Re: MORE LJUDI NE OR'TE DRUMOVA, NEGO SRBI PODMAŽ'TE TRAKTORA!
@gorans:
Problem sa PS za stare traktore je više u nepodesnosti viskoznih gradacija sa zahtevima nego kompatibilnost sa zaptivkama ili nepogodnost druge vrste. PS su uglavnom 5W-40, 10W-40 i retko 15W-50. Prilično nepodesno. Ako uzmemo teretni program 10W-40 su PS mada ima i full sintetika. Ipak baš teretni program je rešenje ove zagonetke. Retka su (i napamet ne mogu da se setim) PS ulja u 15W-40 visk.grad. no ipak postoje. Eto baš bi ta mogla da se koriste kod IMT 5xx serije (Ferguson) možda i kod nekih drugih, no teško je reći napamet. To su zapravo više "polu" HC ulja što im još više daje na značaju.
Naravno kod novijih traktora (Euro 3, 4 i 5) po pravilu idu PS i Full S.
Motorna ulja, za automobile, se ne mogu koristiti kod motora za teretni program (i šire: polj., građ.i rud. mašina) jer ne ispunjavaju potrebne specifikacije. Ovim se pitanje sint. kod starijih traktora rešava - neće moći. Retke 10W-30 su ionako za automobile te je najbliža 'tridesetica' 5W-30 što je potpuno neogovarajuće. Kod starijih mašina je monogradnost bila i ostala na ceni.
Tek 'blago' multigradna ulja dolaze u obzir. Nisu samo polimeri i veće tolerancije u pitanju, kao i uljani film pride, tu se radi uopšte o konstrukciji i čak metalurgiji čitavog sklopa (motora).
Iako ćete naći da sintetika može i u stari traktor, odma' da vam kažem - no pasaran!
(To bi bilo 'žalosno' pratiti, potrošnja ulja bi bila enormna mada bi za šou program tipa TopGear moglo da se proba).
Više radnih sati zbog primene PS? Manje je bitno da li je PS ili ne. Bitan je ukupan kvalitet ulja.
Kvalitetna SHPD ulja (15W-40 najčešće) uz visoke standarde za mašine i teretni program su, iako mineralna, često kvalitetnija od mnogih PS za putnički program (nije baš pravo poređenje ali ne znam kako bih ga izveo).
Naravno blago prekoračenje je u tom slučaju moguće. Taman 150 umesto 120 ali ne više od toga. U parama nije vredno ali jeste vredno za sam motor. Naravno više je da se 120h iskoristi. Recimo sa više od 50% teških uslova rada motora (kao što je u prethodnom post-u rečeno).
Uzgred, zašto nijedan oil-finder nema Universal 445? Neki 'fantom' ? Ili nešto drugo. U svakom slučaju molio bih Vas da ponovo "bacite" (ali detaljnije) podatke o njemu da bi bio sledeći na listi. Vrlo je zanimljivo da su oil-finderi veoma "raspoloženi za priču" kad su traktori u pitanju, i nisu tako korisni kao kod automobila, ako ih koristite nekoliko, lista mogućnosti je zaista ogromna. Ovo zaista otežava izbor vlasnicima ovih vozila. No zato smo i ragazzoni i ja tu, da pomognemo, koliko znamo i umemo, a nije baš za bacanje.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Da pripomognem. Ako je reč o traktoru Universal 445, traktor je po licenci, FIATOV 420, ili ''NAŠ'' Štore 402. Motori su takoreći u dlaku isti, Proizvodili su se tu i tamo, pumpe visokog pritiska su rotacione distributer pumpe, po ideji i licenci C.A.V. England, ali su regionalnih proizvođača, za Štore je radila IPM Beograd, a najveće razlike su menjači. Menjač ŠTORE je slovenački, Fiatov je Fitov, ali sa delovima u koji su utisnute oznake ZCZ Kragujevac, a Universal je ROMANIA. Naravno sve sa varijacijama(recimo ležajevi radilice KOTOR koji su išli za sve proizvođače i sl), u raznim bojama izgledima i dodacima. Motor je trocilindrični sa direktnim ubrizgavanjem, perfektni Fiatov koji je imao modifikacije sa 3, 4 i 6 cilindara. Identičan sa nešto većim prečnikom cilindara je motor u vremešnim kamionima OM, ili ZCZ kamionima sa oznakom ZASTAVA 630 ili kasnije 50.8 i sl.
Koliko me sećanje služi, u menjač ide SAE 90 ulje oko 9 lit i isto koristi i MALA zupčasta pumpa hidraulika.
Motorno ulje je KLASIKA sae 30.
''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
Više pravi komentar nego objašnjenje (tekst):
9lit. za menjač i hidrauliku mi izgleda nekako malo, no zaista nisam baš stručan u tom pogledu, čisto (pr)ocena.
Ako je to i O.K. ono SAE 90 mi baš bode oči. Iako će zupčasta pumpa raditi i na manjim temp. a na letnjim ima da "cepa" ovo definitivno nije baš najbolje rešenje. Možda u vreme nastanka boljeg nije bilo ili je bilo skupo (ulje).
Ovde neće mnogo pomoći ni 85W-90 na šta se prvo pomisli, mada bi u slučaju slabog korišćenja zimi ova VG mogla da prođe.
Pravo "hidraulično" ulje bi zapravo trebalo da bude 80W-90 naročito ukoliko se ulje menja na 2 godine (iako verovatno treba jednom godišnje) jer je jednino koje će odraditi oba zadatka (transmisija i hidraulika) preko cele godine.
I zašto ne reći, UTTO 80W-85 bi verovatno bilo još i bolje mada je više do toga koliko se koristi zimi.
