F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Formula 1 planira dalje smanjenje troškova

Novi predlog sadrži plan o snadbevanju motorima privatnih timova kao i zabranu korišćenja vazdušnog tunela.

Veliki broj timova trenutno troši 19 do 26 miliona dolara godišnje za korišćenje novih pogonskih jedinica, što je previše u odnosu na sumu koju su davali za V8 agregate, gde je svaki tim morao da izdvoji oko 9 miliona zelenih novčanica.

U cilju smanjenja troškova, dat je predlog da nova specifikacija motora košta oko 12 miliona dolara, dok će slabija, odnosno starija verzija od godinu dana istog motora koštati oko 8 miliona. Za sada postoji određena diskusija oko zabrane korišćenja vazdušnog tunela, ali stavovi timova su dosta neujednačeni.
    Takođe, biće ograničenje cena menjačkih kutija, gde je granica postavljena na oko 2 miliona dolara, što trenutno donosi 50% uštede. Sve ove mere po prvim procenama trebalo bi da timovima sačuvaju oko 18 do 24 miliona dolara, a da bi do njih došlo treba da ih odbori Svetski Savet Motor Sporta koji će zasedati 30. spetembra u Parizu.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Vettel ubedljiv na poslednjem treningu

Ferrari je pokazao sjajan tempo na trećem treningu, ali je najviše u oči upadao ogroman zaostatak Mercedesa koji su bili tek peti i šesti.

Timovi su od samog početka krenuli u brze krugove pa se u prvih nekliko minuta par vozača smenjivalo na vrhu. Daniil Kvyat je bio prvi koji se odvojio na prvoj poziciji sa nekoliko najbržih krugova koji su iznosili oko 1m48s, a pratili su ga vozači Toro Rossa.

Rus je potom postavio vreme od 1m47.629s i ono je bilo dosta dugo najbolje, pošto Mercedesi u početku svojih stintova nisu mogli da ga nadmaše. Međutim, onda je na stazu izašao Vettel i vozio čak devet desetinki brže i prešao prvo mesto sa krugom 1m46.728s, dok je iza njega bio Kimi Raikkonen. Malo kasnije su se na drugu i treću poziciju vratili Kvyat i Ricciardo, ali je zaostatak za Vettelom i dalje bio preko pola sekunde.
      Nakon toga se situacija primirila, a sledeća uzbuđenja su došla tek kada su montirane super-meke gume. Ricciardo je prvi preuzeo prvo mesto sa vremenom 1m46.359s ali ga je ubrzo nadmašio Raikkkonen za dve desetinke. Drugo mesto je potom preuzeo Kvyat, ali je onda Vettel ponovo vozio fantastično i zabeležio krug od 1m45.682s. Mercedesi ya to vreme nikako nisu mogli da odgovore i oni su bili peti i šesti i imali su preko sekunde zaostatka.
      Do kraja nije bilo vremena za veće promene pa je plasman prvih deset bio Vettel, Raikkonen, Kvyat, Ricciardo, Hamilton, Rosberg, Alonso, Sainz, Verstappen i Ericsson.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Lotusu dato još nedelju dana da reši svoju budućnost

Timu iz Enstona produžen je rok na još sedam dana kako bi uspeo da osigura svoju budućnost u Formuli 1.

Lotus je morao da 7. septembra izađe pred Viši sud zbog stečajnog postupka koji je pokrenut protiv njega od strane HMRC kompanije zbog neisplaćenih taksi, koje su iznosile oko 900 000 funti. Sličan gubitak napravljen je i u julu mesecu, kada je tim čekao odluku Renaulta oko eventualne kupovine.

Lotus i Renault uspeli su juče da ubede sud da je dogovor obeju strana dovoljno blizu, kao i da je ostalo da se reše administrativni problemi jer bi na ovaj način sačuvali 400 radnih mesta. Zbog toga je sudja Brris reši da Lotusu da još sedam dana da završi kupo-prodajni ugovor, kako bi izbegli mogućnost odlaska u stečaj.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Red Bull okončao saradnju sa Renaultom

Tim iz Milton Kinsa naredne godine imaće potpuno novog dobavljača motora.

Posle niza špekulacija i najava, završetak saranje između ove sve strane zvanično je i potvrđen.

"Složili smo se da prekinemo saradnju sa našim dobavljačem motora na kraju ove sezone." kazao je vlasnik Red Bulla Dietrich Mateschitz. "Mislim da nema više smisla da radimo na ovakav način."
          Sada se očekuje da Red Bull pređe na Ferrarijeve agregate, koji po jačini odmah iza dominantnog Mercedesa. Ujedno Mateschitz očekuje da će ponovna saradnja sa Ferrarijem biti sasvim prihvatljivo rešenje za naredne dve do tri godine. Ugovor još nije potpisan a on bi obuhvatao i isporuku motora timu iz Faence.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettel oborio rekord staze i osvojio pol poziciju u Singapuru

Sebastian Vettel je potvrdio sjajan tempo sa trećeg treninga i doneo Ferrariju prvu pol poziciju od VN Nemačke 2012.

Najbolje vreme u prvom delu kvalifikacija je zabeležio Daniil Kvyat koji je sa krugom 1m45.340s bio četiri desetinke ispred Hamiltona i sedam ispred Vettela. Treba napomenuti da su u Q1 samo Vettel, Ricciardo i Raikkonen vozili na mekim gumama dok su svi ostali, pa čak i Mercedes, plasman u Q2 morali da obezbede na super-mekim. Pet vozača koji su morali da se oproste od kvalifikacija nakon prvih 18 minuta su bili Nasr, Ericsson, Maldonado, Stevens i Rossi.

Drugi deo kvalifikacija je pripao Sebastianu Vettelu koji je sa krugom 1m44.743s bio dve desetinke ispred Kvyata koji je jedini pored Nemca vozio ispod 1m45s. Raikkonen je bio treći sa nešto većim zaostatkom, dok su Mercedesi bili na šestoj i sedmoj poziciji. Od borbe za pol poziciju sun a kraju morali da se oproste Hulkenberg, Alonso, Perez, Sainz, koji je imao manji incident u finišu I Jenson Button.
            Poslednjih 12 minuta je ponovo u potpunosti prošlo u znaku Sebastiana Vettela koji je fantastičnom vožnjom i krugom od 1m43.885s oborio rekord staze u Singapuru i doneo Ferrariju prvo pol poziciju od Nemačke 2012. Drugi je Bio Ricciardo u Red bullu sa pola sekunde zaostatka, dok je treći bio Raikkonen. Kvyat je bio četvrti ispred Hamiltona i Rosberga koji su zaostali čak sekundu i po za prvoplasiranim. Bottas je bio sedmi, Verstappen osmi, Massa deveti, a Grosjean deseti.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

U Ferrariju prezadovoljni kvalifikacionim rezultatima

Vettel je bio iznenađen svojom prednošću u odnosu na Rivale, dok je Raikkonen bio iznenađen što je uopšte bio treći nakon nekih problema koje je imao sa upravljivošću bolida.

„Znam da je tek subota i da nas pravi posao očekuje tek sutra, ali morao sam da uživam u trenutku kada mi je rečeno da smo uspeli. Delovalo je dobro od samog početka kvalifikacija. Bolid je bio fantastičan za vožnju i konstantno se poboljšavao tokom kvalifikacija. Mislim da je ovo bio maksimum. Iznanađen sam svojom prednošću, ali sve se poklopilo. Imao sam skoro savršen krug na kraju i jako sam zadovoljan kako sam vozio tokom dana. Krug je dugačak i ima dosta izazova, ali je na kraju sve bilo savršeno i u poziciji smo da ostvarimo odličan plasman na trci. Siguran sam da će Mercedesi sutra biti brzi, ali i Red Bull. Sve drugo bi bilo veliko iznenađenje“, izjavio je Vettel.

