Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

Elf je (bar) "iole dobro". To je neka HC ili SHC/HC mešavina ali je O.K. za tu cenu je - Џ.
    Ako ćeš potrošiti malo više para Q8 je vrlo dobar izbor (10W-50).
    Slažem se da Petronas ima izvanrednu (akcijsku, "akcijašku") cenu. Ipak, 10W-60 bih ostavio za godinu-dve, za sada bi 5W-50 ili 10W-50 kao celugodišnja ulja bila ponajbolja (tu se slažemo "oba trojica").
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

Q8 je oko 850din kad se uzima na kilo. Na 4L nesto manje i u pitanju je koliko sam mogao da skapiram cist PAO (profesore ispravi me ako gresim). Vec za 900din (ispod zita) ima EDGE 10w-60 koji je mesavina PAO/ESTER ali, dokazao sam sebi da to ulje nije za svaki dan tj da svoje pravo lice i kvalitet pokazuje tek na stazi i konstantnom punom gasu. Licno mislim da M1 rally nije za taxi varijantu tj da se ne ispati jer sam siguran da ce da ga "pije".
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Q8 jeste kvalitetnije (da li je skroz PAO ... na osnovu čega da tvrdim ... verovatno ne ali ima PAO baznih ulja u sebi) ali ne znam koliko je to relevantno za normalne uslove vožnje i POVEĆANU potrošnju ulja. Osim toga blago je "racing" stila (kao npr. Total Racing 10W-50) što može (ali ne mora) da bude i lošije po pitanju potrošnje ulja.
        Elf je zaista jeftin i vredelo bi ga probati.
        Lično mislim da je kod prvih znakova troškarenja ulja bolje "udariti 5 penicilina" nego "gutati kapsule" što bi za ovaj slučaj bilo nekog 10W-60 ulje ili 15W-50 leti a zimi 5W-50 (eventualno 5W-40). Međutim jedan korak (a ne dva) u povećanju viskoznosti ima i svojih prednosti. Motor će biti manje opterećen, manje će trošiti goriva a ako ne smanji potrošnju neće mnogo ni korak više. Dakle, sa radne 40-ice na 50-icu verovatnije ste "opet na 40-ici" nego ako odete na 60-icu (onda ste možda na "50", kod novog motora).
        Zato je možda 15W-50 i idealno jer sad je leto, ono 15W mu neće smetati na 40cel. imate manju viskoznost na 100°C imate manju viskoznost, nego sa 10W-60 sa tek malo manjim efektom smanjenja potrošnje ulja.
        Velika prednost 10W-50 je što je bolje za celogodišnju primenu.
        Slažem se da 5W-50 verovatno neće osetno smanjiti potrošnju no dolazi u obzir kao najbliže "default"-u (praktično moguće i kod motora koji ne "troškare" ulje nego su "samo" stari - tj. imaju mnogo km iza sebe).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• bojanvet
          CBC Član
          • 06.04.2008
          • 85
          • kraljevo

Avensis d4d sa vise od 260000km na satu, 2000. godiste. Ne trosi ulje, do sada sipano comma polusintetik za eurodizel 15-40, menjano na 6000km i nikad nije doliveno.
          Sada sam dobio od drugara total quartz 9000 5-40, sipao bih njega kod naredne zamene, pa me interesuje da li neze mozda nesto skoditi motoru?

Comment

• alexa05
            CBC Senator XXL
            • 23.07.2006
            • 1769
            • Smederevo
            • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Sipaj ga pred zimu
            EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• maxmarko
              CBC Početnik
              • 06.04.2010
              • 2
              • leskovac

ja imam pitanje u vezi ulja imam audi a4 2000 god sipam mu castrol 10w 40 oko 850 dinara litar skoro sam bio kod majstora kaze da pocnem da mu sipam 15w40 ??? jer kao navodno posle 160 000 kilometra treba da se sipaju gusca ulja ? jel ovo tacno ?