Vodite računa da su neki od standarda (Allison C-4, API GL-5 i dr.) za poljoprivredne mašine malo ublaženi te da postoje varijante za njih zbog objektivno manjih naprezanja nego kod teških mašina (rudarskih). Ovim se može uštedeti neki dinar iako korišćenje skupljih ulja sa "pravim" (full) standardima naravno da dolazi u obzir.
Ako (ili bolje reći KADA) koristite motorna ulja za transmisije, kod starijih mašina, vodite računa da budu API CD (iako je već odbačen standard) ili CD/CE a maksimalno CF. Izbegavajte CF-4 a naročito CG-4, CH-4 i više standarde. Ovo zbog toga što ta ulja daju (prouzrokuju) manje trenje od onih sa starijim sistemom aditiva te potencijalne probleme sa proklizavanjem.
Ulja za hidrauliku/transmisiju bi najbolje da budu 'dino' (dinosaurus) ulja, znači čiste mineralke.
Kada god je moguće, korišćenje 10W-30 (ili idealno 10W zimi a sAE 30 leti) motornog ulja za hidrauliku može da bude bolje nego ako se koriste hidraulična (makar i sa AntiWear aditivima). Govorim o slučajevima da hidraulika koristi posebno ulje (ne u kombinaciji sa transmisijom) iako (često) motorna ulja čak i bez GL-4 ali HD (SHPD) mogu da ispune zahteve i za transmisije kod poljoprivrednih (i drugih) mašina.
Ukoliko ipak koristite hidraulična ulja kao opšte pravilo uzmite: ne plašite se HLPD ili HV hidrauličnih ulja iako vam je 'original' HD. Ovo je jedini način da hidraulika radi koliko-toliko isto od ranog proleća do kasne jeseni.
Sitan sam lapsus (recimo neka bude mada nije) napravio sa preporukom da se izbegavaju HV hid. ulja sa IV većim od 135. Ponekad ne možete da birate jer što je ulje manje visk. (VG46 ili VG32) i IV je sve veći pa se kod njih ispod 140 često i ne može naći.
I na kraju:
kada je SAE 30 (dobro staro HD, CD ulje) podrazumevana vrednost i ne spominju se "dvadesetice" onda je najbolje od multigradnih ulja koristiti samo i isključivo 15W-30 ili 20W-40 (naročito posle par hiljada radnih sati koliko većina mašina ima). Gde je 20W-20/30 ili se spominje više vg-a moguće je ići i na 10W-30 i 15W-40 kako je već navedeno kod prva dva traktora. Monogradna ulja su za zaista 'majka' za sve starije polj. mašine. Naravno već dotrajali motori mogu ići i na SAE 40 (leti) ili (cele godine) 20W-50 što je opšte pravilo (za sve, a to je većina, koji imaju SAE 30 kao default).
Toliko za sada. Čekam da 'gorans' dopuni Ragazzoni-ja sa više detalja.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
I meni to 90, bode oči ali šta je tu je. 9 litara je tačno, iako toliko ode u raznorazna oruđa u graničnim položajima klipova. Doduše ni menjač nije nešto velik (ovo je podatak za Fiat, a rekao sam da se po menjačima razlikuju). E sad još da dodam- i fabrike su imale raznorazne kombinacije i preporuke ulja SVOJIH proizvođača, a što je još bitnije na drugoj strani većine tehničke dokumentacije stoji da FABRIKA ZADRŽAVA PRAVO IZMENA, te je to pravo i koristila u raznim slučajevima.
9 litara transmisiono-hidrauličnog ulja je odlična stvar te prilikom menjanja ode samo 1 kanta.
SAE 90 (da se malo podesetimo) je najbliže SAE 50 motornom ulju što bi dalje u smislu hidraulike značilo VG 220. Prilično za upotrebu traktora iako je zbog male zapremine možda i to moguće. Baš postoje i SAE 50 ulja koja se koriste za hidrauliku te bi uz male zahteve menjača to moglo da bude zapravo.
Ipak 80W-90 ostaje prva preporuka, 80W-85 UTTO druga a 85W-90 treća. Značilo bi da nam se neko javi sa iskustvima sa ovim.
Sve u svemu specifikacija mora da je GL-4 ili GL-5 za poljoprivredu, a za motor je prosto kao "boza".
Izgleda da je pogodan sa stanovišta korišćenja i zamene fluida. Male količine i dve vrste.
Malo manji interval izmene motornog od samo 120h bi mogao da ide i na 150-160h ali da bude u max. 6 meseci.
'gorans" bi zaista mogao više da kaže sa sve tipovima fluida pa da nastavimo.
Dok čekamo, par informacija:
registrovao sam se na poljoinfo. Tamo sam pokupio nekoliko zanimljivih stvari koje ću iskoristiti uskoro u temi.
I važnije od svega, ekskluziva:
Imaćemo gosta sa tog foruma. Čovek u najboljim (srednjovečnim) godinama i stručnjak za mašine i opremu u poljoprivredi.
Ima i dosta informacija dobijenih merenjima te će uliti dodatnu energiju u temu. Jedva čekam a čeka se koliko sam razumeo registracija (iz 3 dela) a ja mislio da su oni komplikovani (sa dva). Inače je i urednik slične rublike (ali opštije o traktorima i ostalim mašinama) na cenjenom forumu.
Uzgred, ako se njihov administrator i Dora slože (i bude tehnički moguće, pitanje je zbog različitih softvera) možda bi mogli da imamo i kopiju jednog na drugom pa da diskusija bude vidljiva na oba foruma i da nema ponovljenih pitanja.
Uz malo sreće može i to da se desi na nadam se obostrano zadovoljstvo.
Najbolje, znači, tek stiže!
