Montazna kuca: iskustva, za i protiv

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Re: Montazna kuca: iskustva, za i protiv

Izvini, kakva je razlika izmedju siporeksa i klasicne gradnje? Jeste brze ali je i dalje klasika...

Ovde se iskopaju temelji za 1 dan, izbetoniraju se naredni dan. Saceka se 5-7 dana zavisno da li imas garazu ili ne. Posle toga majstori montiraju kucu za jos 7 dana. Ostaju zavrsni radovi, zatakljivanje prozora islicno jos najvise 20tak dana i gotovooo useljavas se i koristis. To je glavna prednost po meni.
    https://t.me/pump_upp

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

Sve sto je 206 napisao je potpuno tacno - moje licno iskustvo (promenio do sada 7, sto stanova, sto kuca).
      BTW. Cak i montazne kuce made by Ivanjica su bolje od tradicionalnog gradjenja, a o Intal-u i da ne govorimo.
      Long Live CBC!!!

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Paaa nisu bolje, mozda finansijski, mozda vremenski (brzina gradnje) ali sve ostalooo.

Najveca zamerka ivanjickim kucama je zvucna izolacija prostorija unutar objekta. Da prostite nemeres hebat a da ostali ukucani to necuju

Comment

• slobodank
          Moderator
          • 26.11.2007
          • 1338
          • Stara Pazova
          • Fiat Idea 14.16v lpg

Već duži vremenski period pratim ovu tematiku pošto me zanima. Po vokaciji sam pravnik ali sam odrastao na skeli i dosta toga mi je poznato.
          Montažne kuće nekad i sad se dosta razlikuju. Kod nas su najzastupljenije firme Ivanjica, Jevtić i ostale. Bio sam u prilici da posmatram izgradnju jedne ivanjičke, koja je u stvari pomoćna kućica u dvorištu od 24 m2 za nekog bakutanera. Bila je u pitanju varijanta bez temelja tj. temalj su ljudi sami uradili. Kućica ima izgled klasične na dve vode i nema onaj montažni look. Znači roštil staklena vuna stipor gore bramac. Uglavnom sve sklapano na licu mesta, materijal kvalitetan ali po meni treba duplo više eksera, šrafova i metalnih spojnica koje se koriste. E sad, Ivanjica sklapa, barem u ovom slučaju, sve na licu mesta pa i roštilj. Drvo suvo tu nema problema. Preprskaju komplet drvene elemente posle ugradnje sa nekim rastvorom protiv crvotoči. Relativno pedantno urađeno. Ko ne zna ne bi ni pomislio da je u pitanju montažni objekat. A Jevtić u fabrici pakuje zidove spoljašnje, odmah postavi a pregradne na licu mesta. Ima takođe lepih kućica. E sad kako je u svetu. Nedavno sam gledao izgradnju montažnih kuća u Americi, o tome kako se sada grade po novom standardu koji je uveden posle velikih uragana. Glavna razlika je u tome što se svi delovi sklapaju u fabrici i posle prikivanja spoljašnje osb ploče na roštilj koristi specijalni industrijski lepak, koji je po izgledu kada nabubri veoma sličan purpenu, i taj lepak koji je u startu redak pod pritiskom se nabije između roštilja i osb ploče i posle par sekundi počne da bubri i obuhvati ceo roštilj i spoji ih kako oni nažu u nerazdvojivu celinu koja je jača od samih sastavnih delova, i kako sam video deluje mnogo ozbiljinje. Takođe ostavljaju i diletacine zone na par mesta u slučaju zemljotresa i sl.
          Naravno i ja volim kuću sa 6 ruskih desetki u svakom ćošku i sa 30% više armature nego što je predviđeno u samom projektu (kao što je moja) ali ukoliko bi mi bilo hitno, sa predhodno urađenim temeljom ne bi se puno kolebao uzeo bih istu.

