pomoc u odabiru fotoaparata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Čiča
    CBC Senator XXL
    • 14.12.2005
    • 1621
    • Beograd, Vidikovac

Re: pomoc u odabiru fotoaparata

sta kupiti u slucaju da vam/mi treba sledece

mali dimenzija,
    idiot sa ponekim dodatnim funcijama
    veliki display
    brz, brza obrada fotki izmedju dva snimka kao i brzina ili da je aprat spreman za slikanje, primer potezanje iz futrole (ko ima klince ne treba mu dodatno obasnjenje)
    po mogucstvu sto siri objektiv
    zooooooom oko 5X i plus
    6-7-8... MegaPixela
    po mogucstvu da ima dobre ili solidne karakteristike (osetljivost u uslovima slabog svetla)

i mislim da je to to

ne znam da li je ovo reklama ali ako jeste neka admin ovog dela obrise.

ja sam nasao da je ovaj forum dosta koristan, pogotovu u testovima pojedinih aparata

hvala unapred na misljenjima i savetima.

e da sto se cene tice... za dobro parche ne zalim para
    salju na stranu, mislim da bi oko 200 heroja bilo dovoljno odvojiti za tako nesto?
    Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
    "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Da li će neko da objasni koja kamera zaslužuje naziv idiota i da li se idiotizam graduira na primer na potpuni ili nešto blaži oblik. Imao sam davnih pedesetih godina takav aparat, koji je imao samo izbor dve osetljivosti filma. Pod optimalnim uslovima pravio je izvanredne fotografije, ako se postavi preklopnik na osetljivost umetnutog filma i ako film nije "bajat" (uslovi čuvanja, rok upotrebe i da se na vreme razvije). Pre i posle njega imao sam više aparata kao: smena 6, i 8, zorkij IV, kodak, pentax-prizma, koji su prema svima ovima DC niže klase potpuni idioti, iako to nisu, jer su zahtevali dosta manuelnog podešavanja ekspozicije, blende, fokusiranja i prilično veštine. Najjednostavnija kamera je sigurno Polaroid.

Sve ove pominjane digitalne kamere (fotoaparati) su mali kompjuteri i nijedan nije za podcenjivanje. Po onoj: u rukama Mandušića Vuka svaka (snapshot, cyber-shot) biće ubojita!

O ostalim karakteristikama aparata o kojima se raspravlja, manje-više rečeno je sve najbitnije. Dodao bih, da se aparatom rezolucije 2 mega pixela ne može uraditi fotografija formata 10x15 istog kvaliteta kao sa onim od 5 Mp. Imam Canon A460 sa kojim sam veoma zadovoljan. Optički zum moguće podesiti u rasponu 38-152 mm (ekv.35 mm filmu) i 4x digitalni. Digitalni zum interpolira realne piksele prilikom snimanja, što je različito od postupka interpolacije prilikom obrade snimka. Iako ima sličnosti sa granulacijom nije analogan, jer se kod granulacije radi o filmu i fotopapiru. Objašnjenje (engl.) i primeri snimaka dostupni su na sajtu Wikipedia Digital Zoom.

Comment

• bobanf
        CBC Početnik
        • 05.01.2010
        • 2
        • BG

Idiot je aparat sa minimalnim podesavanjima svetlosnih parametara / posto vecina ima autofokus/. Raniji su imali fiksan fokus, jednu ili dve blende i jednu ekspoziciju i zasluzivali su naziv idiot jer su zahtevali minimum umesnosti i slike su bile relativno lose /5 godina rada u foto radnji/.
        Danasnji modeli su daleko napredniji, automatika, programi, autofokus ali je naziv kompakt ili idiot ostao delom po inerciji a delom jer nije moguce kadrirati kroz objektiv, menjati objektive, manuelno podesavati apsolutno sve parametre, mala svetlosna jacina objektiva /najveci otvor blende/, suzen izbor osetljivosti i stepena ekspozicije itd.
        Ozbiljniji refleksni aparat je daleko, daleko iznad kompakta i ne mogu se nikako porediti

Ko ume moze i sa idiotom danasnjim da uradi sasvim korektnu sliku, kao sto i dobar vozac dobro vozi i stari auto sa zadnjom vucom kao i moderan sa esp, abs itd.
        Moj drugar, odlican vozac, ima bmw 750, zajmio od mene staru osmicu i ja mu pricam pazi ovo, gledaj ono, a on ce: `Brate meni je sasvim svejedno sta vozim`

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Svi u ovoj priči zaboravljamo najvažniju stvar, danas sam se po radnjama naslušao svakakvih gluposti od prodavaca ali vrhunac i glupost broj 1 koju godinama brižno gaje i prenose sa generacije na generaciju u svom prodavačkom folkloru/žargonu, nebitno da li je u pitanju mobilni telefon, prenosni računar ili nešto treće je: MORATE FORMIRATI BATERIJU! i to kažu sa takvom važnošću da ako to ne uradiš univerzum nestaje u...

