Trenutne cene gasa i kvalitet istoga?!

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • srdjan_p
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2004
    • 1915
    • ZR

Sad svi u naftarice i da dimimo ulicama...mamu im ****m lopovsku...uffffff ovo mi isto ko da me je neko svom snagom razvuko u vugla...

Idem koliko ovh dana kod drugara da uzem onu pumpu za pretakanje gasa i polako iz kucne boce caka-caka...ko u "dobra" stara vremena...

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

a odakle ?e, i kako ?e da objasni, naglo pove?anje troškova za CO2....

Cekaj bre Brick zar vozila pogonjena na plin ne emituju vise CO2, nego vozila pogonjena na benzin ili dizel.
      pove?anje troškova... primarno novca ne sama koli?ina.

gas je ekološko gorivo samo po sebi (ili se tako smatra u svetu još uvek) i ne oporezuje se njegova potrošnja. dizel i benzin se ekološki oporezuju u svetu.
      sam LPG je jeftinije gorivo.

uz pretpostavku identi?ne potrošnje kWh energije smanjenje udela LPG zna?i pove?anje udela dizela (pre svega) i benzina. a dizel i benzin su kao goriva skuplja i više košta državu uvoz istih. bilo direktno kao derivata bilo kao sirove nafte.

pri tome osim CO2 i dizel i benzin imaju tušta i tma otrova od benzena, sumpora, toluola itd, i sve to dodatno košta. tj košta ?iš?enje vazduha od zih otrova i naro?ito posledica (zdravlje ljudi je jako skupo- le?enje).

vozila pogonjena na metan- prirodni gas oslobadjaju oko 40% manje CO2 nego dizel vozila, za LPG bih trebao da potražim podatke.

naša država tek treba da po?ne da pla?a ostatku sveta porez/ akcizu na prevelike koli?ine CO2 prema Kjoto dogovoru, a koliko ?e to koštati siguran sam da naša Vlast pojma nema niti je to ukalkulisala u rashode budžeta za slede?u godinu.

prelazak sa LPG na dizel sigurno ne?e popraviti stanje kvaliteta vazduha u gradovima, naro?ito u Beogradu ?e i onaj minimum izražene volje da autobusi gradskog prevoza koriste i LPG definitivno biti izgubljen na duže vreme.

a onda ?e se le?iti milioni gradjana od "?istog" dizelskog vazduha, i zidati bolnice, školovati lekari, pla?ati troškove nesposobnosti za rad, itd...
      mudro, no comment.

kao podizanje novih fabrika cigareta i ubiranje poreza i akciza a onda QQ, LL kada treba le?iti posledice uništenog zdravlja.

ako Vlast oporezuje solarnu i hidro energiju sa 18%, nisam iznenadjen ni ovom glupoš?u i kratkovidoš?u aktera koji upravljaju društvom.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• DejanSt
        CBC Početnik
        • 09.07.2007
        • 2
        • Beograd

Ljudi, sta se cudite. Ovo je savrseno logicno ponasanje drzave Srbije. Treba pozaposljavati lepioce plakata, a njima trebaju plate, a plate se daju iz budzeta, a budzet se puni akcizama. Ako izracunate koliko jedan lepioc plakata zaposlen u drzavnoj upravi kosta - u proseku 12 plata * 25.000=300.000, sa doprinosima 486.000, i potrosi recimo za godinu dana sigurno 10 risova papira i bar 5 paketa onog sto se mota u rolne, a nisu novine, i sagori bar 300kW mesecno na grejanje i hladjenje (u kancelariji, kuci verovatno manje), mozete da izracunate koliko taj isti proizvodi CO2 godisnje. 3600KW * 0.9kg/KW=3240kg CO2. Da bi se platio pregalac treba naplatiti akcizu na 81.000 kg LPG-a. Ako uzmemo da ce se zbog povecanja cene od 41% smanjiti potrosnja bar za 20%, a povecati potrosnja benzina za isti procenat, znaci da ce se potrositi 16.200 kg benzina vise, tj. emitovati 16.200kg * 3.8kg CO2/Kg benzina = 62.100 kg CO2 godisnje. Uzmimo u obzir i da je potrebno poseci 3 stabla da lepilac ima dovoljno artije, a da jedno drvo preradi godisnje u proseku 12.000 kg CO2, znaci da je lepilac odgovoran za jos 36.000 kg CO2. Sve kada se sabere jedan taj-vec-sta-li-je-korisnik-akcize-valjda godisnje generise 101.340 kg CO2, ne racunajuci ostale produkte metabolizma, svojim prilicno bezvrednim postojanjem.

PS B92 je izgleda extremno selektivan u objavljivanju komentara

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

Zamolio bih nekog od moderatora da obrise ovo sto sam napisao jer je totalno off...ali stojim iza toga sto sam napisao u vezi B92,jer sam i ja vise puta tamo"dzabe kuckao"..

@DejanST .. malo predstavljanja,ko si ,odakle si,zasto si i tako to...
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Done

@ DejanSt:

Molio bih te da se predstavish u za to nemenjenoj temi, i popunish lokaciju u svom korisnichkom profilu u cilju bolje i lakshe komunikacije na foumu.

BTW. Dobrodoshao na CBF
            http://www.bmw.tv

Comment

• Zmaj KV
              CBC Senator
              • 05.10.2005
              • 202
              • Kraljevo

I TAMAN KADA POMISLITE DA U OVOJ ZEMLJI NE MOZE BITI GORE DOGODI SE UVODJENJE AKCIZE NA LPG (BTW U TOM PAKETU JE DOSLO DO UKIDANJA AKCIZA ZA SOKOVE STRANIH KOMPANIJA, DOBRO JE PICEMO KOKA KOLU ZA MALE PARE , I NIJE SMANJEN PDV NA DECIJU GARDEROBU ) FASISTICKO-MAFIJASKI POLITICARI OVOGA PUTA STVARNO SU OPRAVDALI PLATU KOJU PRIMAJU AKO SADA NE PADNU UKORI IZ EU I AKO SADA NE PADNE OVA VLADA - ONDA NIKAD NECE. DA OBJASNIMO NEKE CINJENICE PROPAN-BUTAN JE PRODUKT PRI PRERADI SIROVE NAFTE, PRAKTICNO SE DOBIJA ZA DZABE, SVI TROSKOVI OKO NJEGA VEZANI SU ZA TRANSPORT I SKLADISTENJE TE KAO TAKAV NE BI TREBAO DA U NASOJ "DRZAVI" IMA VECU CENU OD 40 EURO CENTI I TO JE NEKI PLAFON, DRUGA CINJENICA JE DA TO EKO GORIVO KOJE U NASOJ ZEMLJI AUTO KRSEVA PREKO POTREBNO, TRECA CINJENICA JE TA DA PROPAN-BUTAN UGLAVNOM KORISTE SOCIJALNI DEO GRADJANSTVA I TO NE SAMO ZA VOZNJU NEGO I ZA GREJANJE I UPOTREBU U DOMACINSTVU DAKLE OVA ODLUKA POLITICARA (KOJIH BOLI ***** ZA OBICAN NAROD!!!) OSTAVICE DUBOK NEGATIVAN EKONOMSKI TRAG. SADA JOS NESTO TU IMA - NAJGORE NIJE PROSLO TRENUTNO JE NA SNAZI AKCIZA OD 6 DIN PO LITRU A AKCIZA CE NARASTI DO 10 DIN PO LITRU STO ZNACI DA NA LPG, MORAM DA PRIZNAM, NE VREDI VISE VOZITI. MENI KAO UGRADJIVACU AUTO-GAS OPREME SA DOBROM REPUTACIJOM I DUGIM ISKUSTVOM U OVOJ OBLASTI PREOSTAJE SAMO TO DA UBEDJUJEM LJUDE DA PREDJU NA ZDRAV NACIN ZIVLJENJA ODNOSNO DA PREDJU NA UPOREBU BICIKLA, TROTINETA I ROLERA. TO CU DA RADIM PRODAVACU I POPRAVLJACU ISTE I SVE TO DOK SE GOSPODA MOCNICI NE DOSETE DA UVEDU AKCIZU I POREZ NA POREZ ZA UPOTREBU BICIKLA, TROTINETA I ROLERA (VEZANO ZA OVA SREDSTA JA MISLIM DA MOGU ZA NJIH DA UVEDU I GODISNJU REGISTRACIJU I TEHNICKI PREGLED, ZAMISLITE TADA BI BILA JEDINA ZEMLJA KOJA BI NA BICIKLAMA, TROTINETIMA I ROLERIMA IMALA REGISTRACIONE TABLICE) E KADA SE GOSPODA DOSETI DA JOS I OPOREZUJU I VAZDUH JA ODOH, AKO BUDU HTELI DA ME PRIME, U JEVROPU DA RADIM CITAJ DA PEREM, CISTIM I JEDEM GOVNA!!! E AKO ME I TEMO NE PRIME ODOH U ALBANIJU DA "ZIVIM" I RADIM... PLACI ZEMLJO SRBIJO...
              Sa alatom UNIOR majstor nije junior!

