OSNOVE: Kako Radi Motor?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

Komsija, dobrodosao i vrlo nas raduje sto si se na ovaj nacin prikljucio u rad foruma tj. poceo sa edukativnim radom na njemu.
    Uzivaj
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• komshija
      CBC Član
      • 21.12.2005
      • 26

M-power zahvaljujem se na dobrodošlici i trudiću se kad god mi to vreme dozvoli da učestvujem u radu foruma na konstruktivan način. Iako je moje poznavanje automobila izuzetno malo u poređenju sa drugim učesnicima ovog foruma, koji su profesionalci u svom poslu, trudiću se da svoje skromno znanje i iskustva podelim sa vama.

Svima onima koji danas slave Božić čestitam i želim sve najbolje.

Pozdrav Komšija
      "The quality will still be appreciated long after the price had been forgotten" - Henry Royce

Comment

• TETAK
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3034
        • Čačak, Srbija

Komšija, predstavio si se na najbolji mogući način.Dobro nam došao i još bolje nas našao!
        Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• cedo
          CBC Član
          • 13.01.2006
          • 98
          • Crna Gora B A R

Black night je rekao da je jedna ks kada se teret od 75 kg podigne na 60 m za jednu minutu.To bi se moglo i ovako reci:1ks je ako se teret od 75 kg podigne na 1 m za jednu sekundu.Tako sam bar ja nasao u starim knjigama.Poz
          Gas ne pustaj ni za zivu glavu
          MOG'O BI DA POGINES !

Comment

• cedo
            CBC Član
            • 13.01.2006
            • 98
            • Crna Gora B A R

VIdio sam da ste objasnili princip rada standardnog motora koji se ubacuje u danasnja vozila,bio on dizel ili benzinac.Ako nekog interesuje princip rada rotacionog motora neka kaze,rado cu mu objasnit.Za one koji nisu upoznati takav se motor ubacio u novu MAZDU RX8.
            MOG'O BI DA POGINES !

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

I u staru RX7, i u NSU-a... U svakom slucaju hvala, ali vec smo upoznati i pisano je o tome
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Sasha
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 4126
                • Novi Sad

Bilo je price o vankelu,pretrazi malo forum.
                www.arcs.org.rs/forum

Comment

• cedo
                  CBC Član
                  • 13.01.2006
                  • 98
                  • Crna Gora B A R

Ok
                  MOG'O BI DA POGINES !

Comment

• HotDog
                    CBC Senator XXL
                    • 06.05.2005
                    • 965
                    • BSG 75 (011)

Carbibles su dobili jos jednu stavku:

Comment

obrtni moment (eng. torque) je prvi izvod snage po vremenu. dP/dt jednostavnije,ali opet sasvim ispravno receno-prirastaj snage P.

Comment

• ale944
                        CBC Senator XXL
                        • 20.03.2006
                        • 1457
                        • Beograd

obrtni moment (eng. torque) je prvi izvod snage po vremenu. dP/dt jednostavnije,ali opet sasvim ispravno receno-prirastaj snage P.
                        elwood, gde si ti to ucio matematiku i fiziku ?

kad si vec krenuo definises ob.mom. u funkciji vremena, onda treba da znas da je obr.mom. (M) jednak izvodu ugaonog momenta (L) po vremenu (t)
                        gde je L=I*w, I=moment inercije tela, a w ugaona brzina.

dakle M=dL/dT a nikako dP/dT
                        http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

da pogodim? wikipedia? vrati se tamo i pogledaj naslov iznad formule koju si prepisao:
                          "Special cases and other facts ...Moment arm formula"

Ali...ta formula je naravno tacna...daleko je od konacnog objasnjenja vezanog za SUS motor,u svakom slucaju hvala mnogo Ale.
                          Ugaoni moment L=I*w,gde je I moment inercije koji moze biti cons. a w je ugaona brzina,dakle u svetu smo rotacionog kretanja i ugaona brzina zavisi od sile koja deluje na klip u cilindru odnosno...energije,a snaga je po definiciji prvi izvod E(rada-A) u vremenu.Ispravi me Ale Dakle pojam obrtnog momenta je neodvojivo povezan sa pojmom izvoda tako da...ova prica ima nastavak koji ce pokazati
                          koliko je to sto sam napisao glupost.Znaci dugujem sebi i forumu.Inace tu formulu (tvrdnju) sam negde procitao i gledajuci na grafike snage i obrtnog
                          momenta zaista linearan porast snage kroz spektar broja obrtaja daje nesto kao konstantnu krivu obrtnog momenta... sto bi trebalo da je to...hmmm i'll be back ASAP