„Ovo danas je odličan rezultat za ekipu. Nisam bio potpuno zadovoljan još na trećem treningu iz nekog razloga i malo sam iznenađen što sam u ovako dobroj poziciji. Bilo je problema sa podešavanjima i osećaj je da je današnji dan bio jako težak. Nadam se da ćemo se sutra popeti na podijum sa oba bolida“, rekao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Maldonado: Nije bilo dovoljno prijanjanja

Venecuelac je eliminisan već nakon prve kvalifikacione sesije.

„Sesija je bila teška i nismo uspeli da izvučemo maksimum iz guma. Imali smo taj problem tokom celog vikenda. Jednostavno nije bilo dovoljno prijanjanja i bilo je jako klizavo“, izjavio je Maldonado.

„Morali smo mnogo da radimo kako bi uđli u Q3. Bilo je posla i na stazi, ali i u garaži gle sam sa inženjerima pažljivo proučavao podatke. Malo sam iznenađen što smo nakon svih problema uspeli da dođemo do Q3 i zato sam zadovoljan“, rekao je Grosjean koji startuje kao deseti.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ricciardo: Imam šanse za pobedu

Australijanac smatra da će imati priliku da ugrozi Sebastiana Vettela na sutrašnjoj trci.

„Kada smo dolazili u Singapur, verovali smo da će ova trka biti naša dobra prilika da budemo na podijumu. Današnji rezultat pokazuje da smo s pravom verovali u takav ishod. Sutra se osvajaju bodovi i otvara šampanjac i danas je bio cilj da dođemo do što bolje pozicije. Sebastian je danas bio van domašaja, ali ćemo sutra pokušati da budemo za poziciju bolji“, izjavio je Riciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Mercedes: Negde smo napravili grešku

Oba vozača tima nisu uspela da se plasiraju u prva dva startna reda na kvalifikacijama u Singapuru.

"To je to. Uživao sam na stazi ali nisam imao dovoljno tempa. Nismo iznenađeni Ferrarijevim performansama, jer su oni bili dobri tokom čitavog vikenda. Još uvek ne znamo razloge našeg slabog izdanja, ali jednostavno nismo uspeli da zagrejemo pneumatike. U poređenju sa prošlom trkom naše performanse bolida bile su iste ali ostali timovi su bili brži. Sutra će biti veoma teško." kazao je Lewis Hamilton.

"Ferrarijem tempo bio je impresivan a šesta pozicija za mene je dosta frustrirajuća. Nisam imao prijanjanja u krivinama, što je dosta čudno. Sutra prvo moram da obiđem Lewisa, što je za mene primarni cilj. Pokušao sam sa nekoliko vrsta set upa, ali to nije dalo rezultate." dodao je Nico Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Razočarani vozači Force Indije veruju u napredak na trci

Hulkenberg i Perez su bili razočarani nakon što su današnje kvalifikacije završili već nakon Q2.

„Ovo je veliko razočaranje, ali sam u isto vreme uveren da mogu da imam dobru trku sa jedanaestog mesta. Nismo iz nekog razloga imali adekvatne performanse i nisam bio zadovoljan balansom kao juče. Tražio sam prava podešavanja i napravljeno je nešto drugačije nakon trećeg treninga, ali to i dalje nije bilo to“, izjavio je Hulkenberg.

„Žute zastave na kraju Q2 su značile da ne mogu da kompletiram krug, a imao sam lična najbolja vremena. Šteta je, ali takve stvari se neki put dešavaju. Mislim da trinaesto mesto nije prava slika našeg tempa. Odradili smo odličan posao ovog vikenda i računamo na veliki napredak sutra“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Sainz: Mogao sam u Q3 da nije došlo do kontakta

Mladi Španac je rekao da ga je greška u fnišu Q2 koštala plasmana među prvih deset.

„Znali smo da imamo bolid za Q3 i ja sam imao oko 3-4 desetinke bolje vreme od desetog nakon prva dva sektora. Šteta je što to nisam znao jer sam mislio da će biti tesno i pritiskao sam do maksimuma. Na žalost, moja agresivnost je dovela i do greške pošto sam izgubio zadnji deo i udario u zid“, izjavio je Sainz.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Williams: Nismo tamo gde bi želeli da budemo

Britanski tim nije mogao da bude zadovoljan današnjim rezultatima.

„Ako pogldamo kako je bilo u petak, ovo i nije tako loša pozicija. Znali smo da će nam biti teško na ovoj stazi i iz treninga smo videli da će biti pravi izazov da oba bolida dovedemo među prvih deset. Ja sam izvukao maksimum iz bolida. Ovde na trci može svašta da se dogodi i zato je sve još uvek otvoreno“, izjavio je Bottas.

„Kvalifikaciona sesija nije bila laka. U Q3 sam čak napravio neke greške koje su me koštale boljeg plasmana. Imali smo samo jedan set novih guma za Q3 i dosta sam forsirao u tom zadnjem pokušaju, a možda sam i preterao. Ova staza nije savršena za nas i koncentrisaćemo se da sutra ostvarimo najbolji mogući plasman“, rekao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Sauber: Razočaravajući rezultat za sve nas

Prema prvim procenama novi aero paket tima nije ispunio očekivanja.

"Ovo su bile razočaravajuće kvalifikacije za nas, naročito posle dosta dobrog trećeg treninga. Očekivali smo više. Bilo je veoma tesno u Q1 a ja sam se našao zaglavljen u saobraćaju. Sutra u trku krećemo sa začelja, što naravno nije idealno." kazao je Marcus Ericsson.

"I ja i tim očekivali smo da kvalifikacije završimo na boljem mestu. Dosta sam se mučio da dovedem gume na radnu temperaturu. Zbog toga bilo je teško da odredimo pravi balans bolida a pored toga svi su našli više tempa kako je staza evoluirala. Sada ostajem da se fokusiram na trku." rekao je Marcus Ericsson.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Manor: Očekujemo pravi duel između naših vozača

Za oba vozača tima današnje kvalifikacije bile su veoma produktivne.

"Da budem iskren, ovo su bile najteže kvalifikacije za nas. Imali smo dobar početak vikenda, ali su greške tokom drugog treninga malo poremetile naš plan i program. Zbog toga smo danas morali više da radimo. Znao sam da će biti dosta teško na stazi. Optimističan sam po pitanju trke i očekujem dobar rezultat za sve nas." kazao je Will Stevens.

"Bilo mi je veoma ugodno u bolidu a moj cilj je bio da se kvalifikujem ispred mog timskog kolege. Prvi deo mojih kvalifikacija prošao je dosta dobro dok to nije slučaj sa drugim pokušajem. Sutra će biti teška trka i veoma sam uzbuđen zbog toga." dodao je Alexander Rossi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

McLaren: Malo smo razočarani današnjim rezultatima

Svi u timu očekivali su više na današnjim kvalifikacijama.

"Mislim da smo mogli da prikažemo malo više. Žute zastave su nas sprečile u nameri da zabeležimo bolji rezultat. Ovaj vikend bio je veoma dobar za mene, potpuno drugačiji od Italije i Belgije, pa tako vidim priliku da dođem do novih poena. Trka je ovde veoma zahtevna a preticanje je dosta teško. Takođe, velika je verovatnoća da će se na stazi pojaviti sigurnosni auto." kazao je Fernando Alonso.

"Još pred dolazak u Singapur smo postavili velike ciljeve, ali dosadašnji deo vikenda bio je dosta težak. 15. mesto nije nešto o čemu sam se nadao, kao ni Fernando. Bila je to teška kvalifikaciona sesija za mene, gde nisam imao nikakvo prijanjanje. Takođe, omele su me i žute zastave, tako da verujem da sam mogao da zabeležim bolji rezultat. Mislim da je Q3 bilo daleko ali verujem da bi mogao da ostvarim neko bolje mesto." izjavio je Jenson Button.

Comment

Working...
                                X