CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Ta idila

Upravo sam napisao čaršav i obrisao Džaba krečim ako ti znaš da treba da uradim odmah, hitno i ekstera dobro ali da naplatim baš ono što si mi rekao da uradim i koliko da naplatim po tvom mišljenju.

Zamena pločica se zna koliko se naplaćuje. Utvrdjivanej zašto trokira nema normu, čim to shvatiš. znaćemo o čemu pričamo

Da se razumemo, ja najmanje tri puta dnevno kažem ne treba ništa na pitanje koliko treba da plate. Posao mog znanja od tri minuta često spašava ljude od maltretiranja , novčanog gubitka i sl. Smatram to svojom velikom greškom, navikavam ljude da ima džabe, ja gubim vreme, novac i živce a nemam na kraju ništa od toga. I dalje to radim ali se borim da mladji to ne rade.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Originally posted by legenda
      @Chubbs Kako ja da znam ko su bivsi kovaci,koji ustekaju kabal od pegle,a ko su pravi strucnjaci...da li je dovoljno sto sam otisao u ovlasceni servis i otvorio radni nalog
      Pa nije očigledno, kad bi radili kako treba ostali ne bi postojali. Materiaj je široka od zaštite potrošača do ustaljenog društva sa poslovnim običajima koji se ne menjaju dan za dan. Ovako kod nas ostaje preporuka i uzdanje u sreću.

https.autogas.rs

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

Džaba krečim ako ti znaš da treba da uradim odmah, hitno i ekstera dobro ali da naplatim baš ono što si mi rekao da uradim i koliko da naplatim po tvom mišljenju.
        ovo si ti reko a meni stavio u usta... stvarno vise nema smisla... zna se zasto moze da trokira . moze da bude 1 , 21 ali ne i 101 razlog.
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Pa sad, pročitaj još jednom šta si napisao, opširno sam objasnio pa izbrisao, nema smisla da se smaram više a ni vas, rekao sam šta sam imao a ovo je sažetak tog dugačkog odgovora.
          Ako ima 1 ili 21 uzrok, ne vidim svrhu da ti treba ponekad baterija alata ili skenera koji mogu dostići vrednost desetak hiljada evra za utvrdjivanej trokiranja. Ne bih opet da izgleda da ti stavljam reč u usta ali pretpostavljam da se to "zna" odnosi na kablove, svećice, bobine, dizne, map senzor, senzor radilice ili bregaste, ECU, lambda sondu, katalizator, loše ožičenje, loše popravke odranije itd... Očas posla...Nekad jeste a većinom nije.

https.autogas.rs

Comment

• gorky
            CBC Senator XXL
            • 08.06.2007
            • 860
            • Vojvodina,Kikinda

bas zanimljiva jedna tema,da ti se zeludac prevrne,narocito kad pocne uporedjivanje volova i doktora ,vo moze da pogresi da malo opase tudju livadu,da obrsti nesto,sto kosta 500-1000 eura,doktor kad pogresi recimo umre moj tata,nista strasno jel,volu ce kuca "na dobos"ako treba da se plati livada,a doktor ce dobiti zasluzenu penziju,koju ce jadan da provodi vecim delom u sutomoru u svojoj kuci jer je budva bila prilicno skupa. da se razumemo ne zelim da blatim doktore i struku,ja naprotiv cenim svaku struku i svakog strucnjaka,oni koji pljuju neku struku kompletnu,zato sto mu je neko naplatio nesto 10 eura a nije resio slucaj,ti ne cene ni svoju struku ni sebe.jos jednu stvar cu reci,pre par meseci pred skolsko polugodiste pitaju mene ucenici koje ce ocenue dobiti za polugodiste,ja sam bio nesto raspolozen i pokupim ih sve u kancelariju i kazem im:"pokazacu vam jedan deo ,ko kaze na kom delu vozila se nalazi dobice 5 zauvek od mene",ja izvadim iz fioke spiralu za kontracepciju,oni gledaju pakovanje,prevrcu ga,na njemu cak stoji i nacin ugradnje za ginekologe,kao na karikama kad ima slika gde se koja stavlja,i na kraju se javi njihov profesor iz skole,kad su oni odustali i kaze da je 99% siguran da je to deo alternatora.da li je potreban komentar? ko ih uci,oni su zlatni,ali tesko dijagnostici koju vam oni odrade...

Comment

• Valent Vudriga
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 2778
              • USA

Zverko, nisi trebao brisati tvoje postove. I tvoje misljenje se treba cuti, bez obzira tko se slagao, a tko ne. Dijalog je neophodan.
              Vidim da si ogorcen svojom situacijom. Tek toliko da znas, nisi jedini. Ovdje kod mene postoji puno ljudi iz istocnog bloka koji rade manualne poslove zbog neznanja jezika. Mnogi amerikanci rade po dva posla samo da bi zadrzali kucu i platili ratu banci. 40 miliona amerikanaca je bez zdravstvenog osiguranja. Kad sam ja poceo, radio sam duplu smjenu tri godine.
              Kapitalizam i tzv. slobodno trziste izgledaju vrlo dobro na daljinu i dobri su kad rade za tebe, no znaju se okrenuti i protiv tebe. Ovdje ucitelji u javnoj skoli pocimaju s $25.000 godisnje sto nije dovoljno za samostalan zivot. Da nije kreditne industrije svi bi vozili bicikle kao kinezi. Nije ovdje losije nego kod vas, no postoji veliki dio populacije koji ne stoji nista bolje, mahom su podstanari koji zive od place do place.
              Slobodno trziste cesto znaci i slobodu promasaja. Meksicka poslovica kaze da ono sto se ne moze promijeniti mora biti istrpljeno. Ovdje se mnogi skolovani ljudi prekvalificiraju nekoliko godina nakon zavrsenog studija. Zenin brat je zavrsio za ucitelja, nije nasao stalni posao i vratio se nazad u skolu za medicinsku sestru. Radio je 4 godine i potom presao u prodaju farmaceutskih proizvoda.
              Ako tvoja struka nije u potrazi, ili moras mijenjati struku, ili moras istrpiti dok se ne pojavi potraznja.

Nazad na servis auta i cijene. Ocevidno je da ovdje govorimo o dvije suprotstavljajuce interesne sfere. Moje zapocimanje ove problematike je uzburkalo vode. Shvaceno je na vrlo pogresan nacin od vecine kao pokusaj da se vas, i tako optereceni budzet, optereti jos vise. Vi ste toliko ukopani u definicju dijagnostike kao uslugu koja se placa i ne donosi zeljene rezultate i slijepo odbijate koncept koji ja predlazem. Koncept jasno predlaze vecu cijenu za adekvatnu uslugu.
              Bez financijskog motiva, malo tko ce se truditi da ulozi u znanje i opremu. Nista se nece desiti preko noci.
              Za sada jos nitko ne odgovara na pitanje zasto kod vas ne postoji utjecaj odnosa ponude i potraznje na dijagnosticku uslugu.
              Serviseri bi se trebali jagmiti za tim s obzirom na silnu potraznju.
              Cijela ova vjezba ima za zadatak da probudi i musterije i servisere s ciljem da se moraju naci negdje na sredini. Veca cijena za bolji servis. Veca cijena ne znaci uvijek i vise novaca, ili nebi trebalo znaciti. Ima ona poznata. Netko racuna satnicu 20 e i potrosi 4 sata, netko racuna satnicu 40 e i potrosi sat i pol za isti posao, tko je jeftiniji.

Comment

• ciklon
                CBC Senator XXL
                • 11.08.2008
                • 362
                • Beograd

Gorki,
                lekar umesto u kuću u Sutomoru ode na robiju. Za neadekvatan rad na autu još niko nije otišao na robiju.

Mali off. Šta će tebi spirala u kancelariji?
                ponika marke ROG :-)

Comment

• gorky
                  CBC Senator XXL
                  • 08.06.2007
                  • 860
                  • Vojvodina,Kikinda

ciklon,nije otisao na robiju,uostalom bilo je toliko emisija o tome pa si mogao da vidis koliko ih je i kada otislo na robiju. Inace u kikindi je poznata prica o mehanicaru koji je odlezao zato sto je prijatelju na njegovo insistiranje zavario cev kocnica da bi ovaj negde mogao da ode,pod uslovom da se ovaj vrati cim to obavi da mu stavi novu cev,posle nedelju dana se desio udes sa nekoliko smrtnih ishoda,kada su svi poceli da se "peru",mehanicar je dobio mislim 5 god,nisam siguran.
                  a otkud mi spirala,pa kod nas nema da se kupi u apotekama,pa se uglavnom donosi iz bosne i madjarske,ja sam jednom bio zamoljen da donesem jer sam bio na putu,pa doneo 2 reko od viska ne boli sto sta,inace i ta druga iz radionice je namontirana i uspesno sljaka

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Originally posted by Dora
                    Zamena pločica se zna koliko se naplaćuje. Utvrdjivanje zašto trokira nema normu ...
                    Ako dozvolite, glas mušterije, svi ste u pravu u svemu, pa i u onom, što na izgled nije tako. Onaj primer sa el. provodnikom, je suviše pojednostavljen, ali se može postaviti pitanje, zašto jednom serviseru treba 4 časa za dijagnosticiranje, a stratosu 5 minuta? Prvi će zameni ceo snop vrednosti 100 eura, a drugi će srediti samo jednu žicu, uz neznatan utrošak vremena i materijala.

Nemam novaca na bacanje, iako sam tome sklon, uvek tražim najbolje, ali unapred želim da znam, koliko to košta. Zato sam iz mnoštva mišljenja i konstatacija izdvojio Dorine i da dodam, što je u jednom postu naveo o garanciji i kvalitetu rada, da izvrši opravku, da mušterija bude zadovoljna.

Slažem se, da utvrđivanje zašto trokira nema normu, ali želim da znam cenu dijagnostike. Da trokira, znam i sam, ali da li je tome uzrok el. paljenje, nešto u vezi sa gorivom i raspršivačima, opšte stanje motora, ili nešto u podešavanjima. Da li to znači, da dijagnostika ne može da ukaže u određenom vremenu na bit problema? Ne mislim na banalne uzroke, kao zaprljan karburator, ili filter goriva. Ili loše gorivo, zbog prisustva vode, ali verujem da i na to ukazuje.

Tek nakon toga, dolazimo do cene servisa. Nikad se ne cenjkam, ali želim okvirno da znam, kolika je cena. Do sada nisam imao razloga za to, ali dozvolite, da imam pravo i na drugo mišljenje, upravo zbog onog, što ste navodili, da ima majstora i Majstora.

Sigurno je, da kvalitet dijagnostičkih uređaja mnogo utiče na vreme i tačnost pregleda, ali i do doktora. Kao što je neko rekao, već sada motore ne popravljaju mehaničari.

Comment

• Boki Ar
                      CBC Senator XXL
                      • 11.11.2004
                      • 2827
                      • Aranđelovac
                      • Vektra

Ima već par godina kako ni zamenu pločica na pojedinim modelima nije moguće izvesti bez posebnih procedura i upotrebe dijag. skenera, samo informativno da se ne udaljim od teme.

Za sve koji se sada uključuju, predlažem da pročitaju od početka ima puno toga kvalitetnog. Cilj teme nije da se bilo ko omalovaži, naprotiv.

Rećiću i da sam glasao "DA" zato što sam mnogo puta bio u situaciji gde sam rekao da bih dao odmah 100 maraka/€ samo da mi neko kaže sa sigurnošću - TO je problem. Ovo je problem u svakom poslu, pravilna dijagnoza, posle je lako. Ne mora biti u pitanju trokiranje motora, isto je sa škripom iz trapova, na primer, zar ne?

Isto je i sa bilo kojim drugim uredjajem, PC, TV, DVD, pegla, bojler , o zdravlju čoveka da ne pominjem, mada sam zanatlija i trudim se svaki dan da saznam nešto novo i opravdam stavove ljudi iz struke ne bih se usudio da pravim poredjenja sa doktorima medicine, ni slučajno. To ostavimo za stručne (medicinske) forume.

Comment

• Valent Vudriga
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 2778
                        • USA

tPrije svega, da podrzim Bokija u stavu o usporedbama. Nisu uvijek najsretnije. Dodirna tocka je njihovog dijagnostickog procesa i procesa u auto servisu je da se radi o procesu koji moze i mora trajati. Nekad vise, nekad manje. Pocetna tocka je uvijek put u neizvjesno i ne zna se gdje ce se zavrsiti. Stupanj teskoce u njihovom poslu i vrijednost njihovog posla ne treba pominjati u ovom kontekstu. U sadasnjim uvjetima se naplacuju ispod stola, moraju. Kad im se odobri privatna praksa i budu mogli raditi po principu ponude i potraznje bit ce drugacije.
                        Ako dozvolite, glas mušterije, svi ste u pravu u svemu, pa i u onom, što na izgled nije tako. Onaj primer sa el. provodnikom, je suviše pojednostavljen, ali se može postaviti pitanje, zašto jednom serviseru treba 4 časa za dijagnosticiranje, a stratosu 5 minuta? Prvi će zameni ceo snop vrednosti 100 eura, a drugi će srediti samo jednu žicu, uz neznatan utrošak vremena i materijala.
                        Moguce je da jedan problem zahtijeva 4 sata, a moguce je da onaj koji radi analizu problema nije dovoljno strucan, dovoljno opremljen ili nije dobre volje tog dana. Servis je taj koji treba naci nacin da adekvatno komunicira situaciju i musteriji ponudi neke garancije po pitanju kako i zasto se nesto radi, te koliko bi moglo kostati. Musterija pak mora pronaci takav servis i podrzavati ga placajuci vecu cijenu. Kad kavalitet usluge postane vazniji od cijene, doci ce do promjene.

Nemam novaca na bacanje, iako sam tome sklon, uvek tražim najbolje, ali unapred želim da znam, koliko to košta. Zato sam iz mnoštva mišljenja i konstatacija izdvojio Dorine i da dodam, što je u jednom postu naveo o garanciji i kvalitetu rada, da izvrši opravku, da mušterija bude zadovoljna.
                        Ta rijec unapred je kamen spoticanja. Koliko unapred je, tehnicki gledano, moguce ici i kolike investicije u alate, znanje i tehnicke informacije su potrebne za takve kapacitete. Kako objasniti potrosacu usluge da sat takve usluge ne moze kostati isto koliko i sat onoga sto se nudi sada. Percepcija realnosti i sama realnos su u velikom raskoraku. Garancija za izvrsenu uslugu treba biti standard svake industrije.

Comment

• Valent Vudriga
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2005
                          • 2778
                          • USA

Slažem se, da utvrđivanje zašto trokira nema normu, ali želim da znam cenu dijagnostike. Da trokira, znam i sam, ali da li je tome uzrok el. paljenje, nešto u vezi sa gorivom i raspršivačima, opšte stanje motora, ili nešto u podešavanjima. Da li to znači, da dijagnostika ne može da ukaže u određenom vremenu na bit problema? Ne mislim na banalne uzroke, kao zaprljan karburator, ili filter goriva. Ili loše gorivo, zbog prisustva vode, ali verujem da i na to ukazuje.
                          Svaki posao se moze normirati. Jedan od nacina da se to uradi je kalkulirani prosjek. Americki restorani imaju ponudu zvanu "pojedi koliko mozes" za istu cijenu, za $6 mozes jesti dok ne puknes. Sest dolara je proracunska prosjecna, cijena pri kojoj restoran jos uvijek ostvaruje profit. U auto servisnoj industriji to nije jednostavno zato jer se i servisna usluga od 10 min mora naplatiti kao usluga od jednog sata. To sto servis mora i uslugu od 3 sata naplatiti istim arsinom se ne racuna. Tko je citao od pocetka moze vidjeti reakcije na pausalnu cijenu. Ona je dobra samo dok radi u korist vlasnika auta. Jedan od najvecih problema kod vas su dosadasnja negativna iskustva i nedostatak potrosaca da uspostave neke norme na relaciji potroseno dobiveno. Pojam vrijednosti je devaluiran do krajnje mjere. Odnos servisa i musterije se pretvorio u igru macke i misa ne znajuci tko igra koju ulogu.
                          Tek nakon toga, dolazimo do cene servisa. Nikad se ne cenjkam, ali želim okvirno da znam, kolika je cena. Do sada nisam imao razloga za to, ali dozvolite, da imam pravo i na drugo mišljenje, upravo zbog onog, što ste navodili, da ima majstora i Majstora.
                          Vlasnik auta mora servisu odobriti vrijeme i cijenu za analizu i dijagnozu problema, servis se mora potruditi da ne prekoracuje realisticne vremenske okvire. Moj nastup ne odobrava kvazimajstore po bilo kojoj cijeni. Kako to izvesti u praksi je drugo pitanje. Poruka ove teme ide i servisima i potrosacima njihove usluge. Potrosaci, kao ti moraju aktivno traziti dobar servis. Ponekad to bude put suza, no sto da se radi. Dali se netko vraca u restoran s losom hranom?
                          Sigurno je, da kvalitet dijagnostičkih uređaja mnogo utiče na vreme i tačnost pregleda, ali i do doktora. Kao što je neko rekao, već sada motore ne popravljaju mehaničari.
                          Kvantitativno i kvalitativno uspjesna dijagnostika zahtijeva daleko vise od onoga sto se ima kod vas. Mali servisi rade na svemu i svacemu, tesko im je opravdati ulaganje u specijaliziranu opremu, raznolikost modela na kojima rade je ubitacna itd. itd. Nemaju privilegij specijalizacije i jos kojesta toga. Onaj tko nije probao nece nikad znati.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Verovatno ne spada u ovu temu, ali oslikava našu situaciju i mentalitet. Povod je post o zameni ulja u hyundai-u i danas zakazani redovni servis na mom chevrolet aveo 1.2 S.

U prvom slučaju novi vlasnik polovnog vozila hyundai lantra `97. god. želi samo zamenu motornog ulja, koju može obaviti u svakom servisu, a u slučaju da ima i prodavnicu ulja, platit će samo cenu ulja - besplatna zamena.

U drugom slučaju, obavit ću 2. servis prema rasporedu servisiranja u garantnom roku vozila u ovlašćenom servisu i platit ću nešto više nego pre godinu dana, zbog promene cena, odnosno kursnih razlika. Prošle godine platio sam:
                            - 4 l Mobil super ST 10W40 ......... 2.596 dinara
                            - 2 l Mobilube 1SHC 75W90 ......... 2.454 "
                            - Filter ulja ........................... 406 "

Usluga 2.5x1.471..................... 3.677 dinara

Na izgled, nekome je cena usluge neprimerena, ali u njoj su ustvari, izvršeni radovi, koji nisu u specifikaciji, a mogu se svrstati u dijagnostički servis: provera trapa, kočnica i svetlosne signalizacije, a sigurno i provera stanja i zategnutosti pogonskih kaiševa.

Spomenuo sam situaciju, misleći na finasijsku, a u vezi mentaliteta, da većina gleda, da prođe što jeftinije, iako im se to kasnije vrati kao bumerang. I, često preterujemo u svemu. Kvalitetni servisi, koji se po svemu mogu meriti sa onima u U.S. koje sam imao prilike da vidim u Millwaukee, istina pre 20 godina, postoje i kod nas. I unatoč realnim cenama, uvek su puni i mora se zakazivati servis. Siguran sam, da i Dora ima pune ruke posla, a oni problemi, koje je naveo u vezi cena i naplate pruženih usluga, su takođe stvar našeg mentaliteta. Mislim na pomaganje sirotinje, koja često to i nije.

Da li uopšte postoji problem cene dijagnostičkog servisa i u čemu se sastoji? Da li je ulaganje u savremeniju, kvalitetniju tehniku isplativo u razumnom periodu i koji period bi to bio? Za onog, koji bi želio, da se obogati preko noći, to ni u U.S. ili Japanu nije moguće. I na kraju, kolika je uloga ljudskog faktora u svemu tome? Kvalitet, osposobljavanje, predispozicija za poziv i psihofizičke osobine čoveka?

Pošto će Dora da kaže, da sam zabrazdio i da mi je brazda krivudava, kao Drina, od mene toliko.

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

@Franjo Ako mozes ovo da priustis svaki put,to je onda extra...ne vidim razlog ovolike cene...ulje mobilovo super s mozes da nadjes za 2000din...menjacko ulje isto mobilovo za 1600din...cena filtera je ok...2.5 radna casa je mnogo...ako ti auto nije u garanciji,mislim da je ovo bacanje novca...svetlosna signalizacija moze za dz da se prekontrolise i usteluje u amss-u...kontrola trapa(dizalica i pajser)...da auto ima neki problem,pale se lampice,trza,cima gasi se,onda ok...ovako stvarno ne razumem

Comment

• Valent Vudriga
                                CBC Senator XXL
                                • 02.04.2005
                                • 2778
                                • USA

Da li uopšte postoji problem cene dijagnostičkog servisa i u čemu se sastoji?
                                Cijela tema, od samog pocetka, je posvecena ovom pitanju. Toplo preporucujem.
                                Da li je ulaganje u savremeniju, kvalitetniju tehniku isplativo u razumnom periodu i koji period bi to bio?
                                Vrlo dobro pitanje. Pitanje koje muci svakog servisera. Sve zavisi od ucestalosti upotrebe i cijene usluga. Za jedan aparat od $5000 koji se koristi samo jednom tjedno po cijeni od $20, potrebno je 5 godina. Postoje i drugaciji proracuni.
                                Za onog, koji bi želio, da se obogati preko noći, to ni u U.S. ili Japanu nije moguće.
                                Ne vjerujem da netko ocekuje bogatstvo u dijagnostici. Sasvim obratno, svi izbjegavaju zato jer je jednostavnije i profitabilnije raditi mehaniku. Od mnogih servisera se da cuti kako musterije pridaju vrijednost fizickom radu i zamjeni dijelova, dok omalovazavaju dijagnostiku.
                                I na kraju, kolika je uloga ljudskog faktora u svemu tome? Kvalitet, osposobljavanje, predispozicija za poziv i psihofizičke osobine čoveka?
                                Svakako da taj posao nije za svakoga. Mora se imati predispozicije, visi nivo znanja iz vise podrucja, fokus i zelju za rjesavanjem zagonetki. Potrosaci autoservisne usluge trebaju imati jednu rijec na umu............motivacija.

Comment

Working...
                                X