Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Originally posted by Dora View Post
    Minim je minimalno, nije dobro. Maksimum je maksimalno, nije dobro. Par mm ispod maksimuma je dobro. Na šipci izmedju pola od max i min, pa malo preko pola od toga...
    Ko razume shvatiće
    Ili "bolje do pola nego do bola ...". (zavisi i od šipk(ic)e)

Ili (naj)ozbiljnije:
    kao što je Dora već rekao "Na šipci izmedju pola od max i min, pa malo preko pola od toga..." i ko nije shvatio ni razumeo, neka primeni (bukvalno).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sambol
      CBC Veteran
      • 30.12.2014
      • 126
      • BL
      • T9

Originally posted by expendable View Post
      Upravo tako.
      Jedino da dodam da PAO ima i Wulf i to u 5W-40!! (a njihovo 0W-40 Ecotech FE je slično (novom) Mobil-u (SHC)).
      Pitao sam uvoznika za 5W-40 PAO i rekli su da ga ne mogu nabaviti, a prije par mjeseci je to ulje nestalo sa njihovog sajta... da li ga još uvijek prave?

Comment

• acasmc@200sx
        CBC Senator
        • 30.01.2007
        • 282
        • Mladenovac
        • BMW F31 320d

Sto je sigurno, sigurno je! Rece kaludjerica i stavi kondom na svecu.
        nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by sambol View Post
          Pitao sam uvoznika za 5W-40 PAO i rekli su da ga ne mogu nabaviti, a prije par mjeseci je to ulje nestalo sa njihovog sajta... da li ga još uvijek prave?
          0W-30 FE je praktično čisto pao ulje, a za 0W-40 FE nisam bio u pravu, nije (samo) SHC već je većim delom (iako ne potpuno) PAO ulje.
          (više detalja u najnovijem tekstu na blogu: http://motornaulja.blogspot.com/2015...ch-serija.html)
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Novi81
            CBC Član
            • 13.09.2013
            • 39
            • Prijedor, BiH
            • Mondeo mk3

Zna li iko nešto više o Comma uljima? Ovde u Bih su prilično nepoznata. Mene konkretno zanima Xtech 5w-30 koje je ford specifikacije 913D. Zbunjuje me cijena od cirka 12-15km za litar.
            Ja trenutno koristim Liqui Moly 5w-30 Spec F takođe 913d. Ali trenutno ne mogu da ga nađem a za cirka mjesec dana trebam mijenjati. Pa razmišljam da uzmem ovo.

Last edited by Novi81; 09.09.2015, 22:04.

Comment

• sambol
              CBC Veteran
              • 30.12.2014
              • 126
              • BL
              • T9

Comma ulja nisu baš nepoznata u BiH, ima ih uzeti kod jednog prodavača koji je dosta čest kod nas. Nisam koristio njihova ulja, ali sam tražio o njima na Internetu, uglavnom su utisci da je u pitanju budžet ulje, što cijenom, što kvalitetom.

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Imam i ja jednu ispravku. Juce sam bas dolivao pa pogledah nalepnicu. Mobil1 0w-40 Fully Synthetic, zemlja proizvodnje Belgija a ne Francuska kao sto sam u ranijem postu naveo. E jedino sto mi nije jasno je to sto Castrol na svim svojim proizvodima ne precizira zemlju iz koje ulje dolazi nego pise Made in EU. Rumunski prozivod cete lako prepoznati jer je glavni natpis na poledjini na rumunskom dok vecina ostalih prozivodjaca, osim LM, ARAL i ostalih "cistokrvnih" germana, navodi zemlju iz koje dolazi a to je uglavnom Belgija (Mobil, Texaco, Wolf, itd) ili kao Motul (FR).
                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Ništa tu nije misteriozno. Kao što @sambol reče: "budžet ulje, što cijenom, što kvalitetom".
                  Doduše, kvalitet je solidan (ako se kupi odgovarajuće ulje, u ovom slučaju 913D) i u tom smislu su isplativa ulja (u normalnom režimu vožnje može biti i kao najskuplje (brendirano) ulje). Cena je taman za Comma ulja, da je više bilo bi skupo.

Comment

• Crki
                    CBC Član
                    • 26.07.2008
                    • 71
                    • Požarevac
                    • ford fokus

