Montazna kuca: iskustva, za i protiv

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Re: Montazna kuca: iskustva, za i protiv

Pre par godina sam bio u prilici da vidim jednu montažnu koja je imala havariju - pukla cev u kuhinji dok gazde nisu bile kući i navlažila se citava strana. Fasada otpala da iverica nabubrila i odvojila se od konstrukcije. Ekipa koja je došla za par dana zamenula je čitavu stranu sa osb pločama stiropor i kao da ništa nije bilo...

A što je Boost rekao o predimenzioniranosti smatram, zovite me konzervativnim, da temelj odnosno količina armature u njemu nikad nije predimenzionirana, on kad pukne i kuća kad krene da tone, džabe ti kuća koja stalno puca. Kod mene su na tavancu, gore na fosnama osb ploče i koristi se kao prostor za nepotrebne stvari. Da su u pitanju tanje gredice, a bez trouglova kako je sada, slabo bi se šta gore moglo iskoristiti u smislu da se natovari neviđen broj nepotrebnih gluposti...

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Evo par linkova o izolaciji i materijalima koji se koriste u izgradnji montaznih kuca:

Code:
      http://www.gradjevinarstvo.rs/TekstDetaljiURL/Debelo_umotano_-_izolacija_od_konoplje,_EPS-a,_mineralne_vune,_drvene_strugotine,_plute_i_celuloznih_niti.aspx?ban=820&tekstid=1029
      http://www.gradjevinarstvo.rs/TekstDetaljiURL/Upoznajte_materijale_i_način_gradnje_savremene_montažne_kuće_(BOR_PROMET).aspx?ban=820&tekstid=156

Comment

• mrki
        CBC Senator XXL
        • 08.11.2006
        • 550
        • nis, serbia

@markofpi:

svaka cast za temu.
        i ja vec neko vreme razmisljam o takvoj soluciji.
        nesto prizemno do 120kvm.

ja sam proucavao ovaj sajt i ove spec. :
        Code:
        http://www.mkivanjica.com/tehnicki_opis.htm
        pozz

ps. skoro sam izolovao jednu sobu (najistureniju) u stanu: betonski zid-stiropor- min.vuna- najlon- knauf (zeleni). sad se zima i hladnoca ne oseca!

Comment

• Pele
          CBC Senator
          • 01.07.2006
          • 262
          • Požarevac

Ko bi rekao da ću ovu temu naći na ovakvom forumu ...... za pokretača ....

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Posto bi izgledalo tendenciozno i pristrasno da vam navodim dalje razlike izmedju Intala i te mnogo spominjane Ivanjice, moram da vam skrenem paznju na par bitnih stvari koje ovde treba gledati, pa sami napravite svoj sud. Kao sto imate razlicite kvalitete cvrste gradnje, isti je slucaj i sa montaznim kucama. Sve naizgled isto, ako se ne udubite u problematiku i ne napravite razliku izmedju PROIZVODJACA i MONTAZERA.

