Grejanje automobila

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zvrle
    CBC Senator XXL
    • 01.11.2005
    • 961
    • Beograd, Batajnica
    • Golf 4

@ BOOST Vozio auto ~ 1h, ostavio napolju ~2.5h i kada sam se vratio zaledila su stakla iznutra. Spoljasnja temp bila ~ - 10C a auto bas zagrejan i unutar auta se pojavio kondezat koji je zaledio, snega na patosnicama bilo, kederi ne pustaju a novine ne drzim u autu

edit: Ovo mi se ne desava cesto (do sada mozda 5 puta ) tako da je verovatno od snega kondezat
    “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

..i meni na Stilu...samo sto nije zaledilo, ali se stvorio kondezat...

Naravno, auto je vozen satima sa grejanjem, sve se lepo ugrejalo, onda ostavljen...a, bas zato sto sve lepo dihtuje nije bilo mesanja vazduha...i stvorio se kondezat...
      Ako Zverkova fora to moze da resi, onda je ok...

Comment

• Laki GSi
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2006
        • 2426
        • Beograd-Vozdovac

Mozete da pricate sta hoceste ali veceras ga upali i odmah krenu niako mi neodgovara,i uopste je pitanje da li se moze motor ostetiti time sto ce raditi u leru...Meni to odgovara i mom autu,makar 5-10min da se pocne temperatura mrdati pa tek onda kretati!

Pokusao sam brzinski start veceras ali mi se uopste nije svideo! Ovo sve naravno pricam za sad ove ledene dane,ipak leti necekam uopste ni 1min!
        Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Kanarinac
          CBC Senator XXL
          • 08.10.2004
          • 2870
          • BG,Weedikovac

BAsh boletu danas na kadetu ufatio led iznutra i to da kazhemo ozbiljan.Meni se npr to nikada nije desilo ma koliko zagrejan iznutra bio auto.Spolja ok deshava se kad je hladno.

I love my

Comment

• boolero
            CBC Veteran
            • 07.10.2004
            • 175
            • Beograd

Da, spolja bio lep suv, bocna stakla suva, al soferka iznutra led led.
            OTS

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Meni se to nikad nije desilo ... Zna da zaledi voda u patosnicama. Ume da malo zamagli iznutra (ali to samo ako je i spolja prekriven snegom/ledom) pa da ta magla zaledi. Sve to duvaljka oduva za sekund ...

Mada, kad je bila ona zima sa temperaturama -30, -40 i sl. desavalo se da stakla zamagle i da ta magla zaledi. Jednom mi se dogodilo da mi je komplet auto zaledio u toku voznje, bio je beo k'o duh, okovan ledom, komplet lim, sva stakla osim soferke i malih delova bocnih stakala (gde dopire duvaljka), farova i pozicija.
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Originally posted by 206
                Stavis najobicniji novinski papir na soferku i pritisnes brisacima, i nema leda.
                ovo nisam ocekivao od tebe. da je neki prolupator napisao pa ajde ali ti... bas bih voleo da vidim X5 sa novinama ili lepenkom na soferci.
                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Aaaa, ne... Lepenka treba da se providi iza maske, ona je za ispred hladnjaka.
                  http://www.bmw.tv

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Znachi 1,2 min i mozhe da se vozi bez rizika?
                    moze, nema nikakvog rizika uz jedan (ali vazan) preduslov.
                    ulje u motoru za datu temperaturu mora da bude u dovoljno tecnom stanju da kruzi bez problema kroz motor.

15W ulje je do spoljnih -15C predvidjeno.

dovoljno je da koristis 10W (ili 5W) ulje i tada u nasoj klimi nemas nikakav rizik.

ako odes negde na planinu sa visim nadmorskim visinama (recimo na 2500 metara, ili neki glecer radi skijanja ili slicno) pa bude -25C ili -30C onda je pozeljno da ostavis nekih 5 minuta motor da radi na leru bez opterecenja da se ulje malko "razbije" tj da procirkulise.

to sve za mineralnu bazu (isto je i polusintetika).

ako je sinteticko ulje, dovoljno je isto 1 minut sve do nekih -50C, tek tada postaje uslovno problematicno.

samo ako se nadjes sa autom u uslovima -50C imaces vecih briga da resavas.
                    pre svega akumulator ce verovatno biti problem broj jedan, kao i antifirz koji se moze zalediti.

u nasim uslovima blagih zima, uz ulje 10W ili 5W nemas nikakav rizik.

