[sekvencijalni] Koliko benzina potrošite pored gasa?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Heinz
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 1027
    • Beograd, Voždovac
    • Avensis 2.0 D4D

To su i meni rekli. Ipak, dok se sam ne uverim - ništa
    Koliko od sutra, Bože zdravlje
    Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

barem u finansijskom smislu.
      vece ustede ne poticu od procenta gore dole, vec od upotrebe auta- od kilometraze.

sto vise vozis to veca usteda, i obrnuto.

uzme se na primer 100.000km i...
      onda neko ti ubaci u dzep par hiljada evra, razlike

auto uvek trosi, i jedino ume da bude potrosac novca, na nama je da usporimo
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• Heinz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 1027
        • Beograd, Voždovac
        • Avensis 2.0 D4D

Nakon cela dva dana vožnje mogu da predvidim da ću ja češće posećivati benzinske pumpe nego što sam očekivao
        Naime, treba 2-3 km da pređem da bi se motor ugrejao do 40 stepeni kako bi se stvorio uslov za promenu pogonskog goriva. I to na sadašnjih +7 recimo. Kako će na -7 da bude videćemo

Comment

• fox_mulder
          CBC Član
          • 21.11.2005
          • 74
          • Beograd, Srbija

Kakva je situacija sa Puntom 2 1.2 60ks i relacijama od oko 5 km gradske voznje? Koliko shvatam, potrebno je da se motor upali na benzin i da se zatim pri nekoj temperaturi prebaci na plin. Koliko je km potrebno da se motor dovoljno zagreje? Hajde da kazemo, na spoljnim temperaturama oko nule, 20 i 30 stepeni. Skroz sam zainteresovan za ugradnju plina, ali me brine visok procenat kratkih gradskih relacija koje vozim i da li cu ostvariti dovoljnu ustedu. Mesecno prelazim oko 1000km. Da li neko moze da kaze svoja iskustva sa potrosnjom benzina i plina na puntu 2?

Comment

• Heinz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 1027
            • Beograd, Voždovac
            • Avensis 2.0 D4D

Pošto su mene mučila ista pitanja pre ugradnje, mogu da ti odgovorim na 2 načina

1. Kakva god da je računica, svakim sipanjem gasa štediš iznos ekvivalentan razlikama u ceni dva goriva u tom trenutku. A na benzin i ovako i onako bi morao da voziš, razlika je samo u tome da li 20% ili 100% kilometraže, odnosno vremena provedenog u kolima.

2. S obzirom na "probleme" oko rezervnog točka, mesta u gepeku, komplikacija narednih intervencija na motoru (servisa klime, promene kaiševa, sijalica itd.) nastalih gužvom pod haubom, "majstori" imaju običaj da kažu: "Plin samo na karburator". Meni su u jednom velikom ovlašćenom servisu otvoreno rekli da ne primaju kola sa plinom.

Moraš sam da presečeš i odlučiš, mene je psiho-faktor naterao da i na treća kola ugradim LPG, jednostavno nisam navikao da vozim na benzin, pa makar vožnja na gas i ne bila toliko isplativa investicija kao nekada na prostim kolima (gde je bio venturi od 250-350€)

Comment

• bili
              CBC Senator
              • 13.11.2007
              • 208
              • NS

Evo novih podataka.

Pređeno oko 1750 km, potrošeno 161 l gasa i 22 l benzina. Od toga voženo oko 100 km isključivo na benzin.

Otprilike trećina vangradska vožnja duge relacije (uglavnom autoput 130-180 km/h), ostalo surova gradska vožnja sa nekoliko izlaza van grada do 20-tak km.

Prosek oko 10,5 litara kada se saberu oba goriva.

Moldere, iste muke su i mene mučile dok nisam ugradio gas, gornja kilometraža je pređena za 50 dana, nema razloga za zabrinutost, moje cifre ti sve govore.

Sve zavisi samo od toga koliko dugo planiraš da voziš taj auto, ja moj planiram da vozim još 3-4 god., investicija mi se isplaćuje za oko 1,5 god....
              VW über alles.