Ako pravilno formiram bateriju, da li ću onda i ja praviti tako lepe slike kao zverko?
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
          11.04. 0:12 #2
          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

kompletni neznalci

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Imam i ja pa pitanja..
              Trenutno se razmishljam o kupovini novog aparata.E sad izbor je pao na panasonic lumix tz-5 ili tz-6 ali oni se vishe ne proizvode, pa su mi svi prodavci ponudili tz-7 koji je za 7000 skupli nego ovi.

E sad shto sam se zalepio za njih? Imaju optichki zum 10x (model 5 i 6), a 12x ovatz-7.Ima full HD (mada mi nije najjasnije shta je taj HD konkretno ) litijum jonska baterija, 3" ekran. Ima on tu josh svashta neshto al to je kao najbitnije.Cena mu je oko 300 evra.
              E onda sam video neki FZ38 model koji je kao polu profesionalni i ima zum 18x optichki, ali je daleko veci od ovog.Cena mu je 350 evra.
              Aj sad dajte neki predlog, dal ima u ovom cenovnom rangu neshto slichno ovom panasonicu ili mozhda bolje.Mene je odushevio dizajn, kao i neke od opcija aparata.

Do sad sam imao neki sony, star nekih 5 godina, ne bih ga menjao ali ima memory stick karticu, koja je skupa ko otrov,a ima 256mb Sa tim ne mozhe nishta da se uslika.

I love my

Comment

• Cherokee_NS
                CBC Senator XXL
                • 08.02.2009
                • 802
                • Novi Sad

Ja se premisljam izmedju ova 2 (oba su nazalost Canon )

vs.

Sto se tice karakteristika, Ixus 95is ima sledece:
                * Rezolucija 10 Megapiksela 1/2.3" CCD DIGIC IV
                * Video sa zvukom 640x480 @ 30fps
                * Optički zum 3x (33-100mm) f/3.2-5.8
                * Optička stabilizacija slike
                * Makro od 3cm
                * ISO osetljivost od 80-1600
                * Brzina zatvarača (ekspozicija) 15-1/1500 sec
                * Ekran 2.5" TFT sa 230.000 piksela
                * Konekcije USB i AV
                * Koristi SD, SDHC, MMC, MMCplus, HC MMCplus kartice
                * U paketu punjač i Li-Ion baterija NB-6L
                * Dimenzije 86x55x22 mm
                * Masa 120g bez baterije

Dok 870is ima sledece:
                * Rezolucija 10 Megapiksela 1/2.3" CCD DIGIC 4
                * Optički zum 4x, f2.8-5.8 (28-122mm)
                * Optička stabilizacija slike
                * Video zapis sa zvukom 640x480 sa 30fr/sec
                * Podržava formate JPEG, DPOF, MOV, WAVE
                * Brzina zatvarača (Ekspozicija) 15-1/1600 sec
                * Makro mod od 2 cm
                * ISO osetljivost od 80-1600
                * Face Detection AiAF za bolje portrete
                * Ekran 3" TFT sa 230.000 piksela
                * Koristi SD, SDHC, MMC, MMCplus , HC MMCplus kartice
                * U paketu punjač i Li-Ion baterija NB-5L
                * Dimenzije metalnog tela 94x57x24mm
                * Masa (bez baterije) 155g

Misljenja, saveti?
                Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Kanarinac
                  CBC Senator XXL
                  • 08.10.2004
                  • 2870
                  • BG,Weedikovac

Izgleda, sacekacemo Zverka da se vrati. Nije valjda da niko nista nema da kaze

I love my

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Originally posted by Cherokee_NS
                    Ja se premisljam izmedju ova 2 (oba su nazalost Canon)
                    Zašto nažalost, kad su oba dobra u toj klasi? Da li te neko prisiljava da uzmeš Canon? U ranijim postovima imaš više preporuka za Sony, Nikon, Olimpus, Panasonic, pa biraj.

Comment

• civi
                      CBC Senator XXL
                      • 26.07.2005
                      • 1492
                      • Pozarevac

Ajd i j ada kazem koju, ako imate para najbolje sto trenutno mozete kupiti je fuji exr70, zasto zato sto ima najbolji ccd , najbolje slike u lov light uslovima i dosta manuelnih podesavanja , ako vas to zanima, cena je oko 200e mnogo ili malo presudite sami ex da ima 10x opticki u veoma malom telu, http://www.dpreview.com/reviews/specs/F ... f70exr.asp
                      Ako je novac presudan faktor (sto cesto jeste) http://www.dpreview.com/reviews/specs/C ... n_a495.asp shumovit je na visim iso ali je za nekoga ko se ne razume previse u fotografiju odlican izbor, automatika radi lepo i pravi sasvim ok fotke
                      ako ste malo vise kreativni ovde imate par grupnih testova

