F1 2015
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Hamilton trijumfalno započeo 2015.
Svetski šampion je kontrolisao trku u Australiji i Rosberg nije imao nikakve šanse da ga ugrozi.
Pre samog početka trke je već bilo određenih iznenađenja. Prvo je objavljeno da Bottas zbog povrede leđa definitivno neće voziti, a onda su tokom izlaznog kruga probleme imali Magnussen i Kvyat. McLarenu je nakon samo nekoliko krivina eksplodirao motor, dok je Red Bull imao problema sa hidraulikom. Tako je trku startovalo samo petnaest bolida.
Hamilton i Rosberg su dobro startovali i zadržali pozicije. Massa i Vettel su ostali treći i četvrti, ali se iza njih stvorila gužva nakon što je Sainz zakačio Raikkonena. Finac je pao na osmo mesto iza Sainza, Nasra i Ricciarda, dok je Maldonado u toj gužvi izleteo i završio trku u zaštitnom zidu. Tada je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, a samo krug kasnije je u boks ušao i Lotus Romaina Grosjeana koga su mehaničari odgurali u garažu.
Trka je nastavljena u 4. krugu, a Felipe Nasr i Daniel Ricciardo su odmah obišli Carlosa Sainza Juniora.
Hamilton je napred odmah stvorio dobru prednost u odnosu na Rosberga, a Massa i Vettel su bili još par sekundi iza Nemca. Raikkonen je za to vreme obišao Sainza i dao se u poteru za Ricciardom i Nasrom.
Finac nije uspevao da se probije ispred, pošto je Ricciardo uspevao da koristi DRS za odbranu zahvaljujući blizini Felipeu Nasru, pa je otišao u boks u 17. krugu i prvi promenio gume. Njegov pit stop je bio nešto sporiji zbog problema sa montiranjem zadnje leve gume.
Prvi sledeći je u boks otišao Massa u 22. Krugu, a isti potez su potom povukli Ricciardo, Nasr i Vettel. Massa je po svom izlasku iz boksa bio dva kruga zaglavljen iza Ricciarda što je omogućilo Vettelu da da ga preskoči u plasmanu.
Hamilton i Rosberg su svoje promene guma obavili u 26. i 27. krugu i tu promena u odnosu snaga nije bilo. Razlika između njih je bila oko 2 do 3 sekunde, dok je Vettel bio 12 iza Rosberga.
U 35. krugu je sa trke odustao i Max Verstappen što je bila prava šteta jer je samo krug kasnije obavio svoj prvi pit stop i zauzimao je deveto mesto.
Raikkonen je nakon svog pit stopa vozio neverovatne krugove i skoro je potpuno neutralisao prednost Felipea Masse. On je napravio i veliku prednost u odnosu na šestoplasiranog Nasra što mu je omogućilo da mirno obavi drugi pit stop. Međutim, neposradno po povratku na stazu, Raikkonen je morao da stane zato što zadnji levi točak, sa kojim je ekipa imala problem i tokom prvog pit stopa, nije bio dobro montiran.
Do kraja trke nije bilo previše uzbuđenja. Hamilton je održao prednost u odnosu na Rosberga i tako ostvario prvu pobedu u novoj sezoni. Vettel je na svojoj prvoj trci za Ferrari došao do podijuma, ispred Masse kojije moraoda se zadovolji četvrtim mestom. Felipe Nasr je odvezao fantastičnu trku i došao je do potpuno zasluženog petog mesta. Ricciardo je bio šesti i on je ujedno bio poslednji bolid koji nije zaostajao za više od jednog kruga. Hulkenberg je bio sedmi, Ericsson je osmim mestom osvojio prve bodove u karijeri, Sainz je na deviju bio deveti, dok je Perez vio deseti. Trku je završilo svega jedanaest bolida, a poslednje mesto je zauzeo Jenson Button koji je zaostao dva kruga za vodećima.
You can run, but you can't hide.
Comment
-
-
Vettel: Osećaj je kao da smo pobedili
Nemac je bio veoma zadovoljan svojom prvom trkom za Ferrari.