Comment

• bax76
                CBC Senator XXL
                • 07.11.2006
                • 605
                • BG

Originally posted by Heinz

1. Kakva god da je računica, svakim sipanjem gasa štediš iznos ekvivalentan razlikama u ceni dva goriva u tom trenutku. A na benzin i ovako i onako bi morao da voziš, razlika je samo u tome da li 20% ili 100% kilometraže, odnosno vremena provedenog u kolima.
                Nije bas tacna racunica, posto tosis vise litara plina nego benzina...

Comment

• Heinz
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 1027
                  • Beograd, Voždovac
                  • Avensis 2.0 D4D

Slažem se, ali to je 5%, 10% max za sekvencijalni sistem. A razlika u ceni je 0.50€ trenutno.

Comment

• fox_mulder
                    CBC Član
                    • 21.11.2005
                    • 74
                    • Beograd, Srbija

Ljudi, hvala na odgovorima! U pravu si Heinz, nikako nije ista usteda kao sa starim sistemom zato i gledam, koliko cu jos dugo voziti Punta, mada kapiram da se vrednost povovnog auta uvecava 5-10% ako ima gasnu instalaciju

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Pa i ne bas .. kad to imas, ljudi znaju da si presao mnogo kilometara ... ja ne volim plin u polovnjaku ... vise bih voleo da ga sam ugradim.
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Heinz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 1027
                        • Beograd, Voždovac
                        • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by fox_mulder
                        Koliko je km potrebno da se motor dovoljno zagreje? Hajde da kazemo, na spoljnim temperaturama oko nule, 20 i 30 stepeni.
                        Evo najsvežijeg iskustva: na temp. oko nule, čak i sad kad je 8-9 stepeni ujutro, posle 2.5km dostiže se temp. motora od 40 stepeni i prebacuje na gas. Dakle, ne utiče baš toliko spoljna temperatura. Naravno, pričam o prvom (jutarnjem) paljenju kao i o popodnevnom paljenju posle 6-7-8 sati stajanja (kuća - posao, dakle tu relaciju praktično vozim samo na benzin).
                        Ostaje da sačekamo spoljne temp. od 20-30 stepeni pa da vidimo kakva je situacija tada

Comment

• fox_mulder
                          CBC Član
                          • 21.11.2005
                          • 74
                          • Beograd, Srbija

Hvala ti Heinz, to je bas korisno iskustvo

Comment

• Fabia & Avensis
                            CBC Senator
                            • 25.05.2006
                            • 215
                            • Podgorica - MNE!

BMW 528iA , Tomasetto sekvent, 1800 rpm, 40 C.

Na 720 milja (1152) trosio je oko 8-9 litara benzina sto nije puno.
                            DRIVE A BMW IF YOU WANT TO BE SOMEBODY
                            DRIVE A LEXUS IF YOU ARE SOMEBODY

Comment

• Heinz
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 1027
                              • Beograd, Voždovac
                              • Avensis 2.0 D4D

Update

Nakon cirka 3700 km pređenih u poslednja 3 meseca, mogu da konstatujem sledeće:

Oko 20% ukupno sipanog goriva je benzin, a oko 80% je plin.

Ili u grubo: prosečna potrošnja svega je 12l, benzina 2l, plina 10l.
                              Većinom gradska vožnja.

Na proleće, kad se vreme prolepša, i ako se bude putovalo više van grada, napraviću novi presek.

Comment

• Ladislav
                                CBC Senator
                                • 14.12.2004
                                • 223
                                • Kragujevac
                                • Lada Niva 1.7i

Re: Update

Originally posted by Heinz
                                Ili u grubo: prosečna potrošnja svega je 12l, benzina 2l, plina 10l.
                                Većinom gradska vožnja.
                                Донт микс грендмадерс енд фрогс

Nekome moze da ostane u memoriji samo podatak o nekih 12 litara na 100Km, i eto osnove za "lovacke price" o niskim potrosnjama.

Zameni u jednacini b=2p, dakle tebi je potrosnja u gradu 14 litara plina /100Km

(niko nije ugradio uredjaj zbog LITARA, nego zbog PARA )

Comment

Working...
                                X