Nitriranje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

E kad budemo SIGURNI onda da vidimo sta i kako dalje...
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

Pa po ovim linkovima motor iz RC je samo doradjen tvoj i to gornja polovina. Ako se ispostavi da ima cast iron linere onda ebem ti drzavu koja ima takve radionice, kad jedan CUBI koji je uradio toliko obrada nemoze da vidi dal ima ili nema linere i od cega je blok ja onda stvarno neznam kome vise ovde da nosis nesto na obradu.
      Mada sacekacemo pa suditi
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• 206
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Pa sad ti je jasno zasto se toliko smaram i postavljam milion pitanja, zato sto sa 3 razlicite strane dobijem 6 razlicitih informacija...Kad u takve majstore ne mozes 100% da se pouzdas, onda sta da ti kazem?

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Evo jedne interesantne slikice:

Ovo je skica mog bloka, kao i dimenzije/mere za originalne delove, kao i za reparaciju. Naravno, najvaznija sekcija, precnik stubline odnosno F, ima gresku (niti je ta dimenzija, a i obrnuto je napisano, makar se meni tako cini logicno) Ali bitno je da se otprilike vidi kako su ti lajneri zaliveni u blok. Vidi se i kako odlivak bloka (sa gornje strane) drzi lajner da ne izleti na gore. E celo pitanje je da li bi se ovo sve moglo obraditi za jos 0.5-0.6mm, odnosno da li ce sve to i dalje da se drzi na mestu? I cime kasnije obraditi celik lajnera radi habanja?

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Koliko ja yumachim sliku je blok namenjen da se menjaju lajneri, veca dimenzija je dimenzija gde se buseci lajner dolazi do aluminijumske pozadine.

Kasnije kad je lajner ubachen ima tu zadatu manju dimenziju pa se busi na potrebu, honira ili oblaze kao sto si rekao.

No, to je zadatak za sutra.
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Pa zato sam i dao sliku cisto da se vidi kako, sta, gde, koliko...mozda pomogne

Comment

• BOOST
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

OK.. prichao sam sa drugarem, ovaka stvar:

Lineri su uliveni u fabrici, iz razloga brze produkcije i nista vise.

Dakle ubacheni su u kalup pa je oko njih liven alu blok.

Gornja ivica je posledica livenja u kalupu, nikakav faktor stabilisanja.

Isti princip i u Imprezza bloku koji je nedavno radio, sa obicnim gusanim linerom.

Dakle, mozes da biras da busis lajner stari i da upresujes lajner od gusa , nikakva daljnja obrada sem busenja novog lajnera na korektnu dimenziju i honovanje istog . Radis li honovanje pod 3 razlicita ugla, takozvano honovanje u 3 koraka da bi dobio bolje zaptivanje (pozeljno sa kovanim klipovima) .

E sad: Moras da vidis sta ces i kako ces sa dihtungom za glavu posto nepostoji 85,5mm .

Medjutim, drugar , koliko se seca da je XU10 blok iz 605 verovatno kompatibilan sa tvojim, jedino sto je gusani i bio je ugradjivan u 400 seriji sa TuRbom sa 200KS .

Promer na tom bloku je 86mm i moze da se busi na max 86,6mm za upotrebu, ali se moze busiti i vishe pa upresovati u njega novi lajner, sto on preporuchuje kad je u pitanju stabilitet bloka, jer alu blok se pokazao kao nestabilan za vece efekte.

400 serija je pochela 89-90 sa alu blokom, pa je 91 dosao opet nazad gusani iz jasnih razloga.

Dakle, moguce odraditi na tvom bloku ali kao sto chujes rizichno kad je u pitanju tuning.

Isti blok od gusa se koristi u Rally verzijama sa limitom od 300Ks i obrtnim momentom kao lokomotiva, dakle u gusani blok nema sumnje da ce da izdrzi.

Da li mozes da koristis tvoju glavu na XU10 bloku, najjednostavnije je proveriti uporedjenjem dihtunga za glavu, mada sta god da se odluchis sa koriscenjem 85,5 klipova moze da prodje dihtung od 86mm za XU10 blok (opet ukoliko je raspored rupa isti sto drugar misli da jeste - no opet vredi proveriti.
                Mada je najbolje imati svoj dihtung sa korektnim diametrom radjen specijalno sa dotichni promer radi korektnog naleganja lajnera na prsten dihtunga.

Toliko, dakle, da je motor kod njega on bi ga radio kroz jednu od pomenutih alternativa, najradje sa XU blokom iz razloga koriscenja NOS sistema, jer sam alu blok mu kao takav kakav je neodaje dozu sigurnosti .

