Montazna kuca: iskustva, za i protiv

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: Montazna kuca: iskustva, za i protiv

Originally posted by markofpi
    Volim odvojen dnevni od spavaceg dela, volim veliki trem i garazu.
    Isto volimo.

Ja sto sam napisao je iz licnog iskustva, ali ovde, kao i kod svake teme, se tacno vidi ko pise maximalno strucno, a ko po starom srpskom sistemu: "cigla i beton su zakon".
    Kada skupljam informacije o necemu novom u svom zivotu, raspitam se prvo kod strucnih iz odredjene oblasti, a onda kod onih sto imaju iskustva sa tim, pa onda sklopim kockice i donosim odluke. Protiv mondaznih kuca su uglavnom ljudi koji u njima nikad nisu ziveli. Ovde gospodin 206, apsolutno temeljno i jasno objasnjava zasto je montazna kuca "mlazni motor", u odnosu na ono drugo. Normalno, da se treba dobro informisati o proizvodjacu istih.

Jos jedno licno iskustvo - sa svim ovim firmama iz Srbije, se mozete pogadjati (cene sa reklama nisu fiksne)
    Long Live CBC!!!

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Licno mislim da je velika ******stina praviti kuci klasicnom gradnjom pogotovo kako mi Srbi pravimo, zato sto kosta previse a te pare nikada ne mozete dobiti ako zelite da je zamenite/prodate bez obzira sto mislite da cete tu ziveti tu ceo zivot itd. Montazna kuca vam zavrsava isti posao a manje kosta. Pogledajte cene kuca koje se ne nalaze u strogom centru (jer tu vise vredi zemljiste) pa to je smesno. Dati tolike pare za izgradnju a da kuca posle toga kosta 1/3 te cene je po meni bacanje para. Zato, napraviti montaznu kucu koja ce vam izbiti pare iz dzepa onda kada je napravite i ZAVRSITE, a ne praviti je ceo zivot nikada je nezavrsiti, nikada ne znati koliko ste para potrosili i opet nema nikakvu vrednost. E to je apsurd.
      U oba slucaja ce vas isto sluzite i koristicete je onoliko koliko budete bili na ovom svetu a posle toga...pa ne treba cukununicma da ostane. Dve generacije SASVIM DOVOLJNO.
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Precisi0n
        CBC Član
        • 18.08.2009
        • 60
        • Loznica

Površno sam pregledao ona dva sajta koja ste ostavili ali nisam nigde naleteo na to kako je izvedena električna i vodovodna instalacija?

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Zavisi koji stepen zavrsne obrade trazis, to se radi za objekte odredjene namene po standardnom sablonu, ili zelji kupca.

Za vikendice manje kvadrature, na primer, vodovodne cevi se rade od plastike, nadgradno, isto moze da se uradi i za elektriku (mada obicno idu buzirom pa kroz zid, kao i cvrsta gradnja). Naravno, uvek moze da se trazi da sve instalacije idu kroz zid, biras materijal, sta god, sve je stvar dogovora. Hoces parket, laminat, drvo na podu, vrstu vrata, nacin obrade plafona (spusteni ili puna visina sa vidljivim gredama u nekom rustik fazonu), vrsta oblaganja zidova po kupatilima i plocicama, sve je stvar dogovora, odnosno sta vec ko voli. Nekome odgovara da plati 150E po kvm izvedbu za vikendicu sa nadgradnom elektrikom i vodovodom, nekom drugom nije puno da plati ni 500E za zidove od pola metra i instalacijama kao i kod klasicne gradnje i brodskim podom od kakvog africkog drveta...
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• TAZZ
            Banovan
            • 30.05.2005
            • 1409
            • NBGD,SERBIA

Iz lichnog iskustva...
            Predrachun za kucu od cca 140 kvm prizemna... Kljuch u ruke montazna sa svim mojim izivljavanjima... 65.000 evra rok izgradnje 45-60 dana!!!
            Predrachun za istu, identichnu kucu "chvrsta" gradnja... Rok izgradnje 60-75 dana... 56.000 evra!!! Izolacija 10mm stiropor spolja, pod krovne kosine Stiropor 3 mm, Tavanica mineralna vuna...

Ne vidim ushtedu... Ne vidim da je brze, ne vidim da je isplativije...

Penali postoje i za jednu i za drugu firmu ako se ne zavrshi na vreme!

Comment

• BOOST
              Founder - Admin od Začetka
              • 29.09.2004
              • 8726
              • Gislaved//Sweden
              • SAAB 9000 AERO R; SA

Vidim da je 206 skroz u toku sa svim segmentima. Sto mene zanima je da nevidim nigde u ponudi da se vodovod radi za plastificiranim bakarnim cevima. Ekonomski deo nemoze da bude opravdanje kad se zna koliki je antibakterijalni efekat bakra.

Sta je u pitanju, da li je cena ili nepoznavanje materijala razlog sto se bakar skoro i nekoristi u vodovodnim linijama na Balkanu?