Malo razumevanja jer čovek zbog obaveza neće moći baš da odgovara na pitanja, bar ne na sva i ne odmah, ali tu smo Ragazzoni i ja tako da će nas čovek samo dopunjavati ukoliko bude potrebe. Ima i znanja i iskustva te bi trojni tim trebao da pokrije makar 99% oblasti podmazivanja poljoprivrednih mašina.
Originally posted by ragazzoni
I meni to 90, bode oči ali šta je tu je. 9 litara je tačno, iako toliko ode u raznorazna oruđa u graničnim položajima klipova. Doduše ni menjač nije nešto velik (ovo je podatak za Fiat, a rekao sam da se po menjačima razlikuju). E sad još da dodam- i fabrike su imale raznorazne kombinacije i preporuke ulja SVOJIH proizvođača, a što je još bitnije na drugoj strani većine tehničke dokumentacije stoji da FABRIKA ZADRŽAVA PRAVO IZMENA, te je to pravo i koristila u raznim slučajevima.
Malo da ti dam neke informacije U menjac mu ide 16l ulja SAE 30 koje ujedno sluzi i za hidrauliku.Imam Universal 445 koji je cale kupio nov 82 ili 83 god.Jos uvek sljaka ko leptir a ima preko 12000 radnih sati.Sve mazalice redovno se podmazuju,ulje u motoru se menja na 100 sati,u menjacu i hidraulici se redovno kontrolise i po potrebi zameni ili dospe.Uglavnom prezadovoljan.Prosle zime je poceo da trazi baklju za prvo paljenje ali i vreme mu je.
16 litara, e to već zvuči normalnije. Moraš razumeti da je model malo specifičan a Ragazzoni je lepo napisao da postoji nekoliko verzija.
12000 radnih sati je nešto kao 600k do milion pređenih km za teretno vozilo. Znači tvoj je traktor (uslovno) "otišao do meseca i vratio se". Svaka čast. Redovna izmena ulja je tome sigurno pomogla.
SAE 30 već bolje zvuči i za hidrauliku jer je (osim zimi) dovoljno "retko" i za tu primenu.
O SAE 30 i monogradnosti neću sad (za poseban je tekst), pogotovu što je stručnjak sa poljoinfo-a zapazio da blago forsiram ta ulja a da to ne moram da činim. Zaista bih prvo da on kaže svoje pa da dopunim (ako bude potrebe za tako nečim). Za sada samo da napomenem da nisu sva SAE 30 ulja ista te se trebaju pažljivo birati jer zaista SAE 30 nije pogodno za celu godinu.
U tom smislu (i bez intervencije kolege) bih pre baklje (i vila ; za proterivanje razbijanja višedecenijskih mitova ili u nauci više vekovnih) savetovao da probaš da u motoru koristiš 15W-40 ulje (HD ili još bolje SHPD) ili 15W-30 STOU.
Kako ulje menjaš (tvoj otac) na 100 sati verovatno se to radi o bar par izmena godišnje. Onda leti SAE 30 (ako ne troši mnogo inače čak i 'četrdesetica' dolazi u obzir za period maj-septembar) a ostali deo godine neko od dva multigradna. U hidraulici bi ulje trebalo da se menja makar na 1500h sa dobrom praksom da to bude 1000h. Ukoliko je potrebno i za zimu (da se koristi) verovatno bi 15W-30 motorno (ili STOU) ulje bilo najbolji izbor za hidrauliku ili čak 10W-30.
I naravno, prešao bih na ED što je bolje i od aditiva u D2. Bez brige - biće pumpa "podmazana".
Zbog stanja motora ne treba zanemariti redovnu zamenu ulja ali ukoliko blago troši ulje može se pomeriti interval izmene bar na (fabričkih) 120h ili (uz dobar izbor, o tome posebno) čak na 150h bez ikakvih negativnih posledica.
Ovo ne znači da i drugi treba odmah da produže intervale jer je svaki slučaj specifičan. Ovde je bitno da je fabrička preporuka prilično kratka i manja od uobičajenih 200h. Naravno da bi 200h bilo mnogo iako bi uz najkvalitetnija ulja moglo da se dogura.
Inače najzanimljivije (za sada) sa poljoinfo-a mi je bila tema (parafraza) "koliko radnih sati godišnje koristite vaš traktor".
Prava zbirka podataka za jednu temu a samo bih naglasio da je pojava (znam i iz prve ruke) da sajla brojača radnih sati zapravo godinama ne radi (na žalost) UOBIČAJENA.
Tako da je pojava okvirnog intervala zamene zapravo više pravilo nego izuzetak.
Ragazzoni-jevo menjanje ulja po utrošenoj nafti mi se čini jako primerenim. Za D2 je to oko kubika, ne tone jer je to tek nekih 800kg i kusur (700lit. je koliko sam shvatio za IMT 539 koji ima relativno mali i slabašan motor). Tako da kod nekih većih traktora može biti i više od 1000lit. Ragazzoni je stručno napravio odnos potrošnje i radnog sata (cca. 3,5 za 'Fergusončić') koji bi se u slučaju ED-a mogao povećati i na 5lit./h.
Možda me on i dopuni sa nekim odnosom u smislu kubikaže (ili KS) motora i vrste goriva, kako bi se ovo moglo lakše primeniti na veći broj traktora i obe vrste goriva.
SILO KOMBAJN KRONE BIGX500
Za promenu i osveženje.
Silažni kombajn nemačke proizvodnje. Služi za košenje i pripremu usitnjavanjem kukuruza i ostalih biljnih vrsta, kao silaže za stočnu ishranu. Kombajn je visokog učinka do 70 tona na sat, inače naš proizvod dosta starije generacije, iste namene bio je ZMAJ 350, 351. Poodavno otišli u istoriju i ne proizvode se više.
