Trenutne cene gasa i kvalitet istoga?!

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Nikola
    CBC Senator XXL
    • 29.09.2004
    • 975
    • Indjija/Vojvodina

Dve razlicite vrste gasa, koje sedobijaju razlicitim postupcima. Dakle nema veze jedo sa drugim
    .:Cuore Sportivo:.
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• Cacanin
      CBC Senator XXL
      • 10.10.2005
      • 343
      • Cacak

JA isto tvrdim da gas koji se koristi u domacinstu nije isti kao gas koji se koristi kao pogonsko gorivi!

Jos nesto , pumpa OMV u Cacku ima cenu gasa 40,50 ali cuo sam da ce za mesec dana smanjiti cenu gasa za 10 % , da bi preuzeli trziste , razlog sto ne odmah je - dok se ozoblje ne navikne posto nemaju svi radnog iskustva na pumpama !

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Na koji gas mislis?
        U domacinstvu se koristi gas iz gasovoda (gde ga ima) ili gas iz boce.
        E sad. Onaj u bocama je ili butan ili propan ili mesavina a onaj za auto je isto mesavina ili cisti propan. NIKADA nije cisti butan. Ako mislis da je neka velika razlika u ovom gasu iz boca i nije bas osim da se butan ledi skoro kao voda i ima prirodni pritisak u boci dosta manji nego propan ali zato nesto VECU kalorijsku vrednost od propana. Cist butan u automobilskoj boci bi eventualno mogao da zeza jer nema dovoljan pritisak uvek. Oni sistemi sa pumpama u boci bi radili sasvim ok. Zato se najvise koristi propan ili mesavina iz prakticnih razloga. U domacinstvu to uglavnom nema nekog uticaja ali se desavalo da su ljudi ponekad (kad je hladno ili kad se napaja neki jaci potrosac) morali da stavljaju butan boce u sud sa vrucom vodom da bi uspeli da ga dovoljno ispare i postignu pritisak za upotrebu i tako iskoriste celi sadrzaj boce.
        Vidim gore se koriste izrazi u m? gasa sto je tipicno za zemni gas a ne za tecne gasove. Cene nikada nisu bile u skladu jer je velika razlika izmedju zemnog gasa i butana odn. propana. Troskovi proizvodnje, prakticnost upotrebe itd. Kad sledeci put raspravljate o cenama kazite TECNI gas za domacinstvo u bocama pa bilo koji da je da bi stvar bila jasna kakvo se poredjenje vrsi. Ovde je recimo gas u bocama uvek skuplji po kilogramu nego da se to isto (ili slicno) natoci na benzinskoj pumpi. Naravno punjenje "obicnih" kucnih boca je zabranjeno ali zato postoje specijalne (skupe) boce koje se normalno smeju puniti direktno na pumpi jer imaju ventile za to (80% ventil) kao i prikljucke kao za boce za auto za punjenje a izlaz kao kucne boce. Takva boca za 10kg gasa kosta preko 300 eura i koriste je obicno vlasnici kamp prikolica, jahti itd. Da, da ovo je Evropa pa zato i ovakve cene. Nekome to moze jos kako da se isplati jer se ne kuva samo na gas i potrosnja moze biti dosta velika. Mozda ne znate da ima mnogo vrsta prikljucaka na razlicite boce kao i problema sa zamenom sto je ponekad kosmar a ovako vam samo treba 3 adaptera za punjenje i nista vise prakticno da ste mirni u citavoj Evropi.

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

Ja celu zimu se grejem sa bocama za domacinstvo. Sipam normalno na pumpama, mozda nije po zakonu ali radi.
          Znaci Gas koji se koristi u domacinstu (boce) isti je kao i gas za automobile i nema nikakve veze sa zemnim gasom.
          https://t.me/pump_upp

Comment

• marinac
            CBC Senator
            • 13.03.2006
            • 277
            • Beograd
            • Alfa 156 JTS

Kod nas je isti gas u bocama i auto gas. Trebalo bi da bude 40% propana i 60% butana, ali ta smesa nije nikad takva. Uglavnom je propana max 25 - 30% i to zimi, a leti cak i samo 15%.

Comment

• Cacanin
              CBC Senator XXL
              • 10.10.2005
              • 343
              • Cacak

Originally posted by marinac
              Kod nas je isti gas u bocama i auto gas. Trebalo bi da bude 40% propana i 60% butana, ali ta smesa nije nikad takva. Uglavnom je propana max 25 - 30% i to zimi, a leti cak i samo 15%.

UZAS , STRASNO I VELIKA SRAMOTA , ne mogu da verujem !