- koristeni materijali, stepen finalizacije proizvoda, koliko od onoga sto ugradjujete zaista i proizvodite od osnovne sirovine? Da li recimo kupujete ploce od iverice ili imate kontrolu nad izradom iste od pocetka do kraja, samim tim garantujete za kompletan proizvod? Da li sami proizvodite i elemente koje u velikoj meri koristite u izradi ili samo kupujete i, fakticki montirate nesto sto je proizveo neko drugi? Nije isto ako kupujete gotove nosece ili krovne grede i ploce, i ako radite sami, od proreza drveta, pravljenja i selekcije daski, izbacivanja cvorova, pravljenja letvica sa narezivanjem ivica, lepljenjem u grede i osb ploce sa blanjanjem poluproizvoda i finalnog proizvoda - jedini nacin da nesto uradite kako treba i da ste sigurni da ce to valjati je da to SAMI napravite jer jedino tada mozete garantovati za kompletan proizvod.
            - tehnologija materijala - OSB ploce su nesto bez cega ne mozete prodati proizvod u EU. Radite li ih, kupujete...?
            - sertifikat - montazne kuce podlezu izuzetno strogoj kontroli proizvodnih procesa i upotrebi sertifikovanih materijala, dakle kontrola od pocetka do kraja. Koju vrstu sertifikata izdatu od koga poseduje proizvodjac? Gde izvozite? Ako vam je vecina proizvoda za domace trziste, koji je razlog tome?
            - imate li sistem, materijale i tehnologiju potrebnu za pojedinacne zemlje u EU, posto skoro svaka zahteva drugaciju strukturu zidova i materijala? Jedan, unificiran tip fasadnog zida nece zadovoljiti standarde svakog trzista.
            - uporedite strukturu i sastav fasadnih i particionih zidova, ukupnu debljinu, debljinu izolacije...postoje znatne razlike.
            - koliki stepen prilagodljivosti zahteva kupca nudite?
            - sta TACNO znaci "kljuc u ruke", posto i taj termin razlicite firme razlicito shvataju, samo sto to obicno ukapirate kasno jer je napisano jako malim slovima?
            - reference?

Tako da kod izbora ukljucite mozak i cetvore oci, NIJE svejedno niti jednostavno.
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Šta vi radite sa tih 300-500-1000 kvadrata, to me podseća na bitno da je tri sprata, svi živimo u letnjoj kujni/staroj kući, nikad je nećemo omalterisati, a i da završimo jednog dana, opet nam sledi letnja kujna pošto onih xxx kvadrata nemamo čime da grejemo...
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Paaa recimo ja grejem svih 300kvm. Podno grejanje, cevi a voda se greje gasnim kotlom koji sagoreva TNG.

Kod garaze, tu je zaheb posto ima 100KVM u jednom nivou a grejanje jos nisam odradio... Sad ce mo videti kako je Ytong dobar izolator. Ako se smrznemo onda montazna je pravi izbor. Ako se pak ogrejemo lepo onda montazna nema nikakve prednosti u odnosu na ovo...

Inace Ytong - siporeks je prava stvar sto se tice zidanja, zavrsnih radova (nema malterisanja) i naravno sto se tice provlacenja instalacija. Fleksibilnost u izgradnji je neverovatna. Brzina ako su majstori uvezbani je jaaako velika. I jos jedna vazna stvar, gradnja je cista. Radi se s lepkom, tako da nema mesalice, nema sljunka, peska i cementa... Naravno tu postoji jedna urbana legenda da Ytong zraci
                https://t.me/pump_upp

Comment

• Ji 4Tze
                  CBC Senator XXL
                  • 04.05.2006
                  • 806
                  • bg
                  • Honda CR-V 4WD

sve zrači što ugrožava beton mafiju pa i savremene čelične konstrukcije.
                  No, kakva je sloboda sa gradnjoom montažnih kuća, mislim na prostornu slobodu?
                  Želim da napravim nešto po svojoj ideji, može li se iskoristiti postojeća standardizacija za oblikovanje prostora tj. da li su proizvođači voljni da izađu u susret po tom pitanju?

Comment

• markofpi
                    CBC Senator XXL
                    • 27.07.2006
                    • 1552
                    • Bezanijska Kosa

Hvala svima na komplimentima! Svi mi imamo neka mastanja, zelje ali i realne potrebe. U to spada na primer auto i kuca. Auto je relativno lako nabaviti, voziti i odrzavati, dok kuca moze predstavljati veliki problem i zalogaj, posmatrano iz ugla prosecnog Srbina.
                    Vecina firmi navodi da uvazavaju svaku zelju kupca, a to se odnosi i na konkretan projekat ili izmene njihovih postojecih. E sad koliko se tu dere po usima realno ne znam ali bih voleo da saznam.

Comment

• slobodank
                      Moderator
                      • 26.11.2007
                      • 1338
                      • Stara Pazova
                      • Fiat Idea 14.16v lpg

Na sajtu jednog od proizvođača (ne znam tačno na kojem, iznenadio sam se koliko ih ustvari ima u našoj zemlji) nude i sistem uradi sam, dostave ti delove na adresu, pa sam slažeš. Kažu i to utiče na cenu kvadrata ali nisu naveli koliko.

Comment

• Put-in
                        Banovan
                        • 28.01.2009
                        • 189
                        • Beograd

Evo i ja da se nadovežem na temu. Naime, VELIKA je greška što niko nije spomenuo brvnare za stanovanje koje su veoma zastupljene u "modernom zapadnom svetu". I to spada u neku vrstu montažnog objekta, a pošto sam i sam video i osetio kako sve to bude, mogu da kažem svoja zapažanja. Moj kum je sebi i svojoj porodici kupio jednu od 85kvm+10m garaža. Mislim da je oko 210e ključ u ruke (za ovo nisam sasvim siguran). NJegovo je bilo da uradi temelj uzdignut od zemlje i da kupi crep. Kuća je bila gotova za 4 dana!!!! On je to naručio iz Rožaja iz CG, i verujte mi da su SVI pa čak i ja bili malo skeptični u vezi tog projekta, ali sada posle 5 godina od kada je postavljena mogu reći da se čovek uopšte ali uopšte nije zayebo. Kuća se nije pomerila, sve je kao i prvog dana, unutra je obloženo knaufom i izolacija nije potrebna jer je drvo najbolji izolator, ali znam da sa jednom malom peći na drva greje 90% kuće a leti je unutra baš prijatno. Normalno, treba najmanje 3-4 meseca da sva ta brvna nalegnu jedno na drugo kako treba ali posle toga se ne pomera ni milimetar. Znam da je lakira jednom u 2-3 godine. Dobra stvar je što su mu ovi koji su je postavljali rekli da za 4000e mogu da je ponovo rastave i sastave ukoliko poželi da promeni mesto ili kupi drugi plac. Kuća izgleda kao da je u Švedkoj, i svako ko je vidi "oči mu ostanu na njoj". On mi reče da ima dosta njih što rade ove kuće ali da je ovaj što je njemu radio jedan od boljih jer stavlja baš debele grede i letve a brvna su extra kvaliteta, a drugi gledaju da ušparaju.

Comment

• mrki
                          CBC Senator XXL
                          • 08.11.2006
                          • 550
                          • nis, serbia

@migun:
                          Druze, aj nakaci makar jednu sliku.
                          Da vidimo o cemu se radi.
                          Bilo bi dobro da vidis da li mozes da iskopas neki link za tu firmu iz cg.
                          Hvala unapred.
                          Pozz

Comment

• Put-in
                            Banovan
                            • 28.01.2009
                            • 189
                            • Beograd

Originally posted by mrki
                            @migun:
                            Druze, aj nakaci makar jednu sliku.
                            Da vidimo o cemu se radi.
                            Bilo bi dobro da vidis da li mozes da iskopas neki link za tu firmu iz cg.
                            Hvala unapred.
                            Pozz

E sad za link neznam, znam samo da je čova koji je radio ovu kuću iz Rožaja ili neko selo pored.

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

Ovo mi je jako interesantno. Ima li neki link, neki katalog ovih brvnara.
                              Long Live CBC!!!

Comment

• markofpi
                                CBC Senator XXL
                                • 27.07.2006
                                • 1552
                                • Bezanijska Kosa

Vecina onih koji prave montazne objekte prave i brvnare, tako da samo malo progooglaj!
                                Inace, bilo bi lepo da se i okace linkovi firmi koje se bave ovom delatnoscu jer osim ovih zvucno poznatih ima jos mnogo nepoznatih, a ne manje kvalitetnih. Takodje i neka idejna resenja ili konkretni primeri vasih poznanika koji zive u montaznim kucama.

Comment

Working...
                                X