Comment

• GadGet
            CBC Senator
            • 15.08.2007
            • 206
            • Nbgd, Vozdovac

Originally posted by GadGet

Kome je do ustede i brze gradnje po meni je bolja siporeks varijanta od montazne

Biga kad mora sam sebe da citiram. Ko je rekao da se razlikuje od klasicne gradnje? Pomenuta je brzina i usteda. Usteda u smislu termo izolacije, malterisanja, gotovih elemenata bez potrebe salovanja-radu itd.... I uvek sam pre za bilo koju klasicnu od najbolje montazne varijante. Ono sto mi smeta kod siporeksa je problem ako mi treba negde da se zabusi nesto, okaci da visi i neki utisak da siporeks nije stabilan kao recimo blok-cigla (ne u smislu statike vec kako da to opisem, promene "zapremine" samog materijala), ali je po meni prihvatljiv sistem gradnje u odnosu na gradjevinsku ivericu i osb ploce

Comment

• slobodank
              Moderator
              • 26.11.2007
              • 1338
              • Stara Pazova
              • Fiat Idea 14.16v lpg

E da ytong kad se već priča o siporeksu. Drug je prošle godine uradio jedan ogroman objekat sa pomenutim materijalom. Odlučio je da do kraja ispoštuje sistem gradnje sa pomenutim materijalom. Koliko samo ima alatki za oblikovanje i pripremu siporeksa nisam imao pojma. Naravno, napolju izolacija, a iznutra gletovanje sa građevinskim lepkom i mrežica nema malterisanja. Jedino mi se ne sviđa što se po projektu ne liju venci iznad prozora već se venac pravi od potrebnog broja blokova kroz koje se izbuši kanal, ubaci osmica i popuni građevinskim lepkom i to je venac. Ali je zato on zveknuo serklaže 50% jače nego po projektu. Brzina gradnje u odnosu na ciglu i blok je uočljiva. Klasičan sistem gtadnje.

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Evo jedan teks iz builda-a, čisto informativno za početnike...

Montažni objekti – kuće od prefabrikovanih elemenata

Imati sopstveni krov nad glavom, odnosno dom u obliku kuće, san je mnogih porodica. Ne bi li se delom savladala osnovna prepreka ka ostvarivanju tog sna – novac (potrebna i dovoljna količina istog), ljudi, naročito u našoj zemlji i njenom okruženju, analiziraju mogućnost kupovine montažne kuće, odnosno kuće od gotovih, prefabrikovanih elemenata.

Kuće od prefabrikovanih elemenata, koje se postupkom „suve gradnje” montiraju na licu mesta, grade se više decenija širom sveta. U zavisnosti od potreba, finansijskih mogućnosti ali i klimatskih uslova, primenjuju se različiti sistemi, materijali i tehnike građenja. U skandinavskim zemljama, već petnaest godina postoji program izgradnje relativno jeftinih kuća namenjenih privatnom sektoru. Slični programi, od kojih se neki odnose i na socijalno stanovanje, postoje i u Velikoj Britaniji, SAD i drugde. U Finskoj je, pak, veliki deo stambenih kuća, takođe, izgrađen od prefabrikovanih elemenata, međutim one nisu mnogo jeftinije od kuća izgrađenih na licu mesta, opekarskim ili sličnim proizvodima. Razlog tome, osim materijala koji se upotrebljava, jeste i to što će sve one kuće koje se ne uklapaju u standardne i modularne sisteme, zbog svog dizajna iziskivati veći rad, koji je bitan deo cene same kuće. Postoje izvesni sistemi građenja kod kojih se, takođe, primenjuju prefabrikovani elementi (polistiren ili stiropor + armatura) koji se zatim na gradilištu montiraju i ispunjavaju betonom, ali će ovde više reči biti o tzv. suvom sistemu gradnje.

Postavlja se, dakle, pitanje zašto uopšte graditi montažnu kuću.

