Grejanje automobila

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Kanarinac
    CBC Senator XXL
    • 08.10.2004
    • 2870
    • BG,Weedikovac

Grejanje automobila

Prvo kolko znam nije bilo diskusije o ovome,a ako jeste nisam je nashao.

Dakle recimo sad po ovom vremenu kad su temp. negde izmedju -2 i 2 stepena koliko je potrebno grejati auto?Isto tako kad je toplije oko 20-30 kolko treba grejati auto.Prichamo o prvom jutarnjem paljenju.

Ja imam obichaj da grejem auto bar 5-7 minuta u mestu.Dok mi temp ulja ne dodje do 50C,a temp vode tad tek krece da izlazi iz plavog.
    Dakle dal je potrebno ovo ili mozhe minuta,dva da se zagreje chisto da ulje provrti pa da se lagano vozi?

I love my
  • alexa05
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2006
    • 1769
    • Smederevo
    • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Ja cekam 1-2 minuta cisto kao sto ti rece da ulje malo podmaze sta treba i krecem, naravno bez silovanja motora jos par minuta. Ako gresim ispravice me neko od iskusnijih.
    EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

..upalim, sacekam mozda 10-20 sekundi..
      [ dok nadjem nesto na radiju, i stavim pojas ]...i odmah krecem

Moram da ispostujem preporuku iz knjizice za Stila, gde kazu da ga ne treba grejati u mestu...
      Naravno, vozim lagano sve dok temp. ne dodje na pola...a i posle toga, jer je ipak led ovih dana...

Verovatno nije ista stvar ako je auto benzinac ili dizel...mozda dizele i treba malo sacekati...
      Jedino sto grejanje ne palim odmah...sacekam da se kazaljka za temp. bar malo pomeri, jer merenje pocinje ionako tek od 50*C...

Comment

• dima
        CBC Senator
        • 14.02.2007
        • 200
        • Niš

Upalim, razbijem ulje u menjacu i motoru jedno 10 -20 sekundi i lagano krecem.

Primetio sam da se mnogo brze zagreva dok ide nego u mestu, pogotovo mi je to bitno zbog isparivaca. Naravno bez silovanja dok je hladan.
        OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Dok mi temp ulja ne dodje do 50C,a temp vode tad tek krece da izlazi iz plavog.
          ne bi trebalo tako da bude.
          kod ispravnog sistema po pravilu je temp ulja niza od temp vode pri zagrevanju motora.
          ako je temp vode u tom polozaju kazaljke da izlazi iz plavog recimo 30C temp ulja bi trebala biti oko 15-20C u tom trenutku.

zagrevanje motora pri prvom jutarnjem startu se preporucuje da traje do jednog minuta.
          obicno oko 20tak sekundi je vise nego dovoljno da motor stabilizuje rad.
          i tada se odmah vozi, umerenim obrtajima.

bez opterecenja motor se sporije zagreva, duze ostaje pothladjen, potrosi se vise goriva (dok stoji u mestu trosi gorivo a nije predjen put ni do 1metra), daleko vise zagadjuje okolina a pri tome se jos gubi i vreme.

kod dizela kada je hladno, oko -20C, po paljenju treba ostaviti motor na leru da se zagreje bar na pola skale, i da pocne da deluje grejanje goriva u rezervoaru. inace se moze desiti da usred voznje dodje (usled vetra) do "zaledjivanjä" dizela u cevima ispod poda vozila posto nije dovoljno jako njihovo grejanje od motora.

kod benzinca kada je jako hladno, oko -30C isto nije zgoreg ostaviti oko 5 minuta na leru da se malko zagreje.

do -15C tj kada je toplo (za auto to nije hladno, tako je konstruisan) jos uvek moze odmah posle 1 minuta da se vozi.

kako kod nas prakticno vise nema zimskih nizih temperatura, glavni problem pri jutarnjem kretanju i najvise vremena traze stakla.
          briga oko toga i utroseno vreme je vise nego dovoljno za motor, pa moze odmah da se vozi kada se stakla oslobode od leda.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Laki GSi
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2006
            • 2426
            • Beograd-Vozdovac

Uglavnom ga upalim pa zapalim cigaru i kad se spusim onda krecem. Sad kad je ovo hladno,sneg itd.prvo ga upalim,odvrnem grejanje,lagano ciscenje,popus cigare i idemo onda. Sto u proseku iznosi minimun 5min.do nekih 20
            Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Tako znachi
              @brick u pravu si ovo za temp ulja i vode.Tako i jeste.Kad izadje iz plavog kod mene to je vec tem oko 60C motora.KAd se greje auto temp ulja mi je mozhda za 5 C veca od vode posle kad se zagreje ulje je uvek toplije za oko 10C.
              E sad poshto na plin vozim uvek sam grejao auto na benzin 5 min bar pa posle vozio na plin. Znachi 1,2 min i mozhe da se vozi bez rizika?

