Pa piše u uputstvu da treba tako.Evo danas sam probao i u neutral brzini upaliti i ista stvar kao i u parking modu.Mrvicu ko da hoće cukne naprijed(u parking modu ko da škljocne ručica i nakon stotinke sekunde kao da se otpusti mijenjač..i to samo kad je ulje u mjenjaču hladno) i pusti ga u ler.To je ustvari isto što i neutral samo osigurava vozilo od pokretanja blokadom mjenjača.Kao da si zaključao pogonsku osovinu..da karikiram.
Nikad nisam imao ovu dilemu.
Naravno da svaki put startujem auto sa stisnutim kvačilom!
Ovo je pogotovo važno kod motocikla od kojih neki neće ni da startuju ako nije pritisnuta poluga kvačila!
Skroz normalno ponasanje. Mehanicka blokada u P se cuje pri paljenju posto "kvacilo" nije skroz odvojeno.
Po samom startu obrtaji idu malo preko lera te malo zategne i cuje se klik.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Ja inace oduvek palim auto sa pritisnutim kvacilom(nebitna marka to mi je navika) ali jedino kod keca mi se desi kada je hladno da pustim kvacilo i auto cimne napred! Naravno u leru je ali zbog gustine ulja jednostavno vozilo hoce svaki put kad je mrtav hladan da cimne.
Bas sam pre neki dan kupio bergoline 80-90w pa cu ga sutra zameniti sa ovim domacim jer ne mogu vise da se vozim na leru ,nema smisla !
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Kod mazde 323 BJ i pise u upustvu da treba paliti sa pritisnutim kvacilom i kocnicom. Ima nesto i o tome da se promesaju brzine od 1 do rikverca ali je na nemackom pa nisam siguran dok ne nadjem prevod.
I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...
Svako malo neka ****** koja pali auto mi zamalo polomi noge jer je auto u brzini a nije stisnuo kvačilo ili proverio da li je u brzini. Dok sam radio u servisu bilo je par lupanja kola i par oštećenih nogu tako da imam uslovljen refleks da stisnem kvačilo prilikom paljenja auta...
A ležaj da se haba, pa nek se haba i treba da se haba...
Ja inace oduvek palim auto sa pritisnutim kvacilom(nebitna marka to mi je navika) ali jedino kod keca mi se desi kada je hladno da pustim kvacilo i auto cimne napred! Naravno u leru je ali zbog gustine ulja jednostavno vozilo hoce svaki put kad je mrtav hladan da cimne.
Bas sam pre neki dan kupio bergoline 80-90w pa cu ga sutra zameniti sa ovim domacim jer ne mogu vise da se vozim na leru ,nema smisla !
I ja isto uvek palim sa pritisnutim kvacilom, ali i kad pustim kvacilo u leru, nikad mi se to nije desilo.
Evo zasto je bolje paliti auto sa stisnutim kvacilom nego bez:
U pokretu noge koji je neophodan za stiskanje kvacila ucestvuje grupa misica prednjeg dela potkolenice:m.tibialis anterior,m.extensor digitorum longus,m.peroneus longus et brevis,.m. triceps surae...da ne nabrajam dalje....
Njihovom aktivacijom tj kontrakcijom a uz pomoc misica natkolenice i buta dolazi do akta stiskanja kvacila u vozilu,taj rad je nekad lagan a nekad i zahteva vecu snagu u zavisnosti od vrste vozila i konstrukcije same spojnice...
Visegodisnjom voznjom,jednim vidom fizicke neaktivnosti,i uz moguce faktore nasledja ili loseg zivota,nekima se moze desiti da obole od prosirenih vena na nogama,i do njihove upale,koja se ogleda smanjenim protokom krvi kroz vene....i drugim nelagodnostima koje imaju sirok dijapazon simptoma...a nelecena tromboza moze da vodi i u smrt...
elem,da ne off-ujem vise stiskanje kvacila(visegodisnje) dok je auto hladan i drzanje misica u kontrakciji pomaze odvodjenju krvi iz venskih sudova noge prema srcu sto predstavlja jedan vid mini treninga,koji kad se uzme decenijsko rastojanje i stiskanje, nije zanemarljiv!
Comment