Iako cena može (mada ne mora) biti jedan od presudnih faktora, neke od prednosti izgradnje sopstvenog doma na ovakav način, jesu:
                kratak period izgradnje
                laka konstrukcija
                ušteda energije
                niski troškovi održavanja
                ekološki prihvatljivi materijali

Montažne kuće mogu biti urađene od gotovih zapreminskih jedinica, od kojih se modularnim slaganjem mogu dobiti različiti modeli gotovih kuća. Konstruktivni sistem kuća od prefabrikovanih elemenata može biti panelni i skeletni. Panelni konstruktivni sistem podrazumeva da su noseći elementi konstrukcije zidovi, odnosno, paneli. Dalje se kod takvog sistema razlikuju krupno panelni sistem, sa većim panelima, kakvi su često i celi zidovi sa otvorima za prozore i vrata, i sistem sa manjim panelima. Noseći elementi skeletnog konstruktivnog sistema su stubovi od različitog materijala, između kojih se dalje postavljaju zidovi od odgovarajućih slojeva gotovih elemenata.

U Sjedinjenim Američkim Državama se koncept suvog sistema brze gradnje dugo razvija, te je ponuda u pogledu upotrebljenih materijala, načina rada i cene izuzetno raznovrsna, te su, u skladu sa tim i trajnost, funkcionalnost, zdravstvena podobnost i ekološka prihvatljivost objekta koji se gradi. U poslednje vreme se, razumljivo, vodi puno računa o energetskoj štedljivosti objekata, te značajni projekti arhitekata u smislu montažnih objekata prate takav trend. Kuću koja živi (Living Home), odnosno najzeleniji dom na svetu, dizajnirao je Steve Glenn, i predstavlja kuću za koju se kaže da je ultra-energetski efikasna. Za takvu kuću izuzetnog dizajna, koja sama proizvodi svu potrebnu energiju, biće potrebno izdvojiti 150 - 250 američkih dolara po kvadratu. Cena ne obuhvata izgradnju temelja i transport materijala. U Santa Moniki, u Kaliforniji, izgrađen je prototip takve kuće, a u planu je da u ponudi bude širok varijetet kuća veličine od 800 do preko 4.000 m2 , sa potpuno prilagodljivim enterijerom.

A kod nas...

Iako se u našoj zemlji već godinama grade montažne kuće, prema njima još uvek postoji određena odbojnost. Najviše se strahuje u vezi sa samom čvrstoćom konstrukcije, zapaljivošču, truljenjem, termičkom i zvučnom izolacijom, mogućnošću nastanjivanja insekata, podobnošću za zdravlje. Pomenuti problemi su, naravno, prisutni od samog početka primene montažne gradnje, ali se potrebnim proračunima potvrđuje nosivost, primenjuju se slojevi za zvučnu i termoizolaciju, dok se primenom različitih savremenih sredstava, koja nisu štetna po zdravlje, vrši zaštita panela od požara i insekata.

Vek trajanja bilo koje konstrukcije, pa tako i montažne kuće, zavisi od stabilnosti elemenata i kvaliteta materijala korišćenih pri izradi. Gotovo svi proizvođači montažnih kuća daju garanciju od 30 do 70 godina na vek trajanja montažne kuće.

Verovatnoća izbijanja požara u montažnim objektima svedena je na istu meru kao i u zidanim objektima. Unutrašnji zidovi se obično oblažu gips-kartonskim pločama, a spoljnji zidovi cementnim pločama između kojih se nalazi visokokvalitetna izolacija od nezapaljivih materijala. Upotrebom novih materijala i tehnologija u proizvodnji montažnih kuća završna obrada je potpuno uporediva sa kućama građenim klasičnim načinom.

Trajanje izrade montažne kuće je različito u odnosu na klasičan način gradnje. Za kvalitetno izgrađenu porodičnu kuću prosečne kvadrature, klasičnom gradnjom potrebno je oko 12 meseci, dok je za montažnu kuću i njenu izradu, po sistemu ključ u ruke, potrebno između 2 i 4 meseca. Sama montaža objekta gotova je za svega nekoliko dana.

Kod montažne gradnje veći deo posla se obavlja u fabrici pod jednakim uslovima, a na samom gradilištu je potrebno svega nekoliko dana da se kuća montira i da se počne sa uređivanjem enterijera. Takođe, treba biti svestan činjenice kako klasična gradnja porodične kuće retko kad bude dovršena za 12 meseci, zbog takozvane etapne gradnje. Naime, često zbog prevelikih apetita i premalih sredstava investitora, gradnja kuće može da potraje i po nekoliko godina. Kod montažnih kuća to nije moguće, zbog načina gradnje i useljivosti odmah posle montaže.

