Kolika vam je potrošnja plina

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • *IvanT*
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2005
    • 3234
    • Srbija, Beograd, Kara

Najbolje je rachunati prosechnu potroshnju. Potroshish 10ak rezervoara, saberesh, podelish i to je to. Najmerodavnije, chisto da ne bi bilo e ovo sipanje mi je troshio 15l a proshlo duplo manje.
    http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• GaD
      CBC Član
      • 15.08.2005
      • 74
      • Podgorica

SEAT Toledo (1994 god.) 1800 cm2, 65 KW

Grad 12.5-13 Litara

Voznja je normalna, voznja do 3000 obrtaja (7000 ima ukupno na 6000 crveno). Po neki put kad me neko iznervira stisnem ali vecina voznje normalna. Je li to ok potrosnja, LOVATO (vakumski) siste, a FUEL Sistem Mono-Motronic.

Comment

• Davor
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2005
        • 498
        • Novi Sad

Originally posted by GaD
        SEAT Toledo (1994 god.) 1800 cm2, 65 KW

Grad 12.5-13 Litara

Voznja je normalna, voznja do 3000 obrtaja (7000 ima ukupno na 6000 crveno). Po neki put kad me neko iznervira stisnem ali vecina voznje normalna. Je li to ok potrosnja, LOVATO (vakumski) siste, a FUEL Sistem Mono-Motronic.
        Nisam kompetentan da ti odgovorim,ali mi se čini da je malo velika jer ipak je to prosečan motor ,a i sam Toledo nije nešto posebno težak auto.

Zavisi dosta od toga kako ti je podešen gas,ali to neka ti kada stignu odgovore ipak ljudi iz te branše IvanT ili Dora.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by djukic
          Kako resavate problem sa razlicitim pritiscima punjenja pumpi. Znaci ako sipam u Nisu na OMV-u juce naprimer stane mi u rezervoar mnogo manje nego u beogradu odakle sam krenuo.

Kako uopste racunate potrosnju kad je osnovni parametar (kolicina plina u boci) promenljiv i to znacajno?
          Vrlo česta greška pri računanju potrošnje. Multiventil ima funkciju da zaustavi to jest da informaciju pumpi da je dosta gasa u boci. Pumpa to nekad posluša nekad ne. Da li ej podešen ugao dobro ili ne, nije bitno za ovu priču ali on uvek to radi sa vrlo malom greškom. TO je pravo stanje sipanog goriva, sve preko toga je višak i neizvesno je koliko će ga biti.
          Tako može da se dogodi da odem do BG-a i vozam se tamo malo pa na povratku svratim do Zmaja i onaj natoči 2.7 litara što je sasvim izvesno da mi auto nije toliko potrošio za 130 Km.

Zato ako te kratkoročno interesuje koliko ti auto troši, obratiš pažnju prilikom sipanja kad ventil počne da zaustavlja, štekće ili uspori skoro na nulu, različite su manifestacije u zavisnosti od pritiska pumpe.

Onda pamtiš tu cifru pa dodaješ ili oduzimaš višak, malo matematike ali tako mora.

Dugoročno je tačnije i to je Ivan već rekao, više rezervoara pa je prosek mnogo jasniji.

Gasna populacija je malo čudna po ovom pitanju, prvo trošenje koje predje 1 ili dva litra po proceni je alarm za uzbunu, dok kod benzina nisu tako rigorozni
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• No name
            CBC Veteran
            • 28.02.2005
            • 164
            • Novi Sad

Originally posted by djukic
            Kako resavate problem sa razlicitim pritiscima punjenja pumpi. Znaci ako sipam u Nisu na OMV-u juce naprimer stane mi u rezervoar mnogo manje nego u beogradu odakle sam krenuo. Ispadne da mi trosi laguna manje od 6.5 litara a vozio sam je autoputem 140km/h. Ona na toj brzini nemoze da trosi ispod 10 litara plina. Kako uopste racunate potrosnju kad je osnovni parametar (kolicina plina u boci) promenljiv i to znacajno?

Imao sam slican problem,ali na obe pumpe gde sam sipao pritisak na aparatu je bio identican oko 11,5 bara.Naime dva puta sam isao iz NS-a za Kraljevo,sto znaci ukupno predjeno oko 550km (NS-KV-NS).Napunio sam u NS-u pun rezervoar i sledece punjenje je bilo u Gornjem Milanovcu na oko 210km predjenih.Sipam tamo na pumpi kad ono automat pocne da krci pa posle toga drasticno uspori punjenje na oko 7,5 litra i onda pocne ono sitno punjenje kad brojcanik odkucava po 1 din,cekao sam oko 5 minuta i prekinuo ga na oko 11,5 litara (ovo mi se oba puta dogodilo kada sam isao za Kraljevo) +-0,5litara.Tako da kada izracunam prosek na tih oko 210km iznosi oko 5,5 litara plina.Sto mi je malo cudno sobzirom da vozim Yuga 1.5
            Inace ja nikada ne racunam potrosnju plina jer me ne interesuje i ne opterecujem se takvim glupostima,jer da racunam da li mi auto trosi 10 ili 12 litrara plina po gradu ili na otvorenom trosi 6-8litara je po meni smesno i besmisleno racunati,jer koliko god da ga trosi drasticno je jeftiniji od benzina.