uz 15W ili 20W potrebno je krace zagrevanje u mestu. (mada tako gusto ulje nije preporucljivo iz mnogih drugih razloga i na visim temperaturama).
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• alexa05
                      CBC Senator XXL
                      • 23.07.2006
                      • 1769
                      • Smederevo
                      • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Originally posted by prolupator
                      Mada, kad je bila ona zima sa temperaturama -30, -40 i sl. desavalo se da stakla zamagle i da ta magla zaledi.
                      Kad je to bilo, kad je deda prolupator bio teen-ejdzer!? Pa ja sam mislio da si se uozbiljio, a ti opet po starom!
                      EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

Jos sam imao Nubiru (o njoj se i radi), imao sam je 3.5 godine a prodana je pre 6 meseci...
                        Pre 3-4 godine je bila ona monstruozna zima sa -30, p ai -40 stepeni. Ako si toliko zaboravan, ja ti nisam kriv

Dobro se secam, stao sam na OMV u Zrenjaninu, nisam mogao da otvorim vrata, morao sam svom snagom da ih gurnem koliko su bila zaledjena, kvaka (spoljna, naravno) nija radila od nagomilanog leda, nisam smeo da zatvorim vrata. Auto nije uspevao da ugreje kabinu na prihvatljiv nivo, a imao sam punu ratnu opremu (od garderobe) na sebi.
                        Jedina stakla koja su bila providna su bile soferka (tamo gde su dohvatali brisaci), na prednjim staklima povrsine velicine dlana (toliko da se vide retrovizori) i zadnja soferka. Kad bih probao da ugasim grejace zadnjeg stakla i retrovizora, trebalo im je 2-3 minuta da zalede.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

za svojih 30 god zivota jedinih -32°C doziveo sam 2001. godine u Norveskoj. Kod nas, -30 tesko, -40 nema sanse. prolupator je prolupao definitivno...

Najniža temperatura od - 39.0°C, izmerena je 26.01.2006. godine u Karajukića Bunarima na Pešterskoj visoravni. (prolupali znas li gde je to?)

Najniže temperature u periodu 1961 – 1990. su registrovane u januaru i kreću se u intervalu od -35.6°C (Sjenica) do -21.0°C (Beograd).

Najniža temperatura ikada izmerena u Beogradu je 10. januara 1893. godine (-26°) LINK

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Imaj na umu da su to zvanicna merenja. Drzava gubi gomiletinu para ukoliko prizna da je temp toliko i toliko pa mora da proglasi vanredno stanje.

Setite se ovih vrucih leta kad temp (skoro) nikad nije presla 39C (zvanicno), a ljudi su merili u gradu i +45, +50 pa i vise.

@zverinje: Od tebe sam ocekivao savitljiviji um, ponovo si me razocarao i kao covek i kao nindza Previse si okruzen lancima i katancima

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

prolupali, nema svugde mesta filozofiji i teoriji zavere svih protiv nas srba. ovo sto sam napisao je potvrdio covek koji je dugi niz godina radio kao hidrometeorolog. sta vise njegovo ime i glas ste mogli cuti bezbroj puta na radiju i televizji (Radoslav Bratic) inace ujak moje majke. Beograd ima takav geografski polozaj da to jednostavno nije moguce pa cak i da duva najjaca kosava 21 dan. a da ne pricamo o tome da je klima u poslednjih 10 godina sve blaza i blaza zbog radi globalnog zagrevanja. dakle, moze HMZ da nas slaze 5 pai 10 stepeni ali 15-20 ne, suvise je i provaljije se pogotovo kad je hladno. pricas o letu, naravno da su ljudi merili 50 u kneza milosa na asfaltu. HMZ meri u kosutnjaku na livadi... to o cemu ti pricas je moguce u severnim delovma zemljine hemisfere. ovde ipak vlada kontinentalna (umerena) klima. nisi ti doziveo -30°C -35°C, zato se i tako lako frljas sa ciframa. na -32°C je toliko hladno da kad izadjes iz prostorije u kojoj je +22 do 24°C i udahnes vazduh kroz nos, momentalno ti se zaledi sluzokoza u nosu. uostalom, evo neka boost kaze.

Comment

• mishio
                                CBC Senator XXL
                                • 29.05.2007
                                • 1204

ja znam da je te godine bilo izmereno oko -18stepeni, ali to je stanica koja je izolovana od vetra, strujanja vazduha itd .. tako da se ne bih iznendio da je to npr ovde na bezaniji bilo -25 ali bas - 30 ili -40 tesko ,,

cale je pre 2 godine bio u kanadi, i na nijagarinim vodopadima je taj dan bilo vandredno stanje sa -48stepeni ..

Comment

Working...
                                X