Iako su cene različite, i zavise od više parametara, može se reći da se metar kvadratni montažne kuće, po sistemu ključ u ruke, kreće od 250€ naviše u zavisnosti od modela, veličine i proizvođača montažne kuće.

Posebno se obračunava:

projektna dokumentacija
                temelji sa podnom pločom i hidroizolacijom
                roletne kutije i PVC roletne
                nabavka i polaganje završnih podnih obloga (parket, keramičke pločice), s termoizolacijom i glazurom
                završno bojenje zidova
                nabavka i ugradnja sanitarija
                nabavka i ugradnja neohodne elektro-opreme
                ugradnja montažnog dimnjaka
                centralno grejanje
                fasadna skela (za objekte veće od jedne etaže)
                često neophodan smeštaj i ishrana za radnike za vreme radova
                Okvirne (informativne) cene montažnih kuća su (detaljnije se treba raspitati kod proizvođača):

60m2 cca - 12.000 € + posebni troškovi
                70m2 cca - 13.000 € + posebni troškovi
                80m2 cca - 14.000 € + posebni troškovi
                90m2 cca - 16.000 € + posebni troškovi
                100m2 cca - 17.500 € + posebni troškovi

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Na siporeks moze da se kaci sve (takodje pisem iz iskustva), samo treba imati kvalitetne tiplove namenjene siporeksu koje sam kupovao u Nemackoj. Kacio sam radijatore, 2000 cd-ova, oko hiljadu knjiga... sve to na police od iverice obesene o siporeks.

Sto se tice montaznih kuca, moj prijatelj je pre 30 godina sam sklapao kucu narucenu iz Svabije, krovna konstrukcija od gredica, bez ijednog srafa ili eksera - sve na drvene tiplove. Svi elementi su bili tacni u deseti deo milimetra, tako da je i "dete" iz igre moglo sklopiti tu kucu.
                  E sada, ko je iz KG-a setice se oluje od pre par godina, gde su ljudi ostajali bez kompletnih crep-krovova, terasa, (ja ostao bez 500 crepova), cupano drvece i svasta nesto, gore pomenuta kuca nije mrdnula.

O ustedi energije za ogrev da i ne govorimo.
                  Long Live CBC!!!

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Zvucna izolacija losa - vazi, na sendvic panelu od 10cm i jeste, stavi panel od 30cm pa j*** do sutra niko nista ne cuje Takav panel izoluje jedno 3x bolje nego BILO kakva varijanta cvrste gradnje. Sve je to kvalitet vs. cena, najbolja moguca varijanta u smislu termo i zvucne izolovanosti montazne gradnje, sa 300% preteranim faktorima izolacije i strukturalne cvrstoce je sa cenom u rangu najgore cvrste gradnje, pa sta se kome svidja. Ako su nekome bitnije neutemeljene predrasude od debeeeel ustede, onda ok, YTong i teraj. Ali to nema veze s mozgom, osim u Srbiji.

Stetocine? Kakva zabluda Pretpostavljam vecina ljudi zivi u cvrstoj gradnji, da li ste videli ikada bubasvabu u stanu? Ako jeste, u krugu od metar (statisticki gledano) imate ih jos 3.000. Nemojte se varati da zivite u neprobojnom bunkeru.

Nosivost zidova necu da komentarisem, na sendvic panel zid cete obesiti polica vise nego na siporeks ili ciglu. Ko je pokusao da busi tipl u siporeksu ili naleteo na supljinu u cigli, zna o cemu pricam...Bas gledam u jedan gipsani zid koji nosi opterecenje od jedno 500kg na 20kvm povrsine, pa ako gips nosi toliko, smesno je pricati o sendvic panelu i njegovoj nosivosti.

Raslojavanje panela posle nekog vremena - e, tu cete platiti razliku u ceni i kvalitetu izmedju Ivanjice i slicnih fabrika, i nekih drugih koje imaju atestiran svaki sraf, tipl i plocu, kao i sistem gradnje i kontrolu proizvodnje, od pocetka do kraja. Jedni ce da zvacu sa par cm lufta posle 10 godina, neki drugi nece...

