Da li ima razlike u startnim obrtajima ako palish sa pritisnutim kvachilom ili bez?
Paljenje auta sa ili bez pritisnutog kvacila?
Collapse
X
-
Ahha.. ti si od onih sto vole da satiru aksijalne lezajeve na radilici, no dobro da neofujem, tema je nesto drugo.
Proveri da uocish razliku koliko taj dodatni otpor manjacha (ulja) chini na izmeni startnih obrtaja. Cisto da svatimo da li je do batt ili do otpora u motoru prilikom niskih temp.
A sada Jönköpinglater
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Ok, posle ću sići dole da vidim to. Da li prvo paljene da probam sa kvačilom ili bez ili da ga prvo upalim da radi malo pa posle toga da uradim ovaj test?
edit: bio i uradio, malo sporije verglanje bez pritisnutog kvačila (što sam i očekivao) ali ni blizu onog jaukanja. Spoljna temperatura 10 stepeni po tv-u. Posle nekoliko paljenja više nisam mogao da primetim razliku u verglanju sa ili bez kvačila.
Comment
-
-
U životu nisam palio auto bez pritisnog kvačila
tvoj auto (Z101) ima takav tip menjaca i ulja u njemu koje obavezno zahteva pritisnuto kvacilo za ispravan rad pri pokretanju motora.
imao si puno srece dosada
na konrektno pitanje-
kapacitet akubaterije od 45Ah , 60Ah ili 444Ah nimalo ne utice na hemijske procese u bateriji i time ni na napon mirovanja.
napon koji se izmeri je identican za bilo koji kapacitet i iznosi 12,65V na+20C za potpuno napunjen.
minimalni napon do koga sme da se isprazni aku je 10.80V pri bilo kojoj temperaturi (ili 1,80V po celiji).
ako se prazni i dalje hemijski se trajno i nepovratno ostecuje i vise se nikada ne moze ponovo napuniti potpuno.
vise takvih ciklusa i bitno se smanjuje upotrebljivost akubaterije.
startna struja (CCA- cold cranking amperes) se meri jedino i iskljucivo na -18C prema normi i jedino tako merena ima neko znacenje posto u fabrici deklarisu (prema opste vazecoj normi) CCA bas za -18C.
na -10C ili +5C se menja iznos CCA struje a posto to fabrika ne objavljuje nema se ni mogucnost poredjenja ispravno-neispravno.
parametar koji merenjem pokazuje realno hemijsko stanje akubaterije je gustina elektrolita (meri se bometrom) i tu nema mogucnosti loseg merenja.
ili je elektrolit takav da je aku napunjen ili nije.
meri se specificna tezina/gustina.
ako nemas posebnu masu alternator- sasija vozila dodaj. nece stetiti a moze bitno popraviti struju punjenja narocito zimi.
anlaser Z101 povuce <100Ampera struje tako da je to minimalno optefrcenje za akubateriju.
podrazumeva se da je pri paljenju ulje tipa SAE 10 koje stvara otpor a ne SAE 90 (kocnica) stoga obavezno pritiskaj kvacilo cim spoljna temperatura padne ispod +20C.
duze ce trajati, alternator, anlaser, menjac, elektro sistem, motor a ti ces lakse i brze ostvariti cilj- pokretanje motora.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
U kontekstu paljenja sa/bez pritisnutog kvachila...
Shta mu sad dodje ispravnije: odvojeno ili spojeno kvachilo pri paljenju?!Chuo sam za loshe posledice ovog prvog, a sad ispade da postoje i konstrukcije koje zahtevaju pritisnuto kvachilo pri startu motora... Ili je to samo Zastava "patentirala"...
Ajd' neka neko lepo razjasni misteriju...
Comment
-
-
I mene ste zbunili... Ne bi bilo lose da se otvori nova tema...
Ja sam oduvek mislio da je JEDINO ispravno startovati motor sa odvojenim ("pritisnutim") kvacilom.
To je savet koji se mogao procitati u svakom auto casopisu, prirucniku, cuti na obuci voznje... Zaista, ovo je prvo mesto gde sam procitao suprotno. U cemu je caka? I kakve stete na aksijalnim lezajevima radilice pravi ovakav nacin paljenja motora? (mozda vece habanje zbog brze rotacije jer radilicu nista ne opterecuje tada, zar ne bi trebalo da su lezajevi radilice dimenzionisani tako da im pri normalonoj upotrebi ne bude nista)?
Comment
-
-
Oscilacije u obrtajima prilikom paljenja motora su najvece oscilazije u obrtajima u jedinici vremena na jednom motoru.
Aksijalni lezajeve su lezajevi ( dva polumeseca ) koji imaju funkciju prilikom upotrebe kvachila, dakle usled potiska , aksijalnog, na radilicu da je zadrze u poziciji i da drze zadatu geometriju ugla radilica/klipnjacha (90 stepeni) .
Lezaj je po konstrukciji klizni lezaj sa par kanala koji chistim curenjem ulja iz lezeceg lezaja dobijaju podmazivanje.
