pa gledaj to na drugi nacin ron propana je oko 110,a butana i izobutana 92-95....ako ti ogranice min oktanski broj automatski su ogranicili i smesu
AutoGas u SAT-u
Collapse
X
-
ajde neka neko skenira pa postavi to iz SAT plusa sto su ovi pisali o gasu i o kvalitetu.Koliko sam cuo,napisali su da je ATAKO ubedljivo najbolji(IvanT,ocekujemo onaj spisak stanica kojima distribuira ATAKO),a da na OMV-u uopste nije tako kvalitetan gas.Samo te slusam i pitam se dokle ces?
Comment
-
-
Praznici su, ATAKO ne radi do 09.01. , pa ce biti i taj spisak nadam se, ali se plasim da ce za Beograd biti strasno kratak, tj. verovatno samo pumpa iza Zmaja....
Comment
-
-
Originally posted by brickja sam cuo da je marza za benzin 2-3dinara po litri i limitirana je prakticno od drzave fiksnom prodajnom cenom benzina ( i dizela isto) a da je za LPG marza 10-15 dinara zavisno od transportnih troskova a cena je potpuno slobodna.
video sam ponudu za prodaju LPG na bazi 35 dinara /kg sa ukljucenim troskom isporuke na adresu u BG- radi se o isporuci za grejanje (kucni rezervoar).
Hvala!
Comment
-
-
ista stvar naravno sa razlicitim trgovackim nazivima.
kada se koristi za grejanje zove se butan (ili butan propan) gas
kada se koristi za auto zove se TNG (tekuci naftni gas) ili skraceno autogas.
u bocama (onim narandzastim) zove se gas za domacinstvo, tek da postoji kao) razlika.
kao sto je slicno sa dizelom (za auto) i los uljem( za grejanje).
u krajnjem bitna je hemija, a ona je ista bez obzira na trgovacke varijante nazivanja.
ono sto varira je sastav prema godisnjem dobu, zimski i letnji LPG.
sto se grejanja i kotlova tice, njima je svejedno da li je metan (CNG, prirodni, gradski) ili TNG (butan, LPG, autogas)- samo se podesi na odabrano gorivo.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Svaki dan gledam kako ljudi pune kucne boce na autogas pumpi...
Jedina je stvar u podesenosti pritiska, to je sve, ili jednostavno ne puniti bocu vise od dozvoljene litaraze/kilaze.
Mislio sam da ima razlike u sastavu propan/butan za automobile i domacinstvo ?!
Dakle, ovi koji imaju plinovod u kuci mogu da natankuju u neku bocu i prepumpaju u auto ?
Comment
-
-
lazu kad kazu da moze da eksplodira kucna-boca ako se puni na auto-gas pumpi
pitanje nije dovoljno definisano (koji pritisak, koja temperatura pri punjenju, koja temperatura pri lagerovanju boce, koja nadmorska visina ...)
ako se u bocu od 10 kg kapaciteta natoci 10 kg autogasa sigurno nece eksplodirati posto to identicno rade u punionici inace.
ako se u bocu od 10kg natoci 12kg (ili vise od 10kg) onda moze ali ne mora da dodje do propratnih efekata, vec prema uslovima upotrebe.
Dakle, ovi koji imaju plinovod u kuci mogu da natankuju u neku bocu i prepumpaju u auto
uostalom to se radi(lo) decenijama unazad kada autogasa nije bilo na pumpama odnosno bile su retke pa se presipalo iz boca/rezervoara za kuvanje i grejanje rucnim pumpama.
danas, pa ne isplati se gubiti vreme i prljati ruke na takav poduhvatvolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by zoranbgznaci ..lazu kad kazu da moze da eksplodira kucna-boca ako se puni na auto-gas pumpi? ( ja mislim da lazu )
Comment
-
Comment