F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton odbacio mogućnost borbe za titulu

Britanac misli da nema dovoljno dobar bolid za takav izazov.

Hamilton je rekao novinarima da je peto mesto na VN Australije dobar rezultat za tim ali da su oni trenutno dve sekunde iza vodećih. Vozač Mercedesa očekuje dalji napredak tima kao i da će se rešiti problem sa podupravljanjem bolida.

"Trenutno nismo konkurentni za titulu. Nemamo paket koji nam to može da obezbediti. Bili smo dobri na testiranjima jer smo imali dobar tempo sa manje goriva i tako smo bili brži od drugih"., kazao je Hamilton.
    On je dodao da sada ima više stpljenja nego li ranijih godina: "U prošlosti sam želeo da dosta ubrzam stvari. Sada sam u mnogo boljoj poziciji i shvatio da sam u novom timu koji se dosta mučio u prošlosti. Znam gde kakvu su trenutne mogućnosti i da radimo sve kako bi podigli formu. Takodje, prihvatio sam činjenicu da će možda proći dosta vremena kako bi stigli do titule".

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Whitmarsh: Ne brinem za budućnost tima

Šef tima se ne brine da će svi problemi biti uskoro rešeni.

Na prvoj trci u Australiji Jenson Button i Sergio Perez su bili daleko van domašaja vodećih bolida. Što se tiče posla van staze tim je u ovu godinu ušao bez Lewisa Hamiltona i Paddyja Lowea kao i da će se na kraju sezone povući njihov glavni sponzor Vodafone.

"Sada osećam pravi izazov Formule 1. Što se tiče finansija, tu smo veoma stabilni. U ovom trenutku smo zabrinuti za naš novi bolid i ne brinem se za budućnost tima na duže staze", kazao je Whitmarsh.
      McLaren još nije objavio ko će biti glavni spozor tima posle odlaska Vodafonea, pa se javlja strah da bi tim ostao bez te podrške ukoliko pregovori ne budu išli očekivano. Ipak, šef tima se nada da do toga neće doći ma sa kim se bude razgovaralo.
      "McLaren je od 1966. osvojio 182 trke, što znači da smo pobedili na više od četvrtine trka od kada smo ušli u F1. Imali smo neke uspone i padove što je normalno ali smo pokazali svoje performanse. Za ovih 50 godina imali smo 4 glavna sponzora, tako da sam ubedjen da će sve biti dobro", dodao je šef McLarena.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

FIA prevarila vozace

FIA ipak kaznila vozače za prekoračenje brzine na pitlaneu

Pred početak 2013. godine, FIA je naglo povećala cenu superlicenci vozača, ali, kako bi ih „smirila“ FIA je obećala da je povećanje cena povezano sa kaznama koje se dodeljuju za prekoračenje brzine na pitlaenu, tj. da vozači više neće biti kažnjavani za te prekršaje.

Medjutim, već na prvoj trci sezone, nekoliko vozača, uključujući Felipea Massu, Adriana Sutila i Valtteri Bottasa je dobilo novčane kazne za porekoračenje brzine na pitlaneu.

To je dovelo do „pobune“ vozača, pa je odmah, nakon trke, održan sastanak GPDA (Grand Prix Drivers Association) na kome je glavna tema bila „prevara“ FIA-e.

U narednim danima se očekuje sastanak GPDA i FIA-e, gde bi trebalo da dodje do razjašnjenja pravila i utvrdjivanja istine.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Salo sumnja u Williamsov povratak

Bivši vozač sumnja da se Williams može ove godine ponovo preporoditi

Mika Salo, bivši vozač Formule 1, upitan je da li Williams ima mogućnosti da se oporavi od lošeg starta u 2013.

U sličnoj situaciji ove godine je i McLaren, ali Finac Salo – bivši Toyotin i Sauberov vozač – tipuje da će se veliki britanski tim uskoro vratiti.

''Mislim da ćemo videti poboljšanja kod njih (McLarena) što pre u sledećoj trci,'' rekao je 46-godišnji komentator za finsku televiziju MTV3.

''Sa tim sredstvima se možete poboljšati, kao što smo i ranije videli. Ako su imali loš start veoma brzo su se poboljšali i počeli da pobeđuju na trkama,'' dodao je.

Međutim Salo se pita da li tim iz Oxfordshirea, Williams, može da izvede nešto slično, s' obzirom da nemaju tako veliki i dobar budžet.

Pozivajući se na svog zemljaka Valtteri Bottasa, debitanta iz Melburna, Salo je rekao: ''On dobro vlada stvarima, ali to je jadno. Bolid nije dobar. Skoro poslednji od svih timova.''

''Williams sada ima puno posla koji ih čeka. Da, to je iskusan tim, ali da li imaju resurse za poboljšanje kada je bolid ovoliko loš?''

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Helmut Marko-RB previse fokusiran na kvalifikacije

Nakon VN Australije Dr Helmut Marko je rekao da moraju bolje da se shvate pneumatici

Red Bull će morati da podesi svoj fokus ukoliko želi pobedu u 2013.

Tako misli Dr Helmut Marko uoči nove trke svetskog prvenstva u Maleziji.

Prošle nedelje u Melburnu Sebastian Vettel je nastavio svoju reputaciju u tome sa jednim krugom izdominira u kvalifikacijama, dok je njegov timski kolega Mark Webber bio drugi.

Ali je Vettel na kraju završio treći, dok je Kimi Raikkonen sa sedmog mesta došao do pobede, pobedi u kojoj su se Finac i njegov Lotus najbolje snašli sa Pirellijevim pneumaticima koji brzo degradiraju.

Marko je rekao za austrijsku televiziju Servus TV: ''Kimi Raikkonen jednostavno nije imao samo manje pit stopova od nas, on je takođe bio konstantno brži i nije se borio sa visokom degradacijom pneumatika sa kojom smo se mi borili.''

''Moramo bolje savladati pneumatike,'' priznao je, rekavši da je tajna u set up-u.

''Mark Webber je imao neznatno drugačija podešavanja i to je bilo malo bolje,'' rekao je Marko.

''Ono što smo naučili je da ne bismo trebali da budemo opsednuti kvalifikacijama. Postoje važnije stvari u odnosu da budete brzi u jednom krugu, kao što je to da budete brzi tokom cele trke.''

''To je ono našta ćemo da se sada više fokusiramo,'' dodao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Grosjean zeli 25 bodova

Romain Grosjean je poželeo da pobedi nakon što je to učinio njegov timski kolega

Dok je Grosjean uspeo da zabeleži samo deseto mesto na nedeljnom otvaranju sezone tokom VN Australije, Raikkonen je sa svojim E21 postigao pobedu.

Bio je to impresivan start Lotusovog finskog vozača i Grosjean je željan da krene njgovim stopama ovog vikenda u Maleziji.

''Jasno je da je Kimijev bolid radio veoma dobro u Australiji i sa činjenicom da je moj bio dobar s' vremena na vreme tokom vikenda daje nam jasnu metu kako da namestimo set up i upotrebimo bolid za ono što je sposoban,'' rekao je.

''Želim da postignem 25 bodova tokom Velike Nagrade za tim.''

''Blisko sarađujem sa svojim inženjerima da bih jasno shvatio šta je potrebno da obezbedim E21 što će biti najbolje za mene. Znajući da smo veoma blizu da postavimo bolid gde želim je svakako obećavajuće.''

Francuz je nepopustljiv po pitanju toga da ga neće u tome sprečiti razočarenje od prošle nedelje, rekavši da je spreman da pruži Lotusu pobedu.

''Naravno, želite da budete u mogućnosti da koristite sve što ste naučili, ali uvek ulazite u trku želeći da uradite najbolje i ne dozvoljavate rezultatu koji nije bio dobar kao što ste želeli da stane na put tome.''

''Imao sam veoma kratak odmor između Australije i Malezije tokom kojeg sam napunio baterije tako da ću u Sepang stići svež i spreman da pružim svoje najbolje na stazi.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Maldonado ne gubi nadu u FW 35

Pastor Maldonado je uveren da Williams u suštini ima dobar bolid

Maldonado ostaje uveren da ovogodišnji Williams u suštini dobar bolid uprkos lošoj formi u Australiji.

Nakon obećavajuće zime, Williams je pao na začelje kolone u Melburnu i bio nekonkurentan ceo vikend.

Valtteri Bottas je uspeo jedva da završi na 14. mestu, do je Maldonado izleteo sa staze i tako završio svoju trku pre vremena.

Maldonado je siguran zbog toga što je sadašnji Williams evolucija prošlogodišnjeg bolida koji je pobedio tokom VN Španije, sama konstrukcija nije mana i problemi iz Melburna su privremeni.

''Biće to kratkotrajno, mislim i nadam se. To nema veze sa dizajnom bolida. Mislim da imamo odličan potencijal. Srce bolida je iz prošlogodišnjeg bolida,'' rekao je.

''Treba samo da radimo na tome i da vidimo šta možemo da uradimo vremenom.''

Williams je tokom VN Australije uklonio neka od svojih skorijih poboljšanja i vozio bolid bliži specifikaciji kada je predstavljen.

''Mislimo da smo sada videli gde su problemi i mislimo da imamo rešenje,'' rekao je Maldonado kada ga je Autosport upitao da li je tim pronašao neke odgovore.

''Ali imamo različita rešenja za testiranje sutra sa oba bolida i onda ćemo videti da li smo bili u pravu ili ne.''

''Videli smo probleme, veoma su jasni, i imamo neke ideje da ih rešimo. Nikada ne znate o uslovima i pneumaticima, tako da trebamo da budemo pažljivi i damo svoje najbolje.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Alonso: Ferrari moze sve sto moze i Lotus

As Ferrarija kaže da je njegov tim podjednako dobar kao i Lotus

Upitan da još jednom prokomentariše trku u Australiji Fernando Alonso je izjavio:

“Lotus je imao čistu stazu, nije bilo saobraćaja ispred njih, niko im nije smetao. Strategija im je bila odlična, ali mogli smo da ih stignemo-nisu radili ništa što nismo mogli i mi. U Maleziji ćemo biti bliže”, rekao je Fernando Alonso.

Reč-dve i o očekivanjima koje ima pred VN Malezije:

“U Australiji nam je sve lepo radilo, ali staza je veoma čudna i neobična. Ovde na Sepangu ćemo dobiti pravu potvrdu da li naš bolid zaista dobro ide nakon pozitivnih rezultata sa zimskih testiranja. Tek ovo je prava provera, a naš cilj je mesto na podijumu”, izjavio je španski as.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Kimi: Pobeda ne povecava pritisak

Kimi Raikkonen tvrdi da nema dodatnog pritiska u Lotusu

Posle pobede u Australiji mnogi već proglašavaju Raikkonena za glavnog favorita u trci za šampionsku titulu. Međutim, Kimi, u svom stilu, prilično smireno objašnjava kako u Lotusu ne žele da ih dodatni pritisak posle pobede optereti. On tvrdi da pred trku u Maleziji nemaju nikakav zadati cilj:

“U Maleziji nećemo raditi ništa drugačije nego što smo radili prošlog vikenda ili prošle sezone. Jednostavno ćemo dati sve od sebe i nadati se bodovima”, izjavio je Ledeni.

Naravno, u Lotusu žele bolju poziciju na startnom gridu, naročito ako bude suvo vreme. Međutim, vremenska prognoza im ne ide na ruku jer su najavljeni pljuskovi i veoma visoka vlaga toko celog vikenda.

“Prošle godine je bilo vruće i to je bilo dobro za nas. Testiranja smo obavljali u zimskim uslovima, tako da ne znamo kako ćemo ići po ovom vremenu. Ako bude nalik onome kako je bilo prošle godine, bićemo zadodovljni. Sada nam preostaje samo da čekamo i da se nadamo” završio je Kimi Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Hamilton nezabrinut tempom Red Bulla

Lewis Hamilton veruje da kvalifikacioni tempo Red Bulla nije impresivan

Britanac nije oduševljen kvalifikacionim tempom koji je pokazao Red Bull u Australiji, i smatra da ima bolid koji može odgovoriti tome.

Vettel se kvalifikovao 6 desetinki ispred Hamiltona u Albert Parku prošle nedelje i mnogi riveli Red Bulla nemaju sumnje da je RB9 izgleda najbrži bolid tokom jednog kruga.

Kada je upitan da li je i on uplašen formom Red Bulla, Hamilton je rekao: ''Mislim da nisu imali zastrašujući tempo u kvalifikacijama.''

''Mislim da sam bio na stazi u isto vreme i kasno izašao kao oni, mislim da bih mogao da odgovorim na njihovo vreme. Tako da mislim da to nije bio zastrašujući tempo. Bila je to staza koja se sušila.''

Hamilton kaže da je Mercedes naučio puno lekcija o radu pneumatika u trci od Australije, i otkrio je će se više fokusirati na set up u treningu VN Malezije nego što je bio fokusiran prošlog vikenda.

