F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

"Vettel faktor" bio presudan za Webberov odlazak

Webber otkriva zašto je napustio Red Bull i F1

Mark Webber izjavio je da je želja Austrijskog tima da zadovolji svog mladog Nemca bila jedna od prekretnica za njegov odlazak iz Red Bulla i F1.

Njih dvojica su zajedno imali mnoge duele od kako je Red Bull postao konkurentan 2010. godine, a odnos je eskalirao na VN Malezije ove godine kada je Vettel odbio timske naredbe i pretekao Webbera za pobedu, u aferi "multi 21".

Nakon Malezije, Webber je odlučio da ode iz F1 i predje u LeMans sa Porscheom, uprkos tome što je imao ponuda od drugih timova na gridu F1.

"Timovi kao Lotus i Ferrari, pa u odredjenoj meri i Red Bull su hteli da pregovaraju samnom, nakon što nisu mogli da dobiju Raikkonena", izjavio je Webber za BT Sport.

Ipak, Webber kaže da je "Vettel faktor" presudio u njegovoj odluci da napusti F1.

"Red Bullova budućnost je Sebastian Vettel, i oni rade sve kako bi njegov život učinili srećnijim i zadovoljnijim, a onda, kada vidite šta se dešava pomislite "ovo nije nešto što ja želim za sebe" i zbog toga sam doneo odluku da napustim tim i F1", dodao je Webber.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Pastoru treba samo "fino podesavanje"

Boullier će da „podesi“ agresivnog Venecuelanca

Venecuelanac koji je poznat po svojim udesima u Formuli 1, od sledeće godine vozi u Lotusu, pored još jednog brzog i agresivnog vozača – Romaina Grosjeana.

Medjutim, za razliku od Maldonada, Grosjean je u medjuvremenu sazreo i pretvorio se u veoma smirenog, proračunatog vozača i pre svega, u pravog lidera tima, koji je ove sezone jedini uspevao da parira Sebastianu Vettelu na trkama.

Lotus se nada da će to uspeti i Maldonadu.

„On je druželjubiv momak, on je veoma brz momak“, rekao je Eric Boullier: „On je pobedio u Formuli 1 i to zasluženo, jer tu pobedu nije dobio na lutriji.“

„Mislim da treba samo da se potrudimo da on održi svoj fokus, jer je sličan problem imao i Romain prošle godine i nije mogao da se fokusira na stazu.“

„Siguran sam da uz pravu podršku tima, možemo da uradimo nešto lepo sa Pastorom. Mislim da njemu treba samo „fino podešavanje“. I mislim da je jedna od najbitnijih stvari, a već sam razgovarao sa njim o tome, da oseti da ima podršku tima iza sebe.“

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Alonsov stav se promenio otkad je potpisano sa Raikkonenom

Mario Andretti veruje da je Alonsovo nezadovoljstvo počelo nakon potpisivanja sa Fincem

"Po mom mišljenju, Alonso je ove godine postao frustriran kada je Ferrari potpisao sa Kimijem Raikkonenom. On je tad počeo da vredja Ferrari", izjavio je šampion iz 1978. godine za Špansku Marcu.

Andrettijev komentar se najverovatnije odnosi na omalovažavajuće komentare upućene od strane Španca ka timu, nakon čega je Luca di Montezemolo odlučio da "spusti" Španca na zemlju.

"U suprotnom, oni nikad ne bi potpisali sa vozačem koji može da parira, ili čak i pobedi Alonsa", dodao je Andretti.

Nakon četiri godine provedene sa Massom, koji je konstantno bio u njegovoj senci, naredne godine Alonso će voziti pored šampiona iz 2007. godine.

