Logika je jasna, upalite motor, bez stiskanja kvachila, 30-ak sekundi ga drizte na oko 1500 rpm i krecete u voznju neprelazeci 3K rpm dok nedobijete radnu temperaturu.
Sta sve od uslova da bi ovo izveli treba da ispunjava okolina i garaziranje auta je vec nesto drugo.
To sto ulje u menjachu pravi otpor je normalno i samo dok je na dnu i nije razbacano, u uslovima lera gde su motori o kojima pricate inache nejaki.
Svaki motor sa elektronskim ubrizgavanjem i IAC kontrolom lera se sam prilagodjuje tim uslovima rada i drzi ler bez problema.
Preluber JE korisna stvar i nije napraljen bez razloga.
Motor koji je stajao naprimer cele zime pre paljenja sa gonjenjem preluber pumpe u trajanju od 2 minuta pali i radi direktno po paljenju kao da je ugashen pre par sati.
provereno na -20 stepeni.
Habanje motora suvim startom je odgovarajuce vrednosti 600-700km normalne voznje.
Ma ukapirao sam, al dok doslo to do mene...
Pa ne valja ti to ako ti stoji provokator u potpisu svi ce da znaju da si provokator ovako ce samo da sumnjaju
Ivvan je sasvim korektno izvukao koncept.
Kako napisano, tako i jeste.
Uslovi:
Dobar akumulator i svi elektricni spojevi.
Dobar anlaser
Dobar motor
Dobra volja da se sve sprovede da ispuni uslove.
No, sve to vec pishe u citatu iznad
Sve drugo sto pishete da motor oce da se ugasi kad se kvacilo pusti, gde je ulje tipa vece gustine, nadam se da vam CHOKE funkcija nije stelovana napamet.
Majstori znaju proceduru i odnosi se na stelovanje tik po paljenju, naravno NEMATE nikoga da vam drzi stisnuto kvachilo dok se sve steluje.
Svi ostali romani pisani ovde nepiju vodu.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Ja se izvinjavam ako je moje pitanje malo glupo ili u off-u
Šta se dešava sa nuspojavama (ako ih ima) pri startovanju motora kod automobila sa automatskim menjačima. Da li postoji neka analogija sa startovanjem automobila sa manuelnim nenjačem bez pritisnutog kvačila. (znam da su ulja sasvim drugačija ali me zanima konstrukcijski aspekt)
Moj cale vozi mazdu 323HB za americko trziste, i auto ne moze da se upali bez stisnutog kvacila. Anlaser dobije struju tek kada se nagazi pedala kvacila, bez njega nema sanse da se upali, osim da se sprovede direktno struja do anlasera. Pretposavljam da je jedini razlog sigurnost, odnosno sto je auto namenjen za americko trziste, pa da se blesavi Ameri ne bi lupali na parkinzima
Definitivno treba paliti sa pritisnutom papucicom kvacila - stede se akumulator, anlaser, nema udarnih opterecenja u menjacu. A vodeci lezaj kolenastog vratila (radiaksijalni lezaj) se dimenzionise da primi silu kojom ga opterecuje opruga(e) spojnice, i radi se od materijala upravo sposobnih da lako izdrzavaju suvi start (znaci izbegava se aluminijum i vecina njegovih legura. I stari lezajevi (sa kliznim slojem od legura olovo-kalaj ili olovo-indijum) su jako dobro trpeli takve startove, a da ne govorimo o najnovijim materijalima. To ne vazi samo za vodeci lezaj nego , generalno, za sve delove motora. Najbolji primer su merenja delova posle hard-testova od 100 000 km recimo kad se registruju dimenzije u okviru tolerancija, sa jos dobranom rezervom trosenja.
Zavisi na koje negativne posledice mislish: one vezano za habanje aksijalnih lezhajeva prilikom starta sa pritisnutim kvachilom, ili one vezano za opterecenje akumulatora i anlasera kod starta bez pritisnutog kvachila.
Konkretno, ako te dobro razumem, ovo bi bio odgovor na tvoje pitanje:
Originally posted by BOOST
Aksijalni lezajeve su lezajevi ( dva polumeseca ) koji imaju funkciju prilikom upotrebe kvachila, dakle usled potiska , aksijalnog, na radilicu da je zadrze u poziciji i da drze zadatu geometriju ugla radilica/klipnjacha (90 stepeni) .
Lezaj je po konstrukciji klizni lezaj sa par kanala koji chistim curenjem ulja iz lezeceg lezaja dobijaju podmazivanje.
Normalno je da lezaj biva haban sa svakim koriscenjem kvachila. Isti znaju da budu na granici da se usled istrosenosti mimoidju na sastavu polutki i da se okrenu usled oscilatorne brzine rotacije.
Mislim da je ta procena od 600 km preterana. To bi znacilo da sam ja za 10 godina, kad izracunam, pohabao motor kao da sam presao preko 3 miliona kilometara samo suvim startovima.
Comment