inace mislio sam da ovo nikada necu da kazem ali citiram uvazenog Abdeea "Upravo kod sebe imam Samsung WB1000 i pozeleo sam da ga zadrzim tako da odgovorno tvrdim da ovi novi Samsunzi, pogotovo oni malo skuplji uopce nisu losi i da nije lose uzeti ih u razmatranje. Ovaj model konkretno u kucistu velicine Ixusa nudi 24-120mm, stabilizaciju, 720p video, AMOLED displej, PASM modove i td. a pravi skroz OK fotke i relativno je brz." inace slozio bih se i sa ovom njegovom konstatacijom
                      Canon je jos uvek numero uno kad su kompakti u pitanju mada i oni jedu pecurke ponekad pa zaseru u nekim stvarima.
                      Volem i Panasonic koji je do jaja ali cesto pati od *****arija. Oni ce da furaju odlicna mala m4/3 tela.
                      Kul je i Sony koji ima par modela koji su zaista odlicni.
                      Fudzi je redovno u fazonu da ima jedan (retko dva) modela u ponudi koji sabijaju dok im je ostalo ispod proseka.
                      Mali Nikoni su kao sad nesto malo bolji ali mi se i dalje na njima svidja samo BSS (Best Shot Selector) koji je sjajna mogucnost laka za implementaciju a koju samo oni i Casio furaju koliko znam...
                      Samsung se trudi i dobro im ide. Super su i jeftini ali brate mili to pravi fotke dobre samo za "fejs" i 10x15...
                      Olympusi su OK. Ali samo OK. Nista vise od toga. Imaju neke lude fore ali su najcesce osakaceni s' manuelne komande i pravidu sum.
                      Ricoh kod nas nema. Casio kod nas nema. Velika steta.
                      Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
                      - Kako to misliš, kočim?

Comment

• Kanarinac
                        CBC Senator XXL
                        • 08.10.2004
                        • 2870
                        • BG,Weedikovac

Ovaj Fuji exr70 je zanimljiv vrlo.

AJde bre shta ste se ucutali?Jel ima josh neko neki predlog?

Dakle neshto sa 10x optichkim zumom, zadovoljavajuc kvalitet fotografija i li-ion baterijom?
                        Ovaj fuji je ok skroz, a jeftiniji je 13000 od panasonica tz7 recimo.E sad jedino shto nisam poredio specifikacije jefnog i drugog.

edit:
                        Sad sam uporedio ova dva i ovaj fuji zaostaje jedino u velichini ekrana, HD snimanju i ima 10x optichki zoom (panasonic 12x).E sad cena je prilichno manja.
                        Zanima me ovo HD snimanje, koliko je to zaista bitno?Mislim meni nije bash najjasniji taj HD Shta on konkretno prestavlja. Kapiram da je to neki digitalni kvalitet

I love my

Comment

• civi
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2005
                          • 1492
                          • Pozarevac

ja se na taj hd video nebih previse obazirao, predstavlja rezoluciju snimanja videa ali je to relativno upotrbljivo, najbitnija prednost FUJIja je ta sto u uslovima slabije osvetljenosti dere taj panasonic uzduz i popreko tek LX3 moze da mu pridje ali je on skroz druga cenovna kategorija i tele mu je malo kratak ako se dvoumis izmedju doticnih evo ti jedan versus test
                          http://kimletkeman.blogspot.com/2009/12 ... nd_06.html

a evo ti i par slika sa fujija

Nocna slika - ISO 800, iz ruke, shutter speed 1/13

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Nocna slika 2 pro low light - sta slika kao pod 4, samo ISO 1600 u pro low light modu, shutter speed 1/16

a evo i gde zum izvlaci stvari

namerno sam dao situacije gde bi se svaki drugi kompakt zagrcnuo

Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
                          - Kako to misliš, kočim?

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

Uh al ste se raspisali...

@Bond: za tebe ako oces bas da se mangupiras Canon PowerShot S90 a ako oces veci zoom onda SX200.

@keni: isto vazi i za tebe.

@Cherokee: Skoro potpuno dva ista aparata. razlika je u optici . ako ti siri objektiv i nesto veci zoom znaci, onda 870IS a ako ti je za 1cm jaci macro i face detekcija primar onda 95IS. Ja bi pre 870IS uzeo ako nista drugo ima veci displej.

sve sto je civi napisao stoji. fuji ima straaasno dobar chip ali meni licno se ne svidja upravljacki softver kao i brzina istog. Ricoh i Casio plastikanerija. Imao sam priliku da slikam sa Ricoh R8 i koliko sam se bio primio na njega u startu toliko me je razocarao na kraju.

zao mi je sto nema BaneR-a da se javi on takodje dosta poznaje ovu tematiku jer mu je testiranje fotoaparata poso pa bi mogo da napise koju.
                            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• civi
                              CBC Senator XXL
                              • 26.07.2005
                              • 1492
                              • Pozarevac

opet neki ljudi teraju po svom, canon pa canon , da bi pravio slike u navedenim uslovima treba da kupis s90 a on kosta ko dva f70, pitanje je sta ko hoce od aparata.... ako ce da ga cima po mraku ili u zatvorenom zakljucak je jasan
                              - Kako to misliš, kočim?

Comment

• Kanarinac
                                CBC Senator XXL
                                • 08.10.2004
                                • 2870
                                • BG,Weedikovac

I ovaj cannon sx200 je dobar, ali je 8000 skuplji od fuji-a. Ne znam dal vredi tu razliku?Ove fotografije shto je civi okachio odlichno izgledaju!

I love my

Comment

Working...
                                X