Nije baš "najbolje od oba" ali "tu je negde".
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
-
Comment
-
-
Originally posted by GiNIS View PostA sta bi sa odgovorom na moju dilemu?
Izložili ste teoriju, zapravo koncept i sad očekujete odgovor.
Koncept nije nov i već je ispitan kako u teoriji tako i u praksi.
Naravno da i stari motori traže kvalitet koji je propisao proizvođač za nov motor ali ne i više od toga.
Ukoliko je to npr. API SL onda nije (baš mnogo) bitno je li to PS, mineralno ili sintetičko ulje.
Bitno je jednino što se manje plemenita trebaju menjati nešto ranije. Nije sintetika baš toliko suporiorna kod primene u automobilskoj industriji mada zaslužuje veću zastupljenost nego što je ima.
Pohabani motori traže za nijansu viskoznija ulja i to im obično više znači nego da ona budu sintetička.
To čak priznaju i najveći proizvođači kako maziva tako i automobila (jer jeste tako).
Nije pogrešno ni sipati 5W-30 u motor sa 300k km ukoliko mu je to propisala fabrika.
Čak ni ukoliko troškari ulje. Naravno onda morate češće proveravati nivo i dolivati isto.
Dakle kako hoćete, izbor je vaš. Jednostavno nije racionalno kod većine motora.
Kod konkretnog motora (iz Astra G 1.6) nije tačno da ne može PS koliko da to zaista ne treba da bude primarni izbor.
Dakle 0/5W-40 je ono što mu treba. 5W-40 može biti i tzv. polu-sintetika a mogu se koristiti i 10W-40 ulja (kao i naravno 5W-30). Minimalni zahtev je API SL, ACEA A3 ... (iz 1998. jer nije ni postojalna ACEA iz 2002.). Za modele pre 2000. (od kad motor i vodi poreklo) je min. API SJ i ACEA A2.
Nije greš u taj motor sipati ni 15W-40 naročito sada (kada ima više od 10 godina).
U industriji NE važi pravilo da svuda može da se sipa sintetika (izgubili bi ste brzo glavu sa ramena za takav savet), kod automobila skoro i da može ali nije neophodno niti je isplativo.
Cenim ljude kao što je "Vladd" ali jednostavno sintetika nije neophodna u svim automobilima niti je sintetika više sintetika (kao što je bila recimo '90-tih).
III bazna grupa ulja uz sav kvalitet NISU sintetička ulja već su visoko prerađena mineralna (parafinska, naravno).
PAO i estri su sada više "začinski" dodaci ulju nego što su njihov glavni činilac.
I što bi rekli Ameri ... ma i u najnoviji auto može mineralka (5W-20) ... može i sintetika (0W-20) ali tamo to sipa manjina.
Sveukupno ni 10% sintetičkih (pa makar i "sintetičkih") ulja se za automobile ne troši. Naravno malo su i motori i goriva drugačiji tamo ali je činjenica da bi većina motora današnjice radila sasvim lepo na mineralna ulja, glavni razlozi što to nije su:
Produženi intervali izmene (i vremenski na 2 godine) što mineralna ulja ne mogu, viskoznosti koje se traže (neke od njih su sasvim nemoguće za mineralna ulja kao npr. 5W-40) i slično. Zbog toga i nema mineralnih ulja sa novim fensi aditivima za DPF i slično.
Da se mogu napraviti visokoperformansna ulja dokazuju 15W-40 ulja za teretni program koja ispunjavaju ACEA E7-08 i prave se od mineralnih ulja. Za mid SAPS (te DPF i ispunjenje Euro 5 i 6 normi) je već potrebno koristiti makar HC ulja (zbog sadržaja sumpora u ulju a i aromata) kao kod ACEA E9 ali je to daleko od sintetike (osim u glavama marketing "stručnjaka").
ITD.
Ako vam nije dovoljan "horizont" imate i blog ... pa čitajte (odlično za robiju trebaće vam više nedelja/mecesi za taj podvig).
P.S.
