paaaaa.....nije lose ni poravnati glavu,promeniti antifriz i izmenjati dihtunge kad se vec radi, jedino ako je novac ogranicavajuci faktor, a obicno jeste.
"dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
@206 - Ocigledno se nismo razumeli... Da pojednostavim...
Stavim vece ventile odem u npr. Dastek, oni mi stave njihov ECU i reprogramiraju po novonastalom stanju u motoru.
Ono moje "da" je bilo sarkasticno i mislio sam da Mr.Green to objasnjava
@cozmo - Pa moze samo da bude bolje, necu da otvaram glavu da bih vracao na staro
To sam jednom radio da naucim sta sve ima unutra
Nikad ne treba otvarati motor bez preke potrebe. Kako god uradili nekakvo osvezenje, nikad necete dobiti "fabricko setovanje" da se tako izrazim.
OEM dihtunzi i delovi nisu kao originalni (kao i Turski, Bugarski i ko zna koji jos..., doduse ovo ne vazi za japance... korejski i tajvanski su relativno OK delovi).
Ako motor funkcionise kako treba, kompresija i sve ostalo je u granicama normale, a potrebno je zameniti samo gumice ventila, ne vidim ikakvu svrhu stavljati losije delove i drndati glavu bezveze... Uvek moze da se desi da to ne bude bas kako treba...
Ukoliko se odradi kako je pripisano, uz koristenje kvalitetnih delova (a takvi uvek mogu da se nadju), ne moze se desiti da bude kako ne treba. Ali slazem se da ako nema potrebe, odnosno ako se korektnom procedurom moze izbeci posao za kojim, realno, nema potrebe, onda to svakako treba i izbeci.
The difference between men and boys is the price of their toys
Meni na cepu od ulja pise da ukoliko ga ima preko maximuma moze prouzrokovati Motorschaden, tako da se ja pridrzavam toga. Drzim ga uvek milimetar-dva ispod maximuma!
A sta cemo sa onim sto neki proizvodjaci kazu da se posle toliko predjenih km MENJA dihtung na glavi motora?
Da cekamo da vrsne istruleli dihtung na sred puta ko zna koliko daleko od kuce?
Inace, naravno da ima delova koji su i BOLJI nego oni originalno ugradjeni u motor ali i onih koji su losiji. Uglavnom je sve u relaciji sa cenom.
Moze i majstor koji ne postuje proceduru da pogresi a posebno kod pritezanja glave motora. Dovoljno je da stavi dobre ali stare vijke i vec nije isto kao kad je motor sklapan u fabrici. To ne znaci automatski da je lose ali nije novo i nije ISTO a i procedura se menja a to treba takodje znati i imati servisno uputstvo koliko se stezu vec istegnuti (zamoreni)srafovi itd.
Mnogi majstrori niti imaju znanja niti postuju to sto je bog rekao da mora i naravno da se posle desava svasta. Za to su veoma cesto krivi i vlasnici vozila koji nece ili ne mogu da plate ono sto MORA da se menja.
Zato treba debelo razmisliti da li otvarati motor i najmanje bar kupiti SVE sto je potrebno unapred pa tek onda na posao. Nije bas tako tesko odraditi nesto kad se sve ima spremno a i kvalitet tada verovatno nece izostati.
Otvaranje motora ako je prvi put posle recimo 200k je inace normalno veoma skupo jer treba iskoristiti i promeniti mnogo toga preventivno kad se vec rasklapa skroz.
Takodje postoje cake gde se maze i da li se maze i cime dihtung na glavi motora. Majstor zaista treba da bude upoznat sa odredjenim brendom da bi se time uspesno i profesionalno bavio a pitanje je koliko je takvih. Srecom svasta pise na internetu ali majstori ponekad nemaju vremena da sede pored kompjutera jer imaju "preca" posla kao sto su raznorazne drustvene aktivnosti (kafane) i slicno.
Comment