„Imali smo odlična zimska testiranja i zahvalio sam se svima u timu. Jako sam ponosan, ali imamo još posla ako želimo da sustignemo Mercedes. Ovo nije pobeda, ali je nakon prošle godine osećaj kao da smo pobedili. Sada znamo da bolid dobro funkcioniše i ljudi u timu su obavili odličan posao kako na šasiji, tako i na motoru“, izjavio je Vettel.
Comment
-
-
Očajna trka za Lotus
Oba vozača su odustala sa trke u Australiji već nakon par uvodnih krugova.
„Imao sam gubitak snage tokom kruga za zagrevanje. Postojao je određeni tehnički problem i trenutno ispitujemo situaciju“, kratko je prokomentarisao Grosjean.
„Ovo nije način na koji želite da završite trku, ali znamo da je bolid mnogo bolji od onoga što smo imali prošle godine. Osnova je dobra i imamo kvalitetan motor. Na narednim trkama će biti i novih delova i očekujemo još bolje performanse. Bilo je puno gužve na startu. Osetio sam udarac, ali nisam video šta se dogodilo“, rekao je Maldonado.
Comment
-
-
Button: Dobar početak
Britanac je bio zadovoljan i pored toga što je trku završio sa dva kruga zaostatka za liderima.
Na testovima je najviše što smo uspeli bilo da vežemo 12 krugova za redom, tako da smatram da je ovo impresivno. Bilo je jako teško štedeti gorivo. Dvadesetak krugova sam se borio sa Perezom i to je bilo veoma zabavno. Na kraju sam samo gledao kako da dovedem bolid do cilja. Dobili smo vredne podatke danas i nadam se da će nam to omogućiti da napravimo novi korak napred u Maleziji“, izjavio je Button.
Comment
-
-
Ricciardo: Dosadna trka
Australijancu je bilo žao domaćih fanova nakon što je trku završio sa krugom zaostatka za pobednikom.
“Uzeli smo bodove, ali to je jedino što je bilo pozitivno. Pouzdanost je bila u redu, ali smo završili trku sa krugom zaostatka. Tokom cele trke sam pokušavao da uradim nešto više. Uspevao sam da se približim Sauberu, ali onda nisam imao brzinu na pravcima. Trka je bila dosadna iz moje perspektive. Žao mi je fanova, ali nadam se da će sledeće trke biti zanimljivije“, izjavio je Ricciardo.
Comment
-
-
Nasr prezadovoljan petim mestom
Sauber je posle godinu dana pauze stigao do novih poena.
"Veoma sa zadovoljan mojom petom pozicijom u mojoj prvoj trci u Formuli 1. U timu smo svi osetili veliko olakšanje kada sam uspeo da dođem do novih poena. Start je bio čupav, imao sam kontakt sa još jednim bolidom kada smo se dodirnuli točkovima. Mislio sam da je bolid bio oštećen ali to nije bio slučaj. Trka je protekla po planu, nije bilo lako jer sam imao dosta pritiska. Na kraju sve je bilo tako emotivno." kazao je Nasr.
"Čestitam timu koji je obavio odličan posao preko zime. Za mene je ovo veliki dan, jer sam uspeo da zabeležim svoje prve bodove. Sada se pripremamo za narednu trku." dodao je Marcus Ericsson.
Comment
-
-
Raikkonen: Naš trkački tempo nije daleko od Mercedesovog
Finac je i pored ranijeg završetka trke istakao neke veoma pozitivne stvari za Ferrari ovog vikenda.
„Razočaran sam što nisam stigao do cilja. Da nisam imao oštećenje na bolidu, mogli smo da uhvatimo Williams nakon pit stopa. Imali smo brzinu za podijum i čak pored problema koje smo imali na startu smo mogli da nadoknadimo vreme i da se borimo. Na žalost, bilo je više stvari koje nam danas nisu išle na ruku. Naravno, trenutno nisam preterano zadovoljan, ali kada se sve uzme u obzir, mislim da naš trkački tempo nije daleko od Mercedesovog. Verujem da možemo da budemo pri samom vrhu i da se borimo sa njima. Ono što pre svega treba da popravimo je kvalifikacioni tempo“, izjavio je Raikkonen.