Mazivo (svako pa i motorno ulje ali pogotovu ne ono) NE čini "jedna lasta", ni samo bazno ulje (bazni štokovi) od kojih se pravi ni aditivi sami za sebe. Radi se o njihovoj sinergiji.
Sama bazna ulja su na primer masnija (i bolje podmazuju) ako su mineralna nego ako su neke od sintetika (SHC ili PAO), što ne znači da su gotova ulja bolja, baš naprotiv. Uzgred HC a naročito SHC i PAO bazni štokovi se često nazivaju "dry base oils" (tri puta pogađajte zašto) i manje su polarana od mineralnih. Nećemo sad o jednoj "sitnici" (estri).
Pozz ...Last edited by expendable; 13.12.2012, 18:30.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Hvala expendable
Znaci ukratko. U stari motor treba sipati inace preprouceno ulje, isto kao da je motor nov.
U svakom slucaju nema neke svrhe sipati kvalitetnije, ali ne treba sipati ni ono manje kvalitetno. Znaci, proizvodjac je preporucio neko ulje (specifikacija za odredjeni motor), a nase je da takvo ulje i sipamo, bez mnogo eksperimentisanja. Jesam li dobro shvatio?
Comment
-
-
Originally posted by GiNIS View PostHvala expendable
Znaci ukratko. U stari motor treba sipati inace preprouceno ulje, isto kao da je motor nov.
U svakom slucaju nema neke svrhe sipati kvalitetnije, ali ne treba sipati ni ono manje kvalitetno. Znaci, proizvodjac je preporucio neko ulje (specifikacija za odredjeni motor), a nase je da takvo ulje i sipamo, bez mnogo eksperimentisanja. Jesam li dobro shvatio?
Dakle, kako motor prelazi sve više km i sve je pohabaniji (neminovno) za nijansu će mu bolje prijati za nijansu viskoznija ulja.
No nivo kvaliteta treba da bude fabrički ili (ali već kada počne da troškari ulje) tek jedan stepen niže.
Na primer: proizvođač je preporučio 5W-40 uz API SL i/ili ACEA A3.
Treba što duže koristiti navedeno s tim da posle nekih 150, 200 ili 250k km može (ali ne mora) da se pređe i na 10W-40 sa API SL ili leti i 15W-40 API SL (a zimi 5W ili 10W).
Osim toga, jedna i samo jedna viskozna gradacija za bilo koji motor je praktično MIT.
Ako sa nivoom kvaliteta nema šale, viskoznost ulja može da se pomeri naviše ili naniže zavisno od mnogih faktora, naročito klimatskih. Iako se za Evropu daje jedna preporuka, logično je da postoje (bar) dve (za "severnu" i "južnu") gde 5W-30 u Nemačkoj može biti i 5W-40 kod nas ili 5W-40 tamo 5W-50 ovamo i slično.
Neki proizvođači daju više varijanti (Mercedes, BMW, Opel ... donekle i PSA grupa) a neki su pa tvrdoglavi kao mazge kao Fiat sa 10W-40 (kod nekih) ili Ford sa 5W-30 (kod većine novijih modela).
Fabrički preporučena vrednost viskonosti je uvek samo najbolji kompromis ali ne i uvek najbolje rešenje.
Doduše, najbolje je držati se tog ako nemate poseban razlog za promenu (a onda vam treba i stručan savet) što je ipak retko i opravdano je u manje od 10% slučajeva (ako i toliko).
Kod Ford-a je 5W-30 vezano i uz specifična odobrenja tako da nije lako zameniti ovaj "diktat". Eventualno kod modela sa mnogo km 5W-40 ACEA C3, osim kod najnovije generacije (od 2008. ili 2009.) gde bi trebalo da se ide sa 5W-30 do "totalnog uništenja" motora (na 300, 400 ili 500k km).
Pozdrav!Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Po starom dobrom obicaju, volimo da se polarisemo, na sintetiku vs mineralno ili eventualno polusintetiku..
To nije MOJ izbor. Moj izbor je DOBRO ulje, pa jos ako moze da zadje u zonu nekakve ekonomske isplatljivosti, blize ili kasnije u vremenskom periodu, prihvatam.