Krone kombajn se proizvodi u više veličina sa različitim motorima, razne snage.
BIGX 500 je opremljen motorom MERCEDES OM 457 La EURO 3. Fantastičan šestocilindrični turbo prehranjivani motor, izdržljiv. Interesantan je podatak da motor u minimalnom režimu neopterećen troši do 4 litre goriva na sat a u punom opterećenju i do 100lit na sat.
Pogoni su uglavnom kombinovani remeni i hidraulični.
Ulje za motor je kvaliteta /vek izmene 228.5/3-400 sati, 228.2/3-200 sati, 228.0/1-200 sati
Glavni reduktor GEAR OIL PGLP DIN 51502 na 500-1000sati
Kompresor MOTOROIL SAE 20 ILI SAE 20w-40
Hidraulik HLP46 vek 1000 sati
Za ostale reduktore i prenosnike kojih ima dosta, od onih sa 2 para zupčanika, pa do većih, ulje je GEAR OIL API-GL5-SAE 85W/90
Što se tiče daljih detalja, ne bih išao u konstrukcije, zamorno je, a i ovih mašina, ovog tipa i proizvođača je svega 10-ak na ovim prostorima.. Mislim da će slike dosta reći.
Cena, prava sitnica, približno negde do 300 000 EURA.(ovaj podatak nije proveren, zbog načina kupovine, kredit ili lizing, pa je konačna cifra???)
Danas (i sinoć) sve nešto "orem drumova" a nikako da stignem do traktora.
I ne samo njih.
Ne mogu da odolim a da ne dam poređenje predstavljene mašine ("oruđa") sa nekim drugim mašinama.
U ovoj klasi motora: 350-400kW, 500-600ks (HP) je uobičajeno da motori teških mašina imaju između 45 i 60 litara ulja (40 do 65 šire gledano a uže 50 do 55) što je ovde verovatno na donjoj granici zbog motora koji se koristi zapravo u teškim kamionima (Mercedes Actros) što je ipak manje zahtevno (apsolutno jeste motor za teške uslove ali ne najteže) od motora za tešku građevinsku mehanizaciju a naročito rudarsku. Ipak nema neke veće razlike i sve je to (izdaleka, naročito kada se gleda iz sveta automobila) slično i ista klasa.
Otprilike neki pandani (grubo gledano) su veliki Dozeri kao što je Komatsu serija 375 Bulldozer-a ili 60-tonski Damperi, recimo CAT 772. Ovo su zaista ogromne mašine. Doduše nisu baš "pomerači brda" ali jesu prva ili druga klasa gigantskih mašina u svojim klasama. Tako Komatsu ima još 2 veće serije, CAT dampera i od 360 tona (prava čudovišta) a manji su samo oni od 40.
Ipak, ni "big" nije baš mrvica a treba pomenuti da je to tek ulaznica u svet velikih te da postoje još i X650, 800 i x1000 sa motorom od 750kW ("hiljadu konja").
Onaj Komatsu bi doduše (možda) mogao da se svrsta i u poljoprivrednu mehanizaciju (duboko oranje sa deset ili tuce plugova, pa "drugom brzohodnom") mada je za to verovatno "prenabudžen" i ne baš isplativ. Ovo je više šala, no nije neuobičajeno da bulldozer-i (kao opciju) imaju za sobom 3-4 pluga (doduše ne baš za oranje u poljoprivredi).
Zanimljivo je da i pominjane mašine imaju i slične količine hidauličnih ulja. Mada se hidraulika donekle koristi u drugačije svrhe pa to i nije pravilo. Najveće rezervoare (i količine) za hidrauliku naravno imaju bageri gde nisu neuobičajene količine od nekoliko hiljada litara. Transmisije su posebna priča i tu se različite mašine dosta razlikuju. Nije neuobičajena upotreba SAE 30 motornih ulja više od 100 litara kod klase koja je spomenuta do par buradi kod većih mašina.
Retko se primenjuje više od bureta (200lit.) motornog ulja za motor jer kod najvećih mašina obično idu dual motori. I naravno preko hiljadu konja je uobičajeno (veliki bageri i damperi) da je pogon naime dizel-elektičan (dizel agregati služe za proizvodnju struje a pogon je pomoću elektromotora, jednosmerne struje, slično imaju i lokomotive mada je zbog šinskog pogona koncepcija malo drugačija, iako se svodi na globalno istu.
Recimo u Boru je skoro nabavljen Komatsu bager sa kašikom od 50tona zahvata (i nešto manje kubika) a dampera mislim da nema većih od 120 tona iako je nekada bilo i od 160 ili 180 (Dart Truck i Euklid, koji je sad pod Hitachi-jem).
No da se vratimo pomenutoj grdosiji (kolosu) za poljoprivredu.
Bez velikih komentarisanja maziva samo da napomenem da je proizvođač prilično precizno dao zahteve. Za pojedina maziva postoje i liste ulja svih ozbiljnijih proizvođača (koji ispunjavaju uslove) pa vlasnicima takvih mašina nije teško da odaberu (slično je i za druge teške mašine, mada je obično dato kroz odobrenja appruval-e koja ulja moraju zadovoljiti).
Motorno ulje je već prema izboru motora te kao što je Ragazzoni naveo mora da zadovolji MB standarde.
Tu je zanimljivo (gotovo uopšteno pravilo uz male modifikacije) da MB 228.5 ulja imaju dupli interval izmene u odnosu na 228.3 u motorima gde se mogu koristiti oba. Kod date mašine je to 400h i 200h respektivno ili najviše jedna godina.
O ovome nema mnogo rasprave. Pojedini proizvođači maziva se ograničavaju na samo 250h te o tome treba voditi računa.
Ipak, kako je Krone sve dobro definisao nema tu mnogo razmišljanja.