Comment

• Goranp
                CBC Senator XXL
                • 28.06.2006
                • 436
                • Banja Luka

Krajinapetrol (ramići) 0.90 KM
                Ideal Petrol (isti plin) 0.90 KM
                Auto Sina (iza Interexa) 0.89 KM
                Euro Benz (naselje starčevica) 0.99 KM - po meni najlošiji plin
                Banjaluka Blog
                http://gradbanjaluka.blogspot.com
                Tattoo Picture
                http://tattooaco.blogspot.com

Comment

• pipsi78
                  CBC Član
                  • 08.11.2006
                  • 60
                  • KOVACICA

kovačica m-24 42.50 din
                  život je lep

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Originally posted by marinac
                    Ovo me uvek zanimalo a nisam imao koga da pitam
                    Zašto?
                    Propan je mnogo skuplji, nema ga dovoljno ili šta?

Mislim da bi po našem JUS-u trebalo leti 30-70 a zimi 40-60 odnos da bude.
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• BLABLABLA
                      CBC Član
                      • 26.10.2005
                      • 78
                      • Ljubljana

Ovo me uvek zanimalo a nisam imao koga da pitam
                      Zašto?
                      Propan je mnogo skuplji, nema ga dovoljno ili šta?

Mislim da bi po našem JUS-u trebalo leti 30-70 a zimi 40-60 odnos da bude.[/quote]

Namam pojma kako je sa automobilima sa venturijem ili vergaser variantom, ali mi koji imamo sekvent baš bi voljeli imati što veči udio butana. U ljetu recimo 90%, a zimi minimalno 60%.

Butan baš dobro utječe na smajenje potrošnje, pa i nepto jeftiniji je.

Pozdrav

Matjaž PLINFARER

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Jasno m ije da je Butan bolji ali i pritisak je dobar
                        Ako nema pritiska u boci i sekvencijalni to oseća. Leti manje više je svejedno ali zima kad dodje svi se odjednom žale na povećanu potrošnju.
                        Normalno je da je zimi potrošnja veća, ali ovih prelaznih dana kao što su sad kad nije ni zima ni leto uvek je dosta povećana potrošnja. Koliko pratim već godinama, nevezano za kvalitet gasa koji je nikakav uvek.
                        Moja pretpostavka je da je pogrešna mešavina za to doba godine.

Nema hemičara ili naftagasdžija da objasne....
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• BLABLABLA
                          CBC Član
                          • 26.10.2005
                          • 78
                          • Ljubljana

Nema hemičara ili naftagasdžija da objasne....[/quote]

Dora može i to.

Postoji izobutan.
                          Energijska vrijednost ista kao običan butan. On je gasovit i na -11,7°C.

Ali nažalost se upotrebljava samo za sprejeve kao potisni gas.

Dakle hemijsko rešenje postoji.

Propan Butan izo-butan
                          kemijska formula C3H8 C4H10 C4H10
                          molekularna masa 44,10 58,12 58,12
                          gostota plinske faze 2,03 kg/m3 2,67 kg/m3 2,65
                          gostota tekoče faze pri 0°C 0,52 kg/l 0,58 kg/l 0,56 kg/l
                          vrelišče -42°C - 0,5°C -11,7°C
                          meja eksplozivnosti 2,0-10,0 vol % 1,8 - 8,5 vol % 1,5 - 8,5
                          kurilnosti (zgornja) 93,94 MJ/m3 121,80 MJ/m3 121,44

Pozdrav

Matjaž PLINFARER

Comment

• antap
                            CBC Član
                            • 28.07.2006
                            • 62
                            • Beograd

Juce, OMV Juri Gagarina 39 din
                            vlasnik Xsare Picasso 1.8 + plin

Comment

• cdr
                              CBC Član
                              • 13.12.2004
                              • 22
                              • Vracar

OMV - Ćelije (Ibarska magistrala, Lajkovac) - 36 dinara (četvrtak).

Ne znam otkud to da je tu jeftinije nego u Bgd-u, nekad je bilo obrnuto.
                              Golf 2 GTI -> viewtopic.php?f=15&t=733

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Slap je od Bubanj potoka ka gradu, kod plavog mosta. Inace sam ranije sipao i na njemu, ali sad kad ima pumpi k'o salate, vecinom sipam na auto putu i to kod EuroLux Petrol ili kod onih grka na putu za Nis ili na OMV na putu za NS. Ne znam koje su cene, znam da je OMV na NS putu jeftiniji od nekog Jugo/Beo Petrola (ili nesto slicno) kod izlaza za S. Pazove, dok je Eurolux petrol ponekad jeftiniji ( a nekad i nije) od onih grka na putu za Nis.
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X