Problem je sto se u celu pricu gura marketing, guraju ugovori proizvodjaca vozila i ulja, mesaju se termini, brkaju se nazivi..
Pa na kraju i ne znamo sta je uopste polusintetika, pa ni sintetika, mozda treba da se zove FULL sintetika..
Uvek sam za varijantu, da se dobro, ili jos bolje odlicno ulje sipa u motor, bez obzira da li je stare ili nove konstrukcije, a ako je raubovan, manje je vazno, bolje je cuvati pare za dobru generalku(takodje u "full-u")..pa tek posle mozemo da pricamo sta motoru treba i sta je bitno kod ulja.
Malo ljudi brine o nacinu voznje i ima svest sta se u motoru desava. Svi vole da nagaze, dok voze, ali identicno vole da ustede kada kupuju ulje. A to se malo kosi, motor trpi, a zeleli bi da motor traje..i haaa
I tu je negde doticna logika, sipaj dobro ulje i kupi ulaznicu za opterecenje motora, osetljivije ulje se ranije menja, ALI, broj onih koji su zbog jurcanja ranije promenili mineralno ulje nego sto "fabrika" kaze, doticnih 5000 pa "moze jos malo", je manji od broja kengura u Srbiji, pa i na Balkanu
Zato valjda i lomimo misljenja na ovakvim temama
Comment
-
-
ja bogme ne lomim. kako nema masti a ni aleve, ove zime cemo da umacemo u zejtin
a sto se "zejtina" tice, kompromis ne postoji. nikada nemojte zaliti novce za "zejtin" i skratite interval zamene na pola od fabricki propisanog. ja sam poceo da praksiram dve zamene filtera na jednu zamenu ulja. gorivo nam je ocaj, filteri vazduha kao def a vazduh katastrofa prljav. na sve to prethodni vlasnik preskocio par zamena i eto pohabanog motora vec na 150k km.deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Vladd, Zverko ...
Sila ste obojica!
Lepo rečeno, nema šta.
- Ne štedite, ne "cedite suvu drenovinu" iz svog ulja, menjajte ga na 1/2 ili maksimalno 80% od fabričke preporuke, ako je mineralno na 3000 do 6000km, zavisno od uslova vožnje i kvaliteta mineralke, API SL i do 7500km (što znači samo ako prelazite malo km godišnje), itd.
Oko detalja se nikad nećemo svi složiti ali to su već "ukusi" a o njima rasprave nema. Ne bi ni valjalo da svi isto mislimo.
Problem je što više od 90% opasno ne zna a prosipa znanje.
Drago mi je da ste obojica, kako ovde, tako i na drugim forumima dali veliki doprinos i edukovali mnoge. Eto i ja se trudim ... a tek smo zagrebali površinu (na žalost).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Profesore, Imam neku kinesku frezu za sneg, koja je nabavljena iz Nemačke ali nisam dobio uputstvo uz nju, sad šta je problem tražio sam na netu ali ne mogu da nađem koje ulje ide u nju, jer koristi čisti benzin za pogon, a trebalo bi zameniti ulje na kraju sezone. Pitao sam rođaka koji je dovezao frezu meni i on misli (nije siguran) da u nju ide mobil 3000 5w-40. Moje pitanje jel ima neko baš posebno ulje za freze za sneg i šta uzeti eventualno od zamenskih ulja osim obvog mobila , ako ide uopšte?
Hvala unapred!!! Pozz
p.s. ovo je freza
Last edited by J21; 20.12.2012, 10:44.
Comment
-
-
S obzirom na namenu motora, može većina ulja, ali bi neko SAE-20W u zimskom periodu, bilo korisnije nego neko multigradno. U vreme obrade zemljišta (proleće-jesen), ako se freza koristi, odgovaralo bi SAE-30W. Ovaj motor, ne može se upoređivati sa automobilskim, jer se radi o radnoj mašini, koja nakon hladnog starta, odmah radi na visokim obrtajima, pri temperaturama oko 0*C.
