pomoc u odabiru fotoaparata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Cherokee_NS
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2009
    • 802
    • Novi Sad

Re: pomoc u odabiru fotoaparata

E posto je deki kupio foto aparat, da preuzmem ja glavnu ulogu....

Naime, zeleo bih da kupim fotoaparat do 200 eura ... To je dakle budzet....

Od brendova, me zanima prvenstveno Canon (IXUS naravno), pa onda Nikkon, opciono Olympus...

Koristio sam oko 4 godine HP Photosmart M417 fotoaparat, u pocetku je bio ok, a sada kada pucam slike sa njime sve Boze pomozi Svaka slika mi ispadne mutna.... Tako da bih voleo da fotoaparat ima opciju nezamucivanja slike pri malim pokretima (valjda me razumete na sta mislim)...

Dakle, navali narode!
    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• MirkoDamnjanovic
      CBC Senator
      • 26.09.2008
      • 291
      • Srbija
      • Cetvorotockas

Postavis CANONA na slikanje dece i zivotinja and noooo frks

HP je beda koja nije namenjena za popravku. Ako bilo sta otkaze moze da se baci.
      Cisto kazem da se neko ne bi biiip ko ja i Cherokee_NS

Comment

• Cherokee_NS
        CBC Senator XXL
        • 08.02.2009
        • 802
        • Novi Sad

Malo off, ali mogu reci da me je u pocetku taj HP normalno sluzio, posto ipak spadam u grupu amatera... Nego jednom mi rikne, dam 25 eura za popravku, i posle toga fotke su da te Bog sacuva
        Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Godinama koristim Canon sa CF karticom, po svim ostalim uređajima u kući je uglavnom SD ili MMC, danas sam dobio na poklon Sony DSC-W215 ali bez ikakve kartice, pa mi sad treba savet šta od ovoga: Memory Stick™ Duo, Memory Stick PRO Duo™. Memory Stick PRO Duo™ velike brzine, Memory Stick PRO-HG Duo.

Upotreba aparata kao i do sada, slavlja, more i tako vrlo povremena, ako može i video, onda ona koja to bolje radi.
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
          11.04. 0:12 #2
          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

pro duo, sama po sebi je brza od ostalih kartica a za taj model brza i ne treba

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Imam još jedno glupo pitanje Canon ima 2.0 mega pixela i "canon zoom lens 3x 5.4-16.2mm 1:2.8-4.8" i definitivno pravi bolje slike od bilo kog modernog idiota klase do 10000 dinara sa 5-6-10 megapiksela, da li mi je kod ovog novog aparata potrebno svih 12.1 mega pixel, mnogo mi to 5MB po slici (i za čuvanje i za slanje netom, a treba objašnjavati svima kako se rekompresuje i bla, bla... do sada sam imao 0.5mb u proseku po slici, 10x manje), a retko izrađujem slike 13x9, a još ređe 21x13, a one su sasvim lepo izgledale i sa starih 2 mega pixela.

Ima li neko iskustva koliko megapixela koristiti da pređem na veći nivo kvaliteta nego do sada, a da sačuvam prostor, osnovna namena za gledanje na ekranu i povremenu izradu za babe (ne mogu monitor da nose kod komšinice)

Da li je bolja varijanta slikati maksimalnom rezolucijom, pa posle u računaru raditi promenu rezolucije-kompresije?

btw, oni su gledali cannon-a, prodavac je probao da im uvali nekog olimpusa, a onda su kupili sony-ja zato što je izgledao najfensiji...
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• mb12
                CBC Senator XXL
                • 06.11.2006
                • 640
                • Vrbas
                • Mazda 626 2.0 TD

Da sada ne citiram gore napisani post, ali ono sto je napisano, i ja potpisujem, tj da sa tih 2 MP mozes uraditi 10 puta bolje slike od tih modernih "idiota" ili cenovnog ranga do 10k dinara. To rekoh, i zamalo nisam bio lincovan od strane eminentnog forumasa BTW, za stampanje slike normalnog formata, nije ti potrebno da ides preko 1024x768 ( ako imas ovu rezoluciju, tj to je oko 1 MP rezolucije i 1 MB prostora ) u super fine modu. E sad, sve vise ljudi zeli da ponekad odstampa "poster", pa za to treba veca rezolucija ( mada i dobra optika i elektronika ),a tebi taj stari sluzi svrsi.

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

hoce li neko od vas eminentnih poznavalaca tehnike da mi objasni sta znaci "10 puta bolja slika" ? moze i primer da mi da. znaci neka napravi sliku iste rezolucije sa dva razlicita aparata i neka pokaze razliku. a usput moze i da objasni sta znaci taj 1mpix i dal vi uopste pravite razliku izmedju fizicke dimenzije fotografije i dimenzije pixela na toj fotografiji. cemu stednja na prostoru kad je bad danas memorija najmanji problem... ne razume dal neko zeli da ispadne znalac pa prica napamet tj iz svog nekog ne znam koliko godisnjeg iuskustva ili cisto eto da bi napiso ne znam sta...
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

1024x768 nije dovoljna nizasta, tako da to ne bih to uzeo kao ozbiljan savet. nije isto dimenzija slike(cm) i broj piksela.

edit: pretece me zverko.

@zverko, mogao si slobodno ostaviti i onaj prethodni post
                    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

moze da bude ali onda fotka mora da bude fizicki mala ali da ima veliku rezoluciju recimo 3200pix/inch ili da bude fizicki velika a da ima malu rezoluciju (72dpi) a sve to je toliko nebitno i nevazno ako fotografija nije tehnicki ispravna (van fokusa, omaseno svetlo, los kadar, los balans bele boje i td).

