Ali jesi vidio ikad Boost-ove grafove od 4xx??? konja....i njegov powerband...
jeste on ima, ali taj motor je on jako puno preradio, promenio fabricke parametre disanja obradom glave, drugaciji dotur goriva, jako puno uradjeno na termickim osobinama (sasvim drugacijeg kapaciteta intercooler vazduha, pa sistem podmazivanja, itd)...
uglavnom taj motor ima tek u tragovima veze sa fabrickim sto se periferije tice.
nije ti dobar primer za stock motor kome je samo dodata turbina i porastao po snazi 200+ %.
ima tu mnogo rada, znanja, posebnih vestina ulozeno da bi se stiglo do tog rezultata.
a i taj motor ima vrlo specifican sistem kontrole kriticnog dogadjanjau pri sagorevanju- regulacije samodetonacija sa vanredno brzom povratnom spregom putem merenje jonizacije sagorele smese.
bez toga, sa klasicnom svecicom taj motor ne bi mogao da radi pouzdano na tako visokom pritisku turbine i sa tako visokim temperaturama sabijenog vazduha vec bi se razleteo.
boost ce me demantovati ako nadje za shodno, za sada sve sto je meni poznato ukazuje da takav tjuning motora nije baziran na bazi samo povecanja turbine.
respekt za takav pristup celini tjuning problematike kakav je realizovao boost.
VW 1.8 T, Fiatov 2.0 T nemaju jonizacionu kontrolu koliko ja znam u stock verziji.
ja pricam o problemu kontrole samodetoanacije kao kljucnom za povecanje snage, nije problem nabaviti i postaviti neku ogromnu turbinu koja bi ubacivala vazduha po zelji.
u krajnjem postoje turbine i na kamionima a one su bitno vece....
Comment