone (i u praksi). Jednino NIJE dokazano negativno dejstvo nove generacije GL-5 ulja.
                    (indirektno dokazano da GL-4 ne štete bar 100k km)
                    Ipak, cenim ovu preciznost Ragazzoni-ja (pravi mašinac). Naravno ostaje rečeno:
                    "bilo bi (jako) savetodavno" i to reći. Preporuka (naravno). Menjati na 20-30k km (GL-3 ulja po Fiat 9.55550 nisu za više).
                    Imajući u vidu da sam video sve i svašta, od toga da su ljudi sipali i sae 140 i poluutekuću mast, te da su ti menjači zbog kojekakvih maloprivrednih manžetni uglavnom radili polusuvi i sa 1 litrom od 3 litre, preporučio sam za generacije koje dolaze i koji bi trebali da nauče pravu meru stvari, taj standard ulja, kao i pravu gradaciju 80w90, naročio za hladne dane i kratke vožnje.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by ragazzoni View Post
                      Imajući u vidu da sam video sve i svašta, od toga da su ljudi sipali i sae 140 i poluutekuću mast, te da su ti menjači zbog kojekakvih maloprivrednih manžetni uglavnom radili polusuvi i sa 1 litrom od 3 litre, preporučio sam za generacije koje dolaze i koji bi trebali da nauče pravu meru stvari, taj standard ulja, kao i pravu gradaciju 80w90, naročio za hladne dane i kratke vožnje.

Naravno. Samo sam malo proširio vidike zbog slabe dostupnosti ulja sa standardom. Kako i kod svakog menjača (motora) prvo treba poći od standarda (odobrenja) koje zahteva proizvođač i uvek koristiti ta maziva osim u izuzetnim slučajevima kada takvih ulja nema ili ima boljih (koja obuhvataju i odobrenje/standard ali imaju i više od toga, klasičani primeri: MB 229.3 za MB 229.1 zahteve, VW 502.00 za VW 501.01 ili VW 500.00 a kod menjačkih ulja GL-4 Plus za GL-4 zahteve).
                      Menjači su u principu takvi sklopovi (kao i reduktori u industriji) koji dosta trpe zanemarivanja ali to NIJE ono što treba nego što (na žalost) često prolazi (uz koliko-toliko upotrebljiv sklop). Zaista, često ti menjači ostanu na po litar ulja pa rade neko vreme.
                      Lično sam u prošloj firmi "dijagnostikovao" takav problem kod jedne floride (pre toga danim vožena, uz komentare da se "menjač čuje") gde je "isceđeno" svega pola litara ulja iz menjača (verovatno nikada promenjeno za 10 god. pitanje da li je dosipavano).
                      To je bila menjava za vodenicu ali posle sipanja ulja bilo je k'o "novo" (malo sutra, ali je funkcionisalo).
                      Curenje na manžetnama očajnog kvaliteta je skoro pravilo kod starijih automobila tako da većina (čak) vozi makar za par dl do litar manje od pune zapremine (nešto preko 3 lit.) i to tako ide mesecima pa i godinama (prilagodi se).

Pozdravljam ovako precizan stav jer to što se sipa sve i svašta (po pravilu i najčešće SAE 90 pa zimi "neće da šalta i sve krči" što je i ponajmanji problem, navedeni su i drastičniji slučajevi) nije dokaz da to tako može i treba.

Comment

• YUgisa
                        CBC Senator XXL
                        • 05.06.2008
                        • 793
                        • Subotica
                        • Yugo 1.1 EFI

Ulje se ne menja nego se doliva To kad cujem, samo sto ne padnem u nesvest od smejanja Ja sam dugo kuburio sa tim manzetnama, mislim da sam sad uspeo napokon resiti problem ugradnjom univerzalnih Wurth manzetni Zastavin menjac ide najbolje kada se sipa do vrha cepa ne do donje ivice, to je oko 3.25-3.3l, mnogo je tisi i lakse ide.
                        Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Originally posted by Novi81 View Post

postoji velika verovatnoća da poslije zamene propisti i menjač i diferencijal. U principu da nikad nećeš nasutu "isto" te da su se ulje i menjač vremenom "prilagodili" jedno drugom.
                          U principu ako nisi menjao nikad (ili svabo koji ga je vozio prije) nemoj ni sad.

Originally posted by expendable View Post

kada bi ljudi videli na šta liči "super sintetika" u menjaču (ili ATF "fill for life") posle 150 ili 200k km (ni na šta, crna kao sirova nafta, ili makar retko (ulje) kao voda) menjali bi menjačko ulje (makar jednom ili dva puta u životu automobila).
                          Citroen C3 1.4 hdi 8v, 2006. menjač MA5 (klasični manuelni), prešao ne zna se koliko pre nego je kupljen polovan (a najverovatnije oko 250,000 km). Nakon kupovine odrađeno poprilično toga, pa između ostalog i promena menjačkog ulja.

Pošto je PSA prilično konzervativno propisala pogodno ulje(PSA B71 2330) - sleduje mu totalovo BV Transmission 75W-80 (a može i Liqui Moly GETREIBEOL GL5 75W-80, kao i MOTYLGEAR 75W-80).

Kada je ispušteno staro menjačko ulje ono je bilo baš kako expendable opisuje - k`o sirova nafta. Ne bih baš rekao da je bilo manje viskoznosti. Uliveno je novo totalovo, i od tada je pređeno oko 20,000 km, pri čemu je auto iskazao vrlo ekonomičnu potrošnju goriva. Nakon nekog vremena, a posle menjanja transmisionog ulja prijatelj/mehaničar koji je učestvovao u proveri automobila, reče da je počeo da se najverovatnije čuje diferencijal (u prvoj, manje u drugoj, u ostalim brzinama neprimetno), i da to nije bio čuo kada je proveravao auto ( u vožnji) pre kupovine.

