F1 2016

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Bottas: Nemamo šanse da stignemo Mercedes

Finac nije bio iznenađen Mercedesovom prednošću.

„Rekao bih da je razlika u Melburnu bila iznenađujuće mala, a sada je onakva kakva se očekuje. Ferrari verovatno ima još nešto u rukavu, a verujem da i mi možemo da se popravimo. Zaslužuju ovoliku prednost. Mi smo manji tim, ali želimo da pobedimo. Ipak, u ovom trenutku je to nemoguće. Moramo da nastavimo sa radom jer je tek početak sezone“, izjavio je Bottas.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Force India: Očekuje nas još puno posla

Tim je danas uspeo da sa bolidom izveze dosta krugova.

"Oba treninga za nas su bila rutina. Za sada stvari izgledaju dobro, uspeli smo da izvezemo puno krugova, što znači da smo skupili i dosta informacija. Teško je oceniki gde mi stojimo u odnosu na konkurenciju, ali uzimajući u obzir tempo, onda mislim da imamo da uradimo domaći zadatak. Mislim da puno toga trebamo da uradimo sa gumama." izjavio je Nico Hulkenberg.

"Mislim da je drugi trening bio jako produktivan, ali naša vremena nisu ona koja smo i očekivali. Ali, tek je početak vikenda i očekuje nas puno posla do kvalifikacija. Balans je dobar, pa ćemo pokušati da se nađemo u Q3." dodao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Magnussen kažnjen i startuje iz pitlejna

Danac će zbog prolaska na crveno svetlo morati da startuje iz pitlejna.

Kevin Magnussen se neće naći na gridu na startu VN Bahreina, već će to morati da učini iz boksa. Naime, Danac je tokom drugog treninga prošao na crveno svetlo, gde su ga zvaničnici FIA pozvali na vandredno merenje. Oni su posle treninga saslušali vozača ali na kraju vladajuće telo u Formuli 1 nije prihvatilo njegovo obrazloženje i odlučilo je da kazni mladog Danca.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Ferrari ima problem sa motorom, ne može da koristi punu snagu?

Ferrari je uspeo da preko zime smanji razliku za Mercdesom ali izgleda da novi agregat i nije baš najbolje pripremljen.

Kako navodi nemački list Auto Mortor und Sport, tim iz Maranela ima problema sa turbo punjačem. Naime, Ferrari ove poteškoće vuče još od testova u Barseloni, a prve naznake su se pojavile na trci u Australiji kada se kod Kimija Raikkonena pojavio požar, da bi po dolasku u Bahrein tim na oba bolida zamenio MGU-H komponentu.

Italijani su uspeli da poboljšaju svoju V6 pogonsku jedinicu, ali se kod novog dizajna javio problem sa turbinom, koja zbog lošeg rada ne može da proizvede dovoljno energije da bi se napajala MGU-H komponenta, što proizvodi manje snage koja se pre svega primećuje na pravcima. Tim je zbog toga ugradio određena softverska rešenja, ali se potpuno otklanjanje ovog problema očekuje sa nadogradnjama koje se spremaju za VN Španije u Barseloni.
          Ferrari je svoj trubo punjač ove godine razvijao u saradnji sa firmom Honeywell a ovaj deo je jedan od najkompleksnijih u pogonskoj jedinici.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Ferrariju pripao treći trening u Bahreinu

Vettel i Raikkonen su imali najbolja vremena na poslednjem treningu pred kvalifikacije.

Trening je počeo standardno, sa instalacionim krugovima i u početnih desetak minuta niko nije želeo da juri vremena.

Ricciardo je bio prvi koji je zabeležio krug i on je iznosio 1m34.726s. Iza njega je u tim trenucima na 1.7s zaostatka bio wehrlein u Manoru.

Kako je sve više ljudi izlazilo na stazu, tako su se i vremena i pozicije sve više menjalie. Tako su u jednom periodu oba vozača Force Indije držala najbolja vremena. Njihsu ipak nadmašili Mercedesi, koji su zabeležili identična vremena 1m33.150s, a od njih su nedugo nakon toga nadmašili prvo Bottas, a potom i Raikkonen.
            Neki vozači su polovinom sesije već počeli da prelaze na super-meke gume, ali poboljšanja u vremenima nije bilo.
            Najjači timovi su super-meku komponentu testirali tek u poslednjih desetak minuta. Mercedesi su ponovo bili prvi koji su zabeležili vremena, a Rosberg je sa krugom 1m32.104s bio pola desetinke brži od Hamiltona.
            Ipak, Raikkonen je potom odgovorio sa sjajnim krugom od 1m31.723s, dok je Vettel nakon dosta vremena provedenog u garaži uspeo da složi dobar krug i zabeleži najbolje vreme od 1m31.683s.
            Najbrži iza vozača Ferrarija i Mercedesa je bio Bottas dok je šesti bio Gorjean za Haas koji je bio u znatno boljoj formi nego juče. Kvyat je bio sedmi u Red Bullu ispred Gutierreza u drugom Haasu, Masse i timskog kolege Ricciarda.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hamilton na pol poziciji u Bahreinu

Hamilton je rekordom staze uspeo ponovo da pobedi timskog kolegu u borbi za pol poziciju.

Na stazu su odmah na samom početku Q1 požurila dva najbolja tima, Mercedes i Ferrari. Sva četiri vozača su bila na super mekim gumama. Oni su odmah postavili ubedljivo najbolja vremena nakon čega su se vratili u boks i započeli pripreme za Q2. Treba istaći da je Q1 čak 13 vozača završilo u okviru jedne sekunde. Iz dalje borbe u kvalifikacijama su redom eliminisani Nasr, Haryanto, Palmer, Magnussen, Perez, Ericsson i Wehrlein.

Slika na početku Q2 je bila identična onoj iz Q1. Ponovo su Mercedesi Ferrari odmah krenuli na stazu i prikazali ubedljiv tempo u odnosu na ostale. Hamilton je imao najbolje vreme od 1m30.039s a sledili su ga Vettel, Rosberg pa Raikkonen. Kvyat je bio prvi koji je ispao u Q2, a odmah za njim je eliminisan Button, koji je tako imao slabiji plasman od timskog kolege Vandoornea koji će sutra krenuti sa dvanaestog mesta, ispred Gutierreza. Deveto mesto je pripalo odličnom Grosjeanu, dok su devetu i desetu poziciju zauzeli vozači Toro Ross, a Verstappen i Sainz.
              Q3 je bio veoma uzbudljiv s obzirom da je Hamilton u prvom pokušaju napravio grešku i zabeležio četvrto vreme. Rosberg je u tim trenucima držao prvo mesto ispred dva Ferrarija koji nisu previše zaostajali. Hamilton je ipak u drugom pokušaju doveo stvari na svoje i zabeležio pol poziciju sa vremenom 1m29.493s, što je bilo manje od desetinke brže od Rosberga. Vettel je bio treći sa pola sekunde zaostatka, dok je Raikkonen bio četvrti. Ricciardu je pripalo peto mesto kojim je on, sudeći prema reakciji preko radija, bio veoma zadovoljan. Bottas i Massa su zauzeli šesto i sedmo mesto za Williams, dok Hulkenberg nije mogao bolje od osmog mesta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Button: Preupravljanje me je koštalo prolaza u Q3

Britanac je rekao da je imao velike probleme na kvalifikacijama.

„Nisam verovao da ćemo imati neki čudesan tempo pošto znamo da drugi timovi pojačavaju rad motora nakon petka. Ipak, očekivali smo da ćemo biti bliži prolazu u Q3. Da je balans bio dobar kao u Q1, mislim da bi smo imali šansu. Bolid je bio dobar tokom celog vikenda. Samo sam se malo mučio sa podupravljanjem, ali sam u svom ključnom krugu imao upravo suprotan problem, odnosno preupravljanje. Nisam siguran da li je do toga došlo zbog evolucije staze ili nečega drugog“, izjavio je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Mercedes: Ništa još nije gotovo

Hamilton i Rosberg su bili zadovoljni rezultatima, ali su svesni da prava borba predstoji tek sutra.

„Jako sam zadovoljan ovim krugom. Toko treninga i kvalifikacija nisam nikako mogao da sastavim jedan savršen krug, a ovaj je došao baš u pravo vreme. Bio sam i pod nešto većim pritiskom zbog greške koju sam napravio ranije. Nico je imao tempo tokom celog vikenda, ali sam na kraju uspeo da obavim posao kako treba. Neverovatno je da smo danas bili brži od bolida iz V10 ere i to samo pokazuje koliko je tehnologija napredovala. Sutra će biti važno da imamo dobar start pošto je put do krivine 1 znatno duži nego u Australiji. Pokušavali smo da popravimo naše startove, ali nije bilo dovoljno vremena. Ne znam koliki smo napredak napravili, ali nadam se da će biti bolje“, izjavio je Hamilton.

„Lewis je vozio odličan krug na kraju. Moj poslednji krug je bio odličan i bio sam siguran da sam na pol poziciji, ali to nije bio slučaj. Ali šta da se radi. Po nekad je tako… Ovo je jedna od onih staza gde pol pozicija nema veliki značaj. Svašta može da se dogodi na trci, strategije će možda biti različite i mogao bi da bude totalni haos. Svakako očekujem da ćemo imati svoje prilike“, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Vehrlein pohvalio Manor za ogroman napredak

Ovaj mladi vozač izrazio je oduševljenje kako mu je ekipa danas spremila bolid.

Wehrlein je na komforan način preskočio svog timskog kolegu, Haryanta. Na kraju je malo falilo da se nađe i u Q2.

On je pozdravio rad tima i za razliku od Melburna, kada je je bio na začelju, ovo je vidan napredak:
                    "Jako sam zadovoljan kvalifikacijama, tim je učinio nevjerovatan posao. To nije ni za pokušaj poređenja sa Melburnom. Tim je napravio fantastičan auto, i ovo je vidan korak naprijed", oduševljeno kaže Pascal.
                    "Normalno da ne forsiram maksimalno u kvalifikacijama, ali kad imam priliku, onda odvezem dobar krug. Jako sam zadovoljan današnjim rezultatom. Ipak, kada vidim da su nas od Q2 dijelile dvije desetinke, onda baš nisam miran. Kopka me kakav bi to tek bio rezultat, da smo prošli u Q2."

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Vettel: Poboljšanje od 5 stotinki nije dovoljno

Nemac je istakao da je Mercedesovo poboljšanje vremena od pola sekunde u drugom pokušaju bilo nemoguće ispratiti.

„Bio sam veoma zadovoljan svojim prvim krugom u Q3, ali je drugi faktički bio samo kopija. Osetio sam da ima poboljšanja, ali 5 stotinki nije dovoljno naspram 5 desetinki. Ipak, mislim da možemo biti veoma zadovoljni. Ja sam bio zadovoljan bolidom, koji je bio fantastičan tokom celih kvalifikacija. Bukvalno je u svim krivinama išao savršeno. Znamo da još uvek nismo u poziciji u kojoj bi smo želeli da budemo, ali bližimo se cilju korak po korak i znamo šta treba da radimo. Videćemo kako će biti sutra. Idealno bi bilo da ponovimo start iz Australije. Trka je duga i svašta može da se desi“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Ricciardo: Peto mesto je kao pol za nas

On je sumnjao u mogućnosti ekipe, pa mu je ovo peto mesto utoliko draže.

Ricciardo je bio tek deveti nakon treninga u petak. Postavljalo se pitanje da li imaju tempa za jedan kvalitetan brzi krug i prolaz u Q2.

Australijanac je u Q3 završio sa dovoljno prednosti ispred Williamsovog dvojca, da bi se mogao nazvati najboljim od "ostatka grida" kad izuzmemo Mercedes i Ferrari:
                        "Ja sam srećan za tim. Nismo očekivali peto mesto, pogotovo ne moj deo garaže, jer juče nisam bio nimalo impresivan. Danas smo krenuli sa idejom da se pokušamo ugurati u Q3. To uopšte nije bilo realno jutros za nas. Ispalo je obrnuto."
                        "Mislim da možemo pobediti Williams. Nisam očekivao da smo toliko bolji u performansama jednog kruga. Ipak tri desetinke nije malo."

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Sudije upozorile Hamiltona, zadržava pol poziciju

Britanac se našao pod istragom nakon što je u jednom trenutku po završetku kvalifikacija išao u rikverc u pit-lane-u.

Član 28.3 sportskih pravila jasno kaže da vozač ne sme da koristi motor da ide u rikverc u pit-laneu, već za takve situacije može da koristi samo pomoć mehaničara.

Sudije su pozvale Hamiltona i predstavnike Mercedesa na razgovor nakon čega mu je izrečena opomena.
                          Sudije su rekle da Hamiltonu nije bilo jasno rečene gde treba da parkira svoj bolid po povratku u pit-lane.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Verstappen očekuje trku punu izazova

Mladi vozač Toro Rossa nije uspeo da obezbedi plasman među prvih 8, ali je rekao da mu deseta pozicija na startu uliva nadu da može do dobrog rezultata.

„Deseto mesto nije loše. Uvek želite da budete blizu vrha, ali moramo biti realni pošto ova staza baš ne odgovara karakteristikama našeg bolida. Na kraju i nismo bili daleko od prolaza u Q3, tako da možemo da budemo zadovoljni. Do sada smo se više fokusirali na performanse guma u trkačkim uslovima pošto nismo doneli puno super-mekih guma. Jedva čekam trku, ali biće teško za sve nas“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Grosjean zadovoljan pozicijom u kvalifikacijama

Francuskom vozaču malo je falilo da se nađe u poslednjem delu kvalifikacija u Bahreinu.

"Mislim da je deveto mesto najbolje koje sam mogao da zauzmem. Mozda smo mogli da pokušamo da uđemo u Q3, ali nije bilo poenete. U jednom trenutku bio sam na toj poziciji i molio sam da me neko pretekne u plasmanu. Jasno je, što si bolje plasiran to je dobro, ali između 7. i 12. pozicije najbolje zbog taktike je da ste na 9. mestu. Na kraju navijao sam za Hulkenberga da zabeleži bolje vreme i da preuzme moje mesto kako bi ja pao na devetu poziciju." kazao je Romain Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Massa ohrabren performansama novog prednjeg krila

Brazilac je rekao da Williamsu treba još vremena da optimizuje performanse novog prednjeg krila, ali je rekao da je ohrabren onim što je video.

„Očekivali smo da ćemo biti malo bliže vrhu. Dan je bio težak. Isprobavali smo novo prednje krilo, imali smo probleme sa balansom i iskoristili smo vreme nakon trećeg treninga da odlučimo da li želimo da ga koristimo ili ne. Odličili smo da ga koristimo i popravili smo svoja vremena, što je ohrabrujuće. Ipak, treba nam još vremena da ga potpuno optimizujemo i izvučemo maksimalne performanse. Prilično sam zadovoljan pozicijom u kvalifikacijama. Čeka nas duga trka. Pred nama je jedan Red Bull, dok je drugi iza. Oba Toro Rossa su takođe iza nas, ali i neki drugi. Očekujem tešku trku, ali daćemo sve od sebe da osvojimo što je moguće više bodova“, izjavio je Massa.

Comment

Working...
                                X