Ja se vozim bez te korikcije i ne vidim nikakve koristi od te korekcije. Mislim da je to samo zastiti dok nestane plina, ali ja su uvjek dok predem 500km idem natankati plin, pa mi se to ne dogada(do sada samo tri puta sam ostao bez plina, od toga jednom namjerno jer sam htio bocu sprazniti do kraja zbog nekih stvari na servisu).
Posto se vakum spaja na isparivac, talak plina je povezan s tlakom u usisnoj grani
nazalost, nas plin je takav, (mnogo butana, malo propana), da kad je malo hladnije jednostavno pritisak u boci nije dovoljan da "preogura" potrebnu kolicinu plina. to se lepo vidi kad se prati razlika map i pritiska plina na izlazu iz isparivaca, trebalo bi da bude konstantno, a nije, nego bas lepo opada pri povecanom loadu.. onda plinski ecu produzava vreme otvorenosti dizne...
moguce je da je kod vas bolji plin, (vise propana) pa nisi doziveo ove muke
Ja se vozim bez te korikcije i ne vidim nikakve koristi od te korekcije. Mislim da je to samo zastiti dok nestane plina, ali ja su uvjek dok predem 500km idem natankati plin, pa mi se to ne dogada(do sada samo tri puta sam ostao bez plina, od toga jednom namjerno jer sam htio bocu sprazniti do kraja zbog nekih stvari na servisu).
Posto se vakum spaja na isparivac, talak plina je povezan s tlakom u usisnoj grani
nazalost, nas plin je takav, (mnogo butana, malo propana), da kad je malo hladnije jednostavno pritisak u boci nije dovoljan da "preogura" potrebnu kolicinu plina. to se lepo vidi kad se prati razlika map i pritiska plina na izlazu iz isparivaca, trebalo bi da bude konstantno, a nije, nego bas lepo opada pri povecanom loadu.. onda plinski ecu produzava vreme otvorenosti dizne...
moguce je da je kod vas bolji plin, (vise propana) pa nisi doziveo ove muke
Jedino sto dozivio dok sam s cca 5litara na autoputu s 170km/h u zavoju ostao bez plina, ali zbog hladnoce uvjek imam vise plina nego manje(npr warmup enrichment mi je negativan, a na benzinu je pozitivan).
warmup enrichement i mora biti negativan, jer kao sto si negde lepo primetio , hladniji plin je gusci , te ga treba manje brizgati, dok benzin kad je motror hladan teze isparava, pa samo deo ispari i potpuno sagori a ostatak nepotpuno sagori
posto vidim da si dosta eksperimentisao sa plinom, zanima me kako si radio mapu paljnja ?
otprilike , kako ti izgleda u odnosu na benzinsku u nekim osnosvnim rezimima, tipa low rpm/low load, low rpm/high load, high rpm/low load, high rpm/high laod, koliko si u kom delu mape isao na advance ?
ja sam na nizim obrtajima isao i po 7-8-9-10 stepeni ranije, a u visim po par stepeni... kod mene je dvoventilska glava, pa recimo imam na full loadu i 6krpm 18 stepeni advance, a u nekom cruising rezimu, srednji obrtaji i malo opterecenje skoro 40 advance...
Bas nedvno sam mapirao i zakljucio da plin treba puno manje advanca nego benzin.
Npr wot na benzinu oko 6000rpm treba oko 30stupnjeva, plin oko 15stupnjeva.
cek, na osnovu cega si to zakljucio ? probao jedno i drugo i video kako bolje vuce ?
iskreno , to mi je malo cudno, jer je praksa svuda i odavno pokazala da plin trazi veci advance od benzina (sporije gori), samo je pitanje koliko u kom rezimu..negde manje, negde vise...eventualno po nekim istrazivanjima plin sa visokim sadrzajem propana na wot i viskokim rpm trazi 1-2 stepena retarda u odnosu na benzin... sve drugo ide u advance...
a i tih 30 stepeni na benzinu , wot , i 6krpm mi zvuci malo mnogo... 15 za plin ok, ali na benzinu bi ocekivao vise vrednost tipa 10-ak stepeni na cetvoroventilskoj glavi..
moj auto ima 2 ventila.
Mjerio sam moment i menjao iskru. I mene je to zacudilo da treba tolko malo advanca. Npr na tom advancu gdje plin radi dobro s benzin imam barem 20% gubitak momenta.
u medjuvremenu su sakupljeni skoro svi elementi za jedan eksperiment sa ubrizgavanjem tecne faze
ostaje da se softverski resi problem razlicitog pritiska gasa pri razlicitim temperaturama
Ale je predlozio da se iskoristi warmup enrichment i da se umesto senzora temperature stavi senzor pritiska
Fire, ima li kakva bolja ideja ? ja koliko znam vems nema "flexi ports" pitam se ima li kakva probna verzija firmvera sa eventualnom takvom podrskom ?
flex pointsi nebudu doslo dok se megatune potpuno ne izbaci(a uvede vemstune). Radi se na tome, zadnje verzije vemstune jako ljepo rade.
Vems podrzava dva map sensora, ali ovaj drugi je rezerviran za boost(sad mi ne pada napamet kak bi se to spojilo da utjece na DC injektora).
Ja se vozim vec cca 10mjeseci na plin(znaci i zima i ljeto) i kolko za sad vidim najveci faktor utjecaja je temp motora. A to se da rijesiti s warmup enrichment, a i bez njih lamda sonda u roku 1s popravi smijesu.
A sto se tice temp usisnog zraka, novije verzije(ja mislim 1.1.44 na vise) imaju talbicu tps/MAT pa se tu isto dosta ljepo da ispeglati(opet je ta tablica malo drukca nego za benzin).
Uglavnom auto mi trosi dosta manje od serijskih na plin, ne trokira, prima gas tako da mislim da je ovo rjesenje poprilicno dobro.
I jos jedna stvar, kolko otkrio plin zahtjeva puno manje advanca od benzina.
Pa stavi regulator pristika kao za benzin na cca 4bara(nikad nisam vidio da tlak u boci pande ispod 5.5bara osim dok je prazna).
A ako ce jako zezati i ako uhvatim vremena, napisat cu novim firmware s tom mogucnoscu.
Comment