Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alfaskorpion
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2007
    • 361
    • Smederevo

Koje ulje izabrati za CVT-multitronic menjač u Audi A4 b7 , fabrička specifikacija je g052180a2.
    E sad ono što je dostupno na tržištu kod nas (izuzev fabričkog ulja koje je oko 4200din lit- klasično zavrtanje ušiju) je
    -Liquy Moly Top Tec cvt 1400
    -Febi
    -Ravenol CVT
    -Castrol transmax cvt A (ne moguće naći kod nas)
    Svi zadovoljavaju navodno g052180a2 standard.
    Šta odabrati od ovoga i s'obzirom da je do sada sipano u inostranstvu samo org ulje a poznato je da u taj menjač staje oko 7l od kojih može da se zameni samo
    4-5 l , kakava je situacija sa menšanjem sa zamenskim uljem .
    Last edited by alfaskorpion; 12.05.2017, 22:56.

Comment

• hirurg83
      CBC Senator XXL
      • 26.02.2014
      • 398
      • Banjaluka
      • VW Jetta

Drug, raspitaj se koliko kosta servis mjenjaca. Pa ces odmah uzeti ulje koje je rečeno da ide. A uzmi to neko sto se pakuje u Albaniji pa ces sam sebe udarat po usima. Pamet u glavu!! I nadji kršten servis koji ima masinu i moze da zamjeni svo ulje u mjenjacu a ne delimično.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Comment

• alfaskorpion
        CBC Senator XXL
        • 24.02.2007
        • 361
        • Smederevo

Nema potrebe za tolikim strahom oko automatskih menjača
        Imam dovoljno iskustva sa njima da odradim sve to sam uz svu ozbiljnu aparaturu, što se zamene tiče
        Ovo nije klasičan automatski menjač sa karterom pa da može da se ispusti 90% ulja.
        U pitanju je cvt kod kog je moguće ispustiti sve jedino prilikom rasturanja tako da tu nema dileme.
        Posavetovao sam se sa ozbiljnim ljudima koji rade servis a.menjača i svi sipaju gore navedena zamenska ulja koja naravno zadovoljavaju G052180A2 .
        E sad za ovo made in Albania si u pravu i to hocu da izbegnem , pa mi treba vaše iskustvo sa proizvođačima.
        Tu mi ravenol i možda Liqui deluje kao najbolje rešenje ,što su mi serviseri i preporučili.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ravenol ili Liqui Moly. Oba uvoznika su pouzadna i oba ulja nisu pravljena u Albaniji nego Nemačkoj.
          10% starog ulja (iako nije identično) neće praviti problem (bitno da je ispunjena tražena specifikacija što znači da je isti tip osnove i aditiva, koji mogu biti različitih proizvođača ali su hemijski identični (nešto kao aspirin i ostali preparati acetilsalicilne kiseline) ili makar iste kategorije).

P.S.
          (i naravno kao i kod aspirina mogu biti donekle različite komponente (koje ne spadaju u aktivne supstance) ali sve je to slično*).

*neće smetati pri mešanju
          Last edited by expendable; 13.05.2017, 11:51.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• hirurg83
            CBC Senator XXL
            • 26.02.2014
            • 398
            • Banjaluka
            • VW Jetta

Postoji masina za zamjenu ulja koja takodje i ispere mjenjac. Ima kod nas covjek koji s njom radi. Sve se zamjeni. Koliko sam upoznat nije neki efekat djelimicno zamjeniti. Ja imam automatik kom se skida karter pa opet ne izadje svo ulje.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Comment

• alfaskorpion
              CBC Senator XXL
              • 24.02.2007
              • 361
              • Smederevo

Expendable,
              Između ta dva ulja Ravenol i Liqui Moly da li samo cena može da presudi ili ima i razlike u kvalitetu ?
              Cena je na strani ravenola za nekih 500din po litru je jeftiniji.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

I kvalitet je (u ovom slučaju) na strani Ravenola. Uz iste ili slične aditive prednost odnosi u kvalitetnijoj osnovi (PAO vs. HC+).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alfaskorpion
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2007
                  • 361
                  • Smederevo

Poslušaću te

Comment

• Nelson
                    CBC Senator
                    • 01.08.2017
                    • 211
                    • selo
                    • Fiat Stilo 1.9 JTD

Nerviraju me ovi iz Annus-a i loše ponude Ravenola u BG, tako da sam samo zamenio ulje. Za motorno ću probati da se potrudim.