Ako poredite prostom metodom, cvrsta vs. montazna gradnja - i ja preferiram cvrstu, naravno, volim metar cigle oko sebe. Ali ako vodite racuna o ekonomskoj isplativosti, brzini gradnje, kvalitetu, odnosu cene sa kvalitetom - montazna gradnja je DALEKO ispred cvrste, i po svemu zadovoljava zahteve 95% potencijalnih kupaca u Srbiji. Onih 5% i dalje kupuju Golf Dizel jer je najbolji auto ikada
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• djukic
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2005
                      • 2526
                      • Beograd

Ja sam se u startu ogradio da pricam samo o Ivanjickim kucama. Sa visokosoftificiranim bosanskim kucama se nisam do sada susretao.

Prva Ivanjicka kuca u ciju sam gradnju bio upleten montirana je krajem 90tih. Sada ima tu oko 13tak godina. Unutra se sve cuje. Tj. bez preterivanja jako je losa zvucna izolacija. Izolacija sprat prizemlje (ploca) je katastrofalna. Da stepeniste krcka, krcka... Ima sitnica, ali jeste sazidana - montirana za manje od mesec dana od momenta kupovine placa.

Kuca u kojoj zivim i koju sam zidao je kuca sa klasicnim blokom, i izolacijom od 10CM. Zidana u srpskom duhu sa svim mogucim preterivanjima. Meni je tako bilo jeftinije. Odnosno davao sam pare na rate (pozicija izgradnje pa sledeca...). Pare nisam imao na gomili i zidao sam je skoro 5 godina (300KVM).

Garaza - servis je zidan prosle godine i to sam zidao Ytongom. Sto se tice toga sve reci hvale. Lakse se oblikuje i zida od klasicnog metoda. Sto se tice brzine, uz dobru organizacijiu i primenu svih caka kod zidanja moguce je za gotovo isto vreme zavrsiti montaznu i tako zidanu kucu...

JBG mozda kada budem zidao sledecu ipak postavim tu montaznu? Ko zna...

P.S. skoro sam gledao projekat bratove kuce. Zivi u Americi u blizini Cikaga... Tesko da mogu da prihvatim takav nacin gradnje ovde... I jos je interesantno da nemaju NIKAKVA pravila i obaveze oko postavljanja kablova, vode i slicnih zajebancija...

Comment

• markofpi
                        CBC Senator XXL
                        • 27.07.2006
                        • 1552
                        • Bezanijska Kosa

Vidim da ima dosta interesenata za aktivno ucestvovanje i to me veoma raduje.
                        Citajuci prethodne postove nailazim na razne ukuse, predrasude, licna iskustva pa i na dezinformacije. Mrzi me sad da trazim konkretno i nekog citiram, ako se setim neceg sto me posebno interesuje pitacu.
                        Ako se u nekoj buducnosti odlucim za montaznu kucu, a jedan od razloga za to ce gotovo sigurno biti novac to opet ne znaci da cu stedeti na svakom koraku jer nekad to najjeftinije moze izaci veoma skupo. Treba se dobro raspitati o tehnologiji i kontroli proizvodnih procesa kod firmi koje se time bave kod nas ali i zemalja u okruzenju. Sto se izolacije tice dao bih i vise para za najbolju mogucu izolaciju za montazne objekte. Temelj bih pravio sam i to bi bio metar visine pa pola ukopan u zemlju pola iznad zemlje. Ili pak podrum ispod cele osnove kuce, pa onda aditivi za vodenu ne propustljivost..... Znaci na te neke stvari bih obratio paznju. Neko je spomenuo razdvajanje zidova posle 1--tak godina exploatacije. Licno mislim da to nema veze sa samom montaznom kucom vec sa kvalitetom materijala i njihovim spajanjem.
                        Inace ja ne volim visoke kuce, iz dva nivoa kao na slici koju sam u prvom postu postavio mi je onako bas super. Volim odvojen dnevni od spavaceg dela, volim veliki trem i garazu.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

Sa visokosoftificiranim bosanskim kucama se nisam do sada susretao.
                          kako ovo dobro zvuci
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Prvo, nisu bosanske, posto ta kvazidrzava znaci mozda nesto ovim drugima, koji sebe nazivaju Bosnjacima, sta god im to znacilo, mene interesuje kao lanjski sneg. Tako da je drzava porekla Intalovih visokotehnoloskih kucica Republika Srpska.

Drugo - nema tu visoke tehnologije, samo postovanje jednostavnih pravila i normi. Istih se mozete pridrzavati u vecoj ili manjoj meri, sto direktno utice na kvalitet proizvoda, samim tim i na ceni i naravno rok trajanja.

Trece - sistem gradnje montaznih kuca ne odgovara svakome, bas kao i sto je i obrnuto slucaj. Kada biste amerikancu objasnili da po Srbiji i najgrdja sirotinja zida blokom, betonom i celikom, ne bi vam verovao i pitao bi ZASTO? Pa se zapitajte, stvarno, ZASTO? Jeftinije nije, sporije je, nije nista trajnije...jedino moze da se oteze godinama dok se skupljaju pare, istina, ali to govori vise o nama i nasim navikama nego o poredjenju sistema gradnje. Jedino sto morate birati malo jacu debljinu panela nego sto je striktno pptrebno da bise mogli je**** u miru i tisini za okolne sobe
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• BOOST
                              Founder - Admin od Začetka
                              • 29.09.2004
                              • 8726
                              • Gislaved//Sweden
                              • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by markofpi
                              Temelj bih pravio sam i to bi bio metar visine pa pola ukopan u zemlju pola iznad zemlje.
                              Paznja ovde! Ako ovako radis temelj moraces ga ostaviti otvorenim za ventilaciju ispod inace se vlaga da prodre u pod, odozdo. zemlja se znoji, kako god, vazduh je i dalje najbolji izolator, nemoj da ti padne na pamet da sve popunjavas zemljom!! Deo temelja iznad nivoa zemlje obavezno vazdusni prostor sa dovoljno 30x50cm otvorom za servisni ulaz (voda, struja, kanalizacija, sve ti pred nosom ), i na drugom kraju negde pasivni otvor za provetravanje..

U isto vreme dobijas provertravanje zemnog Radona. Skoro 30 godina sam u direktnom kontaktu sa problemima i resenjima koja se non stop usavrsavaju.

Poredjenje zidane kuce modela na koji ste tradicionalno navikli sa suvom gradnjom je kao poredjenje atmosferskog i turbo motora.
                              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                              move your mind

Comment

• kapitalac
                                CBC Veteran
                                • 06.08.2010
                                • 107
                                • Banjaluka

Ja sam živio u dvije montašne kuće Krivaja Zavidovići. U praksi je najbitnije da se odradi kako treba. Ja bi obavezno angažovao nadzornog organa koji će pratiti postupak izgradnje jer majstori ko majstori, svugdje su isti, gledaju samo kako će popiti pivu. Znači ako je norma u rigips ploču 18 vijaka da ih ima 18. Ako letva ide na 60 cm da se tako i postavi. Gledam komentare što se tiče pregradnih zidova. Pa i u zgradama su svi od rigipsa i to lošija varijanta. Samo rigips i vuna. To u starijim montažnim kućama vjerovatno nije stavljana vuna ako se čuje kroz zidove. Što se tiče naknadnog razdvajanja panela to može biti i do temelja (osim nestručne montaže majstora koga mrzi da zavrće vijke) jer ljudi znaju tu pretjerat u smislu ne ide ništa teško to je samo montažna kučica.
                                Kad poredimo čvrstinu klasične i montažne gradnje to je kao da za servis Zastavinih automobila uzimaš dizalicu nosivosti 3 ili 5 tona. Jača je ova od pet tona a jeli bolja ? Pa nije jer svaki automobil koji digne ova od pet podiće i ova od tri.
                                Montažna ima jednu prednost da nikad nema plijesni i vlage kao što se zna dešavati kod zidanih u ćoškovima i svim drugim djelovima koji su od betona koji je hladan pa se tu prvo kondenzuje vlaga.
                                I dragsteri koriste alkohol

Comment

Working...
                                X