Auto JAKO slabo vuce...?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • astrafan
    CBC Senator
    • 08.05.2005
    • 221
    • BG - PA

Ni slucajno cupanje.... moze komp kasnije da ti rikne bolje ih isperi, evo upravo mi danas dolazio decko sto sam mu skidao katalizatore i nosio na pranje sonom kiselinom, kaze da je zadovoljan... da lepo sad vuce, da se ne gusi.... tebi je zeznuto, jer nema puno tih V8 vise ih je sestaka 3.0 , pa smo mi sa nekog drugog skidali protokomere da probamo ali dzip je radio opet isto... znaci ja sam totalno PROTIV cupanja katalizatora....
    Inace sam znas jaci motor pre zapushi katalizatore od ovog sestaka... tako da su vrlo verovatno oni.... od samog pocetka sam ti rekao..... jel oce da protokomer je*e kad su oni zapuseni....

aj pa javi sta si odlucio....

pozzz
    .. just fun, nothin more..

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Zbog cega, tacno bi kompjuter mogao da crkne ako pocupam katove? Sta drugo moze da se desi osim da mi izbacuje gresku u dijagnostici? Koji je to mehanizam, povratna sprega itd. da mi crkne kompjuter zato sto katalizatori nisu gde treba da budu?
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• astrafan
        CBC Senator
        • 08.05.2005
        • 221
        • BG - PA

kompjuter ce poceti da cita nove vrednosti sa protokomera... pocece da ih brka sa starim vrednostima i tu ce da pocne da brljavi... vidi dobro razmisli... a i ako budes isao kod cileta nek ti on predlozi sta je najbolje da uradis...
        poslusaj ga... covek zna...

Comment

• Valent Vudriga
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 2778
          • USA

kompjuter ce poceti da cita nove vrednosti sa protokomera... pocece da ih brka sa starim vrednostima i tu ce da pocne da brljavi... vidi dobro razmisli...

Astrafan, trebas se malo suzdrzati od ovakvih komentara. Protocnost katalizatora je jedan problem, njihova kataliticka funkcija u ciscenju ispusnih plinova je druga.
          Potapanjem u kiselinu moze se restaurirati protocnost, no tesko da ce se istovremeno sacuvati kataliticka funkcija. Prije ili kasnije palit ce se lampica. Kod zacepljenih katalizatora dolazi do smanjenog protoka mase zraka koju AMM samo biljezi kao takvu.
          Kad kompjuter procita nove vrijednosti prilagodit ce se istima i dovesti gorivo u "centar" na svoj nacin.

Jedino pitanje u vezi "busenja" katalizatora je dali se zadnji sensori koriste za regulaciju goriva. Ako da, moguce je da lampica nece biti jedini problem.

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

da nepostoje neki "emulatori" katalizatora... mora da su nesto tako smislili za motore sa 2 lambda sonde.
            mozda ima nesto po "netu" ?!??
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Monitor sonde iza katalizatora ne sluze za aktivno regulisanje smese, regulaciju smese rade samo sonde ispred.

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

Pisali smo o tome vec.
                Najcesce se koriste oni distanceri na sondama iza katalizatora da ne bi sonda bila u mlazu uzduvnih gasova nego da "cita" manje iz zaklona (zavetrine).
                Valent je lepo pitao da li zadnje sonde na tom autu ucestvuju u doziranju goriva ili njihov signal sluzi SAMO za dijagnosticiranje stanja samog katalizatora. Ako je ovo zadnje nije problem prevariti sistem ali ako je aktivnija funkcija onda jeste problem i moraju da postoje ( dovoljno) ispravni katalizatori da bi kontrola ubrizgavanja goriva mogla da se nadje u dijapazonu da moze da izbalansira sistem idealno. Takodje je obavezno da su katalizatori dovoljno propusni. Opseg regulacija nije uopste tako sirok kako se to mozda cini ako se zele maksimalne performanse motora i ekonomicnost. Auto od 206 jos uvek ide jako, jako, dobro ali ne ide kako bi trebalo da ide a to je jos uvek jako daleko od onoga kako se auto obicno ponasa u LIMP modu. Po prici izgleda de je doslo do smanjene propusnosti katalizatora a mozda i ne tako mnogo. Nije problem toliko da li ce BMW priznati garanciju vec i sta posle sa novim katalizatorima. Trajace 20k i opet isto. To ti je Balkan. Mozes da placas i suvim zlatom ali ne vredi. Nije zvaka za svakog i pored najbolje volje i zelje (a i para bogami) da se zivi normalno. Naravno, svako se "snadje" nekako ali ima mesta gde snalazenje nije ni potrebno nego sta pise na pumpi to je i u tanku ispod zemlje. Eto jos jedan razlog zasto je koriscenje gasa mozda "idealno" resenje za banana republike u kojima se ipak voze super kvalitetni automobili (ko ima) a gorivo je ocajno svima. I pored mozda losijeg kvaliteta gasa nekada ne bi se ovo desilo ni u ludilu.

P.S. Uh pretece me 206. Pa super onda. Navaris dodatke za srafljenje zadnjih sondi da su duplo vece visine nego normalni i sonda sluzi za ukras a sistem je prepoznaje da je prisutna i mirna Backa.

Comment

• Valent Vudriga
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 2778
                  • USA

Potvrdjeno, zadnji sensori se koriste za kontrolu. Ne znam u kojoj mjeri i na koji nacin ce odraziti nedostatak katalizatora.

Comment

• dranix
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 3079
                    • Antwerpen/Belgium
                    • Saab 9-3

E, onda,

Comment

• astrafan
                      CBC Senator
                      • 08.05.2005
                      • 221
                      • BG - PA

I sta na kraju bi? Jel se utvrdilo sta je problem?

Comment

• 206
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Zamenjen AMM na sugestiju servisera, ispostavilo se (kao i sto je obicno slucaj kad se delovi menjaju napamet, trial&error metodom) da nije AMM u pitanju.

Dan posle upalila se CHECK ENGINE lampica i jos uvek gori...odoh do servisa da vidim sad, konacno, sta je u pitanju.

Comment

• Valent Vudriga
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2005
                          • 2778
                          • USA

206
                          Zamenjen AMM na sugestiju servisera, ispostavilo se (kao i sto je obicno slucaj kad se delovi menjaju napamet, trial&error metodom) da nije AMM u pitanju.
                          Kao sto sam predpostavio.
                          206
                          odoh do servisa da vidim sad, konacno, sta je u pitanju.
                          Dali ima sanse da se napravi zapis parametara uzivo s kodovima.

Comment

• mirdza
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2005
                            • 2437
                            • Katowice (PL) / Banja Luka
                            • AGP / W126

a sta bi sa katalizatorima?
                            koliko sam shvatio oni su bili u pitanju (navodno...)
                            Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• astrafan
                              CBC Senator
                              • 08.05.2005
                              • 221
                              • BG - PA

ja i dalje mislim da su katalizatori...

Comment

• 206
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

I bio si u pravu, verovatno, posto je to sledece na listi za narucivanje

@Valent:

Nazalost, nema sanse, jer to smatraju nekakvom tajnom, zbog cega pooojma nemam...

Comment

Working...
                                X