Pri izboru, može ti pomoći Profesorova tabela:
Ostala ulja za motorna vozila
O samoj mašini, našao sam na internetu (Feedback) ocene korisnika, da se radi o skupo plaćenom kineskom šrotu! Nadam se, da tvoje iskustvo neće biti takvo i da će te mašina služiti dobro.
Comment
-
-
Hvala g. Franjo,
Poprilično se slažem sa Vama. Ovakve mašine zaista pretežno koriste SAE 30 ulja (kosilice) ali zbog upotrebe na ispod 0°C (očigledno) to ovde nije slučaj.
Idealno bi bilo neko 10W-30 ulje ili SAE 20W-20 ali i jedno i drugo je skoro nemoguće naći kod nas.
Koliko znam često se koriste 5W-30 ulja, što bi značilo da možda i jeste Mobil Super 3000 ali neko u 5W-30 varijanti, pre neko u 5W-40. Doduše sva su previše za ovakvu mašinu (mada verovatno ne treba ni ceo litar ili tek toliko).
Bilo koje PS 5W-30 ulje sa ACEA A3 (može i A2 ali takvo ionako nećete naći) i/ili API SL. Možda jeste za izbegavanje FE (Fuel Efficiency) sa ACEA A1/A5.
Dakle pre (skupog, za ovu namenu) Mobil-a razmotri(te) Mol Dynamic Garden 4T 10W-30, za koje proizvođač kaže "sintetičko" ali je po svoj prilici PS (HC) ulje, odnosno "51% ili više" HC. Posebno je O.K. (API SL, ACEA A3/B4).
Još bolje i idealno (jer se neće koristiti preko +5°C), prvenstveno jer je mineralno (i ima API SJ/CF):
Eko Marsa 20W (zanimljivo ne navodi se 20W-20, što je možda samo previd ili možda i nije).
E sad, još ih treba naći pa još u litarskom pakovanju ...
Okrenite bar telefon.
Onda, što jeftinije i što mineralnije 5W-30 ulje i teraj.
Može i nešto modernije ali ne troš'te pare uzalud. Viskol 5W-30 će biti sasvim O.K. (bez ikakve pežorativnosti).
Ekstra "hint" (nagoveštaj, caka):
Kao što je g. Franjo opisao, ove mašine (mašinice) brzo dostižu veliki broj obrtaja po pokretanju ... što podseća na režim rada skutera (i uopšte motocikala).
Neko 10W-30 ulje, kao što su: Motorex Top Speed 10W-30, Elf Moto Maxi Tech 10W-30 (kod oba prethodna imena su ... katastrofa; pazite i jedni i drugi imaju transmisiona 10W-30 ulja, koja jesu motorna ali je zbog nedostatka specifikacija bolje izbegavati ih u toj ulozi) ... i naravno (pre svih njih): Motul 5100 4T 10W-30.
Pozdrav!Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Samo da se javim. I da kazem da sam pronasao idealno (ako takvo nesto postoji) ulje za Punta 1.2 8v. U pitanju je ELF Excellium NF 5W-40. Motor odlicno radi, potrosnja ulja je manja nego sa Seleniom 20K. Moja preporuka. Ako sam promasio temu izvinjavam se.Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani...
Comment
-
-
(Pod imena nisam mislio na Motorex i Elf nego nazive samih ulja, kao da ih je mali Perica smislio).
Inače,
Smak sveta (jedno 99,99999999999999999999999999%) nećemo gledati (baš) sutra, ali SMAK zdravog razuma (i logike) je jako blizu svom teorijskom maksimumu ...
Inače odakle samo ideje poput 4T motora za ovakvu namenu (doduše čak i Honda pravi takve (?!), aman bar njih jako cenim, što je samo dokaz da je svet odavno van vinkle) pored 2T motora koji bi lepo odradio posao do -50°C.
Dobro da nije dizel ... verovatno i hoće od sledeće godine ili tako nešto.
A da nije "eko" razlog?! (e izem ti takav).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment