F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

F1 se sprema za promenu određenih pravila u 2015.

Jedna od izmena biće ukidanje duplih poena na poslednjij trci.

Ideja o duplim poena je potekla baš od Bernia Ecclestona koji je na ovaj način želeo da trku u šampionatu konstruktora održi do samog kraja. Ipak, ovaj sistem nije pružio željene rezultate i najverovatnije biće izbačen iz pravilnika za narednu godinu.

Sastanak strateške grupe i F1 komisije održaće se ove nedelje u Ženevi, a pored ovog pravila na dvenvom redu naćiće se i kontroverzni restart iz mesta posle izlaska sigurnosnog automobila na stazu.
    Takođe, u vodu pada i ograničenje komunikacije između vozača i inžinjera, kao i molba Caterhama da naredne godine koristi šasiju i motor iz ove sezone.

Preuzeto sa f1-serbia.com
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Vergne potvrdio da više nije vozač Toro Rossa

Francuz je preko svog profila na Tviteru priznao da više ne vozi za ovaj tim.

Jean Eric Vergne je potvrdio da ga neće biti u F1 iduće sezone, jer ga njegov sada već bivši tim Toro Rosso nema u svojim planovima za 2015.godinu.

Ovaj vozač francuskog porekla bio je vozač tima iz Faence tri sezone i u tom periodu je odvezao za njih preko 58.trka, ali će sledeće sezone ipak biti zamenjen.

U oktobru umesto njega najavljen je mladi Max Verstappen, ali se pojavila nada da bi Jean-Eric mogao ostati u timu kad se obelodanila vest da Sebastian Vettel ide u Ferrari i tako se stvorilo mjesto u matičnom timu. Ipak,na Vettelovo mjesto promovisan je mladi Rus Daniil Kvyat.

Nakon mesec dana isčekivanja novih vesti, Vergne je preko svog naloga na Tviteru potvrdio da više nije u kombinacijama i sada već bivšeg tima.

Francuz je pre VN Abu Dabija priznao da su njegovi izgledi za ostanak jako mali i da sumnja u takvo rešenje. Sada se već postavlja pitanje ko ce biti novi vozač Toro Rossa. Nakon što je šampion GP3 Alex Lynn potvrdio da on ipak neće biti pokretačka snaga Red Bullovog junior tima iduće godine, kao prva moguća opcija ostao je Carlos Sainz Jr. On bi iduće sezone trebao biti suvozač Verstappenu u Scuderia Toro Rosso.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Alonso: Ferrari treba da bude favorit svake godine

Španac je izrekao mnogo komplimenata na račun bivšeg tima.

Fernando Alonso kaže da Ferrari treba da bude favorit za osvajanje prvenstva svake sezone i to radi talenta koji ima na raspolaganju. Upitan da obrazloži svoju tvrdnju i da li sada kada odlazi ima neki savet za tim iz Maranella, Španac je odgovorio:

"Teško će biti suditi o tome, sada kad sam napolju. Ono što smo propustili u ovih pet godina, bilo je više do loših performansi automobila i do nekih tehničkih resursa nego do potencijala ljudi. Nismo bili na najvišem nivou u nekim aspektima bolida, precizno, bila je to aerodinamika na početku sezone, a sada pogonska jedinica je bila ta koje ja pravila probleme."
        Za očekivanja u idućoj sezoni o timu Ferrarija Fernando kaže:
        "Oni imaju dosta talentovanih ljudi i velike resurse. Zatim, tu je motivacija koja je očigledna u timu i sigurno će sa vremenom početi i pobeđivati. Iduće godine oni će biti favoriti, jer to svake godine i jesu i od njih se uvijek očekuje najpre pobeda u F1 takmičenju. To je ono što smo na televiziji gledali o njihovoj istoriji u Formuli 1 i ja sam siguran da će Ferrari iduće godine biti strašno jak."

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Nasr se zahvalio Williamsu na pruženoj prilici

Brazilac je bio pun riječi hvale na račun britanskog tima.

Felipe Nasr je zahvalio ovom timu jer mu je pružio mogućnost da bude rezervni i test vozač tokom sezone 2014. Nasr (22.) je već potpisao ugovor sa timom Saubera za narednu godinu, ali je ipak dobio priliku da još jednom vozi bolid FW36 na završnom testu sezone u Abu Dhabiju.