I love my

Comment

• jevtic
                CBC Senator XXL
                • 26.11.2006
                • 729
                • beograd

samo palim i vozim, a inače vozim dizela. doduše auto parkiram u garaži i treba mi oko 30 sekundi da izadjem iz garaže, zatvorim garažu i zaključam. inače da čekam da mi se auto zagreje u mestu to nikad ne bi dočekao. često ako je neki kraći put do 10-15 minuta grejanje ne stigne da mi proradi.
                ex - fabia 1.9 tdi
                golf 2.0 tfsi

Comment

• mishio
                  CBC Senator XXL
                  • 29.05.2007
                  • 1204

auto uvek i leti i zimi upalim, dok pustim muziku neku, namestim se nekih 30tak sekundi prodje i tada lagana voznja par km, do nekih 2.5k rpm .. svuda sam citao da se najbolje auto zagreje pri laganoj voznji i ne samo da je bespotrebno nego da je i vise stetno hladan start pa potom u mestu da auto stoji ... mada svako ima neku drugu racunicu, moj majstor za mercedese greje auto stalno 15minuta u mestu, dok ne stigne radnu ...

grejanje na saxu krene prilicno brzo, posle nekih 2minuta ... mada jos nije uslo u ozbiljan minus kao sto zna, kad je bilo pre 2 godine i -15 tad je sex paljenje dizela

Comment

• Bane R
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2006
                    • 1769
                    • Beograd

Ja se isto slažem sa brickom i najviše iz razloga što motor nije jedina stvar koju treba zagrejati na automobilu. Tako da tih prvih nekoliko kilometara lagane vožnje služi i za zagrevanje (koliko-toliko) guma, diskova, pločica, amortizera, silen blokova i sl. Sačekam (makar bi trebalo) par desetina sekundi da se podmažu bregaste i krećem. Činjenica je da automobil ne voli ni grejanje, ni hlađenje, a motor ni paljenje ni gašenje, ali to je nužno zlo i sigurno je da će sve doći na svoje mnogo brže kada se auto vozi, tako da će to nužno zlo mnogo kraće trajati.

Comment

• Srdjan
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 2416
                      • Bajina Basta/Beograd

Upalim auto i obrtaji su negde oko 1200-1500, pustim ga pola minuta-minut, taman kada obrtaji padnu na 900 krecem i lagano sve dok se ne zagreje na radnu temperaturu a onda kako mi volja.
                      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Antoaster
                        CBC Senator XXL
                        • 07.12.2007
                        • 343
                        • Beograd, Voždovac

Aman ljudi covek pita koliko treba da greje automobil a vi zapeli da mu pricate koliko treba da greje motor .
                        Automobil treba da grejes dokle god ti je zima u njemu.
                        Salu na stranu jel pametno drzati parce kartona na hladnjaku zimi, naravno ne celom povrsinom, pogotovo ako vozis krace relacije?

Comment

• bojanTI
                          CBC Senator XXL
                          • 04.01.2006
                          • 870
                          • Pancevo

Ja sam poprilicno osetljiv kad je ovo u pitanju! Tek kad moram da cistim stakla onda se zagreva u mestu, ince pustim do pola minuta-minut da se ulje svuda zavuce i to je to, onda krenem i nikako preko 2k rpm sve do radne temperature!

Nego imam jedno pitanje...

Sa celim sistemom mi je sve u redu, termostat je skoro menjan, kupljen originalni, sve se u sustini ponasa normalno osim jedne male sitnice koja je takodje mozda normalna, ali opet da Vas pitam...

Kad je toplo i ne ovako hladno kao sada ovaj postupak odozgo rezultira podizanjem temperature i u voznji dostizanjem 72 stepena koji stoje sve do gradske guzve sto smo kilometarskim pricama ustanovicli da je normalno za Alfu!
                          Kako je krenulo ovo hladno vreme postupak je isti, samo sa tom razlikom sto se temperatura podize sve do 95 stepeni i tu ostaje sve dok ne podignem obrtaje (sad je vec bezbedno za to) na 4-5k rpm na desetak sekundi i onda kazaljka krene dole, a tada naravno krene i grejanje!

Vrlo je prosto sta se desava, do tog momenta dok ne podignem obrtaje termostat ne propusta coolant dalje u hladnjak, e sad... To bi trebalo da je normalno, ili sta?! Jer logicno je kako temperatura raste da se malo "vise" i vozi, a ja ga mozda malo "zbunim" sa tih 2k rpm cak i kad dodje do neke normalne radne temperature...
                          In essence, then, Alfa has always understood what makes driving a thrill. But it has never been able to make a car. Well, not a car that a rational, normal human being might want to buy.

Comment

• iwcham1979
                            CBC Senator XXL
                            • 17.07.2007
                            • 741
                            • Nis
                            • Seat Altea 2.0Tdi

Novi dizeli se ne greju, vec se odmah polazi. Ja recimo mogu svoj auto da ostavim pola sata da radi na leru, i pokazivac temperature se nece maknuti. Tako je kod Tdi, a pretpostavljam i Dci, cdti, jtd...

Comment

• Hermes
                              CBC Senator XXL
                              • 14.02.2006
                              • 1306
                              • https://t.me/pump_upp
                              • bemve

U bre, al ga odvali.....

Inace, ja palim kola, vezem se, pustim muziku i krecem odmah.
                              I da treba da se greje auto u mestu, ne bih to radio verovatno, ko ce da ceka...
                              https://t.me/pump_upp

Comment

Working...
                              X