Comment

• ale944
                            CBC Senator XXL
                            • 20.03.2006
                            • 1457
                            • Beograd

da, wikipedia...davno sam i ja ucio te stvari, te me je mrzelo da kopam po knjigama pa wikipedia dodje kao trenutni podsetnik, jer stvano ko bi drzao u glavi sve te stvari, ali ajde, to ti je pocetak, pa izvedi snagu ))
                            salim se, verovatno da ovde to nikoga ne zanima, ali cisto kao reakija na tvoju formulu, koja se iz aviona vidi da nije tacna

Comment

Sta nije tacno P=dE/dt ili koja sad
                              Ne stvarno izvescu te formule i vec sam naisao na neke vrlo interesantne stvari koje dok sebi ne objasnim sumnjam u teoriju zavere.Daj i ti neka izvodjenja ali da nije wikipedia! Ja gledam te grafike snage i obrtnog momenta i vidim izvod pa da ga j****
                              Nasao sam na sajtovima formulu pazi ovo:

P[HP]=Torque[Nm] * RPM * 1/5254

Snaga u funkciji obrtnog momenta odn. obrtni moment u funkciji snage i RPM(vreme!)
                              I zaista,moj auto (Opel 1.6 16V) pise da ima 150 Nm pri 3600 RPM i snagu 101 HP pri nebitno koliko obrtaja
                              P=(150*3600)/5254=102.7 HP To je to!
                              I taj je isto poceo sa wikipedia jednacinama ,ali nije dalje izvodio samo je dao tu poslednju

Opel 2.2 16V Eco 4 benz.
                              203Nm / 4000 RPM
                              P=(203*4000)/5254=154HP
                              (fabricki 147HP pri 5800 RPM)

Comment

• ale944
                                CBC Senator XXL
                                • 20.03.2006
                                • 1457
                                • Beograd

Sta nije tacno P=dE/dt ili koja sad
                                nije tacno kao sto rekoh torque=dP/dt
                                razmisli malo o fizikalnosti stvari, nemoj samo gledati to kao mat.funkcije.

Daj i ti neka izvodjenja ali da nije wikipedia! Ja gledam te grafike snage i obrtnog momenta i vidim izvod pa da ga j****
                                pa sta ocekujes, da izmisljam formule ? sve je to vec odavno poznato i nema tu sta da se izvodi, kazem, nauka o motorima nije matematika, razvoj ide vise putem eksperimenta nego pravljenjem mat.modela koji mogu posluziti samo kao putokaz pod uslovom da su pravilno postavljeni , a napraviti mat.model koji opisuje dosledno procese u motoru je skoro nemoguce. sve je manje vise improvizacija.
                                to sto ti vidis izvod , jbg, sta da ti kazem, pogledaj malo bolje, torque zavisi od mnogo faktora, imas toga dosta po forumu,

Nasao sam formulu pazi ovo:
                                P[HP]=Torque[Nm] * RPM * 1/5254
                                I zaista,moj auto pise da ima 150 Nm pri 3600 RPM i snagu 101 HP pri nebitno koliko obrtaja
                                P=(150*3600)/5254=102.7 HP To je to!
                                e, svaka cast, ovo ti je vrhunac

ajmo redom...
                                1. BITNO je na koliko obr tvoj auto ima 101 hp, jer snaga zavisi od obrtaja. Dakle tvoj auto NEMA istu snagu na 3600 i 6000 obr.
                                2. na n=3600/min tvoj auto ima snagu (za 150Nm torque):
                                w=2*pi*n/60= 2*3.14*3600/60=376.8 /sec (rad/sec)
                                P=w*M=376.8*150=56520w= 56.52kw=76.87 hp
                                3. motor ostvaruje max torque na odredjenom broju obrtaja, i kako ides
                                ispod ili iznad toga torque opada, medjutim posto snaga zavisi i od obrtaja i od torque snaga je max tamo gde je max proizvod w(ug.brzina-rpm) i M (torque).
                                4. proveri u formuli koju si dao za snagu o kojim se jedinicama radi,
                                torque moze biti i Nm ili Lb/ft ili.....

nadam se da ti je sad jasnije kako stvari stoje, i pre neg sto opet nesto napises dobro razmisli i preracunaj se....

Comment

Working...
                                X