F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Sauber uglavnom odradio željeni program za petak

Različita podešavanja i količine goriva su isprobane na današnjim treninzima.

Kao i svi ostali, Sauber je imao problem sa pneumaticima zbog visoke temperature. Tako da će rad na tom polju biti dodatno neophodan da bi se našao optimum za kvalifikacije i trku.
    "Temperatura staze oko 50 stepeni je činila izuzetno teškim održaanje temperature na optimumu. Mislim da smo danas kroz izmene setupa naučili nešto novo. Nisam baš zadovoljan jer nisam imao čistu stazu pred sobom, ali su performanse manje-više očekivane," kaže Marcus Ericsson.
    Sa druge strane, Felipe Nasr kaže da je poblem bio u medium gumama sa kojima se mučio.
    "Mislim da smo napravili prave promene tokom FP2. Zadovoljan sam sa balansom i mislim da idemo dobrim putem. Znamo da se nivo prijanjanja menja tokom vikenda i to moramo da imamo stalno na umu. Ovde će biti veoma izazovno jer je Hungaroring veoma izazovan za gume ali i zbog visoke temperature i staze i vazduha."

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Polovičan učinak za Toro Rosso

Ekipa ima potencijal u Mađarskoj, ali današnji dan nije protekao bez problema.

„Ovo nije bio baš jednostavan početak vikenda. Mislim da su svi imali probleme pre svega zbog visokih temperatura. Meni su se zadnje gume pregrevale, ali smo nekako uspeli to da rešimo tokom dana. Sada imamo dobru bazu za nastavak vikenda. Volim da vozim na ovoj stazi, pošto ima puno krivina i svaka pruža jedinstven izazov. U bolidu sve izgleda još manje i uže, ali meni se to sviđa“, izjavio je Sainz.

„Dobro smo započeli dan i išli smo polako kako bih naučio stazu i podesio bolid. Prva sesija je bila dobra i probali smo razne stvari. Drugi trening je prošao potpuno suprotno. Temperature su porasle i bilo je strašno teško. Onda sam pri ulasku u boks osetio da nešto nije u redu sa bolidom. Na žalost, u pitanju je bio kvar elektronike i to nas je koštalo mnogo vremena. Na kraju smo se vratili, ali je onda istaknuta crvena zastava i to je bilo to“, rekao je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Alonso zadovoljan ali i svestan da je Q3 van domašaja

Španac je danas imao solidnu poziciju na treninzima, ali je svestan da će u kvalifikacijama još nekoliko ljudi koji su danas bili sporiji, završiti ispred njega.

„Svesni smo da petkom neki timovi ne pokazuju svoj pravi tempo. Najbolji primer je Williams, a Force India danas nije vozila na drugom treningu. Za njih očekujem da budu ispred nas. Ipak, zadovoljan sam performansama. Kompletirali smo program i ovo je bio pozitivan start. Dugi stintovi su solidni, ali znamo da će kvalifikacije biti jako važne pošto je ovde teško preticati", rekao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamilton potvrdio formu od petka na trecem treningu

Britanac je ponovo imao najbolje vreme, a sledili su ga Rosberg i Vettel.

Vremenske prilike su bile slične kao juče, tako da su timovi morali ponovo da obrate posebnu pažnju na gume, ali i pouzdanost. Vozači su na početku uglavnom vozili instalacione krugove, ali je bilo i onih koji su odmah krenuli da postavljaju vremena. Tako je Grosjean u početku držao prvo mesto sa krugom 1m27.066s ispred dve Force Indije, ali ga je ubrzo nadmašio Verstappen za sedam desetinki.

Malo nakon toga su na stazu izašli i vozači Ferrarija i oni su se u narednom periodu smenjivali na vrhu poretka. Nakon što se situacija malo stabilizovala, prvo mesto je držao Raikkonen sa krugom 1m25.661s, dve desetinke ispred Vettela.
          Nico Rosbergje četrdesetak minuta pre kraja odgovorio sa krugom 1m25.201s, a potom isa 1m24.873s.
          Prvi na mekim gumama su bili vozači Force Indije i Nico Hulkenberg je preuzeo prvo mesto sa vremenom 1m24.483s, dve desetinke ispred Hamiltona koji se u međuvremenu probio ispred Rosberga. McLarenovi vozači su takođe prešli na meke gume i oni su sa njima imali pozicije među prvih pet. Ostali timovi su čekali finiš sesije za prelazak na opcione gume.
          Rosberg je bio prvi od vodećih koji se vratio na stazu i on je vozio 1m23.095s na mekoj gumi, a Hamilton je nešto kasnije zabeležio vreme od 1m22.997s.
          Vettel je ovoga puta bio najbliži mercedesima sa devet desetinki zaostatka, a prvih deset su tedom kompletirali Sainz, Kvyat, Hulkenberg, Verstappen, Alonso, Ricciardo i Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Ricciardo: Mislim da sutra mogu da pobedim Vettela

Australijanac veruje da bi sutra mogao da nadoknadi izgubljeno u odnosu na bivšeg timskog kolegu.

„Mislim da imamo šansu. Ferrari juče nije imao dobar tempo na različitim količinama goriva i jako je teško oceniti kako stoje nakon današnjeg dana. Ipak, verujem da možemo da ih nadmašimo i očekujem dobru trku za nas. Bio sam zadovoljan kvalifikacionom sesijom. Bilo je blizu i verovao sam da je moj krug bio dovoljno dobar za treće mesto. Imali smo nekih problema ovog vikenda, ali je u isto vreme bio i jedan od boljih ove sezone“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Različito raspoloženje vozača u Mercedesu

Homilton je logično bio prezadovoljan novom pol pozicijom, dok je Rosberg ostao u čudu zbog velikog zaostatka.

„Posao nikada nije gotov u subotu i imamo pred sobom još dosta izazova. Ipak, jako sam zadovoljan u pogledu toga kako je vikend do sada tekao. Mislim da je ovo bio jedan od najboljih i zadovoljan sam zbog toga. Dug je put do prve krivine i trka je izuzetno teška kako za vozače, tako i za bolide. Nadam se da ćemo sutra ovu pol poziciju pretvoriti u pobedu“, izjavio je Hamilton.

„Nemam objašnjenje za ovakav zaostatak. Kvalifikacije su uglavnom prošle po planu, ali jednostavno nisam imao tempo. Tokom celog vikenda sam imao nekonstantnu formu iz nerazjašnjenih razloga. Moraćemo da ispitamo situaciju večeras. Definitivno nisam zadovoljan današnjim učinkom“, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettel pohvalio Ferrari za pronalazak rešenja

Nemac je pohvalio svoj tim koji je nakon teškog jučerašnjeg dana uspeo da pronađe rešenja za kvalifikacije.

„Juče smo imali težak dan pošto su nas neke stvari zaustavljale i usporavale. Drago mi je da smo pronašli pravi pravac. Na trećem treningu smo vozili malo laganije, a bolid je konstantno bivao sve bolji. Mislim da je danas treće mesto bilo maksimum i možemo biti zadovoljni učinkom nakon jako teškog starta vikenda. Sada se nadamo dobroj trci i ko zna šta će biti. Na ovoj stazi se često dešavaju nepredviđene stvari i možda budemo mogli da profitiramo. Ipak, takođe očekujem i veliku borbu sa ljudima koji su iza mene, pre svega sa Red Bullom“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Bottas: Falilo nam je nekoliko desetinki

Finac je priznao da je Williams danas bio nekoliko desetinki sporiji nego što je očekivao.

„Kao što smo i očekivali, kvalifikacije su bile neizvesne, ali smo mi bili nekoliko desetinki sporiji. Izvukao sam maksimum iz bolida i zadovoljan sam svojim performansama. Sutra se osvajaju bodovi i čeka nas dosta posla. Ipak, borićemo se do kraja“, izjavio je Bottas koji sutra startuje sa šestog mesta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Razočaravajuće kvalifikacije za Sauber

Oba vozača tima kvalifikacije su završila već u prvom delu.

"Ovo je bio težak vikend za nas. Mislim da smo uradili solidan posao na svim trenizima, radili smo korak po korak i unapređivali bolid. Teško je kada vidite da ste kvalifikacije završili u prvom delu, ali sada moramo da se što bolje spremimo za trku." kazao je Marcus Ericsson.

"Za nas su ovo bile teške kvalifikacije. Mučimo se dosta sa gumama koje se pregervaju. Sa druge strane balans bolida je dobar, ali nemamo dovoljno prijanjanja. Biće ovo teška trka za nas ali pokušaćemo da iskoristimo svaku priliku." dodao je Felipe Nasr.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Alonso ponovo frustriran odustajanjem

Španac je imao najbolji tempo od početka sezone, ali je neslavno završio nastup u Mađarskoj.

Dvanaest godina nakon svoje prve pobede u F1 na Hungaroringu, Alonso je želeo najbolji nastup ove sezone u kvalifikacijama krunisati ulaskom u top deset.

Ali još jednom su ga u tome omeli nepouzdanost i tehnički gremlini u njegovom bolidu. Njegov bolid zaustavio se na početku Q2 sa naglaskom na elektroinstalacijama automobila:
                      "Stvarno smo nesrećni. Vikend je stvarno bio prilično dobar za nas i konstantno smo bili među prvih deset", rekao je Alonso.
                      "Jenson je imao problem sa KERS sistemom, ali je odradio kvalifikacije kako tako, dok sam ja zbog KERS-a morao da odustanem."
                      "Moramo naučiti još mnogo stvari, a na prvom mestu je pouzdanost. Bolid je jako krhak i iz trke u trku doživljavamo odustajanja.
                      "Sutra će biti jako teško. Trudićemo se, ali je pitanje šta ćemo uspeti da napravimo."

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Force India: Zadovoljni smo pozicijama

U jednom trenutku u Q2 je delovalo da bi Hulkenberg mogao da prođe u Q3, ali mu je plasman na kraju za malo izmakao.

„Vikend je bio prilično težak za ekipu i moramo im odati priznanje na trudu koji su uložili između petka i subote. Verujem da bi smo prošli u Q3 da juče nismo izgubili onoliko vremena. Nije nam pomogla ni crvena zastava u Q2 pošto sam morao da obustavim brzi krug. Na kraju mi je pozicija izmakla za par stotinki i to uopšte nije loše ako se uzmu u obzir sve okolnosti“, izjavio je Hulkenberg.

„Ovo nije bio jednostavan vikend. Bio sam optimističan u petak pre udesa koji je imao veliki uticaj na nas. Izgubili smo neke nove delove koji su pravili razliku i po povratku na stazu jutros sam prosto mogao da osetim da balans više nije isti. Nadam se da će nam prikupljeni podaci pomoći da popravimo neke stvari pre trke. Optimističan sam i pored svih problema i verujem da možemo do bodova“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Sainz najavljuje tešku borbu za pozicije

On nije krio razočarenje plasmanom i smatra da su za to zaslužni jako promjenjivi uslovi na stazi.

Njegov stav je da su se uslovi na stazi u trenutku "dramatično" promenili i da nije znao tačnu poziciju na stazi u određenom trenutku:

"Problem je bio u tome što smo naišli na potpuno drugačije uslove na stazi nego što su to bili na početku kvalifikacija. Vetar je jako brzo mijenjao smjer i ja zato nisam imao dovoljno povjerenja u bolid, koji je u nekim trenucima bio i previše nestabilan. Jednostavno nisam imao zadnji kraj."
                          "Tražili smo deveto mesto i svjesni smo da je bilo nemoguće doći do petog ili šestog, ali do ove pozicije jeste bilo moguće. Ovo je ipak razočarenje. Još jedan problem za nas u Q2 je bio taj što nismo imali prostora za jedan dobar, čist brzi krug."

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Manor: Ovo je za nas težak vikend

Oba vozača Manora trudiće se da sutra imaju što čistiju trku.

"Za mene ovo nisu bile tako loše kvalifikacije. Znam da će sutra biti teška trka, ali možda će vremenski uslovi biti nešto hladniji. Mislim da možemo još malo da se popravimo. Lepo bi bilo da zabeležimo dobar rezultat posle ovako teškog vikenda." kazao je Roberto Merhi.

"Ovaj vikend je poprilično težak za mene. Visoke temperature štete našem balansu. Kvalifikacije i nisu bile tako loše, ali sam u brzom krugu napravio nekoliko grešaka. Nadam se da će sutra temperatua pasti, što bi nam pomoglo da ostavrimo bolje plasmane." dodao je Will Stevens.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Lotus: Možemo da pokažemo mnogo bolje performanse

Samo je Roman Grosjean uspeo da uđe u završni deo kvalifikacija.

"Mislim da smo uradili sve što smo mogli u današnjim kvalifikacijama. Mučuio sam se tokom prvog dela ali u Q2 stvari su bile već bolje. Forsirao sam i na kraju izveo fantastičan krug. Zadovoljan sam današnjim performansama. Očekujem da temperture sutra padnu, što bi nam više odgovaralo." kazao je Roman Grosjean.

"Imao sam potencijala da uđem u Q3. Već u Q1 sam odradio dobar krug ali ga nisam uspeo ponoviti u drugom delu. Napredak postoji, ali su nas crvene zastave omele. Mislim da ovu nisu reprezentativne pozicije, ali videćemo sutra kako stoje stvari." rekao je Pastor Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel pobedio na veoma uzbudljivoj VN Mađarske

Sebastian Vettel ostvario je svoju drugu pobedu u sezoni koji je posvetio nedavnom preminulom Julesu Bianchiju.

Za razliku od predhodnih dana, vremenski uslovi pred početak na Hungaroringu bili su malo drugačiji. U Mađarskoj je noć pre trke zavladalo malo nevreme koje je donelo i određeno rashlađenje. Temperatura vazduha bila je 22 a staze 44 stepena.