Razlika u tezini bloka je svega oko 5kg tako da nema nekih negativnih efekata ni na ponasanje prednjeg trapa u voznji.
                move your mind

Comment

• M-power
                  Moderator
                  • 10.01.2005
                  • 10060
                  • Bg; Banovo Brdo
                  • CorsaC, astra H,

Triput ura za BOSSA

URA

URA

URA

Comment

• M-power
                    Moderator
                    • 10.01.2005
                    • 10060
                    • Bg; Banovo Brdo
                    • CorsaC, astra H,

Jos nesto BOOST interesujeme tvoje misljenje o dihtungu.
                    Koliko bi mu smetalo to sto je dihtung u precniku manji samo za 0,5mm,
                    meni se to cini kao veoma malo za problem.
                    I jos nesto, postoji i mogucnost da sam dihtung nije tacno 85mm nego veci, jer tako?

Comment

• BOOST
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Kod motora sa TuRbo , kompresora, ili NOS (Sve u kategoriju overload) vrlo bitan faktor zbog povecane temperature sagorevanja.
                      Moze vrlo lako da spali kompresionu kariku ako neprati ugao na glavi
                      move your mind

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

Shvatam nisam o tome tazmisljao

Comment

• Uros Piperski
                          CBC Senator XXL
                          • 31.01.2005
                          • 2978
                          • Beograd

Originally posted by BOOST
                          Boost, je l' mozes ovo malo da objasnis? O kom uglu se radi?

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Dakle, mozes da biras da busis lajner stari i da upresujes lajner od gusa , nikakva daljnja obrada sem busenja novog lajnera na korektnu dimenziju i honovanje istog .
                            Rece "mozes da biras", a ovde dajes samo jednu opciju, koja je druga? Postoji li opcija da se postojeci lajner izbusi na 85.5, znaci ne da se razbusuje stari lajner, izbacuje i upresuje novi, nego da se razbusi stari vec upresovani celicni lajner, za oko 0.4mm?

E sad: Moras da vidis sta ces i kako ces sa dihtungom za glavu posto nepostoji 85,5mm .

Medjutim, drugar , koliko se seca da je XU10 blok iz 605 verovatno kompatibilan sa tvojim, jedino sto je gusani i bio je ugradjivan u 400 seriji sa TuRbom sa 200KS .
                            XU10 i moja glava ne idu zajedno. To sam ranije proverio, ne gadjaju se rupe za uljne i vodene kanale.

Mozda je malo glupo pitanje, moze li postojeci dihtung za STD moju glavu od 85mm da se obrusi na 85.5 ili koliko je vec potrebno?

Mada je najbolje imati svoj dihtung sa korektnim diametrom radjen specijalno sa dotichni promer radi korektnog naleganja lajnera na prsten dihtunga.
                            Imas li ideju koja firma radi aftermarket dihtunge, ili po meri, pa da porucim odatle? kao prvu ugradnju za Peugeot koristi se MEILLOR, 3-slojni metalni dihtung, 0.8mm debljine.

U svakom slucaju, idem da premerim dihtung, mada mislim da ce moci standardni jer trebalo bi da je malo siri nego stublina, tako da mislim da ce moci.

Comment

• Uros Piperski
                              CBC Senator XXL
                              • 31.01.2005
                              • 2978
                              • Beograd

Sudeci po onoj slici, ako razbusis postojece lajnere ostace ti jedva 1mm debljine. Mislim da je to previse malo.
                              Klasicne dihtunge ne mozes da prosiris. Oni u 'fire ring-u' imaju metalnu zicu koja je pokrivena limom koji se vidi spolja. Ne znam kakav je taj serijski metalni dihtung...
                              Spesso pravi aftermarket dihtunge. Imaju i sportsku seriju. Medjutim, znam za slucaj jednog fiatovog 2.0 turbo motora koji je imao problema sa spesso dihtungom koji ima odvojene prstenove oko cilindara. Ne seca mse tacno sta je bilo. Prstenovi su bili losi, nisu lepo zaptivali... Posle je stavljen ceo metalni dihtung i sve je ok. Steta za spesso po sto imaju raznovrsnu ponudu i deluju profesionalno.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• M-power
                                Moderator
                                • 10.01.2005
                                • 10060
                                • Bg; Banovo Brdo
                                • CorsaC, astra H,

Originally posted by Uros Piperski
                                Boost, je l' mozes ovo malo da objasnis? O kom uglu se radi?
                                Koliko sam ja shvatio to o cemu prica je problem kad je dihtung manji od cilindra pa vazdug i u ciklusu u****vanja i izduvavanja nema slobodan prolaz(pravilnu putanju) a pogotovu pri izduvavanju kad je zbog visoke temp. pritisag u cilindru jak i usmeren na zidove i kariku pa ga prsten smeta pravilnom izduvavanju i neda mu slobodan prolaz pri cemu karika mnogo trpi.
                                Jer to?

Za 206. Verujem da je STD dihtung za toliko veci

Comment

Working...
                                X