Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Naravno.
    Mineralno ulje 15W-40 je pogodno tek do -15°C tako da je najbolja varijanta zimi 10W-40 leti 15W-40 ako se prelazi dovoljno km.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Koki1981
      CBC Početnik
      • 08.01.2013
      • 8
      • Beograd
      • Bmw 316ti

Čitao sam dosta u uljima na raznim forumima, iskreno mislim da su ovde odgovori odlični i da može dosta toga da se nauči.
      Imam sledeći problem, trenutno vozim BMW 316ti E46 N42 2003god. 170.000 km
      Kada sam kupio auto u njemu je bilo ulje Castrol 10W40. Trosio je oko 0,5l/1000km .
      Auto je bio na servisu i po preporuci majstora sipano je neko nemacko ulje I.G.A.T 5W40. Potrošnja je naglo porasla na 0,7l/1000km
      Pošto mi je to bilo jaaako mnogo, mislio sam da je ulje falš i kupio Mobil 3000 HC 5W40. (kit komerc) ne znam dal to sme ovde da se navodi ili ne ....
      Uglavnom, potrosnja se još vise povećala trenutno je na oko 1l/1000km. (po meni uzasno mnogo jer moj predhodni auto je trosio 0,5l/10.000 Peugeot 306 cabrio 1.6 2002god.)
      Dobio sam preporuku od jednog kolege koji je imao sličan problem da sipam Motul 6100 15w50. auto je nocu u garazi koja ima grejanje tako da ne vidi minus temperature....
      Jel moze taj Motul da smanji potrosnju ulja ili bar da se vratim na potrosnju od 0,5/1000
      Hvala unapred !

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

U taj auto treba da ide 0w30 ili 5w30 ulje, pa ti vidi gde si sa gradacijom 15w50 pa makar to bio i Motul.
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Koki1981
          CBC Početnik
          • 08.01.2013
          • 8
          • Beograd
          • Bmw 316ti

Originally posted by Srdjan View Post
          U taj auto treba da ide 0w30 ili 5w30 ulje, pa ti vidi gde si sa gradacijom 15w50 pa makar to bio i Motul.
          Hvala na brzom odgovoru.

Pitam se samo dal u auto koji ima 10 god. 170.000 km i već troši 5w40 ulje. 0w30 ili 5w30 je dobro resenje ?!
          jedini simptomi koji me brinu kod mog auta jeste to sto se nekad oseca miris izgorelog ulja u kabini O.o

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

To sa mirisom nagorelog ulja u kabini, svakako trebaš da rešiš.
            Kad god potrošnja ulja pređe 0,5l na 1000km pravac kod mehaničara. Ima motora kojima je to i normalno ali ih je manji broj.
            Ne bih rekao da je to i kod vas slučaj.
            Onaj litar Mobil-a (te progresivno povećanje potrošnje kako menjaste ulja) nije dobar znak i svakako je da se poseti mehaničar/servis.
            Ovako lutate te promenom brenda i viskonosti samo zamagljujete sliku (i pomalo pogoršavate stvari, zapravo lošije su nego što bi se očekivalo a promena viskoziteta i brenda skoro uvek malo poveća potrošnju u prvoj zameni te većina ljudi posle odustane).
            Srle je u pravu (donekle) jer je 5W-30 ili 0/5W-40 ono što vašem motoru najviše prija.
            ALI ...
            1) Prvo servis te izmerite kompresiju, vidite da li ima (ili ne) curenja ulja i pocenite stanej motora.
            Ako je motor za remont ne pomažu "ni kožne gaće".
            2) Ako se proceni da nije baš "kao nov" (a očigledno nije, ali koliko nije pitanje je) ali da bi intervencija mogla da se malo odloži probajte sa Mobil 1 5W-50 Peak Life pre svega, Motul 15W-50 ili neko (Mobil ili Castrol) 10W-60 su baš za "pred generalku" ili samo za Truck Day. 5W-50 je neka razumna granica za 5W-30 default (posle 100k km).
            Ako ni sa 5W-50 potrošnja ne padne na bar 0,5l na 1000km (ili 3-4dl čemu bih se (samo) nadao) onda definitivno mora da radi alat i "zlatne ruke majstora" (pazite samo da ne bude onaj što je sa 35 stigao kod Svetog Petra a "umro zbog starosti" jer je po zaračunatim radnim satima servisa imao 135 godina).
            Pozdrav!
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chaki
              CBC Član
              • 25.10.2012
              • 29
              • Beograd
              • Honda Civic

A da nisu samo stradale gumice ventila? Pogledaj nekad da li pri paljenju posle par sati auto izbaci nazad oblak dim i pogledaj da li dimi na auspuhu kad ides u vece obrtaje, tipa preko 6000rpm Ako dimi, verovatno su karike, ako samo pljune dim na paljenju, 90% su gumice ventila. Doduse nisam upoznat sa BMW motorima ali probaj...