"Morate znati kako da se ponašate. On je uvek imao normalno ponašanje i ophodjenje prema Ferrariju, ali taj 1 procenat je bio dovoljan da pokrene Monetezemolovu reakciju. I dalje treba da se vidi kako će se stvari razvijati, i šta će se sledeće desiti. Kimi ne dolazi u tim da bi pomogao, on dolazi da bi pobedio. To će biti odlično za gledanje, i biće zanimljivo videti ko će da pobedi", izjavio je Andreti.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Todt podrzava stalne brojeve u F1

Predsednik FIA-e podržava vraćanje stalnih brojeva u F1

Pre dve - tri decenije je bilo sasvim normalno da vozač ima svoj broj na bolidu koji se nije menjao, a navijači su to umeli da cene. Gilles Villeneuve je poznat po broju 27, dok je Mansell nosio broj 5.

Ipak, u poslednje vreme stalni brojevi u F1 su zamenjeni brojevima koje tim osvoji na kraju godine. Kako je sezona završena tako su počele i priče da će ponovo biti predloženo da se vrate stalni brojevi za vozače u F1.

"Ja to veoma podržavam", izjavio je stari/novi predsednik FIA-e Jean Todt za Francuski L'Equipe: "Mislim da bi bilo odlično kada bi vozači konstantno imali svoj broj, sa izuzetkom šampiona, koji bi uvek imao broj 1. Ja kada gledam trke, ne vidim ime vozača niti koji broj na bolidu nosi. Znam da im je potreban prostor na bolidu za sponzore, ali mislim da imamo rešenje tog problema - brojevi bi mogli da budu na kacigama", dodao je Todt.

Sa druge strane, Todt kaže da je "malo zabrinut" pred početak prve sezone Formule E.

"Veoma sam iznenadjen sa odzivom koji smo imali za ovo takmičenje, kao i sa brojem timova koji su do sada prijavljeni, i radujem se odlasku na trke u velike gradove. Ali, istovremeno sam i malo zabrinut, jer kada očekujete da sve bude kako treba, a to se ne desi, onda ste malo razočarani. Zato sam malo oprezan u iščekivanjima".

"Mislim da su vozači koji će učestvovati u Formuli E veoma dobro poznati i veoma talentovani, ali ako neki tim želi da dovede vozača iz F1 na dve - tri trke, zašto da ne, ja se slažem", dodao je Todt.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Alonso: Vozaci ce igrati vecu ulogu naredne godine

Novi bolidi će biti teži za vožnju, pa će vozač morati više da radi

Kako se pravila drastično menjaju naredne godine, Fernando Alonso je izjavio da će vozači imati znatno veću ulogu u vožnji bolida nego do sad. Ove godine, u prvom planu je bila strategija, jer su Pirellijeve gume imale jako mali "životni vek", i često se dešavalo da vozači ne mogu da voze na samim granicama, jer moraju da sačuvaju gume i tako stignu do kraja trke.

Medjutim, sa novim pravilima i novim bolidima, Fernando Alonso smatra da će vozači imati znatno veću ulogu u trci, kao i da će pametniji vozači profitirati.

"Hajde da vidimo kakav će vozački stil biti potreban za narednu godinu. Nadam se da će odluka vozača postati značajno veća, a odluke inženjera znatno manja", izjavio je Alonso za Brazilski Totalrace.

Sa njim se slaže i četvorostruki šampion Sebastian Vettel.

"Zamislite da imate 100 kg goriva za celu trku. To će zahtevati drugačiju tehniku vožnje koja će vam omogućiti da vozite brzo, ali i da stignete do cilja".

Nova pravila za sledeću godinu bi mogla da pomognu mladim vozačima da se adaptiraju na vozački stil koji će biti potreban, a jedan od njih će sigurno biti McLarenov novajlija Kevin Magnussen.

"To će biti izazov za sve, ne samo za mene. To što nisam ranije vozio Formulu 1 kao neki drugi vozači na gridu, će sledeće godine biti manje važno jer su pravila nova za sve", izjavio je Magnussen.