@chubb:mogao sam ali sam se predomislio pa reko ajde da probam da budem konstruktivan. nije mi jasno dal neko zeli da sazna vise o tome tj kako sve to funkcionise ili mu je lakse da misli da zna i da nagadja.

1mpix nije jednako 1mb. fotografija 1mpix kolor je "teza" od fotografije 1mpix b&w. nije to sve bas tako jednostavno... mislim jeste za prosecnog korisnika ali ako vec ulazimo u pricu o pixelima onda ocekujem da neko stvarno zna sta je pixel tj zrno.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Nemoj da se svađate, samo pitam, obzirom da mi je do sada sasvim dosta bilo ovih mojih 2 mega pixela, da li moram na novom aparatu da slikam sa 12 ili mogu sa 3-5-8 (to su opcije) sa koliko i zašto, ili da kupujem veći hard, pa veći backup hard, pa bluray, pa smanjivanje za slanje mailom, pa obuka žene za to ili peticija googlu, yahoo-u i ostalima da povećaju limit od 10mb po poruci ili...

Pitanje za kvalitet, uzmi mobilni sa 3.2 ili 5 mega pixela carl zajs vario tesar AF bla truc ili neki samsung, olimpus od 5-12Mpx cene do 100€ i slika ni blizu ovog mog canona od 2Mpx starog 10 i više godina.

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

ne svadjamo se samo ocekujem bar malo ozbiljnosti ako vec pricamo o tehickim stvarima. da li ces slikati sa full kapacitetom ili ces smanjiti fajl iskljucivo zavisi od tebe tj zavisi od onog sta i za sta slikas tj sta ces posel da radis sa tim fotkama. drugo, ne vidim u cemu je probelm smanjiti fotku. ne treba ti PS za to. ja licno za takve stvari koristim MS office picture menager. sve sam uradi, selektujes fotke koje zelsi da smanjis i odaberes velicinu i on uradi sve sam. tako da recimo za slanje mailom 1024x768 smanji na fajl od 70 do 250k zavisno od same fotografije koliko je teska.

taj tvoj canon star 10 i vise godina ne moze da pravi "lepsu" sliku jer su svi ovi koje si pobrojao tehnicki napredniji. imaju kvaliteniji chip i napredniji softver (olimpus sigurno). e sad, samsung sa ma koliko Mpix je uglavnom na nivou tog tvog canona ali ako je za poredjenje onda uzmes dva komada od iste sorte ili bar slicne a ne samsung ili HP i Canon. Mobilni telefon zaboravi kao opciju osim ovih najnovijih modela nokije i SE a i oni pokazuju sve svoje nedostatke kad padne blenda.

e da sve ocu da napisem pa zaboravim. zasto je bolje praviti sto veci fajl, pa jednostavno da bi imali sto vise prostora za krop a da ne bi gubili na kvalitetu. napravi mali test. slikaj neki portret sa 12mpix i sa 2mpix ali tako da ti 50% fotografije "visi". onda u fotosopu odseci to sto je visak na obe fotke i podesi na obe da duza strana bude 10inch na 200dpi. videces o cemu govorim. ili video si tamo nesto a ne mozes da pridjes. zoom ti ne pomaze a interpolacija (dig.zoom) smanjuje kvalitet. dignes fajl na max ili jos bolje RAW , nategnes zoom na max, cvaknes, fotoshop, kropujes kako ti se svidja i od 12mpix imas... lupam... kvalitetnih 6 .

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Eto vidiš kako ti to sve lepo objasniš, tuga je što će se aparat 99% vremena koristiti u easy ili auto modu, a onaj 1% su moji eksperimenti kao nekad na starom zorki 4 aparatu i bw filmu, to su mi najlepše fotografije koje sam ikad napravio.

Comment

• deki-ascona
                              Bio nam je drug! RIP
                              • 10.04.2007
                              • 2118
                              • NI , Trosharina

u diskusiji oko novog ZOBS
                              Originally posted by Davor
                              Ima snimak jedan kad je decko jedan zaustavljen i kad mu je hteo pisati kaznu pandur,jer mu je prljava tablica,a on kaze da ne moze svako malo da staje i pere tablicu i snimao ga je svo vreme,sve se lepo vidi,a nije mu ovaj nista rekao za to,a sad da li je to pravilo ili nije ne znam.
                              zamisljam sebe kako potezem nov canon, a klinac namestio "smile detect", pa ako je pandur namrgodjen nece da slika, pa dok podesim na "auto", ili da nagovorim pandura da se osmehne...
                              Originally posted by Valent Vudriga
                              ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                              Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• bobanf
                                CBC Početnik
                                • 05.01.2010
                                • 2
                                • BG

Ako kupujes kompakt /idiota/ uzmi canon A serije i neces pogresiti. Izbor treba da zadovolji: 3x opticki zoom, obicne baterije, i sasvim je za amatera dovoljno sve preko 3.2 MP. Sve ostalo je pros...nje. Svi oni prave iste fotke ako pravilno rukujes. Isto je bitan zgodno uradjen meni da se lako pristupi opcijama. Olimpus npr. je odlican ali je teska smorana nastelovati ga. Canon je brzo spreman za rad, obicne baterije /AA/ mozes da kupis u trafici kad je frka.. Bezi od benq, hp i slicnih to su lose sprave

Comment

Working...
                                X