Razmišljajući o tome šta se desilo u Australiji, rekao je: ''Uradili smo nešto sa pneumaticima što je stavilo bolid u više podupravljanja (na super soft komponenti) i nažalost kada smo napravili promenu sa novim pneumaticima otišlo je predaleko u drugom smeru.''

''Tako da sam iz masivnog podupravljanja prešao u masivno preupravljanje. Uglavnom smo se borili sa balansom.''

''Nismo puno vremena proveli na postavljanju bolida u petak jer smo testirali puno komponenti – što je možda bio pogrešan odabir. Ovog vikenda ćemo se na primer fokusirati na set up – pobrinućemo se da to uradimo.''

Hamilton je izuzetno optimističan potencijalom Mercedesa, mada, činjenica je da je njegov odnos sa timom još uvek u početnoj fazi.

''Osećam se pozitivno što se bolida tiče, osećam se stvarno pozitivno u vezi tima. Pomeraju se veoma, veoma brzo u pogledu razvoja bolida i načina kako ja volim da radim, i mislim da učim prilično brzo kako oni vole da rade,'' rekao je.

''Naravno da smo mogli stvari bolje da uradimo, ali to nam je bila prva zajednička trka i bez obzira koliko se pripremate za to ne možete se pripremiti perfektno za trku. Nije u pitanju to dok ne odvozite trku već dok ne dobijete iskustvo o tome kako ćete zajedno raditi.''

''Došao sam odatle sa 10 bodova i osećam se veoma zadovoljno sa 10 bodova.''

''Kada sam načinio promenu nisam znao gde ćemo biti i definitivno nisam mislio da ću od prve trke imati 10 bodova – i takođe osećaj da to nije samo srećan pogodak u prvoj trci.''

Dodao je: ''To je nešto što možemo pokušati i nastaviti tokom godine. Vidite sve ostale timove, top timove, da su stvarno dobri u razvoju bolida i napreduju veoma brzo.''

''To je nešto što je tim spreman da uradi i vidim da to dolazi tako ohrabrujuće da će obasjati ovaj vikend.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Hulkenberg: Prilicno razocaravajuce

Nico Hulkenberg ne očekuje da se ponovi u Meleziji ono iz Melurna jer je Sauber pronašao problem

Kvalifikovao se kao jedanaesti na VN Australije, ali je Hulkenberg bio primoran da propusti trku kada je njegov tim otkrio problem sa njegovim sistemom za gorivo.

Povučen zbog bezbednosnih razloga, Nemac nije mogao ništa drugo nego da gleda kako nova sezona počinje bez njega.

''Bilo je to prilično razočaravajuće, očigledno,'' rekao je 25-godišnjak, koji će svoju prvu trku za Sauber voziti ove nedelje u Sepangu.

''Inženjeri su dobro pogledali i dobro analizirali šta se desilo, i oni sa staze i oni u Engleskoj i shvatili su problem, znaju šta se desilo.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Bianchi obecava da postoji vise

Jules Bianchi kaže da će pokazati više kada se u potpunosti uklopi sa Marussijom

Kada je Razia izgubio sponzora, Bianchi je imenovan za vozača Marussije tokom finalnog predsezonskog testa u Barseloni. U Australiji je lako savladao svog timskog kolegu Max Chiltona i zabeležio jedanesti najbrži krug u trci – bio je sporiji samo 0.5s od Sebastiana Vettela – i dok veruje da je imao dobar start svoje F1 karijere on je siguran da će brzo napredovati.

''Pa očigledno da bi bilo bolje za mene da sam imamo više testova, ali ipak mislim da je moja trka bila dobar,'' kaže Bianchi.

''Postoji još mnogo toga da se pokaže s' moje strane, posebno kada se bolid dobro podesi jer i dalje ne poznajem bolid dobro – odradio sam samo dan ipo pre trke – tako da mislim da je to nešto našta trebam da se naviknem i naravno da ćemo imati bolje performanse nakon toga.''

''Mislim da sam već na dobrom nivou. Trenirao sam puno prošle godine sa Force Indijom i godinu dana pre toga sa Ferrarijem tako da se sada osećam spremnim da se trkam u Formuli 1. Zbog toga sam ovde; I dalje trebam da poboljšam ali sam veoma zadovoljan time.''

Bianchi je dodao je je siguran da Marussija može napraviti korak ka sredini girda ove sezone jer je do sada impresioniran bolidom.