Već na početku start je morao biti odložen za još jedan formacijski krug, jer je Felipe Massa bio van svog startnog mesta. Start kao iz topa imala su oba Ferrarija koje su preuzela vodeću poziciju u formaciji Vettel-Raikkonen a iza njih našao se Nico Rosberg. Hamilton je zbog kasnog kočenja otišao preko šljunka na šestoj krivini pa je tako pao na 10. mesto. Bottas je došao na 4. poziciju ispred Hulkenberga, Kvyata i Riccirda.
                                Sebastian Vettel je odmah na početku krenuo da postavlja najbrža vremena, pa je tako već posle tri kruga imao već 1.6 sekunde prednosti u odnosu na Kimija Raikkonena. Ferrari je polako uvećavao prednost dok je Lewis Hamilton imao dosta muka da obiđe Felipea Massu, dok su vozači Red Bulla po timskom naređenju zamenili svoje pouzicije.
                                U 10. krugu Hamilton je uspeo da na prvoj krivini uz mali kontakt obiđe Massu a koji momenat kasnije našao se i ispred Pereza. Bottas i Kvyat su bili prvi vozači koji su otvorili seriju pit stopova a za njima su usledili Verstappen, Massa i Grosjean. U 17. krugu Hamiltonu se zbog odlazaka u boks ostalih vozača otvorila staza pa je tako Britanac zabeležio najbrže vreme od 1m27.695s. Perez se posle jednog kontakta sa Maldonadom okrenuo na prvoj krivini u trenucima kada je Rosberg otišao na redovan servis a Hamilton obišao Bottasa.
                                Vettel je tek u 22. krugu otišao na svoj servis a odmah kasnije sa vodeće pozicije to je učinio i Kimi Raikkonen pa i Lewis Hamilton. Na ovaj način Nemac u Ferrariju je povratio svoje prvo mesto ispred svog timskog kolege. Maldnonado je zbog kontakta sa Perezom kažnjem prolaskom kroz pitlejn, dok je Grosjean zbog nesigurnog puštanja posle zamene guma dobio penalizaciju od 5 sekundi.
                                Hamilton je posle dužeg vremena uspeo da pretekne Riccirda na prvoj krivini, pa se tako razlika između njega i Rosberga polako smanjivala. U 42. krugu Raikkonen je projavio problem sa gubtkom snage u motoru kada je Nico Hulkenberg doživeo jak udes na prvoj krivini. Kontrola trke uvela period virtuelnog sigurnonsog automobila a većina vozača se odlučila da ode na zamenu guma. Koji trenutak kasnije na stazi je izašao i sigurnosni automobil. Zbog krhotina koje su ostale od bolida Force Indije vozači predvođeni sigurnosnim automobilom morali su da prođu kroz pitlejn.
                                U 49. krugu na stazi je ponovo zavladala zelena zastava, a Rosberg je odmah uspeo da obiđe Raikkonena. Hamilton je posle kontakta sa Ricciardom pao na 7. mesto dok je Bottasu pukla zadnja desna guma. Raikkonen zbog problema sa bolidom nije bio u prilici da se odbrani od vozača Red Bulla dok je Hamilton otišao do boksa kako bi promenio svoje prednje krilo. U 53. krugu Kimiju se tokom zamene guma ugasio bolid, ali su mehaničari uspeli da ga upale i vrate Finca na stazu.
                                Rosberg je uspeo da u narednim krugovima smanji razliku za Vettelom a Hamilton je morao da ode da odsluženje kazne "prođi kroz" zbog izazivanje kolizije prilikom restarta. Vodećem dvojcu polako se približavao Daniel Ricciardo, koji je na svom Red Bullu imao mekše pneumatike. Kimi Raikkonen je na 12. krugova do kraja odustao od trke.
                                Daniel Ricciardo je na 6 krugova do kraja pokušao da obiđe Nica Rosberga na prvoj krivini, ali je došlo do kontakta između ova dva vozača posle čega je Nemac ostao bez zadnje desne gume a Australijanacu je ostećeno prednje krilo, pa su oba vozača morala do boksa. Tako se otvorila prilika za Danila Kvyata koji i pored kazne od 10 sekundi ima veliku prednost u odnosu na trećeplasiranog Daniela Ricciarda.
                                Vettel je tako mirno priveo trku kraju ispred dvojca Red Bulla, dok je fantastično četvrto mesto zauzeo Max verstappen. Fernando Alonso je sa Mclarenom zauzeo odličnu petu poziciju ispred Hamiltona, Groasjena, Rosberga, Buttona i Ericssona.

Comment

Working...
                                X