M-power,
Dobar tekst. Imam samo jednu primedbu.Znas li ti da je zabranjeno staviti bilo kakvu drugu gumu u smislu dimenzija osim fabricke dimenzije koja je upisana na listu od tehnicke kontrole. Prvo je bilo da ne sme da izviruje van karoserije a sada da se ne sme nista osim fabrickog. Znaci nista od jako niskih guma. Nazalost.
He, he.... mi u yugi jos nemamo tih problema.
Pa sta vi onda radite kad stavljate vece felne i gume tj. budzite auto.
Verovatno kad idete na teh. vratite stare tockove
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
@BOOST & 206: Pretpostavio sam da iskustvo tu vec postoji, a shto se tiche kochenja motorom po snegu, mislim da smo prichali o suvom, sneg je totalno druga kategorija
It aint about power dude! It's all about balance (Keiichi Tsuchiya)
Balance means EVERYTHING in a race (Naoki Hattori)
...jos jedna stvar u vezi medjugasa...bez duplog kvacila menjac se ne rasterecuje uopste i uglavnom sluzi za podizanje adrenalina (osim kad je u pitanju zadnja vuca)...
To i mislim bez kamionskog duplog kvacila nema svrhe- samo dozivljaj kao kod 206 na snimku, tako da za duplo trebaju uslovi: Raspored papucica idealan, neverovatan odziv gasa kad liznes papucicu i mnogo mnogo vezbe.
ali sve u svemu je do stila voznje i konstrukcije menjaca jer u ST-u samo grubo i odsecno i nema vremena za pad obrtaja. [/quote:2zstbhnj]
...nema veze raspored papucica...sve je stvar navike...ako se postuje pravilo "prsti - peta" onda stvarno izgleda komplikovano...ja jednom polovinom stopala stiskam kocnicu a drugom gas..."prsi - peta" je tehnika karakteristicna za starije asove... ...a najpogodnija je za "obarajucu" papucicu gasa (kao kod BMW-a npr.)...duplo kvacilo koristim u svakodnevnoj voznji (manjac mi je u stanju) dok kad se vozi maximalno nema vremena, jedino u vanrednim situacijama kad bas nece da primi nizi stepen...
Za automobile namenjene svakodnevnoj upotrebi, a povremeno i sportskoj voznji, najbolje je uzeti niskoprofilne gume izmedju 45-55 "all seasons", sto znaci da su predvidjene za upotrebu tokom cele
ja bih to drugacije savetovao. za svakodnevnu upotrebu koristiti niskoprofilne gume serije 65 ili 60 a nikako nize sa kojima se svi problemi na klizavoj (kisa, sneg, lisce) podlozi proporcionalno povecavaju sto se stabilnosti/osetljivosti vozila na osobine puta tice.
a jedino za trkacke ambicije van puteva koristiti takve ultra niskoprofilne serija 40-55.
i nikako ne ici vise od jedne dimenzije u sirinu od fabricke mere osim ako se striktno ne prouci sta se dobija a sta gubi na dinamici vozila i adekvatno tome promeni u glavi nacin ponasanja u saobracaju/stil voznje.
gledam ovih dana likove sa nekakvim ultra niskoprofilnim letnjim gumama koji samo prave probleme i guse saobracaj a "ponos" ih tera da se nabiju u najbrzu traku iako se kotrljaju puzevom brzinom.
sve ima svoju funckiju i namenu, gume serije 40 nisu za ulicu a kamoli za all around primenu cele godine. za leto i suv put ok.
hm, ne znam da li se razumemo, profil od 60% je uvek isti za sve sirine gume i iznosi uvek tih 60%.
60% je isti odnos i za gumu sirine 145 mm i za gumu sirine 245mm i iznosi uvek tacno 60%, ili X= 0,6 * sirina gume kao vrednost u mm.
ako se misli da se visina gume menja sa sirinom, naravno, zato je i data brojka kao procenat.
ono sto gumi daje dinamicki osobine u voznji je prvenstveno vazduh i tvrdoca bokova a to je direktno vezano za profilnost (taj procenat) visine prema sirini gume.
za upotrebu na ulici/putu svakodnevno u svim uslovima taj odnos je pozeljno da bude u opsegu 60-70% kada guma ima optimalne prenosne karakteristike uskladjene sa standardnim vesanjem vozila.
ako je vozilo podeseno ili prepravljenog vesanja bas sepcificno za ultra niskoprofilne gume onda takve i treba koristiti. kako god, na autu sve trerba da bude uskladjeno za maksimalno dobrer rezultate , narocito kocenje kao najkriticniju i najvazniju osobinu bilo kog auta.
koliko su dobre kocnice toliko vredi auto, stara izreka
Brick napomenuo sam da u zimskim uslovima treba par zimskih.
I nizak profil nema veze sa neprohodnosti po snegu, vec sirina i sara.
A 50 profil nije nista posebno nizak jer se to odnosi vec na sire gume tipa 205, 215 gde na pr. kod 205/50 gume profil je 10.25mm sto je slicno kao i 185/60 iliti 165/65. Danas je nizak profil tek ispod 80mm sto je pre dvadesetak god. bio blagi uzas.
ja bih to drugacije savetovao. za svakodnevnu upotrebu koristiti niskoprofilne gume serije 65 ili 60 a nikako nize sa kojima se svi problemi na klizavoj (kisa, sneg, lisce) podlozi proporcionalno povecavaju sto se stabilnosti/osetljivosti vozila na osobine puta tice.
Brick nemoj da me zasmejavas ko jos tera 60/65 profil ko hoce malo sporta, to su danas prva ugradnja kod vecine kola. Sve se menja sa danasnjicom.
Nekad je cadet nosio 13-ice a danas njegov naslednik astra 16-17 fabricki.
...nema veze raspored papucica...sve je stvar navike...ako se postuje pravilo "prsti - peta" onda stvarno izgleda komplikovano...ja jednom polovinom stopala stiskam kocnicu a drugom gas..."prsi - peta" je tehnika karakteristicna za starije asove... ...a najpogodnija je za "obarajucu" papucicu gasa (kao kod BMW-a npr.)...duplo kvacilo koristim u svakodnevnoj voznji (manjac mi je u stanju) dok kad se vozi maximalno nema vremena, jedino u vanrednim situacijama kad bas nece da primi nizi stepen...
Da slazem se i meni kod yuga savrseno odgovara prsti-prsti dok kod BMW-a radim prsti-peta
Comment