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Uf!
                O ovome smo "skoro letnji dan do podne" (doduše u temi o motornim uljima van "horizonta", koju je davno počeo još Boost).
                Niste naveli da li je benzinac ili dizel, ali po ulju koje koristite manje-više je svejedno jer se (verovatno) ne radi o prvoj generaciji PD motora (ako je dizel nego "klasični" TDI) a ako je benzinac onda verovatno nije turbo (inače bi kao i u prethodnom slučaju koristili 5W-40).
                Ovo bi donekle bilo tačno da ste bili na 5W-40 pa razmišljate o prelasku na 10W-40 što je i zaključeno u pomenutoj temi (da bi o tome valjalo razmišljati na oko 200k km, ili od 150-250k km da ne bude baš 200.000±10km).
                Da li sam anticipirao (postao vidovit), uglavnm već nekoliko pitanja o ovome a ja se baš raspisao na blogu (motornaulja) o tome.
                Ako verujem onome što sam tamo (skoro) pisao onda bih Vam odgovorio (nešto) ovako:
                10W-40 ulja (moderna i "PS", naročito HC, što u glavnom jeste slučaj) i 15W-40 (takođe moderna) ulja su praktično isto, osim što su korišćena druga bazna ulja (i u njima bazni "štokovi").
                Na referentnim temperaturama su razlike_
                10% veća viskoznost na 40°C za 15W-40
                0% na 100°C
                Količina aditiva jednaka ili (možda, a možda i ne) 1-2% više polimera (aditiva za povećanje Indeksa Viskoznosti) kod 10W-40.
                Sve u svemu ništa značajno.
                Naravno kvalitetna 15W-40 ulja nisu (samim tim) ni mnogo inferiorna (više "pola klase" nego celu) u odnosu na 10W-40 ... osim zimi (kada je već klasa u pitanju).
                Dakle, ako dva puta menjate ulje godišnje onda bi leti mogli 15W-40 a zimi 10W-40 (ili 5W-40) što bi bilo idealno, a ako jednom menjate ulje onda (naravno) 10W-40.

Nije jasno?
                (onda nemojte ni čitati tekst tek vam onda ništa jasno biti neće)
                Motori se habaju. Kako se habaju trebaju im viskoznija ulja. 15W-40 (na žalost ili sreću) NIJE viskoznije od 10W-40.
                Uslovno je to tek u odnosu na 5W-40 (a i nakrkano je detergentima pa stare zaptivke mogu i da procure, mada nije prvilo).
                Tek je 10w-50 i 15W-50 viskoznije od 10W-40.
                Držite se vi 10W-40 ukoliko je sve O.K. i motor ne troškari ulje. Naročito ako puno vozite u gradu.
                Za vaš motor je i 15W-40 (API SL/CF) dovoljno dobro, naročito pošto ima više od 10 god. ALI to nije obavezno (da pređete na 15W-40).
                Jedino ako vozite mnogo izvan grada i ... želite da uštedite na ulju (u gradu ćete tu uštedu izgubiti na gorivu dok se 15W-40 zagreje u odnosu na 10W-40 a naročito 5W-40).
                Na prve znakove troškarenja (u tome i jeste vic, tada je obično kasno, bar za tako finu razliku 10W-40 na 15W-40) ugrite odma' "penicilin" (a ne aspirin) i koristite 15W-50 (ili naravno 10W-50/60).
                Ono što bi vama možda bilo od koristi SADA i ODMAH je da udarite na 5W-50 ili 10W-50.
                Jedini problem je što su ta ulja skuplja, obično sintetička (ili bar "sintetičkija"), racing nastrojena i slično. A i izbor je sužen.
                Eventualno na 10W-50 Elf koji je i prililčno jeftin.
                Drugi način je da idete na 15W-50 leti a 10W-40 zimi (5 toplijih i 7 hladnijih meseci ili 4:8) što je i bolje od 15W-40 i 10W-40 kombinacije.

Pogađate da je najjednostavnije da ostanete na "starom dobrom" Magnatec-u na kome ste i sada.
                Eventualno, kao što je prethodno rečeno, (ako ste "kastrolovac") da sada pa do zime sunete 15W-50 (mineralku) Castrol.

