Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

Nisam profesor ali da odgovorim. Ta ulja koja su posebno za gas imaju bolja antioksidaciona svojstva u odnosu na obicna mineralna ulja. To su mineralna ili polusinteticka ulja sa odgovarajucim paketom aditiva radi poboljsanja oksidacionog svojstva. Ako koristis vec sintetiku onda mozes u potpunosti da zaboravis ta ulja za gas. Nema potrebe da koristis losije ulje od onog sto trenutno sipas. Sintetika ima sve sto treba da bi radila posao i kad je u pitanju benzin ili plin. Izbor ulja za motor na gas nek ti bude sadrzaj sulfatnog pepela koji treba da bude do 1.2%. Najbolje neka mid saps kategorija 0.8-1.2%
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Cika Sima
      CBC Član
      • 21.02.2012
      • 38
      • Novi Sad

Koji je auto u pitanju i koji motor? Neki Reno predpostavljam cim preporucuju ELF. Koij je gas uredjaj, sekvent ili obican??

Comment

• J21
        CBC Član
        • 26.03.2012
        • 55
        • BGD

dacia 1.4 mpi, sekvent

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Re: Pitanje u vezi izbora ulja

Srđan je već odgovorio.
          Ne bih ništa da dodam (bilo bi isuviše).
          Pozdrav!
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• J21
            CBC Član
            • 26.03.2012
            • 55
            • BGD

Odg: Re: Pitanje u vezi izbora ulja

Hvala profesore i Srđane!

Pozz

Comment

• alfaskorpion
              CBC Senator XXL
              • 24.02.2007
              • 361
              • Smederevo

Interesuje me vaše mišljenje kako bi se Mobil 1 5w50 ponašao u alfi 156 2.0 ts 114kw, prešla oko 200kkm.
              Sada je u autu castrol 10w60 , potrošnja je nekih 100 do 150 ml na 1kkm (što je sasvim ok) u zavisnosti od uslova vožnje .

Mobil deluje kao dobro ulje za celu godinu , kakvo je vaše mišljenje. Pogotovu što u zimskim uslovima imam dosta kratkih vožnji gde auto ne dobije radnu temperaturu pre gašenja.

Comment

• Vladd
                CBC Senator XXL
                • 09.07.2006
                • 581
                • NBG

Mobil je dobro ulje, ali mislim da je jos blji savet da nista ne diras.
                Ili da razmisljas o 5W-40 ulju za zimski period, pretpostavka je da po hladnim danima nece biti besmislenog przenja motora i sportske voznje, a leti se vratiti na vec koriscenu gradaciju..
                Ali s obzirom na kratke relacije, tesko da ce se poklopiti servisni interval sa preporukom da se ulje menja jednom godisnje

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Ne diraj ništa, osim ako prelaziš mnogo km godišnje.
                  Uostalom, Vladd sve rekao, nemam šta da dodam.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• djolers4
                    CBC Veteran
                    • 05.11.2007
                    • 124
                    • Vrcin

Pozdrav!Imam Alfu 155 TS 8v,full aluminijum,trenutno koristim Seleniu Racing i zadovoljan sam.Medjutim,imam problem sa curenjem ulja na nosacu filtera i nijedan majstor nece da se prihvati posla,pa me interesuje da predjem na neko jeftinije ulje zbog dolivanja i da se vratim na 10w-40 fabricku preporuku,ali ne Seleniu vec Total 7000.Da li je odgovarajuce ulje,imajuci u vidu da ovaj motor dostigne i 100`C ulja a u vecini slucajeva je izmedju 70 i 85?
                    Nije covijek ono sto misli, vec ono sto cini

Comment

• alfaskorpion
                      CBC Senator XXL
                      • 24.02.2007
                      • 361
                      • Smederevo

Ne znam zasto nece da se prihvate jer je to jednostavno za zamenu , baš baš.
                      Ja imam kompletan nosač od 8v ako ti treba u slučaju da je tvoj napuko negde itd ...
                      Obično je dihtung problem ili gumica ...
                      Glupo je da zbog toga koristiš lošije ulje , treba to da saniraš jer nije ništa komplikovano.

Comment

• djolers4
                        CBC Veteran
                        • 05.11.2007
                        • 124
                        • Vrcin

Nemam pojma,ja sam gledao na kanalu odozdo i izgleda mi dosta prosto.A za ulje,sta znam,dosta sam citao i raspitivao se o Total-u 7000 i svi se slazu da je kvalitetno ulje i da je za ono sto meni treba(uslovi koriscenja i stil voznje) sasvim odgovarajuce a da se ne lazemo,za auto star 20 godina i 250kkm iza sebe,nije verovatno u top formi.Meni je odnos voznje otvoreno-grad 70-30% i kazu da je odlicno za takav rezim i povremene izlete u "crveno" i pod jacim gasom.A i cena je upola niza u odnosu na Racing,koji jeste odlican ali meni "skup" sport.Probacu da nadjem majstora za zamenu gumice na nosacu pa da vidim potrosnju ulja,sada je prevelika usled pustanja gumice,3-3.5l na 10kkm,tacno posle svakog paljenja ili voznje ostaje fleka od ulja na podlozi i kad racunam koliko puta se upali i vozi za tih 10kkm to je sasvim normalno.Verujem da pod opterecenjem izbaci jos malo i vise,logicno.....Videcu sta je ciniti

Comment

• alfaskorpion
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2007
                          • 361
                          • Smederevo

Kako bi kod sebe to uradio, sam naravno
                          Opereš u perionici dobro taj deo motora da skines sve naslage ulja i prljavstine ,
                          Tačno utvrdiš gde pušta , ako vidiš da je na nosaču sam skineš (ima par šrafova) , predihtuješ , vrtaiš i gas.
                          Drugo ja bi u tom moturu koristio (kao što i jesam) motul 15w50 odličan je izbor za taj motor koji nema hidro podizače i ima toliko predjenih km . U odnosu na svoj budžet odluči se za motul 4100 ili 6100. Ali gradacija 15w50 je odlična za njega.

Comment

• djolers4
                            CBC Veteran
                            • 05.11.2007
                            • 124
                            • Vrcin

Hvala na savetima,citao sam dosta o Motul-u 4100 15w-50 i probacu da ga nadjem u Mass-u,sad je i neka akcija 1L=595 sto je duplo jeftinije od Racing-a a pisu da je odlicno ulje,cak sta vise od najboljih u klasi.Uzecu neku litru preko 5L(toliko staje cini mi se ili 4.5) da ima za doliti ako bude ostrije voznje.Pozdrav

Comment

• alfaskorpion
                              CBC Senator XXL
                              • 24.02.2007
                              • 361
                              • Smederevo

Pojuri kanticu od 5L ona je uvek jeftinija nego da uzimaš po 1L

Comment

• Gruja
                                CBC Senator XXL
                                • 09.02.2006
                                • 614
                                • Bgd
                                • Alfa 75 TS

Dragi Djole, ja sam u mojoj 75 TS koja je zgazila neutvrdjeno mnogo kilometara presao sa Selenie Gold na kao bolji Motul 4100 Turbolight. Mislim da je njegova gradacija bila 10w40, kao i Gold.

Motor je preo kao maca ali je taj @%!^#@%^ Motul JEO! Dimne bre zavese ostajale iza mene kad pustim gas na visokoj turi (a gumice ventila ganc nove). Ni sam ne znam koliko sam ga dosuo izmedju dve zamene.

Predjem na Racing. I ostanem na njemu. Evo vec godinama.
                                Nista ti vise necu reci.
                                Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

Working...
                                X