Nico Hulkenberg, ipak smatra da istina neće biti poznata sve dok se ne krene sa trkanjem na prvoj trci sezone.

"Niko ne zna. Ovo je nova era Formule 1", izjavio je Hulkenberg na Essen Motor Showu.
            "Mora se priznati da će Red Bull i timovi sa velikim budžetima i dalje biti na vrhu", dodao je Hulkenberg koji se posle godinu dana u Sauberu vraća u Force Indiju.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Williams zaposljava nove inzinjere

Williams uzeo aero inženjere iz Lotusa i Red Bulla

Williams F1 tim nastavlja da poboljšava svoje aerodinamičko odeljenje, pa je ovog puta zaposlio bivšeg Lotusovog šefa za aerodinamiku, Davea Wheatera i Red Bullovog inženjera aerodinamike, Shauna Whiteheada.

Njih dvojica će direktno odgovarati Williamsovom šefu za aerodinamiku, Jasonu Somerwillu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Pirelli zakazao testu decembru

FIA je odlučila da se na zahtev Pirellija održi test na stazi Sakir.

Posle današnjeg sastanka Svetskog Motor Sportskog Saveza, odlučeno je da se Pirelliju dozvoli da održi test na stazi u Bahreinu od 17. do 19. decembra. Red Bull, Mercedes, Ferrari, McLaren, Force Indija i Toro Rosso su prihvatili poziv, dok će Lotus, Sauber, Williams, Marussija i Caterham biti odsutni.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Poslednja trka donosi duplo bodova

Naredne sezone na poslednjoj trci u šampionatu FIA će dodeliti duplo više bodova u odnosu na ostatak šampionata.

Posle današnjeg sastanka FIA-e i Svetskog Saveta Motor Sporta odlučeno je da poslednja trka u šampionatu naredne sezone vredi duplo više od ostalih. Ova odluka uvedena je kao preventiva da bi se sprečila dominacina nekog tima, pre svega Red Bulla i Sebastiana Vettala.

Kako je FIA navela u svom saopštenju ovo pravilo trebalo bi da natera timove da se bore do samog kraja, pa tako i sam finiš šampionata učini neizvesnim.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Di Resta ide u Sauber?

Jedina realna opcija mi je Sauber - Di Resta

Paul di Resta je izjavio da pregovara sa nekoliko timova, ali i kaže da je jedina "realna" opcija za njega Sauber.

Škot je takodje rekao da je Force Indija nakon potpisivanja sa Hulkenbergom, počela pregovore i sa Perezom, pa postoji velika verovatnoća da on ne bude u timu naredne godine.

Di Resta navodi da je njegov menadžer razgovarao sa Sauberom, ali i da je moguće da će voziti za Mercedesov DTM tim.

"Force India razgovara samnom svaka dva - tri dana. Možda su zainteresovani za produženje mog ugovora, možda i nisu. Ono što znam je da su u pregovorima sa Sergiom Perezom", izjavio je di Resta.

"Veoma je moguće da neću voziti za njih sledeće godine", dodao je di Resta.

Takodje, on je dodao da je mogući prelazak u Sauber.

"Jedini tim koji je realna opcija za mene je Sauber. Trenutno nepostoji nišđta više u tom odnosu od jednostavnog razgovora sa mojim menadžerom. Ja takodje razgovaram i sa Mercedesovim DTM timom".

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Vettelova devojka trudna?

Četvorostruki šampion bi mogao postati otac sledeće godine

Iako ne potvrdjeno, bunte.de sajt navodi da Sebastian Vettel i njegova deovjka Hanna Prater čekaju svoje prvo dete.
                      Sebastian Vettel i Hanna Prater su zajedno još od školskih dana, a ukoliko su glasine tačne da je Hanna trudna, biće to najbolji način da se njihova veza ozvaniči.