Ne bih da širimo diskusiju o tome. Ipak može da se primeti da neke pozicije transmisije umesto 85W-90 mogu koristiti i 80W-90 no to tek nije za širu diskusiju na popularnim forumima te bih tu stao.
Kod iole većih mašina se koriste posebni standardi koji nisu šire poznati te bi to bilo čisto smaranje.
Cela priča je više za razbijanje monotonije te sam i ja tako ubacio kolose iz mog grada bakra tek da se stekne utisak koliko mehanizacija može biti golema i koliko može trošiti nafte na sat.
Posle je malo lakše shvatiti zašto poljoprivredni proizvodi ili bakar ne mogu biti jeftini naročito kada je nafta skupa kao što je prošle i ove godine (sve su prognoze) bila (i biće).
I da ne zaboravim: Euro 3 motor ovog diva (X-500) mora da koristi ED. To je valjda očigledno (iako je teorijski i Eko 350 mogao da odradi posao, a šteta je da takvo gorivo ne postane ono što je D2 sada, možda za koju godinu).
Da, ovo je trebalo zaista da služi za razbijanje monotonije. Interesantno kod ovakvih tipova mašina je da se finalni proizvođač u savetodavnom, a i u delu koji se odnosi na održavanje, dosta korektno i bezgranično odnosi prema kupcu, dok su dosta TANKI sa motornom grupom i svakako vas upućuju na proizvođača motora. Posebna dijagnostika je za motor, ali ipak kompatibilna sa radnim računarom, gde se prikazuju i problemi motora. Možda je interesantno da nije baš moguće u svakom delu izvršiti CENTRALNO podmazivanje, zajedničkim sredstvom i to prvenstveno zbog dosta kardanskih vratila i delova koji rotiraju a moraju se podmazati. Noviji konstrukcioni pristupi su omogućili da delovi pogona mogu gotovo trenutno stati pri punoj brzini, uzimajući u obzir HAVARIJSKU potrebu za zaustavljanjem ili reagovanje METAL detektora.
Na žalost mnogi naši proizvođači su za vreme sankcija, nenadoknadivo izgubili trku u konstrukciji i proizvodnji, tako da je to praktično jedan od naših najvećih gubitaka. Ako se ne varam, činimi se da se godina zaostatka množi sa 3 ili 4 za koje je taj zaostatak moguće nadoknaditi.
Krone koristi za hidrauliku VG 46. Moram da napomenem da je to praktično standard za teške mašine ukoliko nije propisano motorno ulje 10W, SAE 30 ili SAE 50 (najčešće mada ne i jednino).
Naravno hidauličnih ulja ima ovakvih ili onakvih a u nekom od ranijih post-ova sam tek naznačio vrste. Da ne bih komplikovao ostaće na tome inače će biti teško snaći se.
Lepo klasifikovano i tabelarno su vrste date na:
te bi preporučio kao dodatnu literaturu.
Uzgred moram da se ispravim za jednu uslovnu nepreciznost.
Rekao sam da ako je propisano "HD" (zapravo HM) hidraulilčno ulje da se se mogu koristiti i HV ulja (taj deo je još uvek tačan) a da se treba izbegavati visok indeks viskoznosti. E ovaj drugi deo nije baš potpuno tačan ili bolje rečeno precizan.
Uslovno se može uzeti da je tako kako sam napisao za mineralna ulja. Naravno hidraulična ulja mogu biti i HC ili sintetička (PAO) te da imaju Ind.Visk. i po 200 a da su još uvek "jaka" i pogodna čak i za transmisije (uz odgovarajuće standarde).
Sam indeks viskoznosti je tek posredan parametar i nije garancija da je ulje pogodno i za teške uslove rada, naročito ako treba da se koristi i u transmisijama.
Ono što je relevantno to su ispitivanja na FZG uređaju i koji stepen opterećenja ulje može da izdrži. Nivo koji kvalitetna ulja moraju da prođu su 10. stepen opterećenja (od VG 32 na gore po viskoznim gradacijama) po ISO 6743-4 specifikacijama mereno po DIN 51354-2.
Tako bi ulje koje je HV tipa a prolazi 11. ili 12. stepen moglo biti i "jače" od HM koje prolazi tek 10. stepen.
ITD.
Ovo zbog činjenice da dosta hidrauličnih sistema traži monogradna ulja (iako je moguća i "multigradnost") i činjenice da se HM ("HD") ulja mogu koristiti do samo -10cel. (od -10 do +90cel.) dok se HV tip ulja može upotrebljavati od -35 do +120cel.
Naravno visoke temp. nisu od značaja za poljoprivredne mašine ali niske jesu u slučaju zimske upotrebe. Malo zavisi i od VG-a no u principu za sve relevantne (32 do 100, naročito 46 i 68) važe navedeni intervali temperature.
Čak i upotreba do -10cel. ne znači (u slučaju HM) da problemi (sporiji odziv) neće da se pojave već od nula stepeni.
Multigradna (15W-30) STOU ulja su zato, često, dobar izbor jer poljoprivredne mašine nisu precizni hidraulični sistemi da bi im "multigradnost" smetala. Šta više veći indeks viskoznosti znači da se ona manje menja sa temperaturom te je kod mnogih hidrauličnih sistema ta osobina veoma poželjna. Recimo da su mašine poput traktora više naklonjene standardnim Ind.Visk. (oko 100) ali ne po svaku cenu i obično ne zimi.
Slična priča je i za motorna ulja ali o tome nešto kasnije.
I od tolike priče nedostaje poenta (zapravo sam je ispustio).
Problem je što rezultate FZG testa uglavnom nemate. Sigurno nemate na ambalaži, trgovci (čak i oni bolji) neće znati šta ih pitate, te ostaju samo proizvođači i uvoznici sa stručnim osobljem. Ipak do tih podataka ni tada nije lako doći.
