Zna li neko gde da nabavim delove koji su mi potrebni za modifikaciju mog brodica ??? Mozda ima i neko od vas !!!
Treba mi 2 Brsuh motora, esc za njih, i baterija (ili baterije ako su neophodne dve) za sve to. Po mogucstvu bi bilo dobro da Motori I ESC Imaju vodeno hladjenje! Dal to ima u Srbiji da se pazari???
dakle, dogbone poluosovina, 80mm*4. Verovatno pasuje od bilo cega drugog.
Zastekao sam bagija u nesto dok je bio daleko, otkacilo se gornje rame, ispala poluosovina. Vratio rame na mesto, al nisam skapirao da je poluosovina ispala, proslo vreme, pokosio travu i sa njom pokupio i poluosovinu...
Naravoucenije: cim drmnete malo nasilnije model u travi, ili na nepreglednom - odmah prekinuti voznju, proveriti da li je sve na broju.
@avatarmarko
verujem ja da je igračka i da nije PRO model, ali za cenu od 7000 dinara i nemam neka velika očekivanja. bio sam kod ovih na adi (imaju radnju i na sajmu) i baterija koju dobiješ uz brodić ima 1800mAh, ali ako kod njih uzmeš onu od 4500... onda može vožnja da traje i pola sata pa još kupiš par dodatnih baterija, pa profi punjač koji napuni bateriju za pola sata - sat... idi begaj
sve u svemu hvala ti puno na odgovoru, ipak si me pokolebao za kupovinu, i pored svega što sam napisao
Ko se obogati za godinu dana, trebalo ga je obesiti pre dvanaest meseci.
Državu čuvaj od neprijatelja, a ženu od prijatelja.
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
Ako pijemo kao stoka - biće dosta, ako pijemo kao ljudi - biće malo.
a i nije baš toliko skupo, oko 5000 jedna baterija, i oko 10000 evra punjač...
Ko se obogati za godinu dana, trebalo ga je obesiti pre dvanaest meseci.
Državu čuvaj od neprijatelja, a ženu od prijatelja.
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
Ako pijemo kao stoka - biće dosta, ako pijemo kao ljudi - biće malo.
@avatarmarko
verujem ja da je igračka i da nije PRO model, ali za cenu od 7000 dinara i nemam neka velika očekivanja. bio sam kod ovih na adi (imaju radnju i na sajmu) i baterija koju dobiješ uz brodić ima 1800mAh, ali ako kod njih uzmeš onu od 4500... onda može vožnja da traje i pola sata pa još kupiš par dodatnih baterija, pa profi punjač koji napuni bateriju za pola sata - sat... idi begaj
sve u svemu hvala ti puno na odgovoru, ipak si me pokolebao za kupovinu, i pored svega što sam napisao
U pravu si za 7K i ja ne bi ocekivao mnogo, ali i za 4000 koliko sam ga ja platio, nisam dobio ni bar 15 min konstantnog trosenja baterije. Tacnije vec posle 5-6 min napon pocinje da pada, i brodic je sve sporiji i sporiji..., i sta onda ... Onda ja pocinjem da psujem kineze !!!
Zato sam resio da nesto tu promenim, i cim nadjem potrebne komponente pocinje budjenje. Inace trenutno za njega pravim prikolicu, postavicu neke sliceice sutra.
A sto se tice tih dodatnih bat. i punjaca..., mislim da ce me jeftinije izaci ova moja varijanta sa budzenjem.
Imam jednu polovnu od li-po 3600mAh , ali ne znam da li ce mi odgovarati, nadam se da hoce. Kad vec pricamo o baterijama, mozes li mi malo pojasniti u cemu je razilika izmedju Ni-Cd ,Ni-Mh i lipo baterija, I sta da gledam pri kupovini kod ostalih komponenti, kako bi bile kompatabilne sa baterijom? Ova moja je 20C 7.4V! Voltaza normalno znam da je bitna, ali sta je ovo 20C?
Ni-Cd, Ni-Mh, LiPo, LiFe.... si ti sve oznake za razlicite tipove (po hemijskom sastavu) baterija, svaka za sebe ima prednosti i mana. Ima ih jos ali ovde su poredjane po nekom hronoloskom redu, sada se sve vise koriste LiPo i novije generacije tako da prve 2 varijante polako padaju u zaborav...
Kod samostalnog 'pakovanja' elektronike treba obratiti paznju na poklapanje radnih napona baterije, kontrolera i motora kao i maksimalne struje za sve ovo. Svakim odstupanjem nesto se dovodi u kriticno stanje i samo je pitanje vremena kad i kako ce popustiti.
oznake na baterijama: 15C, 20C, 30C... nam govore koliko ta baterija moze dati struje u uglavnom duzem periodu, ima gde su navedene i maksimalne kratkotrajne struje. Npr. ako imas bateriju kapaciteta 2500mah i na njoj oznaku 20C to znaci da ta baterija moze trpeti praznjenje od 20 njenih kapaciteta odnosno 20 x 2500mah = 50A 'ampera', sve preko toga u duzem periodu ce dovesti do njenog pregrevanja i najverovatnije samozapaljenja (kod LiPo recimo) sto moze biti JAKO opasno.
Posebno obrati paznju i dobro se raspitaj za punjenje novih tipova baterija koje su za razliku od recimo prva 2 navedena tipa JAKO opasne i izuzetno zapaljive ! ! ! NE mogu se puniti obicnim punjacima vec specijalnim za taj tip i pozeljno kvalitetnijim sa vise vidova zastite.
Takođe, čisto kao napomena, to što je LiPo baterija deklarisana kao 20C nikako ne znači da možeš da ih puniš tom brzinom, uglavnom je punjenje do 2-3C, imaš i boljih, ali ovo im je neki prosek.
U praksi, ako mi je baterija 1300mAh, uglavnom ih punim sa 1300 do 2000 mAh (zippy, rhino..) , dok su, na primer, turnigy nanotech baterije deklarisane na 4 ili 5C (za punjenje).
Punjenje ovih baterija je isključivo punjačima sa balanserom, koji ti prilikom punjenja svaku ćeliju napuni na isti kapacitet. Jako je bitno da vodiš računa o tome da ti napon po ćeliji ne padne ispod 3V jer je velika šansa da ćeš posle toga moći da je baciš. Doduše, novije kontrolere možeš isprogramirati da ti na 3,2V lagano smanjuje snagu ili čak da ti prekine rad motora da bi sačuvao bateriju.
Comment