Vozim škoda feliciju 1.3 mpi benzin 1997.god..Malo pre sam kupio na lukoilu za dolivanje ulje mineralno 15-40 standard.kako sam išao pešaka do pumpe kada sam se vratio kući i u gepek da ostavim ulje vidim da je trebalo da kupim mineralno 15-40 luxe.Gospođica sa pumpe mi kaže da neće motoru biti ništa jer su oba mineralna,a razlika je u tome što je standard jeftiniji u odnosu na luxe.Jbg za razliku od 100 din ne želim da rizikujem.
                    Moje pitanje da li će biti neke posledice jer nije potpuno isto ulje?Jeste isti proizvođač,mineralno,15-40,razlika je samo onim slovnim oznakama xx/sf,cf/xx.
                    Last edited by Crki; 02.10.2015, 14:35.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by Crki View Post
                      Vozim škoda feliciju 1.3 mpi benzin 1997.god..Malo pre sam kupio na lukoilu za dolivanje ulje mineralno 15-40 standard.kako sam išao pešaka do pumpe kada sam se vratio kući i u gepek da ostavim ulje vidim da je trebalo da kupim mineralno 15-40 luxe.Gospođica sa pumpe mi kaže da neće motoru biti ništa jer su oba mineralna,a razlika je u tome što je standard jeftiniji u odnosu na luxe.Jbg za razliku od 100 din ne želim da rizikujem.
                      Moje pitanje da li će biti neke posledice jer nije potpuno isto ulje?Jeste isti proizvođač,mineralno,15-40,razlika je samo onim slovnim oznakama xx/sf,cf/xx.
                      Standard je ulje za stara vozila (pre 1989. ... Zastava, Golf I i II, Kadet "suza" i "D" i slične) jer ispunjava samo API SF. Ta "mala razlika" u "slovnim oznakama" je i NAJBITNIJA (to da li je ulje mineralno ... sva su sad manje-više mineralna ... jer je HC proglašeno sintetikom ...).
                      Ne bi trebalo da bude ništa motoru ALI nije preporučljivo mešati ulja tako različitih specifikacija (SF i SL, to je kao nebo i zemlja, iako u suštini može biti razlika samo u koncentraciji aditiva ali to je duga i druga priča). Ako si sipao nastavi (neće biti posledica) ALI da znaš da "Standard" ne ispunjava standarde tvog motora (SJ ili više) pa izbegavaj veće koncentracije SF ulja ili da bude sipano u sledećoj zameni. Jednostavno nema dovoljno aditiva (možda ni sve potrebne) za tvoj motor. Osim toga tek od API SH (više nema ovih ulja na tržištu osim par specifičnih) je uveden industrijski test mešljivosti pa je izvesno da su mešljiva samo SJ, SL, SM i SN ulja (međusobno).
                      Ako nije sipano (ulje) treba ga zameniti na pumpi (uz doplatu, tih 100 din. nije vredno (ni blizu) razlike u kvalitetu).

Comment

• sambol
                        CBC Veteran
                        • 30.12.2014
                        • 126
                        • BL
                        • T9

Opet jedno teoretsko pitanje, koje će se pretočiti u praksu u skorijoj budućnosti Dakle 1.9 TDI, 66 kW, ALH motor (VE pumpa), trenutno se u motoru nalazi Kroon-Oil Emperol 5W-40 (prethodno Shell Helix Diesel Ultra 5W-40) i zadovoljan sam sa navedenim. Bliži se zamjena ulja, pa razmišljam o Liqui Molyju (pored već spomenutog Kroon-Oila). Leichtlauf High Tech 5W-40, Synthoil High Tech 5W-40 (ili njegova dizel varijanta Diesel Synthoil 5W-40), koje je pogodnije za ovaj motor? Ili da razmišljam o 10W-40 (HX7, Emperol, Leichtlauf ili možda čak MoS2 Leichtlauf), pošto se primičem cifri od 300k km (trenutno je negdje oko 280k)? Hvala unaprijed na odgovoru!
                        Last edited by sambol; 17.10.2015, 14:45.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Nisam video pitanje (jer obično prelistam "današnje" postove a u subotu nisam uključio računar).
                          Ako nemaš problema sa motorom (i ne troši ulje), mislim da je još uvek dobro ostati na 5w-40 uljima (recimo bar do punih 300k km ili čak i nešto kasnije).
                          Sve što si naveo je o.k. Nema posebno velike razlike među sva 4 ulja (računajući Shell i Kroon).
                          Osim toga, ako je nešto dobro, zašto menjati? (osim naravno znatiželje, cene i sličnog).
                          Ako (kad) pređeš na 10W-40 imaš dobru listu, pri čemu bih tu ipak išao na Kroon ili Shell (MoS2 ... zanimljivo ali nisam siguran koliko i korisno).

P.S.
                          Dilema mi liči na izbor između lager piva, naročito onih "lakih" (4,5% alk.) ... manje-više, teško je primetiti razliku (naročito poslednjih godina, od velikog "ujedinjenja" vodećih pivara).

Comment

• sambol
                            CBC Veteran
                            • 30.12.2014
                            • 126
                            • BL
                            • T9

Nije žurba Motor ne troši ulje (od sipanja na maksimum do kraja intervala zamjene dođe na sredinu, što smatram da je u redu), a više je u pitanju znatiženja nego rješavanje problema; ni cjena nije problem, sve je to u par maraka (a ne volim štedjeti na ulju). Gledajući brojeve, Leichtlauf High Tech 5W-40 djeluje vrlo dobro, nizak NOACK, visok TBN, ali to su samo brojevi; ne očekujem sad neka spektakularna poboljšanja u odnosu na Kroon-Oil, a Shell je uvijek tu kao sigurna varijanta. Ipak, stručno mišljenje uvijek dobro dođe.
                            Što se tiče piva, uvijek volim probati neko domaće u inostranstvu (znatiželja )... i stvarno se čovjek iznenadi koliko naša piva liče jedna na drugo (sa par izuzetaka), a isto to koje se prodaje ovdje je tamo drugačije. Pa tako i sa uljem

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Leichtlauf High Tech 5W-40 zaista deluje kao nijansa više gledajući (samo) brojke.
                              Vredi probati iako ne bih očekivao primetnu razliku.
                              Pozdrav!

Comment

• acasmc@200sx
                                CBC Senator
                                • 30.01.2007
                                • 282
                                • Mladenovac
                                • BMW F31 320d

Mala nedoumica.
                                Sipam ulje Liqui Moly 10W40 MOS2, kao zimsku varijantu. Da li ima svrhe da sipam i onaj njihov Ceratec aditiv, zajedno sa njim?

Hvala.
                                nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

Working...
                                X