Nije CG ni bliža. Za 8-9 sati si u Budvi ili na Halkidikiju. Duži put, ali je autoputem, razlika u gorivu je zanemarljiva. Jedino ko ne zna nijedan jezik ili mu nije prijatno da ide u bilo kakvo inostranstvo bira da ide u CG. Mada na Halkidikiju nije ni potrebno ništa sem srpskog, skoro svi ga znaju.
Planiram sledece nedelje da idem dole, samo sto ne znam koliko je pouzdano da zapucam iz NS dole i da trazim sobu
Bio sam prošle godine i isto otišao na blef ( Žena, ja i klinac 7 godina ). Našao sam apartman u naselju Topla ( tačno na sredini između HN i Igala ). Za mlađe parove bez male dece je odlično i a parove sa tinejdžerima, ali za baš malu decu bolje je neko manje mesto Baošići, Đenovići i sl. ( plaže u HN su uglavnom kamenite i ima puno stepenica ako uzmete sobu dalje od mora ). Provod je odličan, jedno veče kreneš levo i za 5 min si u HN, sledeće veče kreneš desno i za 3 min si u Igalu ( zvezde granda na svakom koraku i svko veče, Ciki, Miki, Liki,.... ) Bilo je i par mesta sa pop - rock muzikom.
Kada sam stigao u HN ( išao sam preko Bosne 520 km ), odmah se oko auta okupilo 50-tak ljudi koji nude sobe i apartmane. Odmah sam otpisao one koji su dalje od 100-150m od obale, pa sam pregledao 6-7 koji su najbliži moru. Na kraju sam uzeo novoizgrađenu garsonjeru za 25 e dnevno i bio sam prezadovoljan.
Evo malo svezih informacija : danas sam se vratio posle 12 nocenja, apartman sam platio 300 u Tivtu, klopu sam 1. dana uplatio u hotelu "Aurora" 240 eur za troje za svih 12 dana (to je cena za 10 dana za 3 osobe 3 obroka, ali su nas castili +2 dana). Cim smo usli seli smo da rucamo, a atmosfera nas je ponela (u stvari vise nas je poneo ohladjen pelinkovac) , pocetno meze je bilo fenomenalno, njeguski prsut sa maslinama, uglavnom odmah smo bili ponudjeni super cenom za klopu za ceo odmor i toliko su nas razmazili da smo se svi nagojili. Moj klinac se izmisljao svaki dan oko klope, a oni jos ludji od njega , pravili su mu stalno neke slatkise i pice. Kazu "moramo tako da vas ugostimo da nam se opet vratite". U pomenutom hotelu nije bilo mesta, ali su konobari napamet znali gde ima slobodnih apartmana, pa se sve sklopilo. Tivat prakticno i nema plazu, ali je sve blizu tako da smo se svaki dan kupali cak na 3 razlicite plaze. Obisao sam ceo zaliv i presao 500km samo po primorju. Priroda je fantasticna. Prvih dana jula je krenuo stampedo, kao da se broj turista utrostrucio. Nisam nista kupovao od hrane, samo pivo i sokove, i nisam primetio da su cene nesto mnogo vise u odnosu na Srbiju u marketima tipa "Voli" i "Maxi" . Kafanske cene su kao u Nisu, pivo je 1-2e , kao i sokici. U Tivtu se parking ne placa , ali se zato u Budvi cena krece od 0.3-1e/h (cena je upravno srazmerna blizini starom gradu, najjevtiniji je kod sajma npr.). U HN sam isao 3x, od toga samo jednom ferryjem (4e za auto, za pesake je free) zato sto mi je bilo lepse da se vozikam okolo. Parking se ne placa ni u Djenovicima. Prakticno problema sa parkiranjem nema.
Cene lezaja su sarolike, sreo sam neke koji su u nekim kampovima u montaznim kucama u Stolivu placali 100e smestaj i hranu i bili zadovoljni. Uglavnom , u zalivu lezaj moze da se nadje za 6e, Petrovac je od 8-10. Najskuplje mesto je Perast, lezaj 10e, pivo cak i 3, ali mesto vredi svaku paru koliko je lepo. Kao sto rece kolega nikola_VUK, najbilje je otici na blef, porodicu ostaviti u kafani sa hladovinom, pa potraga. Guzve nema (bar nije bilo toliko), pa uvek moze da se probere. Na granici sam se bukvalno pozdravio sa organima sa obe strane, niko nije trazio nista od papira. Posto sam imao ubedljivo najstariji auto na rivijeri, bilo je ocigledno da ne radim za bracu Saric .
Saobracajne poilicije ima cesto i svuda ali je veoma upadljivo da strance ne zaustavljaju. Po kafanama kruze price da postoji naredjenje da se turisti ne diraju. Bokelji su divan narod, prave odlicnu lozovu rakiju i fenomenalan prevreo sir za meze, uvek su raspolozeni, politika ih ne zanima. Od plaza bih izdvojio Plave horizonte i Zanjic. Izmedju Kotora i Perasta ima nekoliko divljih plaza da prirodnom hladovinom koje takodje vredi obici. U stvari ceo Risanski zaliv je fenomenalan.
Moj savet je da ako mozete idete autom dole zato sto onda nije vazno gde nadjete smestaj : sve ostalo je toliko blizu da prosto morate lepo da se provedete. Inace, rent-a-car je od 25e. Putevi su super, vise sam se izmaltretirao od N.Pazara do Nisa nego kroz celu CG. Obavezno obidjite Kotor, stari grad je 10x lepsi od budvanskog i hercegnovskog zajedno.