Na kraju da dodamo da je FIA odlučila da ne kažnjava Ferrari i Raikkonena zbog puštanja vozača na stazu sa točkom koji nije bio propisno pričvršćen.
Comment
-
-
Williams bez podijuma na prvoj trci sezone
Ovoga puta tim iz Grova predstavljao je samo Felipe Massa.
Brazilac je trku završio na četvrtom mestu, jer je tokom pit stopova izgubio treću poziciju od strane Sebastiana Vettela. Valtteri Bottas je zbog jučerašnje povrede leđa propustio današnju trku.
"Današnji cilj bio je da započnemo sezonu sa što više poena kako bi pokazali da imamo dobar bolid. Uspeli samo da uradimo manje-više sve. Razočaravajući deo bio je kada sam izgubio treće mesto od Sebastiana Vettela jer sam se previše zadržao iza Daniela Ricciarda. Imam vere u tim i verujem da ćemo se mnogo bolje pokazati u Maleziji." kazao je Massa.
"Odmah posle kvalifikacja krenuo sam sa tretmanom kako bi oporavio svoja leđa, ali nisam uspeo da prođem FIA-ne testove. Razočaran sam ali sada moram da se što bolje oporavim za narednu trku." dodao je Bottas.
Comment
-
-
Hamilton: Imao sam kontrolu nad situacijom
Britanac je logično bio veoma zadovoljan nakon uvodne trke sezone na kojoj je danas i slavio.
„Ekipa je obavila sjajan posao i neverovatan je osećaj što ponovo pobeđujemo. Nico je bio brz tokom cele trke. Sve vreme smo pazili na gorivo i čuvali gume pošto nismo znali gde im je limit. Kada stvorite prednost od par sekundi, onda se trudite da je i održite. Dobro je što sam imao odgovor u trenucima kada je Nico pojačavao tempo. Nisam još uvek video vremena, ali Ferrari je napravio ogroman napredak i ne smemo da posustajemo. Siguran sam da će nastaviti da vrše pritisak i očekujem dobre duele i sa njima“, rekao je Hamilton.
Comment
-
-
I Force Indija došla do novih poena
Vozači ovog tima zabeležili su sedam bodova na VN Australije.
"Veoma sam zadovoljan današnjim rezultatom, pogotovu kada započnete sezonu sa oba bolida u poenima. Bila je ovo dobra trka, nisam pravio greške i zadovoljan sam pouzdanošću našeg novog auta. Bitno je da smo uspeli da iskoristimo priliku, imali smo dobru strategiju i odoleli smo pritisku. Što se tiče performansi još nismo na ovom mestu gde bi smo to i želeli, ali učinićemo sve da budemo brži." kazao je Nico Hulkenberg.
"Ovo je bila ona od onih čudnih trka kada se svešta dešava na stazi, ali sam zadovoljan pošto smo ja i Nico uspeli da timu donesemo bodove. Imali smo različite strategije, pa sam tako ja izabrao da krenem sa tvrđim pneumaticima. Nažalost zbog sigurnosnog austomobila morao da da vratim poziciju Marcusu Ericssonu koja me je naterala da padnem iza Buttona. On je bio na mekim gumama i dosta brži pa mi je bilo teško da ga obiđem. Ipak, na kraju se sve dobro završilo." rekao je Sergio Perez.
Comment
-
-
Rosberg: Nisam mogao da se približim Lewisu
Nemac je bio zadovoljan drugim mestom na VN Australije.
„Napadao sam. To se možda na televiziji nije videlo, ali trudio sam se maksimalno. Jednostavno nisam mogao dovoljno da se približim i zato je duel izostao. Imamo prednost što je dobro i tako će ostati na narednih nekoliko trka, a pokušaćemo da se održimo na vrhu do kraja. Ali bilo bi lepo kada bi nam se Ferrari približio. Samo da ne budu preblizu“, izjavio je Rosberg.