Dakle, od tada se odvozalo oko 19000 km, a problem postoji ukoliko se u autu ne sluša muzika (i ništa drugo). Ja bih taj zvuk opisao kao kontinuirano rrrrrrrrrrr, pri kretanju od nulte. Kada sam obratio pažnju na zvuke kretanja ostalih citroena C3, rekao bih da i oni imaju manje/više karakterističan zvuk koji donekle podseća na ovaj moj, dakle niže frekvencije, ali ne toliko izražen. Moj prijatelj dade da auto proba mehaničar koji je specijalizovan za te menjače pa i ovaj reče da se najverovatnije čuje diferencijal, ali da se ne može biti sasvim siguran dok se menjač ne otvori.

I sada je situacija sledeća - ako se skida i popravlja menjač, to može da mu dođe na isto (a najverovatnije skuplje) kao i da se npr. u slučaju da auto stane - nabavi polovan menjač. Naravno da je uvek bolji menjač koji je popravljen, od polovnog neproverenog, ali je takođe pitanje da li je vredno da se čačka nešto što možda ispolji problem za npr. 50,000 km, ili ga možda više od ovoga i ne ispolji (jer ga i ne ispoljava).

Uzrok javljanja nekakvog zvuka nakon izmene njegovog ulja je dakle rebus - a da mene neko pita ja bih rekao da je menjač možda već imao načet neki od ležajeva, pa mu je radi pripreme za prodaju sipano viskoznije ulje (imalo je adekvatnu količinu prilikom ispuštanja, od nešto manje od 2 litra). Kada je sipano regularno ulje onda se ispoljio stari problem koji je bio samo zamaskiran. Kao i što je prilikom menjanja pločica konstatovano da su u nekoj domaćoj manufakturi na potrošene pločice zanitiovane obloge koje jesu držale dve godine, ali su bile katastrofalnog kvaliteta, bukvalno.

A ulje u menjaču auta starog više od pet godina bih promenio za novo kakvo mu sleduje - pa taman da znam da će posle toga da se raspadne. Jer ako bi mu se to desilo - taman bih znao da i jesam to trebao da uradim, što pre.
                          Last edited by DS9; 28.09.2013, 12:08.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Hvala na dopuni.
                            Zapravo na brzinu sam napravio grešku jer je trebalo da stoji "crno k'o sirova nafta ili retko kao voda" znači nedostaje veznik ili.
                            Kada je crno (i najčešće je takvo) onda je zapravo po pravilu "gušće" (nije 100%) i to uglavnom zbog degradacije oksidacijom (na povišenim temp.) što se događa zbog lokalnog pregrevanja ulja, malo po malo (ml po ml ili mikrolitar po mikrolitar).
                            Dobro je navedeno nešto što je realna osnova za mit. Nekoliko ovakvih (navedenih) slučajeva napravi "zakon".
                            Ulje je ili viskoznije (zbog degradacije) a nije nemoguće ni da je sipano viskoznije pa se pri fabrički preporučenoj pojavio problem. Problem, naravno, NIJE zbog promene ulja, nego je tek onda (lakše) detektovan.
                            Podsećam da skoro uvek (do 200k km, uvek) preporučujem da se pri kupovini polovnog automobila (mali servis se podrazumeva, veliki preporučuje) zamena ulja obavi tako da se sipa fabrički default (npr. 5W-30 kod Ford-ova novijih od 10 god.) što se viskozne gradacije tiče. To je jedini način da uvidite u kom je zaista stanju motor (viskoznije ulje će prikriti neke od mana), ako ništa drugo bar kolika je realna potrošnja ulja za vaše uslove eksploatacije.
                            Toliko za sada.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Originally posted by YUgisa View Post
                              Ulje se ne menja nego se doliva To kad cujem, samo sto ne padnem u nesvest od smejanja Ja sam dugo kuburio sa tim manzetnama, mislim da sam sad uspeo napokon resiti problem ugradnjom univerzalnih Wurth manzetni Zastavin menjac ide najbolje kada se sipa do vrha cepa ne do donje ivice, to je oko 3.25-3.3l, mnogo je tisi i lakse ide.
                              Hvala za info (potvrda već poznatog, ali sam jednom već propustio da ovo uradim (od dve zamene) pa sledi sledeći put, nadam se bar ne još godinu-dve jer im je vek trajanja 3 god. (max.), mislim na "malu privredu").
                              Za sipanje do vrha čepa se slažem
                              Jedino je kod mene to 3,2-3,25 (i pored upornosti u "ceđenju"), Z101 (Skala).

Comment

• ragazzoni
                                CBC Senator XXL
                                • 24.02.2009
                                • 774
                                • Obrenovac i okolina
                                • Opel Omega 2.0i-16v

Negde stoji da je za Zastavu 3.15l mera za menjačm, ako se ne varam. Taj menjač u voznji kako-tako moze da se podmazuje i sa jednom litrom, kada veliki zupčanik PODIŽE ulje u onaj oluk u kućištu iz koga se cedi. Problem je kad vozilo stoji, a motor radi, tada mu je zaista potrebna sva količina ulja. I opet da je svašta stavljano u taj menjač, od tipova sinhrona, pa čak i dve različite vrste u jednom menjaču. Njega je oduvek bilo skupo uraditi, pa se tražilo nešto polovno a dobro za 10/eura po brzini (RIKVERC SE NIJE RAČUNAO)

Comment

Working...
                                X