Brazilac, koji je završio kao treći u ovogodišnjem GP2 šampionatu, prisustvovao je svim ovogodišnjim trkama a vozio je na pet slobodnih treninga ovogodišnjih trkačkih vikenda:
          "Uvijek je lijepo voziti FW36 i kao i što sam dobio priliku da ga uradim i završnog dana testiranja a bilo je fantastično." veli Felipe.
          "U fokusu je bio rad sa gumama za 2015.godinu i njihova izdržljivost na duže staze. Na kraju,moram reći jedno veliko hvala čitavom timu i želim im sve najbolje uspjehe u budućnosti." rekao je za kraj brazilski vozač
          .
          Rod Nelson, šef za testiranja i inžinjer za podršku u timu, rekao je za Felipea:
          "Bilo je dobro imati ga u automobilu ove sezone. Zahvaljujem mu za uloženi trud i želim najbolje u novom timu."

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Rosberg: Nisam ljut na tim

Nemački vozač dao je izjavu koja se baš ne slaže sa nekim od pre par dana.

Tvrda borba između timskih kolega, značila je i odluku u poslednjem trkačkom vikendu sezone, ali u toj trci Rosberga su zadesili mehanički problemi pa je on izgubio naslov prvaka.

Nakon što mu je ERS otkazao, Nemcu je nedostajalo snage i brzine da izazove timskog kolegu i trku je završio na 14.mjestu.

"Pobeđujemo zajedno i gubimo zajedno." reči su ovog vozača, nakon što je šampionat završio kao drugoplasirani sa 67. bodova iza Lewisa Hamiltona.

Za njemački Auto-Bild Nico je rekao:
            "Nisam ljut na tim.Zašto bih bio? Kao prvo, ja nisam takav. Kao drugo, Mercedes je za mene izgradio najbolji bolid u mojoj F1 karijeri."
            "Kad je moje početno razočarenje prošlo, počeo sam gledati napred. Imam plan i znam koje nijanse moram popraviti na stazi u budućnosti, da bih bio pobednik."

Međutim, 29.godišnji vozač je pre par dana izjavio da je jako razočaran, pošto je prvenstvo izgubio na takav način:

"Gledajte to ovako: Volio bih da sam se borio do zadnjeg kruga. Neverovatno je razočarenje baš to što nisam mogao voziti punim gasom do zadnje krivine u trci."

Za kraj Nico je dodao:
            "Svetski naslov je neverovatno iskustvo. Naučio sam puno i to ću iskoristiti u budućnosti."

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Mattiacchi: Srećan sam što sam doveo Vettela u Ferrari

Bivši šef Ferrarijevog tima kazao je da je dovođenje Vettela ujedno bio i oproštajni poklon timu.

Odmah na kraju sezone tim iz Maranela potvrdio je informaciju da je Marco Mattiacchi sada već bivši šef Ferrarija a na njegovo mesto došao je jedan od vodećih ljudi Mallbora Maurizio Arrivabene.

"Želim mu sve najbolje. On je veoma sposobna osoba i ja sam siguran da će fanovi kao i ja sa njim dobiti željene rezultate." kazao je Mattiacchi za blog dobropoznatog itlijanskog novinara Lea Turunnia.
              On ovom prilikom nije želeo da razgovara o detaljima njegovog rastanka sa timom.
              "Ne, ali takođe ne želim da pričam o mojoj budućnosti. Ovo je bilo lepo iskustvo. Pamtiću ovaj period života koji sam živeo sa puno enuzijazma i sigurno ga neću smatrati kao neupseh. Radio sam za Ferrari 15 godina a ne sedam meseci. To je velika privilegija." kazao je Mattiacchi.
              "Što se tiče budućnosti tima uveren sam da serija malih koraka može puno da se isplati. Video sam slike kako je Vettel bio u boksu Ferrarija i mogu da kažem da sam srećan što sam ga doveo u Maranello."
              Na pitanje da li je njegovo dovođenje Vettela oproštajni poklon, bivši šef tima je dodao: "Ako tako napišete ja se neću ljutiti."

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettel demantovao da je vozio 350km/h

Tokom dana osvanuo je video klip ali na njemu nije prikazan lik Sebastiana Vettela.

Zvaničnici Vettelove pres službe su potvrdili da Nemac nije vozio Ferrari F12 preko 350km/h na javnim putevima u Abu Dabiju. Na društvenoj mreži Youtube osvanu je snimak u kome jedna osoba vozi putnički automobil italijanskog proizvođača a nemački Bild je preneo da se za volanom F12 Berlinette nalazio bivši vozač Red Bulla.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hulkenberg se naredne godine takmiči i u Le Man seriji

Nico Hulkenberg će pored Force Indije naredne godine voziti i za Porsche.

Ovaj Nemac u maju će takođe učestvovati na trci šest sati Spa, pa će tako ujedno postati i prvi aktivan vozač koji će se pored Formule 1 takmičiti u Endurans šampionatu, a sličnu stvar uradio je Sebastian Leb 2009. godine sa Peugeotom.

"Porsche i Le Man, to je odlična kombinacija za svakog vozača. Već dugo vremena sam Porscheov fan i veoma pomno pratim njihov povratak u LMP1 klasi." kazao je Hulkenberg.
                  Mark Webber koji je napustio Formulu 1 posle sedam godina provedenih u Red Bullu je prošlu sezonu proveo trkajući se za fabrički tim nemačkog proizvođača. FOM se prošle godine dogovorio sa zastupnicima prava WEC-a da se niti jedna trka ovih šamponata neće podudarati.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Susie Wolff postala test vozač Williamsa

Takođe, ona je dobila i više prilika da se nađe za bolidom FW37.

Wolffova je u prošloj sezoni imala ulogu razvojnog vozača tima, dok je treći vozač bio mladi Felipe Nasr. Odlaskom Brazilca Susie je zauzelo njegovo mesto i sa tim dobila mnogo veće zadatke.

"Ona će voziti FW37 na dva slobodna treninga u novoj sezoni, kao i da će nastaviti da radi u simulatoru i razvoju budućih bolida." pisalo je u saopštenju Williamsa gde se navodi da će pored toga ona učestvovati i na zimskim testiranjima.
                    "Ovo je samo još jedan korak napred u pravom smeru za mene. Zadovoljna sam mojim napretkom u Williamsu. Tim ima vrlo bogatu istoriju i ova sezona bila je fantastiča, pa tako dosta iscekujemo od 2015. Iskoristiću moju priliku da sarađujem sa Felipeom i Valterijem naredne godine i verujem da će novi bolid imati takođe dobre performanse." kazala ja Wolffova.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Horner očekuje da Mercedes poveća razliku u 2015 godini

Sef Red Bulla nema baš optimistična predviđanja za iduću sezonu

Christian Horner je zabrinut da će Mercedes iduće godine napraviti još veći razmak između sebe i svojih rivala na polju izrade pogonskih jedinica,i u samom šampionatu F1.On vjeruje da najbolje što dobavljač njegovog tima,Renault,može uraditi za narednu sezonu jeste dostizanje kvaliteta i snage ovogodišnjeg pogonskog agregata Mercedesovog bolida:
                      "Mi se ne otpisujemo za narednu sezonu,ali vjerujemo da će tim iz Sttutgarta još više povećati performanse svog motora,i biće strašan izazov za nas da ih dostignemo."
                      Na pitanje šta misli da Reno može postići sa pogonskom jedinicom za iduću godinu,Horner je odgovorio:
                      "Mislim da mogu sigurno napraviti motor koji se neće poklapati sa ovogodišnjim,i biće sigurno kvalitetniji ali je izgledno i to da Mercedes takođe neće mirovati u svom razvoju.Smatram da će i Ferrari imati isti problem kao i mi."
                      Da podsjetimo,Red Bull i Ferrari su na čelu timova koji žele odmrzavanje razvoja motora u toku sezone.Mercedes je taj koji je uložio veto na odmrzavanje razvoja,a pravda se povećanjem troškova proizvodnje.

Preuzeto sa f1-forum.eu

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Arai:Ne podcjenjujte tehnologiju Honde

Direktor Honde pričao je između ostalog i o novoj tehnologiji

Hondin F1 šef Yasuhisa Arai upozorio je svoje rivale da njegova kompanija sprovodi opsežna istraživanja na polju hibridne i turbo tehnologije za F1 pogonske jedinice,a uoči njihovog povratka u F1 sa McLarenom iduće godine.
                        Japanski tim je privučen nazad u F1 jednim dijelom i radi novih pravila nakon šest godina,pošto su 2008.godine svoja prava prodali Ross Brawn.Posljednje generacije V6 motora i sistemi za obnavljanje energije koriste potpuno različite sisteme od prošlih Hondinih F1 motora,ali Arai kaže da oni sprovode opsežna istraživanja na tom polju,jer su novi u F1:
                        "Uvijek smo željeli da se vratimo u F1.Ovi propisi su jako pogodni za naš rad je Honda ima jako mnogo iskustva sa hibridnim pogonima.Uz to,smanjivanje dimenzija i korištenje turba sa direktnim ubrizgavanjem savladali smo još kod motora automobila za serijsku proizvodnju,"riječi su Yasuhise.
                        Iskreno,razlog našeg povratka su ekološki propisi sa visokim nivoom sinergije,i ja mislim da možemo pobjedivati već iduće sezone,"kaže on.
                        Hondin prvi zvanični test u Abu Dhabiju nije išao po planu,i bilo je dosta problema sa pogonskom jedinicom.Ali,sa zimom ispred sebe,Arai je upozorio protivnike da ne podcjenjuju nivo performansi koje Honda može ostvariti do proljeća:
                        "Sljedeća sezona je jako važna za nas,jer mi uvijek želimo pobjeđivati.Možda ste saznali da radimo jako dobre pripreme za narednu sezonu,i zato vas molim da imate dobra očekivanja.Mi želimo imati jako dobru poziciju na gridu za prvu trku u Australiji iduće sezone,"rekao je Yasuhisa Arai okupljenim novinarima za kraj razgovora.

