formalna statisticka snaga u KS ili kW pri maksimalnom broju obrtaja ne govori o sposobnosti motora da pokrece tockove i vise je marketinske svrhe/ papirnatog podatka.
Ispravka: max snaga je jako bitan faktor, i nije statistička, jer se koristi u gomili proračuna za svako vozilo.
Npr. maximalna brzina zavisi isključivo od snage motora.
Obrtni moment je po definiciji mera obrtnog kretanja, a pošto se točkovi jelte okreću, zato je bitan u kretanju vozila.
Ispravka: max snaga je jako bitan faktor, i nije statistička, jer se koristi u gomili proračuna za svako vozilo.
Npr. maximalna brzina zavisi isključivo od snage motora.
Obrtni moment je po definiciji mera obrtnog kretanja, a pošto se točkovi jelte okreću, zato je bitan u kretanju vozila
max snaga je opet obrtni momenat definisan za odredjeni rpm, znaci svodi se na momenat. snaga je cisto matematicka odrednica koja sama za sebe mnogo ili gotovo nista ne govori.
tako maximalna snaga ne utice ni na maksimalnu brzinu- primer.
motocikl ima 1000 kubika i 120 konja npr.
dizel ima 3000 kubika i 120 konja.
oba atmosferska motora sa istom konjazom na papiru.
ugradimo oba motora u jedno te isto vozilo, na primer Golf.
sa onim prvim motorom (motocikl) auto ce mozda postici max brzinu od 80-100km/h posle mnogo muke i vremena a ubrzanje do 100 ce se meriti u minutima
sa onim drugimi dizelski motorom iste max konjaze u istom autu max brzina ce biti glatko 170+ km/h a ubrzanje reda 8-9 sekundi do 100km/h.
u praksi, to jest voznji max snaga je prakticno nebitan pojam ako nije istovremeno poznat i naveden obrtni momenat iz koje je snaga izvedena.
ta max snaga nace pokretati tockove vozila sto je valjda cilja svakog vlasnika auta i svake fabrike da napravi najbolji moguci kompromis obrtnom momenta upotrebljiv za svakodnevnu voznju.
ono sto ja hocu da kazem, je da max. snaga kao podatka sam za sebe nista ne kaze i ne zna se koliki efekat na putu ce takav auto imati.
a podatka o obrtnom momentu direktno ukazuje na efekat u praksi.
obrtni momenat i snaga su 2 sgtrane iste medalje, osobine motora da oslobodi u odredjenom vremenskom intervalu odredjenu kolicinu energije. obrtni momenat nam kaze kako to radi, snaga samo na max obrtajima bas i ne.
Mislim da nisi u pravu, a posle kad budem imao vremena ću pokušati da pronađem literaturu.
Evo kontra primera:
Ubaci u to isto vozilo kamionski motor koji ima npr. 2x veći obrtni moment od tog dizela kojeg si uzeo za primer.
Misliš da će kamionski motor sa svojim obrtnim momentom uspeti da potera kola do 250 km/h?
Mislim da nisi u pravu, a posle kad budem imao vremena ću pokušati da pronađem literaturu.
Evo kontra primera:
Ubaci u to isto vozilo kamionski motor koji ima npr. 2x veći obrtni moment od tog dizela kojeg si uzeo za primer.
Misliš da će kamionski motor sa svojim obrtnim momentom uspeti da potera kola do 250 km/h?
Svi ste jeste i niste u pravu Svi zaboravljaju da taj motor treba nešto i da pokrene sa mesta a to ej auto. Transmisija odredjuje koliko će motor biti iskorišćen i na koji način. Potrošnja je primarna.
Posmatranje dijagrama obrtnog momenta kroz obrtaje ali ovoga puta na pogonskom tocku posle redukcija u menjacu i idferencijalu uz podatak tezine auta govori sve o jednom autu.
Razliciti motori imaju razlicit dijagram odziva obrtnog momenta na raznim obrtajima. Zato se menjacke jedinice kroje prema tome uz obzir na tezinu auta i cilj upotrebe istog.
Dakle, same cifre nemoraju direktno da daju adekvatnost u uporedjenju 2 auta ako se gleda samo na tacke najveceg obrtnog momenta i najveceg efekta.