Ni Vettel ni Hanna nisu komentarisali da li je ovo istina.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Sauber prosao testove

C33 prošao FIA-ine testove

Sauberova šasija za sledeću godinu, C33, prošla je sve statičke i dinamičke testove koje je FIA propisala i zvanično je prošla homologaciju.

Crash test zadnjeg dela bolida, koji nije u sklopu homologacije šasije, biće odradjen nešto kasnije, kao što timovi to obično i rade.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Lotus trazi odlaganje testa u januaru

Lotus zatražio od FIA-e da odloži prvi predsezonski test

Tim Lotus je danas zatražio da se prvi predsezonski test u Jerezu, u januaru sledeće godine odloži za nedelju dana. To je tvrdnja novinara Speed Weeka Mathias Brunnera, koji navodi da je razlog odlaganja finansijska situacija Lotusa, koja "nije najbolja".
                          Poznato je da je Pirelli otvoreno poslao svim timovima poziv za test koji će se održati u decembru mesecu, a Lotus je bio medju prvima koji je odbio tu ponudu - veruje se da je to uradjeno zbog nedostatka finansija.

Sada se veruje da je crno-zlatni tim tražio odlaganje prvog predsezonskog testa zbog problema sa novim bolidom, koji prema pojedinim izveštajima neće biti spreman do Jereza.

Brunner je citirao jednog od šefova timova:"Svaki tim zna koji je datum održvanja prvog predsezonskog testa i svoje planove su radili prema tome. Ako neko ne stigne da napravi bolid na vreme, ili ne stigne na test, to nije problem drugih timova".

Jedan od članova Lotusa je ocenio da su šanse za odlaganje testa u Jerezu "samo 30%"

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

De la Rosa i Bianchi testiraju za Ferrari

Italijanski tim odlučio se da na testu u Bahreinu ne pozove svoja dva prva vozača.

Na ovom testu učetsvovaće Ferrari, Mercedes, Red Bull, Force Indija, McLaren i Toro Rosso a Pirelli imaće glavnu reč oko organizacije i rasporeda. Zbog toga Ferrari se odlučio da na prva dva dana bolid poveri de la Rosi, dok će Binachi Ferrari F138 imati na raspolaganju tokom poslednjeg dana.

De La Rosa bi ovu priliku trebao da iskoristi kako bi timu pomogao oko unapredjivanja simulatora, dok je Binachi ovu nagradu zaslužio zbog odličnih vožnji u predhodnoj sezoni u timu Marussije.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Webber testirao Porshe u Portugalu

Bivši vozač Red Bulla po prvi put seo je u novi Porscheov prototip.

Posle nešto više od dve nedlje od svoje poslednje trke u Formuli 1, Mark Webber je prvi put seo za volan Porschea. Domaćin je bila staza Algarve a Australijanac je bio oduševljen vožnjom.

"Želeo bih da se zahvalim Red Bullu što mi je omogućio da se odmah prebacim na rad u Porscheu. Imamo puno posla pred nama koji zahteva naporan rad. Mislim da za sada sve ide u pravom smeru", kazao je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Perez najverovatnije menja di Restu u Force Indiji?

Škot je izjavio da postoje velike šanse da se ne nadje u Formuli 1 naredne sezone.

Paul di Resta priznao je da je najverovatnije njegovo prvo poglavnje u Formuli 1 bilzu kraja i da bi se naredne sezone mogao naći u DTM šampionatu. On se trenutno sudi sa svojim bivšim menadžerom Anthonyem Hamiltonom i pa i zbog toga njegov ostanak u Force Indiji je manje izvestan.

"Možda me je tim želeo za narednu sezonu a možda i ne. Verujem da oni pregovaraju sa Sergiom Perezom. Izgleda da naredne sezone neću voziti u Formuli 1. Kao jedina opcija pojavljuje se Sauber ali videćemo. Trenutno pregovaram sa Mercedesom oko mogućeg povratka u DTM", kazao je di Resta.

Comment

Working...
                                X