''Bio sam stvarno iznenađen kada sam vozio po prvi put. Moja očekivanja su bila mnogo manja od toga; bio sam stvarno zadovoljan kada sam vozio tako da mislim da možemo napraviti neke dobre rezultate. Znamo šta ponovo trebamo da poboljšamo tako da ćemo samo jednostavno pokušati da to uradimo i pokušati da poboljšamo bolid, pokušati da poboljšamo mene jer sam ja novi u timu, novi u Formuli 1 i želim da pokažem ljudima šta sam u mogućnosti da uradim tako da ću pokušati da sam svoje najbolje za sve trke sada.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Vettel: RB naucio lekciju sa pneumaticima

Sebastian Vettel kaže da je Red Bull naučio puno o pneumaticima u Australiji

Vettel je završio na trećem mestu u Australiji ali se borio sa degradacijom i morao je da imao strategiju sa 3 pit stopa što ga je dovelo da izgubi borbu sa Kimi Raikkonenom i Fernandom Alonsom nakon što je startovao sa pol pozicije.

Priznao je da Red Bull nije očekivao taj nivo degradacije ali je rekao da su naučili tokom trke i da će promeniti set up tokom ovog vikenda.

''Ne ulazite u trku razmišljajući da ćete sigurno pobediti i ne stojite na pol poziciji misleći da ste praktično pobedili i da sat samo treba da malo otkuca i onda je posao gotov,'' rekao je.

''Ali sigurno da smo videli šansu da pobedimo i problemi koje smo imali u trci, borbu sa pneumaticima... nismo očekivali da to bude toliki problem. Ali tako je kako je i naučili smo puno prošle nedelje i krenućemo odatle.''

''Mislim da smo ipak uspeli da ostvarimo dobar rezultat, ali verovatno nismo imali dovoljno tempa u trci da pobedimo dva bolida ispred nas, i postoji direktna veza sa degradacijom pneumatika sa tim. Sigurno da ćemo pokušati ove nedelje da sredimo pneumatike malo bolje i odemo malo dalje, i sutra ćemo videti koliko je to loše ili dobro.''

Vettel je rekao da bi radije da ima pneumatike koji ne degradiraju da bi mogao da forsira krug za krugom.

''Poslednje dve godine sa Pirellijem smo imali više degradacije nego što smo navikli i iz pozicije vozača kada vam pneumatici beže nije toliko lepo jer ne možete da izazivate bolid onoliko koliko biste voleli.''

''U kvalifikacijama smo dobili manje više jedan krug od pneumatika a onda smo vozili pod bolidom jer nam pneumatici nisu dozvoljavali da forsiramo. Očigledno da je bilo veoma drugačije u starim danima, ali je isto za sve tako da ne pravi veliku razliku. Sigurno da kada bi mogao kao vozač da biraš voleo bi da voziš punim gasom 100% svaki krug kako bi izazvao sebe i izazvao bolid. Očigledno da ako je bolid pun goriva i pneumatici postaju stariji sporiji ste 5, 6 ili 7 sekundi, to je onda drugačiji stil Formule 1.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Brawn: Ferrari je bio najbrzi u Australiji

Red Bull dominirao kvalifikacijama, Kimi pobedio, ali Ferrari bio najbrži

Naslovi u Australiji kažu da je Red Bull dominirao kvalifikacijama, ali da je brzina i strategija Kimija Raikkonena bila neverovatna, pa je došao do prve pobede u ovoj sezoni.

Medjutim, šef Mercedesa, Ross Brawn, kaže da se Ferrari najviše istakao na prošlonedeljnoj trci.

„U proseku, od svih odveženih krugova, bez gužve na stazi, Ferrari je imao najbolji trkački tempo“, rekao je Brawn: „Da su odradili strategiju sa dva pit stopa, oni bi pobedili.“

U suštini, Alonso je odradio tri pit stopa, za razliku od Kimija koji je bio na dva, a završio je na drugom mestu sa zaostatkom od 12 sekundi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Caterham i CNN

Caterham i CNN obnovili svoje partnerstvo

CNN International i Caterham F1 Team su danas objavili da je vodeća internacionalna informativna mreža obnovila saradnju sa timom Formule 1.

Zbog ovog sponzorstva, logo CNN-a će se nalaziti na oba Catrehamova automobila, kao i na kombinezonima vozača, i obeležiće četvrtu godinu saradnje izmedju CNN-a i Anglo-malezijskog F1 tima.

Comment

Working...
                                X