Ama gde znam, do Jula ko ziv ko mrtav Ozbiljno, gledacu da dodjem, ali imam sedmomesecnog "vodju puta" koji se pita za sve, tako da...nadam se. Trkati se necu sigurno, posto 201m nije trkanje nego skok u dalj, ali cu gledati da svrnem.
The difference between men and boys is the price of their toys
Ne bas. Raniji kardan se kacio na menjac putem gumenog zgloba, pa nekih 50cm prednjeg dela kardana, centralni lezaj, krst kardana, pa jos jedno 80cm kardana i na kraju krst do diferencijala. Znaci guma+centralni lezaj+2 krsta kardana.
Ovaj se na menjac kaci takodje preko gumenog zgloba, pa cev kardana i samo jedan zglob do diffa. Odstupanja u pravcu po poduznoj osi upija gumeni zglob (do 3cm po metru je sasvim prihvatljivo) i naravno, krst do diffa.
Vibracije? Heh, mozes misliti kolike sam vibracije imao na starom metalnom kardanu, pored onolikih spojeva i tezine od nekih 10-12kg. Karbonski kardan em ima mnoooogo manje spojeva, vibracije maltene ne postoje, a tezak je nekih 3-3.5kg. Vibracije na starom kardanu je upijao centralni lezaj, ali opet, imas 2 loma na kardanu i normalno je da postoje enormne vibracije, sto zbog lomova, sto zbog tezine sto zbog prirodne rezonance i dodatnih vibracija zbog toga izmedju 2 zgloba...
I karbonski kardan vibrira, ali mnooooogo manje nego obican, te nema potrebe za centralnim lezajem iako je ceo u jednom komadu.
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment