pomoc u odabiru fotoaparata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vladaa
    CBC Član
    • 07.08.2009
    • 65
    • nis

Re: pomoc u odabiru fotoaparata

Iz mog iskustva kupi aparat sa vecim optickim zumom. Digitalni zum bas nicemu ne sluzi ( bar sam ja steko takav utisak, za 5 godina samo sam mogao da uvecavam vec uslikanu sliku ili sam tezak tenkre ) Sto se tice baterija o cemu je overspeed pisao mislim da sada na novim aparatima to i nije toliko bitno. Moja devojka je kupila samsung sa 3 mpx pre 4 godine i baterije ( pune do kraja ) ispucaju 40-ak slika i to bez blica. Posle je kupila isto samsung sa 7 mpx i baterije pucaju skoro celu memorijsku karticu! A najnoviji aparat koji je kupila njena sestra ( soni, oko 14000 placen ) napuni 2 gb memorijsku, sa snimcima, slikanje sa blicem itd i baterije jos traju Ali moras da kupis kvalitetan punjac, kinezi od 800 din urnisu bilo koju bateriju na 3 punjenja
    SKR je SKR za SKR

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

@ franjo: digitalni zum pocinje "da radi" kad opticki dostigne svoj maksimum po pitanju mehanike objektiva, i ne radi nista drugo nego ovo sto napisa posle tebe vladaa - uvecava odnosno "razvlaci" ekspoziciju zumiranu optickim zoom-om (nije Mazda ). Prakticno, digitalni zum se samo fokusira na centralni deo ekspozicije i uvelicava isti, i pritom interpolacijom (dodavanjem piksela koji realno, na slikanom predelu ili predmetu ne postoje), vestacki povecava rezoluciju slike. U sustini, digitalni zum "vara" ljudsko oko elektronskim putem "popunjavajuci" sliku dodatnim pikselima. Dakle radi se o elektronskom, ne o realnom, optickom povecanju rezolucije ekspozicije. Razliku medjutim moze da primeti i malo dete, tako da ako je kvalitet slike imperativ onda digitalni zum ne treba nikad koristiti. Zato ga profesionalni aparati uglavnom i nemaju.

@ vladaa: mozda su se kvalitet baterija/punjaca poboljsali od onog mog iskustva, ali ja opet realno ne vidim nikakvu poentu kupovine digitalca sa AA/AAA baterijama. Neki "krsteni" punjac i par (ili dva para) baterija kostaju od 1500 dinara (minimum) pa do par puta toliko (jaci brendovi sa baterijama od preko 3000 mAh). Ne zaboravi da tim baterijama takodje opada efektivni kapacitet brze nego ovim "klasicnim" koje dolaze sa aparatom (zbog daleko frekventnijih ciklusa punjenja) i u dogledno vreme se moraju menjati. A i izgubiti u medjuvremenu I opet tu je stalno potreba da je punjac uvek pri ruci, "backup" baterije da se uvek pune i da su spremne... I sve to na kraju kosta koliko i recimo neki digitalac identicnih performansi sa "standardnom" (dakle fabrickom, ne AA/AAA baterijom). I zato kazem, ne vidim poentu u tome.

Ja recimo u mom Sony-ju imam Li-ion bateriju (NP-BG1) koja bez problema izdrzi 360 snimaka (provereno u praksi, od kojih recimo 2/3 sa blicom) a moze i da snima do 180 minuta video zapis u rezoluciji 640x480 sa 30 frejmova u sekundi i naravno audio zapisom. Time ne samo da mogu da ispucam jednom karticu od 2 Gb, nego mi jos ostane i "kusur". Istina, treba joj skoro 5 casova da se napuni, ali kad se napuni onda mozes slobodno na godisnji odmor bez punjaca. Prosle godine sam punjac nosio na odmor i nisam ga ni upotrebio. Ove godine je ostao kuci.
      http://www.bmw.tv

Comment

• nijebitno
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2006
        • 629
        • Modrica

Ja cu morati da izlozim suprotno misljenje uvazenom clanu Overspeedu

Dakle uglavnom sam za opciju aparata sa klasicnim AA. Moja iskustva su da litijske baterije u aparatima drze oko 100 snimaka, nesto manje nego regularno napunjene dvije AA batrije od 2000mAh. Treba uzeti u obzir da im kapacitet s vremenom opada i mogu da se ostete a zamjena je obicno jako skupa. Tu je i marfi, koji kaze da se one isprazne kada su najpotrebnije dok je AA u slucaju nuzde moguce uzeti na svakom cosku.

Od pomenutih bih preporucio A480. Koristim A470, vjerujem da analogija postoji, i dobija se mnogo za malo para. Istina to vazi i u fizickom smislu, posto je pravi nezgrapni debeljko. Kvalitet slika za te pare je odlican a ono sto me posebno odusevljava je brzina aparata.

PS: Odlican sajt za odabir digitalca
        Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology
        Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Nemam vremena u ovom za i protiv. Odoh u potragu za zimskim gumama 185x60R14! Jučer samo 65-ice. Uglavnom svi smo u pravu! I ono što sam propustio, u ovakvim stvarima, kćerka uvek bira, osim ako sam ograničen "vremenom" za izabrani model.

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

zaboravi ne sve sto si gledao do sada i kupi mu bilo koji IXUS tj onaj koji nadjes za pare koji si bio nameran da potrosis. e sad, zasto... stvar je vrlo prosta. IXUS je aparat koji mozes uvek i stalno imati sa sobom a to je danas IN. Drugo svi su metalnog kucista tako da ako ti ispadne iz ruke mozes slobodno da se sagnes i podignes ga a bez da ga sutnes i nastavis dalje sto je dobro kad su plastikaneri u pitanju jer ne moras da se saginjes, samo nastavis dalje. Sony treba da pravi televizore, HP spampace a fotoaparate zna se ko pravi. Ono sto je najbitnije a vec sam napisao, 100% sam siguran da ako kupis neki od ona prva tri koja si naveo tj neki iz te klase, rados ce trajati vrlo kratko tj dok igracka bude zanmljiva. posle ce postati :"spor", "tezak mi je", "gledaj kako je ruzan moj ortak ima onaj mali" i td. dakle, IXUS 80IS ili 90IS ili bilo koji koji nadjes za tih 150e a nacices. E sad ako si vec namerio da das tih 10k i ni dinar vise onda A480 (115e) moj predlog iz A serije je A2000 (170e) i naravno IXUS 95IS je od 160 do 180e kako gde. POtrudi se da kupis onaj za koji ce ti najzalije biti sto si bacio pare a to ce upravo biti zbog toga koliko ce da mu drzi paznju tj koliko ce da slika .
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• JAPANX
              CBC Senator XXL
              • 10.08.2006
              • 2159
              • Beograd

mnogo biranja i trazenja, odlucio sam se za sony jos "onomad" i bila je odlicna kupovina.. ali sony nije vise kao sto je bio i da ponovo biram, birao bih cannon a razlozi su ovi:

-bolje slike u mraku
              -dostupniji gadgeti
              -jeftinija memorija
              -bolji ccd senzori(realnije boje)

iako imam "idiot" vise klase placen 25000 sa bronze chipom(sony) i svidja mi se sto infolithium drzi po nedelju dana, ipak moj glas ide cannonu jer je u svemu ipak najbitnije imati dobru kvalitetnu sliku

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Obrni okreni idiot je kompromis. mali chip ima svoje nedostatke i tako ce uvek biti. ali kad smo vec u startu u buli ajde da bar dobijemo sto realnije boje. trenutno sto se cipova tice i potom i procesora za obradu slike Canon i Fuji predjace tj mrtva trka. Mozda je cak Fuji za nijansu jaci ali Canon to pegla boljom optikom i vecom brzinom. Velicina fajla uopste nije bitna. Korisniku kao sto je decak od 12god je kvalitetnih 5mpix sasvim dovoljno za ono sto on ocekuje od slike. Ono sto je najvaznije je upravo to sto sam u predhodnom postu napisao a to je od cega je aparat napravljen. zaobidjite plastikance, bacanje para...

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

@ nijebitno: nisi naveo o kom se aparatu radi, ali ta li-ion baterija ili je vec u funkciji par godina pa joj je sasvim ocekivano "zivotni vek" vec drasticno skracen ili nesto nije u redu sa njom. Tih 100 slika nije ni pola od onoga sto svaki normalan proizvodjac danas garantuje za novu bateriju u isporucenom aparatu. Jos jedna mogucnost je da je u pitanju neki kinez ili slicno...

Evo na primer ovo je navod za Sony-jev navedeni aparat:

The Sony W70 is powered by a proprietary lithium-ion rechargeable battery pack (NP-BG1). The included battery charger plugs directly into a wall socket. Full charge time is about 330 minutes and "practical" charging time is 270 minutes. The W70 can take 360 shots on a single charge, or 180 minutes of constant video recording in VGA resolution (640 by 480, 30 fps, audio).
                  - i onda ovo je zakljucak sa testa sa sajta http://www.digitalcamerareview.com:

Battery life was very good. I took 100-150 shots under normal use while I gathered sample images. Then, in an attempt to discharge the batteries, I hit the 300 image mark with the flash shooting each time. After the 300th image, I gave my finger a break. The camera still had plenty of juice to keep going. Sony's claim is 390 images, so I think under normal use, you will probably get between 300 and 390 shots.
                  - dakle covek se mucio da isprazni bateriju i odustao je posle 300 sa zakljuckom da je zaista moguce dobiti izmedju 300 i 390 slika. Ja sam uspeo da snimim 360 sa jednim punjenjem, iskreno 390 nisam (nisam ni pokusavao, aparat koristim normalno, ne testiram ga), ali je verovatno i to moguce uz neko kalkulisanje i vise dnevnih slika (odsustvo blica). U svakom slucaju to je neki standard sa danasnjim li-ion baterijama, tako da tih 100 slika koje ti napravis sa aparatom na jednom punjenju govore ili da je baterija vise godina u upotrebi ili da je u pitanju neki "renomirani" proizvodjac sa dalekog istoka u pitanju.

Inace se ne slazem sa konstatacijom da bi samo Canon trebalo da pravi digitalce, Sony samo televizore, HP samo stampace... Nista ne fali ni Canon-ovim stampacima (imao ih na poslu, nikad zakazali), nista ne fali ni HP-ovim laptopovima (u zadnje vreme daleko ispred na primer favorizovanog Dell-a), nista ne fali ni Sonyjevim laptopovima a ni digitalnim foto-aparatima. Meni je na primer posle Konica-Minolte i Olympusa ovaj sadasnji Sony sa Carl Zeiss optikom pravo otkrovenje, i bas sam poredio slike sa prijateljem koji ima Ixus 70 i razlike su bukvalno minijaturne, i to primetne samo na prijateljevom 23-inčnom monitoru Znaci za prosecnog korisnika, ili u stampanoj verziji, sasvim ujednacen kvalitet slika. A posto se aparat ovde kupuje za 12-ogodisnjaka a ne profesionanog fotografa, i te toli(c)ke razlike gube na znacaju. Isto kao sto rekoh ranije u vezi memorijskih kartica, razlike postoje ali su po pitanju performansi prakticno neprimetne za svakodnevnu upotrebu u ovoj klasi aparata. Dakle, ne vidim puno smisla u ogranicavanju te vrste, sta ko sme i treba da pravi, a sta ne. Zdrava konkurencija moze da donese samo dobro krajnjim korisnicima i to treba imati na umu.

Sto se konkretno modela DSC-W180 tice, ja sam ga preporucio kao (po meni) najbolji za raspolozivi budzet u ovom konkretnom slucaju kao model sa standardnom li-ion baterijom. Uzevsi u obzir punjac i punjive baterije, cena je ista kao sa ona tri pomenuta ali mislim da je kvalitetom ispred njih, i ne zahteva stalnu "dodatnu" opremu u smislu punjaca i rezervnih punjivih AA baterija koje se moraju nosati zajedno sa aparatom. Sa druge strane mislim da cemo coveku pomoci samo ako se drzimo okvira teme (okvirnog budzeta), a ne time sto cemo poceti da navodimo kao opcije modele koji kostaju 170, 180 ili 300 evra. A nije da ih nema...

Comment

• nijebitno
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2006
                    • 629
                    • Modrica

@Overspeed
                    Zaista bili su u pitanju relativno stari aparati, neki olimpysi. Koliko vidim stanje po pitanju Li-ion baterija se znacajno popravilo. Ali pa ipak baterije o kojima ovdje govorimo, konkretno tvoja SONY NP-BG1, su obicno 3.6V i oko 1000mAh. Znaci priblizan ekvivalent su dvije AA 1.2V od 1500mAh, sto je danas prakticno minimalan kapacitet punjivih AA baterija. Ima tu nesto i do aparata u kome je baterija, za tvoj model konkretno kazu da ima bas dobar battery life.
                    http://www.steves-digicams.com/camera-r ... iew-5.html
                    Sony kaze "180 Min and 360 Shots (Measured by CIPA Standard)"

Za konkretni DSC-W180 Sony kaze "290 shots, 145min (CIPA standard with LCD screen on)" sto u skracenoj verziji znaci svaka druga fotografija sa blicem i zumiranjem do kraja i nazad. http://www.cipa.jp/english/hyoujunka...f/DC-002_e.pdf
                    Po mojoj gruboj procjeni to je oko 180-200 slika na festi u studentskom domu tj. oko 100-120 poslije 2-3 godine sto taman tu negdje na mojoj psiholoskoj granici.
                    Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• JAPANX
                      CBC Senator XXL
                      • 10.08.2006
                      • 2159
                      • Beograd

realno slikanje i na papiru su suprotne stvari.. kada nekoga slikas sa aparatom onda on zeli da vidi sliku pa pregleda jos par komada pa obrise koju itd itd

sony ima extra bateriju, to stoji..

Comment

• MirkoDamnjanovic
                        CBC Senator
                        • 26.09.2008
                        • 291
                        • Srbija
                        • Cetvorotockas

Ljudi nemojte bacati pare i kupite CANON

Sve ostalo je bacanje para.

Batalite megapixele i razne opcije, to su mrtva slova na papiru koja kada se uporede slike nemaju veze sa mozgom.

Odvojite para koliko mozete i kupite CANON. FUJI je super al za preko 400 evra.

Comment

• deki-ascona
                          Bio nam je drug! RIP
                          • 10.04.2007
                          • 2118
                          • NI , Trosharina

Zverko, lakse je naci original sedista sa celim tapacirom za asconu nego IXUS, pola prodavaca nije ni culo za njega, druga polovina moze da naruci iza nove godine, a ~ duplo su skuplji od predvidjenog budzeta.

Mali se unervozio, zuri mu se, misli da ja odugovlacim da mu na kraju i ne kupim. Ako ubedi babu da ispise 6 cekova, rek'o sam mu da pazari Nikon L19 coolpix, iz 4 razloga : 1. nije skup, 2.ima 40mb int.mem. 3. jedino je on sa spiska made in Japan (sa 24mes.garancije) i najvaznije - BABA PLACA a ne ja !!!

Ovi Japanci, otkad ih je nadleteo enola gey izgleda da prave dobre fotoaparate

edit : kupljen je neki sto ima "panorama assist"

* Nikon digitalni fotoaparat Coolpix S 220 SET Black + Lowerpro Ridge 20
                          * Optički senzor: CCD 1/2.33"
                          * Ukupno piksela: 10.7 miliona
                          * Efektivno piksela: 10 miliona
                          * Rezolucija:
                          * 3648 x 2736(10M)
                          * 2592 x 1944(5M)
                          * 2048 x 1536(3M)
                          * 1024 x 768(PC)
                          * 640 x 480(TV)
                          * 3584 x 2016 (16:9)
                          * Dijagonala LCD monitora: 2.5"
                          * Tip monitora: TFT LCD, 150.000 tačaka
                          * ISO Osetljivost: Auto (ISO 80-2000)
                          * Memorijske kartice: SD/SDHC
                          * Interna memorija: oko 44MB
                          * Digitalni stabilizator slike
                          * Snimanje video snimka sa zvukom
                          * Rezolucija video snimka: TV movie (640x480), Small (320x240)
                          * Interfejs: Hi-Speed USB
                          * Optički zum: 3x
                          * Digitalni zum: 3x
                          * Raspon otvora blende: f/3,1-5,9
                          * Modovi scena:
                          * Portrait
                          * Night Portrait
                          * Sports
                          * Landscape
                          * Party
                          * Beach/Snow
                          * Sunset
                          * Dusk/Dawn
                          * Night Landscape
                          * Museum
                          * Fireworks Show
                          * Close Up
                          * Copy
                          * Back Light
                          * Panorama Assist
                          * Food
                          * Baterija: punjiva EN-EL10 Lithium-Ion baterija
                          * Punjač: MH-63
                          * Boja: crna
                          * Dimenzije (ŠxVxD): 89.5 x 55.5 x 18 cm
                          * Težina: 100 g
                          * Garancija: 2 godine
                          * Zemlja porekla: Japan

~ 13.000 rsd. Koliko smo ga birali...neki ljudi su za krace vreme nasli zenu !!!!

hvala svima i pozdrav
                          Originally posted by Valent Vudriga
                          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

aj nek je sretnje i da se naslikaaaa... da mu dosadi.

elem, ne bih mnogo da filozofiram jer nema potrebe. znam odlicno zasto sam reko ko sta treba da pravi . apropo cele price, daewoo pravi od igle do lokomotive pa ne znaci daje sve kavalitetno. sto se sony tice oni su No.1 za VIDEO segment. u foto segmentu zna se ko sta radi. Sony fotoaparati su sminka i nista vise. Budem vas pitao kad treba da se radi servis koliko kosta ali fala bogu to je danas postala kozmetika pa uvek moze da se kupi drugi. NIKAD ali nikad sony nece moci da napravi sliku kao bilo koji canon ili nikon pa moze da ima ne znam cije lece. ima i panasonic leica staklice pa ne znaci da pravi najbolju sliku. bez da se uvredis zemo ali , to sto amater ne moze da uoci razliku je nesto drugo,veruj mi da znam o cemu pricam i kao sto ti poznajes BMW tako ja poznajem Canon . da je tako kao sto pricas mogo je za te pare da mu kupi mobilni telefon sa 5mpix kamerom i bog da ga vidi.

Comment

• overspeed
                              CBC Senator XXL
                              • 24.05.2005
                              • 2779
                              • Kosovska Mitrovica

Zverko, nisam nigde napisao da Sony pravi bolje digitalce od Canon-a, ali sam isto tako napisao da je konkretno Cannon Ixus 70 pokazao za nijansu bolje snimke u poredjenju sa "našminkanim" Sony-jevim W70 sa Carl Zeiss optikom i to je moglo da se primeti tek na vrlo kvalitetnom 23-inčnom monitoru. I u tom kontekstu sam napisao, mislim da za prosečnog korisnika toli(c)ke nijanse ne trebaju da imaju presudnog značaja. Ovde se kupuje aparat za 12-ogodišnjaka, ne za foto profesionalca. Ovde je reč o učeniku 5. razreda, ne o tebi ili meni
                              A to što ti ipak misliš da bi samo Canon trebalo da pravi digitalce a Sony samo televizore ok, to je tvoje vidjenje otvorenog tržišta i antimonopolske politike. Ja ti samo mogu reći, da Canon pravi tako dobre aparate zato što ima konkurencije na tržištu, jer da samo on pravi aparate oni bi i danas bili sa 1.0 Mpixelom, a da Sony nema konkurencije njegovi televizori bi i danas bili na nivou Atlasa i sličnih lampaša iz prošlog veka. To što su oni danas tako dobri je zato što postoji konkurencija, i opet kažem da je to dobro po krajnje korisnike, tj. nas. Ako ti tvrdiš suprotno onda ok.
                              Što se konkretno kako ti reče "leća" tiče, samo ću da kažem da u vreme kad je Carl Zeiss pravio leća, još početkom 19. veka, Canon nije ni postojao. Tek 60 godina nakon smrti Zeiss-a osnovana je kompanija Canon Camera. Ovo ništa ne dokazuje ali neće da škodi u ovom kontekstu kez

PS. Ma palo je meni na pamet da mu kažem da uzme mobilni sa kamerom od 5 Mpixela i Bog da ga vidi... Ali opet si smetnuo s uma ono o čemu ja pričam sve vreme. NEMA za te pare ni mobilni sa kamerom od 5 Megapixela.
                              Inače nema šta da se vredjam zemljače, ta vremena su odavno prošla za mene što se ovog foruma tiče

Šalu na stranu, dekiju i njegovom podmlatku neka je sa srećom nov digitalac i samo dobre kadrove da hvataju kez I ako ništa, a ono mi je drago što je ipak uzet aparat sa li-ion baterijom, umesto nekog uz koji bi trebala još torbica "dodatne opreme"

Comment

• MirkoDamnjanovic
                                CBC Senator
                                • 26.09.2008
                                • 291
                                • Srbija
                                • Cetvorotockas

@Deki zdravo da te sluzi.

@overspeed Nisam razumeo prethodni post u vezi sa Carl Zeiss optikom. Jel ti hoces da kazes da CANON ne koristi Carl Zeiss optiku?

Soni nema problem sa hardverom i optikom ali ima problem sa softverom koji ne umeju da naprave da iz hardvera koji koriste izvuku ono sto izvlaci CANON ili FUJI iz svog hardvera. Nisam sretao NICON-a pa ne mogu nista o njemu da kazem. Mozda je i on vrhunski.
                                Dobro je da nisi kupio OLYMPUS jer bi se 100% zeznuo.

Comment

Working...
                                X