Primetno je lakša promena brzine.

Comment

• macaneli
                      CBC Senator XXL
                      • 04.08.2008
                      • 327
                      • sremska mitrovica - Genova
                      • S-max

automatski menjac ako se redovno odrzava trajace,problem je sto ljudi nece da odrzavaju isti a kad rikne kukaju
                      za kolegu alfaskorpion ako treba neka pomoc da se kupi nesto u jevropi vici
                      ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

macaneli je u pravu. Nema šta više da se (mnogo) doda.
                        Inače, Petronas je o.k. (ako i nije PAO/estar, najbiže je tome jer imaju izuzeno kvalitetna bazna ulja III+ grupe).

Comment

• Nelson
                          CBC Senator
                          • 01.08.2017
                          • 211
                          • selo
                          • Fiat Stilo 1.9 JTD

U planu je malo aditiva da dodam u menjač

čisto preventivno.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Ovo nisam video na vreme ... "čisto preventivno" može biti i čisto bacanje para.
                            Kod klasičnih (ručnih) menjača, možda i nije.
                            Za automatske ili neke modernije "manualce" ne bih preporučio ... samo redovna zamena ulja.

Comment

• banebg81
                              CBC Veteran
                              • 26.06.2008
                              • 195
                              • Beograd

Sjajno, puno informacija,pravih saveta a ja se ubih da pronađem ono što mene zanima i nisam uspeo, moram da pitam, sigurno ima neko da zna (čitao sam do 25 strane,nisam mogao više, kasno je).

Nigde nisam mogao da pronađem koje ulje za menjač, po specifikaciji treba da bude za vozilo opel astra h 1,3 cdti. Oznaka menjača je M32/M20, barem prema podacima koje sam pronašao po pretrazi broja šasije.

U servisnoj knjizi ne piše ništa o tipu ulja za menjač koje se koristi a nisam video ni da je menjano, uredno je servisirano vozilo, kilometraža je prava, 310 000 km za 8 - 9 godina i mislim da je vreme za zamenu ulja.

Pronašao sam da je količina 2,2 - 2,4 litra, ali mi se ne bacaju pare na GM ulja, posebno posle čitanja svega ovoga napisanog ovde a možda postoji mogućnost da se sipa i nešto kvalitetnije a da bude "u ceni" kao i GM.

Imam problem, od kada su došli hladniji dani, teže ulazi u prvu, drugu i rikverc, kada se zagreje sve radi odlično, ne čuju se ležajevi, precizan je i šteta bi bilo da se zapusti, ako može da se barem odloži servis.

I još jedno pitanje, da li bi bilo pametno, prilikom zamene ulja da se sipa i još neki dodatni aditiv?

Prvo pitanje je koje ulje da se traži (npr. 75w-90 gl-4 i sl.)

Hvala,
                              pozdrav

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

to sto ti hladan pravi proleme je 90% od neodgovarajuceg ulja.imao sam opela,kad je bilo hladno menjac je tesko isao, kao u lepak. cak je i diferencijal brujao kao da je otisao.problem je bio u neodgovarajucem pregustom ulju. posle zamene sa orginalnim odgovarajucim GM uljem,menjac je radio ko nov.
                                u autodati pise da ide GM ulje specifikacije opel part no 93 165 290. kupi u vecim radnjam ili vidi ko je distributer,i ne razmisljaj dalje.
                                Luiqi moly predlaze ovo. https://products.liqui-moly.com/high...-75w-80-1.html , znaci 75w-80 gl 3+ .
                                ja licno bi sipao GM a ti kako hoces.
                                Last edited by zoranbg; 29.10.2017, 15:28.
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X