Medjutim ako 2 ralicita pogonska agregata stoje u jednoj istoj konfiguraciji (isti auto i isti menjac) pre ce biti da ce se bolje pokazati taj za koji je menjac srezan, pa makar mozda bio i slabiji sa obrtnim momentom kao max momenat, jer je moguce da neki motor ima i ravnu krivu dijagrama obrtnog momenta.
Uz sve ove segmente najvazniji faktor je ugradjen u sam motor kroz njegovu geometriju kompresionog prostora, gde se u sustini odredjuje brzina sagorevanja. To je jedan od najpresudnijih faktora za postizanje linearnog odziva motora na sile obrtnog mometa kroz spektar obrtaja.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
transmisija je opet druga stvar
transmisija menja izlazne karakteristike motora ondnosno prilagodjava br. ob. i ob. moment
naprimer u prvoj brzini je redukcija ondosno poluosovina se mnogo manje vrti nego motor ali zato je ob. moment znatno veci od onog sto pravi motor.
vozite brzinac[bicikl] jeste li probali da idete uzbrdo u 16-oj, znate zasto nemozete jer ljudski misici nisu projektovani da daju ludacki ob. moment ali u 1 2 i 3-oj ide ko podmazano, znate zasto zato sto dolazi do redukcije snaga koju vi proizvodite se plasira na tlo samo u drugom obliku, uzbrdo vam treba vucna sila a ne brzina zato figurira ob. momet a ne brzina(br. ob.) taj visak obrtaja se "pretvara" u obrtni moment.
vidi traktor IMT 533 [mislim da je taj model,nisma siguran]
ima 35ks u 3-oj brzohodnoj ide 20kmh max. ali zato vuce punu prikolicu kojekakvih sranja.
ali da mu stavis drugi prenos isao bi brze ali bi mogao da vuce manji teret
A sada jedno pitanje:
Jesu li svi clanovi ovog foruma zavrsili osnovnu shk.???
Posto je ovo sto sam ja ispricao gradivo iz predmeta Teh. obrazovanje za 7. raz. mislim
mislim ovo su osnovne stvari iz fizike vezane za motore i mehaniku
transmisija je opet druga stvar
transmisija menja izlazne karakteristike motora ondnosno prilagodjava br. ob. i ob. moment
A sada jedno pitanje:
Jesu li svi clanovi ovog foruma zavrsili osnovnu shk.???
Posto je ovo sto sam ja ispricao gradivo iz predmeta Teh. obrazovanje za 7. raz. mislim
mislim ovo su osnovne stvari iz fizike vezane za motore i mehaniku
Ja sam završio al davno Ebga, omatorllo se pa se pozaboravilo
Evo kontra primera:
Naravno da hoce, plus nece mu trebati vise od recimo 3 brzine...
The difference between men and boys is the price of their toys
Prema toj priči postavljena je definicija, koje se danas držimo, a koja govori kako je jedna KS = 75 kg m/s. Prebacimo to u razumljiv rečnik: prosečni konj (snažan 1 KS) u stanju je da predmet težak 75 kg podići za 60 m vukući ga 1 minutu (slika 1). U novije vreme prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W) odn. kilovatima (kW). Ono što dalje predstavalja problem je pretvaranje tih vrednosti.
Odnos je sledeći: 1 KS = 0,735 kW odnosno 1 kW = 1,35962 KS.
Jedna KS potrebna je da se telo teško 75 kg podigne 60 m za 1 minut
Definicija obrtnog momenta
Međutim opisivanje snage nije dovoljno, da bi u potpunosti sagledali performanse motora potrebna Vam je još jedna veličina: Moment sile.
Opšte poznat kao "obrtni moment", je u stvari nešto što je "jednako proizvodu sile i udaljenosti mesta na kojem deluje ta sila od ose rotacije". Ali o čemu se zaista radi? Zamislite ključ za skidanje šrafova na točkovima. Što dužu polugu imate to će vam posao odvijanja biti lakši jer ćete istu silu primenjivati na većoj udaljenosti od ose rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove "krak sile", a ono što pri odvijanju primenjujete na šrafu zove se "moment" (jedinica: Nm).