INA i Prista imaju te podatke na sajtu, Kroon (Kedara) ih daje u punom cenovniku a Fuchs u svojim brošurama.
Za ostale ima da "kukate i molite" (osim možda par domaćih proizvođača).
Kako god rezultat 10 označava dobro (standardno) ulje a 12 ono vrhunsko.
Zbog nedostajuće informacije ostaje i dalje aktuelno da se HM koriste kad god se ne radi zimi ili HV ulja uz što manji Ind. Visk. jer se za traktore skoro podrazumeva da se koriste mineralna ulja ekonomske (što jefinija) kategorije.
To je bio razlog za jedan nezasnovan i neprecizan stav, koji je u praksi znatno lošiji jer i neznajući zašto ljudi izbegavaju sve što nije "HD". Izgovor da se tako radi već 20, 30, ... godina je (naravno) samo predrasuda.
PRETPOSLEDNJI POZDRAV ZA MONOGRADNA MOTORNA ULJA
Monogradna motorna ulja sa posebnim osvrtom na poljoprivredne mašine
Zar još postoje? Da, naravno.
Popularnost im ne opada naročito za ultra jeftine varijante S3 nivoa kvaliteta (API CD).
Ova ulja se još uvek (uspešno) koriste kod starih građevinskih, rudarskih i poljoprivrednih mašina. Često se korišćena mehanizacija i preklapa (iste mašine) u ove tri oblasti ili koriste iste motore ali svaka od njih ima i posebne mašine i zahteve.
Sve prednosti multigradnih ulja nisu uspela da potisnu „stara, dobra“ monogradnja ulja.
Upotreba monogradnih ulja u odgovarajućim uslovima temperature okoline nema (praktično) nijednu manu u odnosu na multigradna a ima i nekoliko prednosti.
Jedino što takvi uslovi nisu baš primenjivi kod nas pa i većem delu Evrope.
No nemojte smetnuti sa uma da veliki deo Afrike, Brazila i drugih oblasti blizu polutara (naročito) ali i suptropskih oblasti (bez pustinjskih) kao i dobar deo Australije, naročito severne oblasti (doduše slabije nastanjene) zaista nema potrebe za multigradnim uljima.
Kod automobila izbora i nema te se koriste multigradna ulja uz korekciju viskoznosti (najčešća su 10W-30 ali su 5W-30 ponekad neophodna zbog nedostatka odgovarajućih specifikacija). Stariji automobili ili oni iz devedesetih masovno koriste 20W-50 viskoznost, kao i SAE 30, SAE 40 ili 15W-50 uz neizbežnu 15W-40 viskoznu gradaciju.
Kod građevinskih, rudarskih i poljoprivrednih mašina, naročito starije i srednje generacije koriste se SAE 30, SAE 40 ili SAE 50 viskoznosti uz 20W-50 (toplije zone) te 15W-40 ali u mnogo manjoj meri.
Neke oblasti blizu polutara imaju toliko male varijacije u temperaturi da ni „zimski“ jutarnji startovi nemaju nikakvo loše dejstvo pa se monogradnost gotovo podrazumeva.
Obično su prosečne dnevne temperature 25 do 30 ili 30 do 35 (koliko već blizu polutaru oblasti jestu) ili recimo 25 do 32 ili 27 do 35 ali uglavnom razlika bude 5 do 7 stepeni cel.
Ako se uzmu i jutarnje (noćne) temperature maksimalna razlika može biti 15 ili 20 stepeni (+15 do +35). Sasvim je zasnovano čak i za korišćenje SAE 40 preko cele godine.
Pustinjske oblasti imaju niske noćne (i rano jutarnje) temperature pa je tu 20W-50 najkorisnija viskoznost.
Prevedimo ovo na uslove srednje i jugo-istočne Evrope (Srbiju).
SAE 50 otpada u svakom slučaju pa čak i kod izraubovanih mašina. Eventualno se može dolivati u SAE 30, 40 ili 20W-50.
SAE 40 se može koristiti samo kod starih mašina (koje troše ulje) i u periodu jun-avgust ili eventualno maj-septembar (kod jakih trošadžija, mada je tu 20W-50 korisnije).
Dobro je za dolivanje u SAE 30 ili 15W-40 tokom leta.
Uglavnom nema baš veliku upotrebljivost ali jeste viskoznost na koju treba obratiti pažnju. Strogo gledavši ovo ulje je za temperature preko 10ºC što znači za dnevne temperature preko 20ºC. Iako bi ona vrhunska mogla zapravo da se koriste i za 5 stepeni manje temperature jer im je tačka stinjavanja oko –20ºC i tek par stepeni lošija od SAE 30 ulja. Dobar je trenutak za malu digresiju: Z101 je u starim uputstvima (iz 70-tih pa prepisivano i tokom 80-tih) imala i SAE 40 preporuku (API SF) za temperature okoline preko +35ºC a za min. temp. iznad nule.
Inače odgovara ISO VG 150 hidrauličnim i industrijskim uljima.
Pre najupotrebljivijih treba spomenuti još i 10W monogradna ulja koja se više koriste za hidrauliku i neke transmisije nego što se koristi u motorima. Kao hidraulično ulje odgovara ISO 22 do 46 (zapravo najčešće je ISO VG 32 te idealno hidraulično ulje za niske temperature) a kod transmisija se koristi kod CAT TO-2 zahteva. Kao i sva monogradna ulja (ali naročito 10W, 30 i 50) ovo ulje polako ali sigurno prelazi u hidraulična (gde kod teških mašina ima prednost, posebno kod Caterpillar-a, Komatsu-a i Liebherr-a) dok SAE 50 u menjačka (transimsiona) dok SAE 30 ostaje kao univerzalno ulje (čak i za motore).