Kralj Sa-Hu-Re je u svom dvorcu u Abusir - Egipat je koristio bakarne cevi za vodovod 2750 god PNE upravo iz jos tada poznatih svojstva bakra. Dokaz tome stoji eksponiran u gradskom muzeju u Berlinu. Ovde u Svedskoj je savrseno normalno da se bakar kosisti u vodovodu a sve drugo je nenormalno.
              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
              move your mind

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Za 500E po kvadratu sto ti je ponudjeno za tu montaznu, sazidacu ti Diznijev dvorac, sa sve Snezanom i patuljcima. Tipicna cena gradnje za vikendice se krece od oko 150 EUR po kvm pa navise, ali sve preko 350-400 EUR po kvm za montaznu gradnju je izivljavanje sa preteranom specifikacijom onoga sto se radi. I da istu takvu specifikaciju i zahteve ponovis za cvrstu gradnju, kostace te od +50% cene pa navise.

Dakle, ili ti je ponudjac za montaznu odrapio cenu da te osamari kao ovcu, ili si se izivljavao sa specifikacijom, ili nisi imao iste kriterijume, cetvrto nema, jer varijanta da cvrsta gradnja, u istoj specifikaciji kao i montazna, bude skuplja ili ovoliko jeftinija - jednostavno ne postoji.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• slobodank
                  Moderator
                  • 26.11.2007
                  • 1338
                  • Stara Pazova
                  • Fiat Idea 14.16v lpg

Slažem sa sa peugeot-om. Ja sam lično pristalica čvrste gradnje, ali sam takođe i pristalica montažnih kuća ukoliko su čestito urađene. Ukoliko bi se odlučio na tu soluciju u ugovoru o građenju izričito bi bila predviđena klauzula koja reguliše, pa i svakodnevni, rad nadzornog organa. Sinoć sam baš dosta guglovao vezano za ovu temu. Cene su dosta raznolike. Ja bih se opredelio za varijantu sive izgradnje sa zanatskim radovima. Naravno sam bih odradio gletovanje, postavljanje podova sa čim imam višegodišnje iskustvo . To bi uticalo i na cenu, naravno.
                  Evo npr cenovnik
                  Code:
                   [url]http://www.mkivanjica.com/cenovnik.htm]mk[/url] Ivanjica
                  dosta pristupačno.
                  E sad neke stvari mi se ne sviđaju, tj deluju slabašno kao roštilj plafona. Kao što se vidi sa slike ajd da kažem šprajcevi idu od gredica plafonske konstrukcije pa do samih rogova koji su od štafli na kant. I sad ako se taj rog uvije teret pada na gredicu plafonske konstrukcije i eto pukotina.

Uploaded with ImageShack.us

Lično sam imao iskustvo sa roštiljem gore kod mene u potkrovlju. Kada sam po netu tražio šta se podrazumeva za roštilj na nekim mestima stoji predviđeno da za osnovnu konstrukciju na koju se kucaju letve, do raspona od pet metara može "daska" dimenzije 5*8cm Lično kad smo pravili roštilj odnosno konstrukciju 4,5 m dužine uzeli smo sušene fosne 4 kom od 5*22 cm a letve smo rezali takođe od sušene fosne. Kada smo postavili ivezu fosna-vrh roga i kada se cupne po konstrukciji kada si gore vibrira ceo krov, zategnuto ko sajla.

Što se tiče šrafova za ploče iako je u knauf-rigips sistemu predviđeno 14 kom/m2 mi smo išli oko 25 kom/m2.

Comment

• markofpi
                    CBC Senator XXL
                    • 27.07.2006
                    • 1552
                    • Bezanijska Kosa

Originally posted by BOOST
                    Originally posted by markofpi
                    Temelj bih pravio sam i to bi bio metar visine pa pola ukopan u zemlju pola iznad zemlje.
                    Paznja ovde! Ako ovako radis temelj moraces ga ostaviti otvorenim za ventilaciju ispod inace se vlaga da prodre u pod, odozdo. zemlja se znoji, kako god, vazduh je i dalje najbolji izolator, nemoj da ti padne na pamet da sve popunjavas zemljom!! Deo temelja iznad nivoa zemlje obavezno vazdusni prostor sa dovoljno 30x50cm otvorom za servisni ulaz (voda, struja, kanalizacija, sve ti pred nosom ), i na drugom kraju negde pasivni otvor za provetravanje..

U isto vreme dobijas provertravanje zemnog Radona. Skoro 30 godina sam u direktnom kontaktu sa problemima i resenjima koja se non stop usavrsavaju.