Comment

• Koki1981
                CBC Početnik
                • 08.01.2013
                • 8
                • Beograd
                • Bmw 316ti

Slazem se da taj motor nije bas "kao nov" . probacu da mu obucem te "kozne gace" 5w50 pa da vidimo sta ce da se desi u krajnjem slucaju sam i ja svestan da ce morati pod zlatne ruke majstora u neko skorije vreme .
                Shvatio sam i ja Srdjanovu dobru nameru sa predlogom 0/5W30. Ali posto je taj auto ima neku servisnu knjizicu nemacku... 5w30 su nemci u taj auto sipali kada je imao oko 60.000 km. (davno proslo vreme )
                Sto se tice mirisa izgorelog ulja... provericu dal mozda negde curi. btw. promenio sam CCV ventil pre neki dan. Mozda je i on bio "zlocinac" ili bar ucesnik u povecanoj potrosnji ulja.
                Imam jos jedno kratko pitanje za Expendable.
                Ako sada promenim filter i sipam Mobil 1 5W-50 Peak Life. Dal motor treba da predje neku kilometrazu 600-800 km da bi to "gusce ulje" trebalo da deluje tj. da napravi neki uljani film (sloj) ne znam kako bi to nazvao. Kao sto pise u uputstvima kod nekih adititava ( protiv kojih sam realno, jer mislim da mogu da naprave vise stete nego koristi) i aj jos jedno brzinski ako su mozda gumice ventila dal gusce ulje igra neku ulogu u smislu ... manje ce da provlaci posto je gusce ili to nema nikakve veze?!
                Hvala !

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

To su dva pitanja, al' ajd' na brzinu.

1) Viskoznije ulje deluje odmah. Sama viskoznost to čini.
                  Svakom ulju treba neko vreme da prorade ZDDP i detergenti ali to nije u vezi sa pitanjem i nije karakteristika viskoznijih ulja, nego ponavljam svakog ulja. I potrebno je više km od onog što ste naveli, mada počinje i ranije (duži rok dejstva).
                  Zaštitni "staklasti" sloj od ZDDP-a nije "magičan" ili bilo šta slično, nije ni trajan ali se obnavlja redovnom zamenom ulja. Nešto smanjuje trenje ali nema EP (extreme pressure) svojstva (kao donekle sam ZDDP).

Dakle, ne treba vam 600-800km za dejstvo. Uopšte nema veze sa post aditivima koji drugačije deluju (ako uopšte, i kako koji).

2) Viskoznije ulje će malo pomoći ali nije od većeg značaja. Ako su gumice ventila, promenite ih.

Pozdrav!

Comment

• Koki1981
                    CBC Početnik
                    • 08.01.2013
                    • 8
                    • Beograd
                    • Bmw 316ti

Sve je jasno ! Hvala

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

Druze N motor je u pitanju, dzaba se trudis i samo bacas pare na skupo ulje. Konstruisan je tako da trosi ulje od prvog dana a pogotovo ti N42B18. Kraj ! Sipaj bilo sta 10w-40 i teraj. Pre nego da ga kupis trebalo je da se raspitas malo o tom N42 sa 116ks. Bolje bi prosao sa N42B20-143ks. U svakom slucaju ako zamena separatora uljih para ne pomogne, nista nece.

Last edited by zverko; 09.01.2013, 12:15.
                      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Srdjan
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 2416
                        • Bajina Basta/Beograd

Ispada na kraju da je treba da uzme m52/m54 motor i da uziva.
                        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

m54 trosi jos vise.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Koki1981
                            CBC Početnik
                            • 08.01.2013
                            • 8
                            • Beograd
                            • Bmw 316ti

ma što da se mučim najbolje e60 M5. pa nek ide život

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by Chubbs View Post
                              m54 trosi jos vise.
                              Odakle ti to? Trose neku kolicinu, ali sigurno ne trose litar na 1000km. U svakom slucaju je bolja generacija motora nego ovi N42.
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

fabrika kaze da trose 6-7 deci na 1000 kilometara i da je to ok a vlasnici kazu da je retko koji ispod litre na 1000 kilometara, narocito m54b30. inace, mozda i najbolji motor koji je bmw napravio, 5-6 godina nosio sve nagrade.
                                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                                X