U motorima se koristi samo u zimskom periodu, ali i onda u uslovima manjih i srednjih opterećenja. Može da se koristi od –20ºC (urgentno i –25ºC) pa do max. nula stepeni i to za zahteve motora za SAE 30 (leti) ili 10W-30.
Stigli smo do glavnog. Najprimenjivija SAE 20W-20 i SAE 30 monogradna ulja.
Pre toga samo da napomenem da postoje (sve manje, trenutno samo Selenia) STOU 20W-30 ulja koja praktično objedinjuju prednosti monogradnih ulja i omogućavaju celugodišnju primenu kod traktora.Isto važi (i više) i za 15W-30 kojih ima u izobilju. Kako su ta ulja i univerzalna (mada i čista motorna mogu da budu) postavlja se pitanje čemu uopšte ovolika priča.
Na žalost STOU ulja su po pravilu znatno (pa i duplo) skuplja od sličnih motornih a naročito UTTO ili hidrauličnih ulja tako da tehničko rešenje jeste prosto ali ima da se zählen (calenzi parenzi) pri kupovini.
SAE 20W-20
Još jednom da pojasnim: SAE 20W ili SAE 20 su uži pojmovi jer oba ne moraju da budu i 20W-20 a u 90% slučajeva je baš to. Jednostavno SAE 20 nema zahteve za viskoznošću na niskim temperaturama a 20W pak nema potrebne minimume na višim. Iako liči na pleonazam, ipak nije. Ako ulje nije 20W-20 opravdano je posumnjati da ispunjava sve što bi trebalo te se samim tim treba izbegavati.
I dvadesetice i tridesetice se upotrebljavaju i kao hidraulična i kao menjačka (osim što su naravno motorna) ali se gotovo isprofilisalo da su:
1) 20W-20 uglavnom hidraulična ulja (posebno su tipična Liebherr odobrenja baš za ovu viskoznost) a odgovaraju VG 68 hidrauličnim uljima.
2) SAE 30 su uglavnom ulja za menjače i transmisije iako su i tipična "letnja" hidraulična ulja i/ili za hidrauliku velikih rudarskih mašina.
Kako u smislu hidrauličnih a još više motornih ulja trend je da 20W-20 zamenjuju 10W-30 ulja koja su VG 46/68 u smislu hidraulike te imaju bolje zimske osobine od monogradnih ali i letnje dok su u jesenjem i prolećnom periodu umerene kontinentalne klime gotovo identična sa 20W-20 uljima.
Kad koristiti ova ulja?
Ako već ne koristite multigradna a menjate ulje u traktoru 2x godišnje (ili čak 3x ako se intenzivno koristi). Onda ovo ulje treba da bude zimsko, naročito ako se traktor povremeno koristi u toku zime (za izvlačenje debla na primer ili razvoženje prikolica sa ogrevom). Čak i ako se ne koristi (i tek povremeno pali) ovo ulje će za zimsko prezimljavanje biti bolje nego SAE 30 (koje će verovatno gelirati).
Dakle za zimske radove i rane prolećne kod traktora starije konstrukcije (Rakovica, IMT 5xx iz ranih 80-tih i slični).
Upotrebljivost ovog ulja kao radnog je (ipak) tek od –15ºC do +20ºC ili strože gledano (pri većim naporima) od –10ºC do +15ºC.
Zaista je veliko pitanje da li ovu viskoznu gradaciju treba zadržati ili je čak i 15W-40 (a kamoli 15W-30 ili 10W-30) već trebaju poslati u istoriju motornih ulja a da ostane isključivo kao hidrauličmo.
Ostaje i posebna preporuka da se za teže radove koristi samo ako to proizvođač motora inicijalno dozvoljava (baš IMT 539 i slični kao i Rakovica 60 ali ne i neke jače) inače je samo za lakše radove (zimsko prskanje), trasport drva ili uglja, izvlačenje debla manjih gabarita i sa lakših terena (mada u baš zimskom periodu svaki motor sa SAE 30 default-om može da radi "punom parom"). SAE 30
Poslednji mohikanac. E ovog će teško da ubiju (ucmekaju) i pošalju u istoriju. Komatsu ovo obožava kao hidraulično a mnogi menjači (i manje diferencijali) traktora i rudarskih mašina idealno rade sa ovim motornim uljima.
Proizvode se i u ACEA E2 pa i E3 te API CF-4 (skoro standard kod velikih proizvođača) ili čak CG-4.
Ukoliko se (lako) složimo da 15W-30 STOU, 10W-30 motorno ili (najjeftinije) 15W-40 može da bude ulje za celu hladniju sezonu (oktobar-april) isto tako je lako uočiti da se SAE30 može jako lepo koristiti u preriodu maj-septembar (ili čak sredina aprila do sredine oktobra).
Toliko dobro da mu "školska" multigradna zamena u vidu 15W-40 ispada čak i potpuno nepotrebna.
Dolazimo do kritične tačke?
15W-40 i nije neko multigradno ulje (kao i 20W-50) te nisu li ona samo "premaskirana" monogradna? Nije daleko od istine ali (ipak) NE. 10W-40 se mogu koristiti čak i kod nekih starijih konstrukcija (bar neka od njih) a 15W-40 praktično u svim sa SAE 30 default-om te nije li sva ova pisanija nepotrebna?
Ovo je svakako praktično rešenje ali ako ulazimo u finese uvidećemo sledeće (ulja su istog nivoa kvaliteta):
15W-40 kao celugodišnje ili za širi kalendarski period bolje štiti motor ali ne i u samom letnjem periodu (gde su praktično izjednačena)
SAE 30 ulje leti čak manje troši goriva (iako je već cepidlačenje i ušteda ne biva veća od 2-3%), "hladni" startovi su sasvim O.K. te se čak ni ležajevi radilice ne troše brže.