Poredjenje zidane kuce modela na koji ste tradicionalno navikli sa suvom gradnjom je kao poredjenje atmosferskog i turbo motora.
                    Iskreno nisam strucnjak, sve gore receno je bilo u pravcu toga da na nekim stvarima ne treba stedeti, a sto se tice tacno toga sta i kako treba otom potom, kad dodje vreme. No hvala na savetu, opet sam nesto naucio.
                    Zanima me koliko se cena po kvm povecava ako vi na primer odaberete neki tipski projekat koji vec imaju i zelite neke sitne modifikacije (pregradni zodovi, malo siri trem, bla bla)!?? Znaci da li svako odstupanje od njihovog kataloga bude dranje po usima ili ne!? Da li na primer moze da se kod jednom proizvodjaca/izvodjaca dobije objekat koji je vidjen kod nekog drugog, a koji ovaj prvi u ponudi nema!?

Comment

• slobodank
                      Moderator
                      • 26.11.2007
                      • 1338
                      • Stara Pazova
                      • Fiat Idea 14.16v lpg

Da li na primer moze da se kod jednom proizvodjaca/izvodjaca dobije objekat koji je vidjen kod nekog drugog, a koji ovaj prvi u ponudi nema!?
                      Može,uglavnom kod svih proizvođača, nikakav problem. Obično su ti drugi projekti slične ili jednostavnije konfiguracije, cenu određuje broj kvadrata.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

E sad neke stvari mi se ne sviđaju, tj deluju slabašno kao roštilj plafona. Kao što se vidi sa slike ajd da kažem šprajcevi idu od gredica plafonske konstrukcije pa do samih rogova koji su od štafli na kant. I sad ako se taj rog uvije teret pada na gredicu plafonske konstrukcije i eto pukotina.
                        Svako ko je nekad vršio proračun greda će ti reči da je ovako izradjen trougao od bilo kog materijala jako otporan na uvijanje a nosivost je velika. kad bi na jednoj strani imao par tona snega a na drugoj ništa, možda bi se malo i pomerilo, ovako jedno drugo podupire...

Par fosni na kant će izdržati tenk da predje preko njih, ekvivalent preseka u kvaradnom obliku će pući mnogo ranije, debljina ne znači ništa sem ako pitaš žene...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• djukic
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2005
                          • 2526
                          • Beograd

E ovakvi gotovi krovovi se i meni svidjaju. Proracunati su tako da naizgled smesne gredice drze ceo krov.

Sa parama na gomili lako je birati. Na moju srecu imao sam gde da lepo zivim i da usput gradim kucu. Zato je i bila varijanta bez KREDITA i onako lagano uz neveliko odricanje... I za nepunih 5 godina sazidah 300kvm.

Jos jedan primer:
                          1. Ja gletujem i krecim sobu a komsiji montiraju kucu. Dok sam ja pregletovao sobu oni postavise sprat... Do krecenja su kucali zavrsne udarce oko krova Malo je cudno da se na ovim kucama dosta toga radi onako od oka (ili majstori imaju iskustvo ili su zaboravili metar). Ide majstor a iz usta mu vire veeeliki ekseri i kuca naokolo...

Inace najstarije kuce montazne u kojima sam bio su vikendice na Jahorini. Zidane (montirane) su jos pocetkom 80tih. Planinski fazon i jos uvek su besprekorne
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• slobodank
                            Moderator
                            • 26.11.2007
                            • 1338
                            • Stara Pazova
                            • Fiat Idea 14.16v lpg

Svako ko je nekad vršio proračun greda će ti reći da je ovako izradjen trougao od bilo kog materijala jako otporan na uvijanje a nosivost je velika.
                            Čitao sam večeras na netu o tim konstrukcionim trouglovima, i kažem da nisam imao pojma o njima, ustvari nikad se nisam ni sreo sa njima. Sile su genijalno raspoređene, a cela konstrukcija i sa tako tankim gredicama odrađuje veliki posao. Ceo život se uči...

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Izgleda da se za svaki segment treba raspitati i ako nista drugo bar sam sebi razjasniti neke stvari. Ako recimo izaberemo kucu koja kosta 20 000eur, po meni je bolje dati jos 5-6000 da se odradi bolji temelj, izolacija i sve ono sto kucu cini trajnijom i kvalitetnijom. Ima ona izreka koja kaze: 'Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari'.

Comment

• BOOST
                                Founder - Admin od Začetka
                                • 29.09.2004
                                • 8726
                                • Gislaved//Sweden
                                • SAAB 9000 AERO R; SA

Cim negde nastane problem da se nesto neda izracunati imamo sledeci scenario:

Predimenzionisanost

U danasnje vreme je sasvim jasno da je u pitanju nista drugo do rasipanje sa resursima i nije posebno polularno kad postoji danasnji nivo svesti na ("EEE") energtskom, ekonomskom i ekoloskom nivou.

Razlog zasto su odomacene konstrukcije oriucenih zidara, tesara itd. isle na soluciju predimenzionisanosti je jasan.

Verujem da vam je poznat i pojam downsizing u automotivnoj industriji. U korak je sa razvojem ljudske svesti, kako se ona otvara, otvaraju se novi vidici.

Okovi su pali, Move your mind
                                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                                move your mind

Comment

Working...
                                X