Comment

Originally posted by No name
              Inace ja nikada ne racunam potrosnju plina jer me ne interesuje i ne opterecujem se takvim glupostima,jer da racunam da li mi auto trosi 10 ili 12 litrara plina po gradu ili na otvorenom trosi 6-8litara je po meni smesno i besmisleno racunati,jer koliko god da ga trosi drasticno je jeftiniji od benzina.
              Mislim da voznja na gas nije drasticno jeftinija (bar ne kod mene):
              benzin: 9l/100km => 1km = (77*9)/100 = 6.93 din/km
              gas: 12l/100km => 1km = (38*12)/100 = 4.56 din/km

razlika (usteda): 6.93 - 4.56 = 2.37 din/km = 30% cene voznje na benzin, a ne vise od 50% kako se prica.

Da bih otplatio ugradnju i atest (oko 28500 din) treba da predjem 12000 km!

Ili sam ja mozda samo "paranoicna picajzla iz Pirota" (neka mi oproste Pirocanci) .

U pitanju je jugo 55.

Comment

• srdjan_p
                CBC Senator XXL
                • 01.12.2004
                • 1915
                • ZR

Da da, mnogo trosi ja y55, sem ako nije nesto radjen(tuniran)...
                Moj trosi oko 10 u gradu i 8 na otvorenom...

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Ja to potrosnju preracunavam po novcaniku. Da bi napunio rezervoar plina treba mi oko 2000 din +-. Za 2000+- din laguna pokaze mali pomak kazaljke za benzin.
                  Ista stvar mi se desava i sa XM-om. Kod njega je stvar jos drasticnija jer u gradu trosi 15l benzina.
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• djukic
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2005
                    • 2526
                    • Beograd

Svojevremeno sam za vreme sankcija vozio frod scorpio 1.8. Stalno sam slusao price komsija i kolega kako im auto trosi 5 ili 6 litara kako je ustelovan... I ja sam stelovao i stelova i stelovao i onda ukapirao da oni samo sebe lazu a mene dovode u zabludu. Onda sam stvar zaokruzio ako imas do 1500ccm treba da trosi 10 ili 11l u beogradu, do 2000ccm treba da trosi izmedju 12 i 15l i tako redom. Sve potrosnje ispod ovoga za normalnu beogradsku voznju su nerealne.
                    https://t.me/pump_upp

Comment

• Jugo je obican (penzionerski). Gas je Lovato sa diznom ubusenom u karburator, a od generalne motor je presao oko 8000, i trebalo bi da je OK.
                      Sta ja mogu da uradim pa da ne trosi 30% vise gasa nego benzina?
                      Potrosnju sam merio u Beogradu u priblizno istim uslovima (jer svaki dan vozim priblizno iste deonice van velikih guzvi i zagusenja).

Comment

• driverGT
                        CBC Veteran
                        • 29.09.2004
                        • 154
                        • Zemun

Meni je na golfu gti 1.8 112 konja potrosnja 10-11 litara gasa u gradskoj voznji.Na otvorenom ne znam jer nisam jos imao prilike da isprobam.Inace plin je ugradjen u servisu Rasic.

Comment

• driverGT
                          CBC Veteran
                          • 29.09.2004
                          • 154
                          • Zemun

E ljudi sad mi nesto pade na pamet.Niko ne racuna da u za recimo potrosenih 30 litara plina potrosi bar jos 5 litara benzina.To niko ne uzima u obzir kad racuna potrosnju.U gradskoj voznji gde dnevno upalim kola bar 10 puta i to svaki put na benzin ne mogu reci da se benzin ne trosi.Trosi se malo ali se ipak trosi.Uzmite to u obzir.Inace gore se spominje da je razlika oko 30 % u ceni voznje izmedju plina i benzina na jugu.Evo kod mene racunice.
                          Trosi 10 litara benzina 98*85 din=850 dinara
                          plina trosi 11*38=418 dinara.Znaci na 100 km stedim 430 din.Znaci da mi se ugradnja isplati za nekih 6900 km.To je extra.A kod kola koja vise trose isplati se jos brze.

Comment

• -Vedran-
                            CBC Senator XXL
                            • 03.10.2004
                            • 3255
                            • Beograd

Niko ne racuna da u za recimo potrosenih 30 litara plina potrosi bar jos 5 litara benzina
                            Mozda uz 300 litara litara plina potrosi 5 litara benzina.Ja uspem 5-6 litara i miran sam vishe od mesec dana...
                            Power of dreams !!!

Comment

• Deki
                              CBC Senator XXL
                              • 18.02.2005
                              • 307
                              • Beograd

Originally posted by Deki
                              FIAT Bravo 1.6 16v (1999)
                              Lov Eco Pro, toro boca 39l (31.2l)

predjeno 907km sa 86.6l gasa i 13.1l benzina

Dakle, (gradska voznja) prosecna potrosnja na 100 km je:
                              gasa 9.55l i
                              benzina 1.41l
                              Dakle, uzimam u obzir i benzin.

Comment

• Deki
                                CBC Senator XXL
                                • 18.02.2005
                                • 307
                                • Beograd

Imam sledeci "problem".
                                Odkako su poceli hladni dani (gradska voznja) prosecna potrosnja na 100 km je:
                                gasa 10.65l i
                                benzina 1.72l

Comment

Working...
                                X