SAE 30 ima (ovo je već teško sporiti) VEĆU SMICAJNU OTPORNOST. Dok kod 15W-40 pad viskoziteta u testovima smicajne otpornosti ide u proseku 10 do 15% a kod SAE 30 tek par % (2-4) ili čak i "nula". Teorijski monogradno ulje treba da ima "beton" smicajnu otpornost (nula) naročito ako je od jednog baznog ulja i sa relativno malo aditiva ali je to tačno zapravo samo za čiste supstance (ili bliže tome za prečišćena mineralna ulja, čitaj HC) a mineralna ulja su ipak smeše.
Ukoliko motor malo ili umereno troši ulje, monogradna ulja će čak manje trošiti od multigradnih (za istu "gornju" ili "radnu" viskoznost važi potpuno, za manju kod monogradnog, zavisi od uslova rada i stanja motora).
Monogradno (SAE) 30 ulje će brže postizati pritisak ulja nego 10W-40 pa čak i 15W-40. Ovo će naročito biti izraženo zimi no pazite se to je varka. Od toga nećete imati korist nego samo štetu jer i pored višeg pritiska motor neće biti dovoljno dobro zaštićen a ležaji mogu mnogo brže stradati i pored pokazivanja manometra.
Ukoliko preterate sa intervalom zamene a ulje je nižeg kvaliteta (API CD) sva je prilika da će polimeri vremenom popustiti i da će 15W-40 biti mnogo lošije krajem sezone nego monogradno ulje. Ovo naravno manje važi za API CE a naročito CF-4 i više kategorije (kojima treba težiti i kod monogradnih i kod multigradnih čak iako vam je traktor ili druga mašina stare konstrukcije te sa puno radnih sati).
Otprilike bi se moglo reći da i dan-danas u slučaju istih specifikacija u letnjem periodu treba (ili bar može) koristiti monogradna ulja kod mašina koje imaju takvu fabričku preporuku. Ovo nije obavezno te se i 15W-40 sigurno jednako dobro može koristiti s tim što u nekim (većina navedena) stvarima zapravo i gubite. Više je čak bitno kod ulja nižeg kvaliteta (tipično S3, tj. API CD ili CD, CF/SF) je prednost monogradnog ulja jasna i osetna.
Naravno ulja nižih kvalitetnih grupa treba menjati strogo po preporuci proizvođača mašine. Tu SHPD 15W-40 ulja mogu lako da se pokažu isplatljivijim (ukoliko traktor ne troši mnogo ulja) jer kvalitetna ulja ove kategorije (API CF-4 do CI-4) mogu bez problema da izdrže i 50% više radnih sati.
Ne treba zaboraviti da se mineralna ulja u principu menjaju (bar) dva puta godišnje. Osim u slučaju slabijeg korišćenja (do 350h) i SHPD ovo bi trebalo shvatiti kao obavezu a ne preporuku. Kod intenzivnog korišćenja treba raditi 3 ili 4 izmene na godinu dana.
SAE 30 ulja nižih kategorija i manje poznatih proizvođača treba koristiti samo do +5ºC dok kod bojih ulja, poznatijih i renomiranijih proizvođača te viših nivoa kvaliteta ona mogu da se koriste i do 0ºC pa čak i do –5ºC (povremeno) jer ona neće da se ugeliraju ili stegnu preko nivoa pumpabilnosti. Tačka stinjavanja im je ispod –20ºC te je zaista čak i ovo moguće.
Niže kategorije imaju praktično svi proizvođači a kvalitenije svi veći i poznatiji. Doduše kod nas se ne mogu svuda i uvek naći. Mobil, Shell, Castrol ili Havoline ćete zaista teško naći te za više kategorije preporučujem Fuchs i OMV jer kod svih drugih (čak i kada imaju više kategorije) možete naleteti i na obična S3 ulja a to je bar lako naći.
Zaključak?
Za IMT, Rakovicu i većinu drugih traktora (i mašina) iz 70 ili 80-tih (prve polovine naročito) idealno bi bilo da se:
1) Leti (toplijih 5 meseci) koristi SAE 30 ulje, a zimi (hladnijih 7 meseci) SAE 15W-40 ulje. Može i minimalnih API CD, CF/SF ili samo CD ali bi trebalo da bude CE ili CF-4 (idelano). Za jeftinija ulja nema bolje preporuke.
2) Eventualno koristiti kvalitetnija (CF-4 i renomiranih proizvođača) SAE 30 ulja toplijih 7 meseci a SAE 20W-20 hladnijih 5 meseci. Ova ulja su već nešto skuplja od prethodnih. Umesto 20W-20 može da se koristi i 10W-30 (čak svih 8 meseci) a SAE 30 samo u toplijih četiri.
3) Koristiti 15W-30 preko cele godine pa menjati dva ili tri puta koliko je već potrebno.
Naravno da su varijante 2 i 3 kao i moguće pod varijante (sa 15W-40 SHPD) znatno skuplje a cena raste od dva preko tri i drugih (nepomenutih) varijacija.
Naročito su varijante 1 i 2 isplative kod IMT-a jer se SAE 30 (ili još bolje SAE 20W-20) može koristiti za menjač/hidrauliku.
Iako se već duže priča o svrsishodnosti monogradnih ulja kao i čistih mineralnih (bazna grupa I) motornih ulja, sva je prilika da ćemo i u treću deceniju XXI veka (za deset godina) ući sa njima. U drugoj smo a oproštaj sa njima se i ne nazire ili tek slabo nazire.
Comment