Normalno je da lezaj biva haban sa svakim koriscenjem kvachila. Isti znaju da budu na granici da se usled istrosenosti mimoidju na sastavu polutki i da se okrenu usled oscilatorne brzine rotacije.
Samo stanje lezaja koji biva istrosen ovodi momentalno do povecanog habanja letecih lezajeva kad klipnjacha izgubi ugaonu geometriju prema osi radilice.
Do habanja istog lezaja dolazi nalbrze i najlakse prilikom starta jer ulje mu nije dostupno u prvim sekundama starta.
Sve sto citate o kako se pali motor su samo iz mera bezbednosti da slucajno nije ostao u brzini.
Nista chudno sto je ovo prvo mesto gde si procitao.
Pisao sam i ranije o tome na Cannonu , prilicno davno.
Svatio si inace poentu za brzinom rotacije (frikcije)
Znas i sam ako busis u metal i imas prevelike obrtaje da se nedeshava skoro nista sem sto se stvara toplota.
U motoru je ulje zaduzeno da hladi takve povrsine.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
OK, sad je malo jasnije. Meni je, dok ovo nisam procitao, bilo logicno da radilica (posto je smestena relativno nisko u motoru) najmanje od svih delova u motoru trpi habanje kod "hladnog" starta, tj. prva "dobije" ulje, pa se nisam mnogo opterecivao time.
'fala)
Comment
-
-
Ajd da prokomentarišem i ovo u vezi paljenja sa kvačilom ili bez. Odmah da se razumemo, nisam mehaničar. Paljenje bez stisnutog kvačila ne bih nikom preporučio osim možda taksistima koji imaju puno startovanja, ako je tačna ova teorija o habanju.
Zašto ne? Prvi i osnovni razlog je bezbednost. Navikne se čovek da pali bez stisnutog kvačila pa onda jednog dana zaboravi da proveri je li auto u brzini ili ne. Dalji rasplet prepuštam vašoj mašti.
Ja sam završio pod haubom jednog juga. Lepo me čovek ubacio na motor. Od tada, ako nekom pomažem oko kola, u momentu kada hoće da pali, ja stanem sa strane.
Comment
-
-
@BOOST: Kad ti preluberi tako dobro rade posao zasto se niko nije ( ili jeste ) setio da ih postavlja fabricki ?I nisu mnogo oko 500$, a fabrika bi tu cifru jos i sabila i stavila dodatni profit u dzep, smanjila troskove odrzavanja, povecala konkurentnost i trajnost i upotrebljivost i sta sve ne... Da je bar u popisu dodatne opreme ?!
Comment
-
-
Originally posted by ValasAjd da prokomentarišem i ovo u vezi paljenja sa kvačilom ili bez. Odmah da se razumemo, nisam mehaničar. Paljenje bez stisnutog kvačila ne bih nikom preporučio osim možda taksistima koji imaju puno startovanja, ako je tačna ova teorija o habanju.
Zašto ne? Prvi i osnovni razlog je bezbednost. Navikne se čovek da pali bez stisnutog kvačila pa onda jednog dana zaboravi da proveri je li auto u brzini ili ne. Dalji rasplet prepuštam vašoj mašti.
Ja sam završio pod haubom jednog juga. Lepo me čovek ubacio na motor. Od tada, ako nekom pomažem oko kola, u momentu kada hoće da pali, ja stanem sa strane.
prolupator ???
Ja sam fabrika koja pravi auta. Svi rade isto kao i ja dakle bez prelubera.
Zasto bi sam sebi skakao u stomak i nabijao nesto sto ce mi smanjiti troskove redovnog odrzavanja auta???
Zbog ??
Vas koji prvi put chujete za ovo?
Nja.. molim, razumemo se.
Da, moji motori su sa preluberima, kad nabacim 10K ? u motor nepada mi napamet da ih unistavam sa paljenjem, pravim ih da bi ih koristio.
Sve ono sto nema na fabrickim motorima a u cilju bolje ekonomije na jednom nasviranom motoru je pod obavezno.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Originally posted by BOOSTprolupator ???
Ja sam fabrika koja pravi auta. Svi rade isto kao i ja dakle bez prelubera.
Zasto bi sam sebi skakao u stomak i nabijao nesto sto ce mi smanjiti troskove redovnog odrzavanja auta???
Zbog ??
Vas koji prvi put chujete za ovo?
Nja.. molim, razumemo se.
.
Kad ono, garancija 2-3 god, a posle toga se NE isplati ugradjivati preluber na polupotrosen automobil, a u garantnom roku to i ne smes da uradis..
Da li je to odgovor? Cini mi se ...
Originally posted by BOOSTDa, moji motori su sa preluberima, kad nabacim 10K ? u motor nepada mi napamet da ih unistavam sa paljenjem, pravim ih da bi ih koristio.
Sve ono sto nema na fabrickim motorima a u cilju bolje ekonomije na jednom nasviranom motoru je pod obavezno.
Comment
-
-
prolupator >> ne nisam fabrika chitaj tekst kao da si ga ti napisao, dakle kao da si ti fabrika i sve ce ti biti jasnije.
Koliko km normalne voznje haba jedan motor kao jedan suvi start?
Imas li predstavu?Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment