Originally posted by MOSLER
AutoGas u SAT-u
Collapse
X
-
-
Originally posted by prolupator
Sto se cistoce tice sve se moze ocistiti samo sto to ciscenje kosta, a ovi nasi i nece i nije ih briga. A i cena plina nije ekonomska, tako kazu nadlezni, dok u HR plin definitivno nema ekonomsku cenu vec je to stvar politike, pa ga zato i nema i prljav je k'o nigde.
Pojasni molim te ?
Za cistocu i ciscenje se slazem da mnoge boli uvo, ali ovaj dio sa ekonomskom cijenom ? Da ga ne prodaju mozda po neekonomskoj cijeni ? Svjasno rade gubitak ? Jest' al' u panjevima... Svi trgovci naftnim derivatima su poznati po svom altruizmu, INA posebno... U HR jeste vec godinama ista cijena u kunama, i mislim da to jeste odredjeno odlukom, ali zaboravljas da bar sto se plina tice, Hrvatska sa svojih naftnih polja u 2 rafinerije dobija 3x vise TNG (LPG) nego sto su joj potrebe... Posto svakako nastaje kao nus-produkt destilacije nafte... Da ga ne "flasiraju", izvjetrio bi u atmosferu...
Comment
-
-
@Dren
Profit nije jednostavno objasniti... cilj je da se on maximizira. Struja je socijalna kategorija, nafta pokrece kamione i oni potrose mnogo vise od automobila pa se i to kontrolise, medjukategorija je benzin koji zavisi od cene nafte.
Plin je kategorija za sebe, ima mnogobrojne primene u domacinstvu (kucanstvu), industriji, prevozu i sl. I te kategorije potrosaca su povezane kolicinom potrosnje i cenom. Kljucan faktor je cena. Koliko znam, politika Ina-e je monopolisticka (?!) tj, samo su oni, tj Proplin distributeri (?!) a sledi privatizacija i tako to ? Ako nisu jedini, onda su definitvno najveci! Kako podici cenu deonica ako ne medijskom pompom. Uostalom, kad das 100+ eur za plinski uredjaj radi ustede onda zelis da ti se to i isplati pa se neces buniti ako se cena plina sa 3.05kn digne na, recimo 4.35 kn? Bices srecan da plina ima
Moze se to razradjivati do besvesti...
Comment
-
-
Originally posted by prolupatorPlin:
Postoje pumpe sa kompenzatorima i one bez. Kod nas se obicno stavlja najjeftinija varijanta tj, bez kompenzatora pa stelovanje ide na "najlepsu" varijantu da gazda ne brine kad skoci temperatura. Na to se jos malo "zavrne" jer i gazda mora da zaradi (kao da su male marze na plin) i to je to.
Kazem ovo jer sam ubedjen da medjumolekularni razamak LPG-a promenjen razlikom temperature od 10 C nije nimalo blizak razmaku promene pritiska od 1bar. Inace je sam medjumolekularni prostor taj koji LPG svojim smanjenjem, iz gasnog prevodi LPG u tecno stanje.
U svakom slucaju sve sto mi ovde razglabamo, na prosecnu potrosnju jednog auta je skoro zanemarljivo. Ono sto nije zanemarljivo je havapljivost pumpadzija...
Comment
-
-
@prolupator
Sad mi pade kamen sa srca (pravo na nogu...), vec sam pomislio u tvom ranijem postu da "branis" INA-u, kako je jel', jadna i bijedna i radi s gubitkom jer prodaj e plin prejeftino...
Sve ostalo si u pravu, mada nisam siguran da ce im dopustiti bas takav skok cijene kakav si figurativno naveo... Osim ako ne ugrade putarinu i sve one ostale zevzevate u cijenu LPG-a, ali onda bi se to placalo i u bocama, a onda bi nastao ustanak... Ako bi to uveli samo na auto-pumpe, a ne i na boce, onda bi "pucanstvo" (gradjanstvo) pocelo pretakati boce u aute... Zato u HR i postoji doplata od (mislim) 500 kn kod godisnje registracije za plinska auta, jer placaju manje putarina od benzinaca/dizelasa...
Comment
-
-
ja sam cuo da je marza za benzin 2-3dinara po litri i limitirana je prakticno od drzave fiksnom prodajnom cenom benzina ( i dizela isto) a da je za LPG marza 10-15 dinara zavisno od transportnih troskova a cena je potpuno slobodna.
video sam ponudu za prodaju LPG na bazi 35 dinara /kg sa ukljucenim troskom isporuke na adresu u BG- radi se o isporuci za grejanje (kucni rezervoar).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
@brick: ma mozda bi to bilo tako da je to samo kod nas i u slicnim zemljama, medjutim i na "razvijenom Zapadu", bar prema ono podataka sto sam ja gled'o, se odnos cena LPG/benzin krece oko 1:2 do 1-2.nesto, dakle kao i kod nas, pa 'oces reci da su i tamo te marze razlicite toliko?
@dranix: dizel za brodske motore ima cetanski broj oko 20, dok dizel za kola ima oko 50, tako da nisu kompatibilni, ili narodski receno, cik sipaj brodski dizel u kola
Comment
-
-
koliko su marze u drugim zemljama, i kakav je poreski sistem za naftne derivate kod njih pojedinacno ne znam.
ovo sto sam pomenuo se odnosi na u svemu legalnu kupovinu, placanje preko racuna, itd.
da nema materijalnog interesa u vidu marzi i zarade ne verujem da bi se ovako masovno otvarale LPG pumpe kao pecurke posle kise..volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Pa normalno da ce da raste broj pumpi!
1.Broj automobila na plin u Srbiji vrtoglavo raste
2.Tankanje plina u bocu je dugotrajnije u odnosu na tankanje benzina
3.Prosecna pumpa koja ima sva goriva uglavnom ima 3-4 benzinske i 1-2 plinske stanice
4.Sve cesce mi se desava da cekam u redu da natocim plin, dok tocionice benzina na istoj pumpi zvrje prazne.
...i naravno da ce se otvarati nove pumpe za plin.
Comment
-
Comment