Ljudi, kako hocete...ali auto koji ide na plin, mora da trosi po gradu kao ZMAJ...moj Yugo 1.1 Koral In, standardan...fabricki...sa lepo podesenim uredjajem trosi po gradu oko 15l, a na otvorenom oko 8l, mozda i manje. To je skroz realno...
To nikako nije realno,iscitaj malo forum.Moj auto koji je dosta tezi od juga ima 1600 kubika karburator,znaci najjednostavniji uredjaj,trosi po bgd-u plafon 12-12,5 l plina i pritom se auto uvek pali na plin
Ljudi, kako hocete...ali auto koji ide na plin, mora da trosi po gradu kao ZMAJ...moj Yugo 1.1 Koral In, standardan...fabricki...sa lepo podesenim uredjajem trosi po gradu oko 15l, a na otvorenom oko 8l, mozda i manje. To je skroz realno...
Pozdrav!
ili ti nije lepo nastelovan plin ili ti neumes da vozis . . .
kakvi bre 15 litara dal si lud meni jugo po gradu zimi eventialno pri malo jacoj voznji da dodje do 11 l inace sad kako je lepo vreme po gradu 9 litara a ide skoro kao na benzin tako da nije tacno da mora da trosi 15l
E ajde sad i ja da se pozalim. Ugradio sam gasni uredjaj. U pitanju je Lovato lamda kontrol. Danas je ispraznjena prva boca i potrosnja je 13L strogo po gradu i po gradskom kolapsu. Bez naglih ubrzanja bas sam vodio racuna. Ipak mislim da je to previse za 1.6 8v motor. Da li odmah da reklamiram ili da ispraznim jos neku bocu i da probam malo i otvoren put (planirao sam 200km u nedelju) pa da vidim kako se ponasa?
You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.
Ako ostane na nivou od 13l, to je odlicna potrosnja za taj tip motora i auta u gradskim uslovima. Kada tu potrosnju pretvoris u benzinsku, na nivou si od <5L. Uzivaj!
Mercedes 190 2.3-16 136kw.Ugradjen lovato venturi sistem u servisu Rasic .Potrosnja u gradskoj voznji od 18 do 20l,na otvorenom od 11-12l.Sa uredjajem auto je presao 15000km i uradjen je servis na 10000km ali je potrosnja ostala nepromenjena.
Jednom sam vec napisao i opet cu, zaista ne mogu da shvatim koliko se pojedini (i to ne samo sa ovog foruma, da ne bude zabune) cimaju oko potroshnje plina, kriziraju ako su jednu bocu ispraznili za 350 a drugu za 335 km i sl. Ako je potroshnja u iole normalnim granicama, mala odstupanja moraju da postoje zbog toliko faktora koji utichu na nju tako da jednostavno treba iscoolirati i uzhivati u vozhnji maltene jeftinijoj od vozhnje diesela slichne koncepcije.
Evo kako ja razmishljam o tome koliko mi auto troshi plina:
- preshao sam od ugradnje oko 32000 km
- zbog mojih potreba u meshanom rezhimu vozim 30% grad - 70% otvoren put
- ponekad volim da "razduvam" ventile, tako da neshta od onih 70% vozhnje na otvorenom praktichno znachi potroshnja josh veca od gradske
- da sam vozio na benzinu u medjuvremenu bi puk'o oko 3200 veverica (10l/100 km)
- vozeci na plin sam puk'o oko 1450 veverica (11l/100 km)
- ushteda je oko 1750 evra (uzevshi u obzir prosechne cene benzina i plina u proteklom periodu)
- ako odbijem cenu ugradnje, "chista" zarada je oko 1250 evra
- osim ove direktne, postoji i indirektna ushteda u smislu produzhenih intervala zamene motornog ulja, filtera ulja i filtera goriva zbog vozhnje na plin, kao i neuporedivo manje shtete nanete samom motoru a i katalizatoru, i shodno tome i izbegnuti eventualni problemi (chitaj troshkovi), narochito sa cat-om, nego da sam u medjuvremenu vozio na "chist" domaci benzin
- a shto i ne pomenuti "popust" za eko-taksu pri obnovi registracije, ushtedeo sam "svih" 200 dindzi jer imam atestiran plinski uredjaj na autu
- ps. i josh se mnogo bolje osecam znajuci da sam u medjuvremenu neuporedivo manje zagadio zajednichku nam majku Zemlju i njene ekosisteme
BTW. Svi koji voze mnogo vishe gradsku (narochito po Bgd) bi u medjuvremenu daleko vishe profitirali zbog samog rezhima saobracaja odnosno potroshnje u opisanim uslovima.
Ono shto hocu da kazhem je da ja uopshte ne dozhivaljavam te izdatke za vozhnju na plin kao neke troshkove. Obzirom da auto koristim sasvim normalno i znajuci da bih morao u suprotnom da placam vishe nego duplo za vozhnju, to koliko mi auto troshi ja kapiram kao "koliko mi auto shtedi", jer i bukvalno jeste tako. Od momenta kad je sistem isplatio "sam sebe" svaki kilometar vozhnje je praktichno besplatan jer ja ne placam 80 dinara za benzin, nego TNG sistem "placa meni" po 45 dinara po kilometru Nirvana
Koliko god mi to zheleli, "perpetuum mobile" ne postoji, ali ovo je vrashki blizu
Opustite se, bre, ljudi i uzhivajte. Od tolikog brojanja litara i mililitara propusticete ono bitno, da se vozite sa veeelikim osmehom na licu i uzhivate u svakom prevezenom kilometru.
Ja tako?e polako odustajem od merenja, pogotovo što se jako dobro se?am vožnje na benzin i istovremenog gledanja jednim okom na kazaljku nivoa goriva.... Ono je bila katastrofa, zaista. Sada se opušteno vozam (mada ni na plin nije džabe, naravno), jer se mnogo lakše "diše"...
Comment