Preuzeto sa f1-forum.eu

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Williams u saradnji sa Junileverom

Williams će od sezone 2015 otpočeti višegodišnju saradnju sa Junileverom, a logotip njihovog brenda Reksona naći će se na bolidu FW37.

Logo brenda Reksona naći će se na bočnim stranama, prednjem krilu i prednjem spojevima ogibljenja Vilijams Mercedesa FW37, kao i na kombinezonima vozača, uniformama tima i ostaloj opremi koja ulazi u okvir saradnje F1 tima i sponzorskog pula.
                          Uspešna sezona i završetak na trećoj poziciji u poretku konstruktora počela je da vraća sponzore u tim iz Grouva.
                          Junilever/Reksona, već ima saradnju sa Lotusom, a da li će biti nastavljena za sada nije poznato.

Preuzeto sa f1srbija.com

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Carlos Sainz potvrđen u Toro Rossu

Juče je i zvanično objavljena informacija da će Španac biti u tandemu sa Verstappenom.

Tim Scuderia Toro Rosso je juče i zvanično potvrdio da je Carlos Sainz Jr. njihov novi vozač za sezonu 2015. On je popunio vozačku postavu koja je sada sa njim kao drugim vozačem i mladim Max Verstappenom definitivno najmlađa na gridu.
                            U početku priče, Verstappen je trebalo da se pridruži mladom Rusu Daniilu Kvyatu u Scuderiji, ali odlaskom Vettela se otvorilo mesto u Red Bullu i Rus je otišao tamo. Na upražnjeno mesto dugo je konkurisao i Francuz Vergne.
                            "Zaista sam srećan što ću postati vozač ovog tima. Otkako sam bio polaznik Red Bullove akademije za mlade vozače to je bio moj cilj. Sada želim da se zahvalim Red Bullu jer je verovao u mene."
                            "Imao sam vrlo uspešnu sezonu u World Series by Renault, ali sada se već polako okrećem Formuli 1", kaže trenutni svetski prvak u Formula Renault 3.5,mladi Carlos Sainz.
                            Direktor tima Toro Rosso Franz Tost kaže:
                            "Sa Carlosovim pridruživanjem našem timu, uz Maxa koji je već sa nama, nastavljamo našu tradiciju pružanja šanse mladim nadama iz naše akademije za vozače. Gledali smo njegov napredak kroz mlađe kategorije, konstantna poboljšanja i sve to je kulminiralo ovogodišnjom titulom prvaka."
                            Za kraj, Tost je rekao:
                            "Iskreno,još su mi u sećanju testovi na Silverstounu 2013. godine, koje je Carlos odradio sa nama u STR8. Tog dana sam ostao šokiran sa njim i njegovim timom inžinjera, šokiran njegovom brzinom i njegovim pristupom svemu."

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Vettel testirao F2012 u Fioranu

Nemac je jutros imao prvu priliku da isproba neki Ferrarijev bolid.

On je vozio model iz 2012 na Ferrarijevoj test stazi u Fioranu. Pravila dozvoljavaju timovima da testiraju bolide koji su stari bar dve godine. Red Bull nije dozvolio Vettelu da testira F14T u Abu Dabiju prošle nedelje, pa su vozačke dužnosti preuzeli Raikkonen i mladi Raffaele Maricello.

Ovaj test svakako nije omogućio Ferrariju da napravi određeni napredak u razvoju bolida za 2015, ali je Vettel mogao da isproba sedište i upozna se sa nekim osnovama bolida iz Maranella. Nemac je danas koristio potpuno belu kacigu bez oznaka sponzora.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Marussija ide na aukciju

Oprema tima sa bazom u Banburiju naćiće se na aukciji.

Marussija je posle VN Rusije i zvanično otišla pod stečaj uprkos naporima prinudne uprave da tim dovede na trku u Abu Dabiju. Tim i dalje nije našao kupca, pa je zato firma CA Global Partners koja se bavi aukcijama stavila opremu Marussije na svojoj listi i ona je zakazana za 16. i 17. decembar.

Na ovom spisku nalaze se oba bolida uključujući i model za 2015. godinu, prikolice, test labaritorija, garažni alati i rezervni delovi.

Comment

Working...
                                X