Comment

• allroader
                  CBC Član
                  • 21.03.2012
                  • 14
                  • rijeka

.koliko je vremenski upotrebljivo ulje za kočnice ili motor
                  nakon prvog otvaranja pakovanja, dakle kolika mu je trajnost ?
                  hvala.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Zanimljivo pitanje. No ne može se odgovoriti (baš) precizno.
                    Otprilike nešto manje nego kada nije otvoreno.
                    Recimo ... godinu dana manje nego kada se ne otvori. Rok upotrebe motornih (i menjačkih) ulja je 5 godina a kočionih fluida tri godine.
                    Ako je ostalo manje od godinu dana, onda polovina odnog roka koji je naznačen na ambalaži.
                    Podrazumeva se da su ulja u originalnoj ambalaži, dobro zatvorena (i da se ne otvaraju svaki čas, nego samo par puta dok se ne istroše) i da nisu na direktnoj sunčevoj svetlosti (na temp. preko 40°C ili ispod nule).
                    Možda nije loše da se stave oznake kao na kozmetičkim proizvodima (otvoreni poklopac sa oznakom meseci) koji bi označavao koliko se mogu koristiti. Naravno ne radi se da se sa njima ne pomeša a i nema potrebe, praktično do isteka roka, koji ne bi trebalo "juriti" i kada ambalaža nije otvorena.

Comment

• nele11
                      Banovan
                      • 23.09.2010
                      • 47
                      • https://t.me/pump_upp
                      • RichardnugQZ

@expendable
                      Samo jedno pitanje,brzinski,mogu od drugara da uzmem za neke male pare motul ulje...trenutno mu nestalo 6100,ali moze da ga poruci,ali ima na stanju 8100...da li da uzmem 6100 kao sto ste mi preporucili ili mogu da uzmem ovo 8100?koja je razlika?

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Re: Pitanje u vezi izbora ulja

koliko verujes drugaru?
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• nele11
                          Banovan
                          • 23.09.2010
                          • 47
                          • RichardnugQZ

pa solidno
                          kaze da je ulje iz Francuske,sipao je u svoj auto,garantuje da nije falsara,vec orignal..

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Ako je original i francusko (što je još uvek pleonazam jer jedno je dovoljno reći), sve je O.K.
                            Ako je motor u dobrom stanju, bez obzira na godine možete koristiti 5W-40 ulja. Možda ih bude malo više trošio ali ne bi trebalo da bude nešto drastično.
                            Znači ako je 8100 neko 5W-40 ulje, sve je u redu.
                            Najbolje X-cess ali može i X-clean, BMW specific ili CNG/LPG Specific.
                            Otprilike tim redom, mada nije mnogo bitno. Iako (naravno) nije obavezno BMW LL-98 ili neki noviji standard (LL-01 ali ne FE verzija) nije loše da ulje ima. Već je LL-04 mogućnost ali ne posebno bolja. Da podsetim da u USA ovaj standard važi samo za dizelaše (100%) a kod benzinaca samo ako je tako odredio BMW (nema 100-% kompatibilnosti unazad). U Evropi ovo ne važi ali ipak znači da nije nešto čemu posebno treba težiti (iako gore navedena osim X-cess ulja upravo imaju taj standard).
                            Zato X-cess ubedljivo kao najbolji izbor iz 8100 serije.
                            Pozz ...

Comment

• nele11
                              Banovan
                              • 23.09.2010
                              • 47
                              • RichardnugQZ

Hvala vam na jos jednom opsirnom odgovoru,svaka vam cast .

Comment

• gorans
                                CBC Senator XXL
                                • 09.03.2010
                                • 1525
                                • Beograd

Nisam poslusao g-dina Expendable iako njegovo misljenje uzimam kao naj merodavnije pa sam sipao ono sto je fabrika rekla a to je MOBIL 300 Formula FE 5w30.Razlog je sto sam po nabavnoj ceni mogao da uzmem ili to ili Agip 5w40 a moj favorit MOBIL DSL 10w40 nema na stanju i nece ga biti jos 15-ak dana.Nisam mogao toliko da cekam jer sam presao 12hkm od zamene.
                                Na prvu loptu,primecujem da motor u leru radi izuzetno tiho i mirno a za dalje cemo videti.
                                Vozilo je Ford Focus 1.8TDCi

Comment

Working...
                                X