Moram da podelim s vama nesto na sta sam se smejao ceo dan : vlasnik hotela "Aurora" u Tivtu je g-dja Zorka, ima 83 a kao da ima 50, sve radi , sve stize, drzi sve konce u rukama, verovatno je takva bila i pokojna Borka Vucic. Posto radi u ugostiteljstvu ceo zivot , poznaje mnogo ljudi iz javnog zivota, pevace, glumce, politicare...uglavnom, od njenog osoblja sam cuo pricu da je nekad dosla Neda Ukraden (koju je inace g-dja Zorka vise puta u karijeri angazovala), svratila zena da pozdravi Zorku , pridje i kaze "kako ste ? " Zorka kaze "dobro sam , samo ne mogu nesto da te se setim, jel si bese radila kod mene u kuhinji ili u vesheraju ?"
Da ne zaboravim , video sam i "najveci vrh" u CG : TROCADERO u Budvi
Originally posted by Valent Vudriga
ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
Ha haaa bravo za ovaj review o cg primorju , svaka chast . Ja sam bio proslog meseca i mogu samo da potvrdim deo tvoje price oko povoljnog smestaja puta granice i slicno.
I ja sam tek pristigao iz CG i donosim samo lepe utiske. Na granici korektno i bez zadržavanja, put nije bio naporan, policije ima, ali zaustavljaju samo kad je grubo prekoračenje brzine. Ne znam sta se desilo, ali video sam coveka koji je zaustavljen, a stvarno je išao preko svake mere brzo. Bio sam u Radovićima, plaža Plavi horizonti i uhvatio sam kraj juna, taman posle zahlađenja i početak jula do 7.7. ukupno 14 dana. Cene smeštaja su šarolike, ali ništa ekstremno, 6e jun, 7e jul, deca ne placaju. Kuća gde letujemo godinama ima ogroman plac pod maslinama i borovima, tako da kad se vratimo sa plaže, zabodem se sa društvom u ladovinu i ljuštimo karte i pivo dok žene spreme ručak. Uveče se roštilja, deca igraju žmurke, jedna krajnje opuštena atmosfera. To je bivši kamp Oliva i praktično je poslednja kuća u mestu, najbliža plaži. Samo mesto nije za provod, ali ko dođe kolima nije problem, blizu je i Kotor i Tivat, a Budva je 24km. Plaža je odlična za decu, peskovita i plitka, samo što u julu i avgustu kad dođe više ljudi postaje zamućena, ali na 30m od obale je OK. Ove godine nismo mrdali, sem do Maxi i Panto marketa u nabavku. Cene su do 1.7. bile i manje nego kod nas, ali onda je sve poskupelo, meso sa 3.5 ode na 5e, povrće sa 0.8 na 1.2 i tako dalje. Obavezno ko nije treba da poseti Kotor, a i Herceg Novi je lep grad, on je posle Kotora meni najlepši. Ima radova na Kokinom Brodu, a i u samoj CG na izlazu iz Podgorice, ako se ide na Petrovac, i u samom tunelu ka Kotoru i ka Radovićima, ali ništa strašno. Toliko je bilo opuštajuće i dobro, da smo rešili da krajem avgusta ponovo idemo dole. Septembar je divan, nema gužve, sve utihne, ali ko ima školsku decu, ne može da ga koristi. U septembru mi se dešavalo da u 9 budem prvi na plaži, voda ko staklo, zrikavci zriču, borovi mirišu.... ruskinje šetaju...ups, ako me žena vidi.....
@ Deki-Ascona
Mislim da sam video Asconu na silasku ka hotelu sa desne strane, na onom puteljku... zapamtio sam da je NI registracija. Kod onog improvizovanog divljeg parkinga.
Potpisujem da jedino u zaliv vredi ici...Ljudi i inace sve je skroz druga prica u odnosu na ostatak primorja... Cast izuzecima naravno ali generalno tako je kako je
Sad ce ljudi da misle da se "divlje" parkiram , plaza je stvarno super, doduse samo 2x smo isli na nju, onaj legalan parking na pocetku je na suncu i podaleko od plaze, a posle sam ukapirao da se svi parkiraju u sumici desno, pa reko' sto ne bi' i ja...a na Zanjic sam hteo da idem preko Krasica, to je malo dalji put uz mnogo veci nagib, ali je moja zena htela da iskoci iz kola u voznji od straha , pa sam se vratio na put preko Radovica. Uplasila se da kola ne izgube snagu i da ne krenu unazad !!! Ko ce njih razumeti...
Zaboravih da dodam, isplati se da se uplati klopa u nekom ozbiljnom restoranu (ne u nekom fastfoodu koji radi samo za vreme sezone) zato sto uvece najavis sta bi hteo sutradan za rucak i to pokupis ujutru u vidu lanc paketa tako da moze da se svrlja po celom jadranu ceo dan.
Originally posted by Valent Vudriga
ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
Cini mi se da sam video Asconu, jesam, jesam, video sam Asconu. Sala mala. Predlazem da se urade CBC nalepnice, kako bi se raspoznavali. Eto mogli smo i pivo da popijemo u CG,da smo znali. Koliko sutra ujutru prolazim pored Nisa, idem u Leskovac. Posto mi je poreklo sa juga, zato sam i obratio paznju na NI regidtraciju.
Pozdrav
Ovo je pocetak jula. Vikendi su kriticni, jer dodju i domaci ljudi, oce i oni da se ohlade .
Ljudi, ko moze, septembar je najbolji. Do 15 je uvek dobro. Posle prve kise se pakujte, jer je sezona gotova, krece potop, bar je tako moje iskustvo.
Pozdrav
Comment