Dijagram rada 4-cilindričnog otto-motora:
- najveća snaga 33 kW (45 KS) pri 5000 o/min
- najveći moment 88 Nm pri 2800 o/min
Potrebno je spomenuti još jedan detalj, a to je broj obrtaja motora. Što je veći broj obrtaja motora, jasno je - veća je i količina sagorenog goriva, a time je i proizvedeno više energije. Pojednostavnjeno, više obrtaja - više snage gledamo li to kroz jedan te isti period vremena.
I konačno, sad po prvi puta dobijamo priliku da povežemo snagu i moment, što će učiniti magična formula: KS = Nm * O / 7024, gde je O broj obrtaja motora izražen u 1/min.
Zbog čega nam je sve to bitno?
Snaga motora, bitna je da bismo znali da li će neki automobil ići brzo. Moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo. Pojednostavnjeno govoreći, što je viši maksimalni moment koji neki motor razvija (pri određenom broju obrtaja) to će automobil bolje "vući" pri nižem broju obrtaja jer će ujedno njegov motor moći ostvariti veću snagu pri nižim obrtajima. Krivulja obrtnog momenta i snage s obzirom na broj obrtaja motora (slika 2) veoma slikovito opisuje međuzavisnost ova tri elementa.
I za kraj, malo preračunavanja za one koji listaju britansku i/ili američku literaturu:
1 KS (DIN) = 0,9862 hp (US-horsepower, prema SAE standardu)
1 Nm (DIN) = 0,7375 lb - ft (funta * stopa, SAE)
1HK = 0.736 Kw detta är ju energi som utförs per tids enhet, dvs arbete som utförts.
1HK = Att p? tiden av 1 sekund lyfta 75 Kg p? höjd av 1 meter.
==========================================
Vridmoment har du p? en axell, och är en kraft som om du tänker dig en vevaxell med 1 meters l?ng knä. Om du hänger vikt p? den som är 0.1019716 KG (KP) kommer det utföras en roterande kraft som är 1Nm d? 1N=0.1019716KP (KG) (massa = Vikt)
Detta är den enkla förklaring. OK?
Malo citiram sam sebe jer se stvari redovno ponavljaju.
1HK = 0.736 Kw - energija ulozena u jedinici vremena
Obrtni momenat je rotaciona sila na osovini koja pogoni osovinu.
Za primer i shvatanje dimenzija: Osovina sa kolenom od 1 M duzine npr. sila kojom bi gravitacija krenula okretati osovinu sa polugom od 1m duzine i tezinom od 0,1019716 Kg okacenom na polugi kad je poluga u vodoravnoj poziciji. (da neko nebi dodavao i tumacio po svome, za primer uzeta poluga sa rotaciono neutralnom tezinom )
I malo nize na linku : http://forum.saabturboclub.com/phpbb1/v ... 705#276705
prpracunavanje prosecnog pritiska u cilindru za SAAB 2L i 2,3L motore sa svega 350Nm obrtnog momenta.
Pri tom obrtnom momentu je sila koja potiskuje klip i deluje na klipnjacu u prosecnoj vrednosti od oko 1000KP (KG) , dakle pritisak na klipnjavu je 1T.
Mozda nekome pomogne da shvati o kojim silama je rec u jednom motoru u pomoc ovog objasnjeja, jer svi ovi dijagrami koje kacite nepomazu previse obicnom vozacu vec vise tehnicarima.
move your mind
RankoK >> Kao sto rekoh, ciljna grupa poruke su vozacu, bez obaveze fak. obrazovanja masinskog smera.
Kad zelis da preneses jednu poruku siroj masi, koristi se svepoznatim narodnim jezikom , ma na kojem jeziku da se pise, veca populacija ce imati od toga koristi.
move your mind
@RankoK
bravo!!!
ovaj txt je pun pogodak...
bolje od ovoga ne moze biti objasnjeno
ko ovo nije razumeo neka skoci u bunar
@BOOST
o kakvom fak. obrazovanju pricas
ja sam elektrotehnicar ja nemam veze sa mehanikom, jedino sto sam ucio u srednjoj je precizna mehanika i nista vise.
100% sam siguran da je ovo gradivo za osnovnu shk.
ljudi sta je vama???
moj profan iz fizike-Sima"Ajkula" u osnovnoj je predavao iste stvari[vezane za ob. moment] kao i RankoK
Comment