Comment

• Zmaj KV
                CBC Senator
                • 05.10.2005
                • 202
                • Kraljevo

Izvinite sto sam mozda otisao na off ali morao sam da napisem sta mi lezi na srcu i dusi...
                Sa alatom UNIOR majstor nije junior!

Comment

• -Vedran-
                  CBC Senator XXL
                  • 03.10.2004
                  • 3255
                  • Beograd

I sledeci put iskljuci caps lock
                  Power of dreams !!!

Comment

• speedplus
                    RIP Bio nam je drug!
                    • 15.01.2007
                    • 2419
                    • LAZAREVAC

I slede?i put isklju?i caps lock
                    Da nam ne bi uveli akcizu na forumu u sektoru auto gas

Comment

• -Vedran-
                      CBC Senator XXL
                      • 03.10.2004
                      • 3255
                      • Beograd

???
                      Power of dreams !!!

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Ovo vam dodje kao svojevrsan blow-off... A toliko ima bitnijih tema... Poskupela je putarina vise puta, poskupeo hleb, skolstvo, mleko, struja, grejanje, voda,...

Nazalost, ovo je onaj tezi korak ka surovom kapitalizmu. Ako hocemo da budemo ravnopravni clanovi STO i da se ukidaju ili minimalizuju carine u zemljama koje uvoze nase ind. proizvode, moramo da ujednacavamo troskove proizvodnje i logistike sa istim tim zemljama.

A na kraju krajeva, odnos cene gasa i goriva mora da bude izjednaceno i tamo i ovde. A zasto? Pa zato sto mi zadovoljavamo samo mali deo potreba za gasom iz nasih izvora - kao sto isto tako zadovoljavamo i mali deo potreba za naftom.... Niste razmisljali o tome koliko je ruski gas poskupeo u poslednjih 5 godina...?! E pa treba se naoruzavati!!!!!
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Ova tema jeste o autogasu i zato se ne piše o zdravstvu, školstvu, hlebu... itd...
                          Ruski gas nema nikakve veze sa "ovim" gasom pa prema tome nema ni veze koliko je puta poskupeo.

?injenica je da je proizvod mnogo jeftiniji od cene po kojoj se prodaje pogotovo u ovom periodu. ?injenica je da nemoramo baš u svemu pratiti svetsku cenu pogotovo ne u ekološkom gorivu koje koriste mase, bar u ovom trenutku.
                          ?injenica je da država u ovom slu?aju uzima samo 6 dinara i to nije tako strašno, slažem se da nešto mora da se naplati radi ostalih doktora, profesora, puteva i tako...

?injenica je da neko uzima razliku izmedju tih 6 dinara i onih 31 dinar koji je bio neki dan, ili je toliko poskupeo gas u svetu za ovih nekoliko dana iako je period kad ga ima u viškovima jer nije zima.
                          Iako nemamo dovoljnu proizvodnju za naše potrebe, ?injenica je da je to nusprodukt svih rafinerija koje ne znaju šta ?e sa njim sem kad se vadi namenski sa plinskih polja kao u Elemiru i onom u Hrvatskoj (ne se?am se imena) i tako još ponegde.

?injenica je da ovde niko ne dotira ugradnju gasa kao kompenzaciju za cenu od 0.5-0.6 cene benzina kao u tim državama gde jeste takav odnos cene.

Jeste da je hladno, al zato standard....
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• rajmax63
                            CBC Prijatelj
                            • 02.04.2005
                            • 1415
                            • Bačka Palanka
                            • AUDI A6 2.0TDI 170KS

pla?amo višak u preradi sirove nafte jer je greota da ce baci(otpad)TNG

Autoplin propan-butan plin

Postupak dobivanja

1.separacijom bogatog prirodnog plina (degazolinaža)
                            2.rafinerijskom preradom sirove nafte

Ovisno o kvalitetu sirove nafte i kvalitetu opreme postrojenja rafinerije, ovisiti ?e kvalitet TNG-a.
                            Za vreme procesa prerade nafte prose?na proizvodnja iliti otpad TNG je približno oko 20-40 kg od tone sirove nafte.

blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                            Audi ima crveno T

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

na OMV pumpi na Ibarskoj magistrali kod Petlovog Brda : 44 dinara
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Srdjan
                                CBC Senator XXL
                                • 30.09.2004
                                • 2416
                                • Bajina Basta/Beograd

OMV u Celijama na ibarskoj 43...
                                Bajina Basta na obe pumpe 42.90...
                                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Working...
                                X