Comment
-
-
Toro Rosso: Bio je ovo frustrirajuci dan za nas
U ovom timu nisu zadovoljni plasmanom i misle da su propustili priliku da zarade dosta vise bodova u premijernoj trci sezone.
Carlos Sainz je izjavio nakon trke:
"Vrlo sam zadovoljan što sam zaradio svoje prvo bodove u F1 ikad, ali mislim da deveta pozicija nije pokazala naš stvarni potencijal. Ipak, kad uzmemo u obzir sve što se dogodilo, moramo biti zadovoljni i očekivati naredne trke jer znamo da možemo dosta bolje."
Mladi Max Versttapen morao je odustati usled kvara na motoru svog bolida:
"Ovo je razočaravajući način da završite svoj prvi trkački F1 vikend. Danas sam imao jako dobru vožnju na medijum komponenti, ali kad sam prešao na soft i mogao držati svoje konkurente u blizini, desio mi se taj kvar. Tim mi je javio da moram odustati od dalje trke. Vidio sam dim i shvatio sam da je gotovo.
Phil Charles,glavni trkački inžinjer dao je svoju izjavu za medije:
"Jako loš dan kad znamo da smo mogli puno bolje. Što se tice Carlosa, softver za podešavanje nije odreagovao kako treba poslije SC i on je izgubio par pozicija. Poslije toga, problemi sa namještanjem točka u boksu doveli su ga u situaciju da se očajnički bori za svoju poziciju. Što se tiče Maxa, sigurno bi završio u bodovima i šteta je utoliko veća."
Comment
-
-
Red Bull preti istupanjem iz F1
Savetnik tima Helmut Marko je nakon trke u Australiji izjavio da bi njegov tim mogao da se povuče iz Formule 1 usled trenutnih tehničkih pravila.
Šef Ekipe Christian Horner je nakon trke izjavio da će tražiti od Međunarodne Automobilističke Federacije uvođenje pravila prema kojima će se snaga motora između proizvođača izjednačiti kako niko ne bi imao prednost. Helmut Marko je dodao da bi vlasnik brenda Dietrich Mateschitz mogao da preispita učešće tima u šampionatu Formule 1.
„Preispitaćemo situaciju ponovo na leto, kao što radimo svake godine, i pregledaćemo troškove i prihode. Ako ne budemo zadovoljni, mogli bi smo da počnemo da razmišljamo o napuštanju Formule 1. Takođe postoji mogućnost da Mateschitz izgubi interesovanje za Formulu 1“, izjavio je Helmut Marko.
On je dodao da su poslednje promene pravila usmerile Formulu 1 u pogrešnom pravcu.
„Ovi motori su pogrešno rešenje za Formulu 1 i to bi smo rekli čak i da mi imamo najbolji motor. Tehnička pravila su nerazumljiva, komplikovana i preskupa. Svi tražimo smanjenje troškova, ali sa ovakvim pravilima je to nemoguće. Ovakva pravila će ubiti sport“, rekao je Marko.
Comment
-
-
Renault u pregovorima oko preuzimanja Toro Rossa
Cyril Abiteboul potvrdio je da je njegova kompanija zainteresovana za kupovinu tima iz Faence.
I jedan od vodećih ljudi Red Bulla, Helmut Marko, potvrdio je da su oni u pregovorima sa francuskim proizvođačem oko moguće prodaje Toro Rossa.
"Tačno je, trenutno pregovaramo sa Renaultom oko drugačije saradnje sa Toro Rossom. Moguće je da će bolidi dobiti potpuno žutu boju ili da Francuzi kupe tim." kazao je Marko.
Renault je dodao da oni trenutno nisu zadovoljni načinom na koji dobijaju informacije o agregatu i da bi formiranje fabričkog tima poboljšalo stvari. Sa druge strane tu je i strah da bi Red Bull mogao da prekine saradnju sa njima pa bi tako Reanultu trebao novi dom.
Comment
-
Comment